Lars Bern: “Blir den tysta statskuppen slutet för folkstyret?”

38

Lars Bern - Foto: Torbjörn Sassersson,   NewsVoice.seLARS BERN. Jag har tidigare skrivit om hur de politiska partierna i Sverige gradvis förvandlats från folkrörelser till exklusiva yrkesföreningar för den nya politiska yrkesklassen. Denna klass består av karriärister som i stort sett saknar yrkeserfarenhet och någon betydande bildning.

Journalisten Anders Isacsson döpte dem en gång mycket riktigt till den politiska adelsklassen, som likt den gamla adeln skaffade sig toppositioner i samhället utan andra meriter än sin klasstillhörighet.

På femtio år har partierna gjort sig av med nästan alla sina medlemmar och verksamheten har gått över från medlemsavgifter till att finansieras med skattepengar. Konsekvensen av den här utvecklingen är att den tidigare folkligt förankrade idédebatt som formade partipolitiken har tystnat. De partiaktiva ser mest politiken som en enkel karriärväg till feta skattefinansierade maktpositioner. I den här miljön gäller det att minimera riskerna som skulle uppstå om man tillät vanligt folk att påverka politiken. De politiska adelsmännen har numer starkare gemensamma intressen över partigränserna att bevaka, än de intressen som är folkets.

Läs mer på Lars Berns blogg | Foto: Torbjörn Sassersson

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

38 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Peter Grafström
Peter Grafström
Gäst
3 mars 2015 kl 14:59

Spara Michael Thudens kommentarer gott folk.
Han anger orsaken till våra politiker och mediers agerande. Problemet är att de själva aldrig vågar förklara samma sak. Det handlar om en beroendeställning som innebär ett sånt underläge att det innebär ren utpressning. Just de ekonomiskt tekniska sammanhangen som Michael beskriver med börsen etc är värda att lägga på minnet nästa gång ni ser politikerna skämma ut sig med kommentarer om Ryssland.

Michael Thudén
Gäst
2 mars 2015 kl 20:28

En milstolpe som gjorde att svenska politiker blev de “knapptryckare” som Pålson talar om ovan var är den sk Novemberevolutionen 1985 när bankerna fick fritt fram. Det är nog ingen tillfällighet att Åström fick jobb på Goldman Sachs (lika lite som det är en tillfällighet att Östros blev VD för Bankföreningen och Anders Sundström styrelseordförande för Swedbank). Mycket intressant dokumentär när demokratin övergavs och den ekonomiska politiken gavs till bankerna:
http://youtu.be/Dco58M6z1uM

Michael Thudén
Gäst
2 mars 2015 kl 10:06

Enligt den före detta moderata riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson är 340 av Riksdagsmännen/kvinnorna knappstryckare. Det är bara 9 personer som bestämmer hur de ska rösta. Så makten behöver bara ha kontrollen över dessa 9, dvs i princip partiledarna, och om någon av dessa 9 inte gör som makten vill så gör de t.ex en Juholt av honom genom ett mediadrev med median de äger.
http://youtu.be/qu0h9lZFebQ

castoropollux
Reply to  Michael Thudén
2 mars 2015 kl 11:12

Det är defacto en märklig upplevelse och ett kusligt scenario hur partiernas VU kan sätta kniven i sina egna om de inte gör som partipiskan kräver.. Vi har inte de politiker vi förtjänar. Vi har de vi inte vill tro existerar.

Juholt sa nej till Sveriges deltagande i det smutsiga angreppet på Libyen.. EU bombade OAU’s styrkor som sändes till landet för att stödja en av de sista sekulariserade länderna där alla kunde leva i fred. Varför ville Europa och US ge slaktare fria händer?

Michael Thudén
Reply to  castoropollux
2 mars 2015 kl 11:37

För att behålla den finansiella makten. Libyen hade en självständig centralbank och hade slutat sälja olja i dollar. Kollar du Irak, Sudan, Syrien, Iran, Ryssland och alla anda länder som USA krigar i eller på ett eller annat sätt försöker destabilisera har de en sak gemensamt – de har slutat använda dollar.

85% av världshandeln sker i dollar genom FED:s datorer i New York (då digitala dollar bara kan existera där) och USA.s finanselit kan shoppa gratis vad de vill – då endast FED kan skapa dollar från ingenting.

EU är USA:s knähundar. De länder som inte gör som USA:s finanselit vill krossas antingen finansiellt eller militärt.
Ekonomiprofessor Michael Hudson uttryckte det så här i en av de ytterst få artiklar som finns i svensk media (googla på ordet dollarhegemoni och se -det finns nästan inte ett ord från vår “fria” svenska media):

”- Om andra länder inte accepterar amerikanska dollar så kommer USA att se det som en krigsförklaring. Det förklarade en amerikansk finansminister personligen för mig på 70-talet. Kinesiska tjänstemän jag talat med har sagt att de sitter på dollarobligationer för att USA inte ska attackera dem med kärnvapen. Det handlar om ren militär utpressning.”

http://www.kristianstadsbladet.se/kultur/article1010801/EU-goumlr-vad-USA-ber-dem-att-goumlra.html

Jag skrev själv om hur en härskarvaluta skapas här:
https://parasitstopp.wordpress.com/2015/01/06/receptet-for-att-skapa-en-harskarvaluta-sasom-dollarn/

castoropollux
Reply to  Michael Thudén
2 mars 2015 kl 13:41

Den första stund som någon sa att Libyens bank länge varit självständig stod ju kriget och alla ansträngningar för att få ett till stånd klar. Dessutom var OAU och Libyen i stånd med att skapa en valuta som skulle konkurrera med dollarn. Vad US, väst och EU ägnat sig åt för att få omvärlden att acceptera ett bestialiskt krig det går inte fantisera om. Det är trots allt den vanliga ohyggliga visan med falseflags, terror, beskjutning av befolkning, protesterande, tortyr och uppvigling. Allt skyllt på den för stunden lämplige syndabocken. Inte ens Lockerbie eller mordet på Poliskvinnan Yvonne Fletcher var Libyens verk, men passade den önskade politiken att måla ut landet som terroristnäste och hinda dess oljehandel att konkurrera med världens mest välsmorda krigsmaskineri.

Michael Thudén
Reply to  castoropollux
2 mars 2015 kl 15:51

Japp, och kollar man upp alla färgrevolutioner är det samma sak. Soros slänger i NED i något land och rör om maximalt i grytan. NED är det också helt knäpptyst om vår “fria” svenska media.

Är landet för stort för att miltärt bomba sönder kör Soror (det är ingen skillnad på dem – Soros och vad som är FED, Wall Street etc – det är samma heffaklump) ett finansiellt krig – såsom de gör med Ryssland och Iran. Då 85% av all världshandeln sker genom FED i New York i dollar USA stänga av betalningsvägarna och blockera vilket land som helst samt sänka vilken börs som helst (genom att helt enkelt bara först köpa på börsen och sen sänka den genom att dumpa akrier – det kostar ju inte USA något att köpa upp andra länders börser – de kan ju tillverka dollar gratis)

Svenska politiker har sett till att Sverige är totalt kopplade till dollar. hela pensionssystemet är t.ex lagt på börsen. Den sk börsuppgången från 97-talet beror till största delen på att politikerna flyttat 800 miljarder kronor till börsen. Och om Sverige säger bä kommer USA sänka börsen när de vill. Nasdaw äger stockholmsbörsen -inte nog med det – Nasdaq sätter den svenska valutakursen.

Likaså med bostadsobligationerna – USA kan sänka det svenska banksystemet när de vill. Om du är intresserad så skrev jag om hur et hänger ihop här:
https://parasitstopp.wordpress.com/2015/01/20/pensionen-och-marknadsvardet-pa-din-bostad-star-och-faller-med-dollarhegemonin/

Peter Grafström
Peter Grafström
Gäst
Reply to  Michael Thudén
3 mars 2015 kl 15:49

Michael Thuden
Angående din kommentar där du nämner om Sveriges beroende genom att Nasdaq sätter kronkursen etc.
Hur är det med övriga länder som går med på konflikt med Ryssland? Hur är Tysklands beroende?

Michael Thudén
Reply to  Peter Grafström
3 mars 2015 kl 17:05

Jag tvivlar på att de sitter i samma dollarpotta som Sverige. De har inte alls varit lika aggressiva gällande Ukraina etc.

Tyskarna är dessutom med i utbyggnaden av en ny silkesväg som ska förbinda Tyskland, Ryssland och Kina. Dessutom har tyskarna startat ett clearinghus med Kineserna Yuan som kommer gå förbi dollarn. Finns t.o.m de som hävdar att Tyskland är på väg att gå med i BRIC (kolla länken – men det kanske mest är spekulationer).

http://usawatchdog.com/germany-secretly-planning-on-joining-brics-jim-willie/

Tror trycket på Tyskland mer är militärt då USA har en massa baser där.

Silkesvägen är intressant då första världskriget till stor del kan förklaras med att det Brittiska imperiet var på dekis och den tyska Marken höll på att passera Pundet som härskarvaluta (jmf med hur Kina uttalat sig om att de ska göra en ny världsrevervvaluta av Yuan). Tyskarna höll då på att bygga en järnväg till Bagdad som skulle kunna forsla varor till öst och utan att använda skepp då engelsmännen dominerade haven. Många anser att Badad-järnvägen var en utlösande faktor till första världskriget.

Britterna grundade sin “söndra och härska”-makt på Macinder och USA använder kopian Brzezinski.s bok “The grand Chessboard” som mall. Båda beskrev att Asien och Europa aldrig fick förenas ekonomiskt för då skulle Briiterna och i nutid USA förlora herraväldet. Faktiskt var det som sker på spelplanen Ukraina redan utstakat i Brzezinskis bok. Jag skrev om det här:
http://tinyurl.com/mu75azq

Peter Grafström
Peter Grafström
Gäst
Reply to  Peter Grafström
3 mars 2015 kl 19:22

Det geopolitiska har jag hyfsad koll på men det är i fråga om de direkta ekonomiska kopplingarna som du kastar en del nytt ljus. Tyskarna kanske bara lirkar sig loss så sakta som vore det från en sinnessjuk galnings grepp. Postmodern teater från alla parter. Men våra politiker låter äkta i sin falskhet…

Sture B
Sture B
Gäst
1 mars 2015 kl 17:53

Den tysta statskuppen kan bli slutet på illusionen om folkstyre och ingenting mer än så.

Mayne Sundewall Hopkins
Reply to  Sture B
2 mars 2015 kl 20:39

Precis ..en illusion sedan ett bra tag!

Sture B
Sture B
Gäst
Reply to  Mayne Sundewall Hopkins
3 mars 2015 kl 02:39

@Mayne

Jag tror att så gott som all s.k. demokrati och i synnerhet vår representativa sådan var en illusion redan från början. En kung t.ex. som styrde under en längre tidsperiod kunde under denna period hållas ansvarig för både bra som för dåliga beslut. Skulle det blivit för många dåliga beslut hade folket till slut rest sig mot denne kung. För att kunna undvika detta möjliga utkrävande av ansvar gav de oss istället något som de lite ironiskt kallade för “demokrati”. De gav oss ett riggat spel med ett antal begränsade spelare att välja emellan var fjärde år. De visste att när vårt val av marionetter gav ett dåligt utslag skulle vi se vårt val som den verkliga orsaken till detta, och nästa gång välja marionetter ur motståndarlaget. Sossar, moderater & co om vartannat. De visste även att denna form av “demokrati” passiviserar människor. Det enda land som kommer i närheten av en riktig demokrati är väl Schweiz, men även där har de säkert ett finger med i spelet.

Thomas Arvidsson
Thomas Arvidsson
Gäst
Reply to  Sture B
3 mars 2015 kl 10:19

@ Sture B

Helt korrekt. Så fungerar det. Demokrati (=folkstyre) är en skickligt genomförd illusion.

castoropollux
Reply to  Sture B
3 mars 2015 kl 12:42

Vi ska nog inte glömma att bildning, kunskap och trygghet varit en tillgång för alla vårt land. Låt vara lite svårare för de mindre lyckligt lottade. Den Svenska modellen och demokratin har låtit tala om sig och varit ett mönster men också för girigheten ett ständigt irriterande hot vilket de politiska morden genom 50-60 år låter belysa..

De enda intressen som kunnat tänkas göra allt för sabotera denna utveckling har varit desamma giriga intressen som alltid gjort motstånd och visat mer eller mindre förakt för alla andra än sig själva. Vi har kunnat vara stolta över att ha de mest vördade och respekterade på besök just för vårt stöd till utsatta och förtryckta. Så demokrati har funnits, vuxit sig stark, eftersom möjligheten funnits och den skär man bokstavligen halsen av och kallar numer allt möjligt. Det bedrevs inget spel med människors medvetande eller aningslöshet som det gör nu i vinstintressenas invanda agenda.

För att få fred ska vi numer ingå i krig.. För att få demokrati ska vi först lämna över vår makt till finansens svanslösa katter, jyckar, valpar och några riktiga byrackor.. Det är mycket (mer) nu

Jag är säker på att det fanns något mycket genuint och äkta mitt i denna snålblåst.. Det är just därför allt detta bekämpas med näbbar, klor och människor glömmer fort. Om de ens var medvetna om vad de hade…

Sture B
Sture B
Gäst
Reply to  castoropollux
3 mars 2015 kl 13:28

Det är ju självklart att det finns något äkta och att alla politiker varken är korrumperade av ekonomiska skäl eller är genuint onda p.g.a. någon psykisk defekt. Alla politiker formas in i det politiska systemet via partiernas ungdomsrörelser och de som kommer in i en vuxen ålder finslipas i ett senare skede. Sen går det av bara farten i en kombination av rädsla och personliga ambitioner. Stannar du för länge inom ett sjukt system kommer detta system att forma dig. Du kommer inte reformera systemet.

castoropollux
Reply to  Sture B
3 mars 2015 kl 13:43

Det trodde jag inte heller. SD kommer inte bidra på något sätt utan blir spiken i kistan. Något annat var det inte tänkt att vara heller.

Sture B
Sture B
Gäst
Reply to  castoropollux
3 mars 2015 kl 15:48

Du har helt rätt, då SD har blivit en del av det politiska etablissemanget. Jimmie Åkesson fick nog ett erbjudande han inte kunde/vågade tacka nej till. När de gjorde sig av med medlemmar med en “felaktig inriktning” var det ett sätt att anpassa sig till systemet. Att sedan plocka in en massa nya udda och svaga figurer är ett sätt att marginalisera det egna partiet. De enda som ligger i närheten av SD:s ursprungliga inriktning är SDU och de är ju hårt ansatta av moderpartiet. Men allt sådant här visar bara att det inte går att finna en lösning inom det etablerade systemet.

Thomas Arvidsson
Thomas Arvidsson
Gäst
28 februari 2015 kl 22:24

Frågan är nog inte så mycket vem som synbarligen styr Sverige utan i stället vem som äger Sverige. Vårt land är nämligen stulet och det skulle vara intressant att veta vem som är innehavare av Sverige och vad ägarens intentioner är med förvärvet av Sverige. Ägaren förväntar sig säkerligen någon form av avkastning. En lydig snäll befolkning som alltid följer och lyder de bestämmelser som ägarens fogdar (myndigheterna) utfärdar och snällt utan att protestera arbetar livet ur sig och betalar sin skatt och accepterar en allt sämre samhällsservice, mindre demokrati, mindre inflytande och mindre insyn samt en lojal trohet till de sanningar som ägaren bestämmer att vi skall tro på genom våra styrda och kontrollerade media.
.
Så, vem har stulet Sverige från svenska folket och varför? .

Sofia
Sofia
Gäst
Reply to  Thomas Arvidsson
28 februari 2015 kl 22:33

Exakt!

Sofia
Sofia
Gäst
28 februari 2015 kl 22:04
Bengt Blomberg
Bengt Blomberg
Gäst
28 februari 2015 kl 16:43

Frågan är om historian hinner ifatt oss nu, så bättre beslut kan fattas, innan det blir försent?

castoropollux
Gäst
28 februari 2015 kl 10:22

Skall vi tro de västliga annalerna var Y. Thymoschenko en riktig ängel. Tror inte väst propagandamaskineri oss eller Ukrainas folk om bättre förstånd kan ju Svoboda och Klitschko se ut som änglar de med. Verkligheten är som alltid en helt annan. 50000 dödsoffer i Ukraina lär nog hjälpa dem förstå, som oss, att det minst obehagliga inga fördelar har. Att släppa lös vilddjuren som straff för att man inte faller på knä för den “fria ekonomin” är att vara skrupulöst hänsynslös..

Själva ska vi tro när allt som var en stadig grund för självständighet, beredskapslager, energireserver osv är bortsopat med hjälp av liberalerna att NATO är det minst eländiga alternativet… Kreuger var den som försökte ge Tyskland fördelaktiga lån, men dess elit, bankirer och industri ville hellre ha krisen, låta den sjunka in och bädda för Shitler för att kunna genomföra människojakt på kritiker, radikaler, sin minst eländiga politik..

Samma sponsorer ser till att kriget i Ukraina får precis samma konsekvenser som det fick i Tyskland med omnejd.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Reply to  castoropollux
28 februari 2015 kl 19:42

Undrar varför styrd media är så ständigt tyst om det uppenbara? Ägd av samma komplex givetvis. http://sv.wikipedia.org/wiki/Milit%C3%A4rindustriella_komplexet

Birgitta
Birgitta
Gäst
28 februari 2015 kl 09:45

Mycket träffande skrivet! Den tysta statskuppen befinner sig i slutskedet. Demokratin är körd i botten och kommer aldrig mer att kunna realiseras när teknokraterna är klara med oss med hjälp av olika totalitära ideologier. Vi ser nu en alltmer vissnande och dystopisk värld realiserad av ett litet fåtal individer med sin egen agenda.

Jan Jansson
Jan Jansson
Gäst
27 februari 2015 kl 17:18

I Ukraina är det många som tycker att politikerna är en maffia med ett land. De bara skor sig själva och struntar i resultatet av politiken. I det läget kan nationalister verka attraktiva. Det minst eländiga.

anders
anders
Gäst
Reply to  Jan Jansson
28 februari 2015 kl 10:28

Vad skulle sägas om att ta ansvaret för de egna besluten? Helt själv, med enda restriktion att det man gör inte skadar andra, direkt eller indirekt. Sök på Mannarätten.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Reply to  anders
28 februari 2015 kl 19:38

Intressant. Det skulle innebära att folk har ansvaret att skaffa framtidens barn ett högt IQ, uppmuntrar dem att meditera ofta så de är öppna för sanningen så som den är, ger dem relevant kunskap (om än variant rik med olika versioner) om historien och att barnen har gott minne och dessutom kan tänka med hjärta och hjärna långsiktigt, kreativt och positivt så de kan tänka ut rätt ansvarig inriktning någonsånär … annars är s.a.s. risken stor att mänskligheten kommer utplåna sin civilisation … återigen …

Katarina
Katarina
Gäst
27 februari 2015 kl 13:23

Vi är på väg till det Sverige vi hade i början av 1900-talet och före det. Där adeln,dvs dom med pengar, makt och position, bestämmer vad den stora massan ska göra. Där den lilla människan får nöja sej med smulor från adelns bord.

castoropollux
Reply to  Katarina
27 februari 2015 kl 16:37

Ja det är kusligt att ultra/extremhögern fick bana väg i tex Jugoslavien och nu Ukraina.. Extremerna får hota och splittra arbetarklassens försvar mot det hotande feodalsamhällets godtycke.. Här matas ett kusligt koppel för att driva mänskligheten in trånga fållor och mörka utrymmen utan en tillstymmelse till ljus.. Ur högtalare ljuda en hymn ingen människa någonsin känt som sin eller vår..

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Reply to  Katarina
28 februari 2015 kl 19:31

Frågan är vad vi gör åt den saken? Engagerar oss i ett parti som erbjuder ett alternativ kanske?

castoropollux
Reply to  Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
1 mars 2015 kl 12:05

Ett parti för färgblinda? Vad bra!

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Reply to  castoropollux
22 mars 2015 kl 16:39

Färgblindhet inom politiken löser inte heller problemet för då ser man inte nyanser så tydligt och en nyanserad bild baserad på vetenskaplig metod och deliberativ diskurs bör man givetvis ha innan man har åsikter.

castoropollux
Reply to  Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
22 mars 2015 kl 18:06

Du gjorde dig av med dialogen här…”Vet du inte färgen på bombhöger och borgerlig frihandel är du sannerligen färgblind.” Fast du kallade det “deliberativ”. T.o.m. SD försöker iaf låta trevliga…

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Reply to  castoropollux
26 mars 2015 kl 19:04

Pga. strul med Newsvoice…

https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2015/03/25/datasakerhet-vetenskapliga-partiet-vadjar-till-newsvoice-se-och-vaken-se/

…fortsätt gärna dialogen på Vetenskapliga partiets mobilanpassade hemsida!

MVH
/Martin

castoropollux
Gäst
26 februari 2015 kl 22:57

Den svarta revolutionen med EU har ju redan skett.. Inga färger här inte. Löftena kunde bara svika.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Reply to  castoropollux
27 februari 2015 kl 00:22

Vet du inte färgen på bombhöger och borgerlig frihandel är du sannerligen färgblind.
https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2014/11/20/hela-sverige-vet-vem-som-mordade-olof-palme/

castoropollux
Reply to  Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
27 februari 2015 kl 00:47

Har jag något att oroa mig för? Du är visst illa bevandrad i bildspråk..