Sanna Ehdin om svensk sjukvård – Del 2 – Utred det sjuka i systemet!

publicerad 13 februari 2015
- Sanna Ehdin
Sanna Ehdin Anandala

Sanna Ehdin

Dagens sjukvårdssystem är extremt dyrt och botar för få patienter. Det skriver Sanna Ehdin i sin första artikel om svensk sjukvård. Hälso- och sjukvårdskostnaderna skenar. Den tredje främsta dödsorsaken i västvärlden är biverkningar av läkemedel, vid korrekt dos. Därför är hela utgångspunkten för angrepp på och diskussioner om alternativmedicinens varande och ve helt fel. Vänd på perspektivet och granska istället det befintliga, toxiska systemet.

Text: Sanna Ehdin, PhD, föreläsare och författare (aktuell med nya Självläkande människan) | Foto: Kate Gabor Photography | Uppd. kl 14:02, 13 feb 2015

Läkemedel utmålas som lösningen – men vi läker inte av läkemedel, för de är designade för att åtgärda symptomen, inte orsaken.

Debattartikeln i Sydsvenskan den 25 januari av Ulla Premmert om de antroposofiska läkemedlens effekt och plats inom antroposifiska vården var viktig och bra. Den visar tydligt hur Sverige ligger i bakvattnet i ett internationellt perspektiv, men vi behöver vända på steken för den debatt som pågår överallt i media – med ifrågasättande av komplementär och alternativ medicin (KAM) – missar helt den stora frågan. De godkända läkemedlens dokumenterade giftighet, vilka ändå får fortsätta att säljas.

Läkemedel är den tredje största dödsorsaken i Västvärlden – och det vid korrekt dosering. Enligt professorn och överläkaren Yngve Gustafson vid Umeå universitetssjukhus uppgår kostnaden för biverkningar av läkemedel till 15 miljarder kronor per år i Sverige. Kostnaderna för kroniska sjukdomar beräknas uppgå till hela 70 procent av de totala hälsovårdskostnaderna, sjukdomar där sjukvården huvudsakligen skriver ut symptomdämpande medel som bara skapar ännu fler ”sjukdomar”. Kroniska sjukdomar utgör även den vanligaste dödsorsaken i Sverige.

Ett av världens mest använda substanser mot värk, paracetamol, kan störa hjärnans utveckling och ge beteendeförändringar i vuxen ålder. Forskare har även visat att risken för att ADHD ökar om mamman ätit Paracetamol under graviditeten. Paracetamol finns i Alvedon, Panodil, Pamol och Reliv. Denna information kom för ett år sedan, ändå har ingenting skett.

I Sverige ökade förgiftningarna med paracetamol med 87 procent 2009-2012, när de släpptes fria på bensinstationer, livsmedelsaffärer och kiosker! Paracetamol är den vanligaste orsaken till akut leversvikt i USA.

Nu förbjuder Storbritannien all receptfri försäljning av en vanlig värktablett. Det gäller det verksamma ämnet diklofenak, vilket har visats ge en klart ökad risk för kardiovaskulära biverkningar som exempelvis hjärtinfarkt och stroke. Tre av de mest kända läkemedlen i Sverige med detta ämne är Voltaren, Arthrotec och Eeze. Apoteken fick 48 timmar på sig att plocka bort preparaten från hyllorna, med samma ämne får fortfarande säljas receptfritt i Sverige.

Faktum är att läkemedel, vilka genomgått erfordrade studier som ska bevisa dess effektivitet som symptomlindrare, i väldigt många fall ger allvarliga biverkningar och dödsfall. Uppenbart giftiga läkemedel fortsätter alltså att säljas – medan man går efter och vill begränsa ofarliga medel som kosttillskott och homeopati, men ingen blir förgiftad av näringsrika kosttillskott.

Det alternativa ifrågasatts, men det som ingår i det befintliga sjukvårdssystemets tänkande accepteras och tillåts trots stora risker och många dödsfall.

Ett annat exempel är att inga vacciner har genomgått någon randomiserad dubbelblind placebokontrollerad prövning, vilket ju är ledstjärnan i den evidensbaserade medicinen och erkänns av Läkemedelsboken 2014. Vaccinering är bara en teori, inte en dogm eller något verifierat och ändå köps vaccin in för mångmiljardbelopp av svenska staten.

Nyligen avslöjades ett omfattande fusk och 876 st läkemedel tas omedelbart bort från den europeiska marknaden eftersom de godkänts genom fuskprövningar och tagits fram genom fusktillverkning. Patienter har i åratal tagit verkningslösa ”kemiska preparat” varav många med biverkningar. Är inte det kvacksalveri?

Det är rena upp och nervända världen. Vi har rätt att kräva att de läkemedel som är godkända inte ska ge allvarliga biverkningar och död. Vi har rätt att få köpa och ta ofarliga vitaminer, mineraler och andra kosttillskott – även i doser som är högre än de sjukt låga gränsvärden som livsmedelsverket satt.

Över hälften av alla amerikaner tar kosttillskott, men enligt senaste rapporten från USA:s giftinformationscentral orsakades inte ett enda dödsfall av kosttillskott.

Man kräver att de homeopatiska medlen vid Vidarkliniken ska testas och bevisas verksamma, men homeopati som princip har visats sig vara vetenskapligt bevisad och den fungerar även på djur. Således är det inte placebo.

Läkemedel utmålas som lösningen mot sjukdomar. Men vi läker inte av läkemedel, för de är designade för att åtgärda symptomen – inte orsaken.

Varför bugar och bockar vi för ett system som uppenbart inte är bra för oss, som inte sätter fokus på att främjar en god hälsa – utan enbart går på det sjuka och söker fler sjukdomar? Ett system som är astronomiskt dyrt och som rent av är giftigt. Ett system baserat på medel som dödar mängder av människor. Hur kan vi tillåta det?

Jag föreslår att man tillsätter en oberoende utredning av hela systemet – vad får vi egentligen för alla pengar som plöjs ner och varför letar man inte efter alternativ som är milda för kroppen och fungerar? Alternativ som är naturliga och kan tas upp och användas av vår kropps frisksystem, vilket är miljoner år gammalt och mycket sofistikerat.

Det är de facto ämnen från naturen som gör att vi läker; näringen i maten och örter, tillskott av koncentrerade vitaminer, mineraler etc, inget annat. Människan har utvecklats ur naturen och dess beståndsdelar är också det som håller oss vid liv och gör att vi läker. Så enkelt är det. Allt som stärker det friska och den självläkande kraften skapar läkning. Låt oss vända på steken och sätta fokus på detta!

Text: Sanna Ehdin, PhD, föreläsare och författare (aktuell med nya Självläkande människan) (se även Sannas webbshop)

Del 3 i artikelserien ger grunderna för läkning och visar på principer i ett fungerande hälsosystem.


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Instämmer i allt Sanna säger och gratulerar till en jättebra artikel.När det gäller cancer och hur det behandlas på sjukhus finns verkligen mycket i övrigt att önska. Cellgifter t.ex är också ägnade att ta bort symtomen, vilket är tumören men inget för att gå till grunden med vilka omständigheter som kan ha lett fram till patientens cancerutveckling. Dessutom kan cellgifter inte göra något åt cancerframkallande stamceller. Cellgifter är oerhört giftigta och förstör immunförsvar och hälsosamma celler. Myndigheter och sjukhus gör inget för att förebygga cancer mer än förundersökningar, och dessutom avstår de från att ge patienten några som helst goda råd om en anti-cancer diet och livsförändringar varför många får återfall med mycket allvarliga konsekvenser.Både cellgifter och strålning är i sig cancerframkallande.mer måste till för att hjälpa patienten bli fri från sin cancer.

  Sjukvården lider av allvarliga problem och borde verkligen utsättas för en revidering eller varför inte paradigmskifte?

 • Tack för en bra och viktig artikel, nuvarande behandlingar med även tex cytostatika borde verkligen granskas, eg ingen omvälvande skillnad på behandling av tex bröstcancer ,( skära, bränna och förgifta som en ledande forskare onkolog i London sagt) från 1980 talet till 2011 när jag jämför min mammas behandling med min egen, Även när jag efterfrågade förebyggande råd ang kost m.m. för att minska de kända skadeverkningarna ställde sig sjukvården fullständigt frågande!

 • Fantastisk artikel, Sanna!
  Själv importerar jag apparater, utvecklade av förskare inom alternative medicin i Sydkorea som kan rädda tusentalls individer från värk och ryggoperationer, dvs spara miljarder åt staten. Men törs inte marknadsföra dessa med rädsla för repressalier. Det krävs ju som bekant ” vetenskapliga bevis” som jag inte kan anskaffa på grund av kostnaderna för en sådan studie.
  Så dem människor som skulle få hjälp av mina produkter knallar fogligt till vårdcentraler regelbundet, äter fogligt sin diklofenak eller starkare droger…Medan maskiner som fungerar ligger på lager här i Kristinehamn. Helt sanslös, men jag vågar inte berätta HUR effektiva dessa i själva verket ens på min hemsidan. Enda glädje är att ibland vågar någon desperat människa med enorm ryggvärk att ringa upp mig och prova och blir helt återställd. Då känns det sååå härligt att man kunde hjälpa åtminstone en att slippa ryggopereras och bli fortsätt offer för medicinering med farmaka.

   • Visst, Sanna!
    http://www.nugabest.se/slipp-ryggopereras-16998274
    Företaget heter Nuga Scandinavia AB. Apparaten – NM 5000 och är ( som allt genialiskt) enkel, pålitlig, och effektiv. Angriper orsaken ( inte symptom) till rygg-relaterade värk genom att sakta och säkert mobilisera CNS och rätta till obalanser i ryggraden med hjälp av en intelligent värmestimuli-program mot spinala nervbanor parallellt med utstretchning.
    Drömmen vore att hitta en forskare/universitet som skulle göra studie på detta…

 • Så länge läkemedelstillverkarna är de som styr hela processen, utan tillräcklig insyn dessutom och ansvarsbefrielse, kommer allt att fortsätta. Jag känner inte en enda person som är beroende av läkemedel är nöjd med insatsen utan alla söker egen kunskap för bästa resultat.

 • Världen har redan vaknat, tillräckligt många vet om det. Nu gäller det bara att agera… och fortsätta upplysa/väcka fler. Varmt tack för ert engagemang – tillsammans är vi oslagbara!

 • Det är jättebra att allt detta kommer fram i ljuset och alla kan få upp ögonen om vad som händer igentligen! Sanna är en mycket duktig föreläsare./Mvh Helene.

 • Och säg NEJ!!! till att skänka pengar till bedragarna i Cancerfonden, som använder kändisar/idoler/avgudar som de kallar ambassadörer, OCH barn, för att lura pengar av godtrogna ignoranta och framförallt auktoritetstroende personer.
  http://www.tv4play.se/program/nyheterna?video_id=3064242 från 10:00
  Cancerfallen fortsätter att öka för varje år, trots alla hundratals miljarder som dessa skurkar i cancerindustrin har lurat till sig i omkring hundra år.
  “Blind belief in authority is the greatest enemy of truth.” Albert Einstein

  Fyra personer sitter runt ett bord och diskuterar, det skulle kunna vara ett möte på just Cancerfonden. Bakom sig på väggen finns ett stort diagram med en graf som pekar 45 grader uppåt.
  “If people stop getting cancer, we stop making profit. So we must make sure everyone focuses on “the cure”, not the cause.”

 • Har senaste veckorna tittat på flera videos på YouTube med dr. John Bergman lite i samma anda som Sanna skriver.Hoppas att världen vaknar.Pratar och tipsar mina närmaste så gott jag kan.

 • det sjuka vi har kan inte botas – det är politikerna och makteliten.

  Testerna med healing på Karolinska Institutet 1996 visar att ALLA människor kan healing.

  Vad skall du då med giftiga “mediciner” till? Jag har fått en penicilinbehandling 1963 av en oförstående och uppenbart okunnig läkare, jag dras med sviterna av den behandlingen än idag.

 • Hej Sanna och alla andra som har Dysleksi, ni kan andas ut. Dyslektiker har andra förmågor och de flesta har , när det har övervunnit den mobbning de har varit utsatt för under utbildningen blivit väldig berömda. En av många fördelar med dysleksi är nämligen att man kan se stora sammanhang som andra inte ser. Läs den intressanta boken “The Dyslexic Advantage”. från Dr Brock L. Eide + dr Fernette F Eide. Det är bra att du går ut med denna budskap. Människan har så vilseförts av så kallade experter i pressen, de har mer nocebo ( dålig) effekt än allt annat. För 50-100 år sedan sökte man inte för alla möjliga krämpor läkare man hade sina naturliga kurer och de hjälpte. Människan har inte förändrats så mycket, men rädslan har gett oss mer stress och stress är skadlig för vår system.
  Till Jocke, Ja man kan kontrollera sin egen Placeboeffekt, det gör du med det du tror på. Ex. Du vaknar på morgonen och känner dig förkyld och omotiverat, du ringer jobbet och de berättar att du absolut måste komma in, då två andra medarbetare har varit med om en olycka och ligger på sjukhus, din närvaro er mycket viktig. Du känner att du behövs och går till jobbet, dagen ær mycket stimulerande, då man äntligen ser din kompetens, när du kommer hem på kvällen ær du tillfreds och glad och upplever plötsligt att hela din förkylning har löst opp sig i luften.

 • Ett litet tips till alla som är intresserade av hälsa o medicin.

  Placebo – fungerar sockerpiller?
  Dokumentärfilm. Sockerpiller kallas läkemedel utan belagd medicinsk verkan. Läkarna säger placebo och idag finns forskning som tyder på att även sockerpiller faktiskt kan ha en läkande effekt – om vi tror tillräckligt starkt på dem.
  http://www.svtplay.se/video/2646630/placebo-fungerar-sockerpiller/placebo-fungerar-sockerpiller-avsnitt-1

  Saxat från filmen: “Ett läkemedel som har 10-30 % bättre verkan än placebo anses effektivt.”

  10 % låter ganska lite, med tanke på bieffekter m.m… så frågan som poppar upp för mig är: Går det lära sig att förstärka eller kanske helt kontrollera sin placebo effekt? Kan vi lära oss att självläka?

 • Tack för alla bra o i itierade kommentarer! Sant det ni säger, o jag har skrivit en debattartikel att Sjukvården måste ha mer hjärta… För sjukvården har blivit som en grym maskin som klämmer o skadar även den egna personalen. Kanske ska släppa den här. SvD ville inte publicera det…

 • Det stämmer så väl Sanna!
  Själv arbetar jag just nu med några av de allra svårast lung-och multisjuka på akutmedicinsk vårdavdelning. Har just avslutat ett vikariat på vårt sjukhusapotek (sjukhusets lokala läkemedelsenhet)
  Varje dag går jag nu hem mycket frustrerad över att inte räcka till med att ens hjälpa våra patienter med det mest basala. Vi bara springer runt och ser inte patienten i nuet. Många har bara dagar eller veckor kvar och vi borde ha resurser till att se hur den tid bäst kan förvaltas. Men bara mediciner, dyra mediciner och krav på dokumentation som i de flesta fall aldrig kommer studeras mer.
  Vart tog individen vägen? Människan som sökte blev ett symtom innanför sjukhusväggen. Bara kortsiktigt tänk om snabb åtgärd för att snabbt få ut individen igen. En patient som snabbt kommer tillbaka med svårare symptom. Inte -vad gör vi nu med hela individen så den inte behöver komma tillbaka utan tillfrisknar? Eller hur ska patientens sista tid i livet se ut?
  Jag ser hur svåra och tuffa behandlingar sätts in utan att patient o anhöriga knappt hunnit fatta vad som hänt och i fall där det bara är kortsiktigt livsuppehållande och väldigt väldigt smärtsamt. Man kan fråga sig om dom ingår i någon slags testgrupp!
  Nej satsa genast på att minska läkemedelsanvändandet. Låt inte folk få gå o handla värktabletter på Ica. Vi vet inte ens om varannan ask är placeboimport från oseriösa fabrikatörer. Satsa på farmaceutiska analyser av läkemedelslistor, omgående. Jag har flera anhöriga som äter 15-tal olika tabletter/dag, vilken cocktail!
  Satsa på yoga för alla! För bättre andning o bättre balans i vardagen!

 • Väl formulerat Sanna! Vi borde bilda grupper som demonstrerar på gatorna och som ställer ansvariga politiker mot väggen med frågor och publicerar deras svar i alt.media. Alternativa terapeuter och öppensinnade forskare borde gå samman i privata initiativ och i en ideell anda hitta botande behandlingar för våra sjukdomar. Om vi samarbetar tror jag det inte blir särskilt svårt. Förmodligen finns lösningarna redan.

 • Det riktigt sjuka i systemet ligger i att läkare inte längre får lov att vara läkare. En läkares uppgift är att på bästa möjliga sätt hjälpa sin patient att bli frisk från sina sjukdomar och krämpor.En läkare som vet om att en naturmedicin eller en alternativbehandling skulle hjälpa patienten får inte enligt nuvarande bestämmelser rekommendera detta. Gör han det så riskerar han sin läkarlicens. Han får endast följa de behandlingsrekommendationer som Socialstyrelsen rekommenderar i sina Nationella Riktlinjer och där finns inga naturläkemedel eller alternativbehandlingar inskrivna någonstans. Endast kemiska läkemedel och behandlingar enligt “vetenskap och beprövad erfarenhet”.

  Det var länge sedan nyexaminerade läkare i Sverige fick svära Hippokrates läkared, numera lovar man i stället att följa Socialstyrelsens vid varje tidpunkt gällande Nationella Riktlinjer för vård och behandling.

 • Jag är övertygad om att det handlar om människosyn och tolkningsföreträde. Vi låter materialister som saknar människokännedom styra oss. När materialisterna sköter vården är en människa en biologisk robot.

  Ibland tänker jag att vi borde börja använda orden annorlunda. Tänka på sig själv som “läkaren” när man är på vårdcentralen och möten en medicine doktor. Det är min kropp som är läkaren, inte en akademiskt programmerad individ som har som främsta uppgift att ta bort mina symptom så att de slipper se mig en gång till. Vår vård har sitt ursprung i militärsjukvården. Arbetarna ska, liksom soldater, lappas ihop och skickas ut till fronten igen. Det är hela det arvet och inställningen vi måste göra upp med.

  Utmärkt artikel för övrigt. Ska ta med den till värmlands Gröna kvinnor på mötet nästa fredag.

 • SÅ Underbart med dig Sanna som verkligen kan föra fram detta som vi andra så länge tyckt och tänkt. Det behövs en kraft som slår igenom!! TACK!!!

 • Jeg er så enig med deg!….Vi snakker om mennesket i sentrum,og at vi skal ha et godt helsestell for det enkelte menneske,men når man med vitende og vilje forgifter med medikasjon som er syntetisk,og som ikke samhandler med grunnstoffene i vår egen kropp,da er ikke mennesket i sentrum lenger….Selv om medikasjonen er godkjent,er den skadelig fordi lever og nyrer blir ødelagt ,men ikke bare disse to organer….hele kroppen tar skade av syntetisk medikasjon.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *