Lars Bern ser medicinska möjligheter med kolloidalt silver trots påståenden om antibiotikaresistens

4
886

Lars Bern - Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.seLars Bern som tidigare bla var VD för Svenska Miljöforskningsinstitutet IVL och ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin samt Kungliga Vetenskapsakademins miljökommitté,  är en användare av kolloidalt silver. Han efterlyser mer studier för att fastställa om kolloidalt silver förstärker antibiotikans effekt.

Textutdrag från artikel av Lars Bern | Foto: Torbjörn Sassersson

Den hetaste debatten idag står mellan de som hävdar att bruket av kolloidalt silver kan öka risken för framodling av bakterieresistens och de som menar att det är tvärt om. Den främsta företrädaren i Sverige för det första lägret är en universitetslektor från Uppsala som heter Åsa Melhus.

I dagarna har det lagts fram en doktorsavhandling vid Uppsala universitet av en av hennes doktorander som säger sig visa på resistensbildning. I det andra lägret är det främst Anders Sultan som själv tillverkar och säljer kolloidalt silver, som hävdar att det är tvärt om. Han stödjer sig på artiklar i den vetenskapliga litteraturen som säger sig visa att preparatet förstärker effekten av antibiotika 10 till 1000 ggr. För den som vill fördjupa sig ämnet är det bara att söka på Google, det finns tiotusentals artiklar att botanisera bland.

Om det är som förespråkarna hävdar att silver kan vara en metod för att minska resistens, så är det mycket intressant ur hälso- och miljösynpunkt. En av de främsta bakomliggande orsakerna till dagens resistensutveckling är det massiva bruket av antibiotika inom uppfödning av köttdjur, fågel och fisk. Den vägen kan resistenta bakterier sedan föras vidare via kosten till oss människor och ut i ekosystemet.

Med den bakgrund jag målat här tycker jag det skulle vara ytterst intressant om några forskare inom jordbruket testade antibiotika tillsammans med silver på några djurbesättningar som regelbundet står på antibiotika. Om det är så att silvret förstärker antibiotikans effekt 10 till 1000 ggr, skulle man kraftigt kunna decimera antibiotikaanvändningen.

Läs mer


 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Redan Alexander Fleming, penicillinets fader, insåg att överdriven användning av antibiotika skulle skapa resistens, men marknaden såg säkert bara fördelar med det. Sjukdom är hälsa för en kapitalistisk läkemedelsindustri. Därför försvann den alldeles förträffliga autohemoterapin, som Fleming rekommenderade som alternativ till penicillin, ur bruk. Kostar ingenting, stärker kraftigt immunförsvaret för någon vecka och gör att antibiotika inte behövs vid t ex operationer. Googla på autohemoterapi. Jag vet inte vad Fleming hade för inställning till kolloidalt silver, men ibland är den beprövade erfarenheten äldre än vetenskapen och silver är känt som bra för hälsan sen urminnes tider i många kulturer.

 2. disputationen i Uppsala urartade till en fars då hela arbetet bara undersöktes med provokationer av silvernitrat. det man mätte var sålunda bara ev resistensutveckling av komplexet silvernitrat – men i rubriken på disputationen hade man avlägsnat ordet nitrat. – och i föredraget blandade man silvernitrat med kolloidalt silver utan någon som helst vetenskaplig stringens.
  Vid den följande. Opponentomgången tillläts bara fyra stycken att ställa frågor.
  men då dessa underlät den viktigaste frågan se ovan tog jag til orda strax före kl 16
  ag gjorde jämförelsen med HCN. Vätecyanid och undrade om man undersöker dess resistensernas på dess giftighet ska man då diskutera komplexet eller en av de ingående atomerna väte H, kol C eller kväve N
  samma hann jag säga om parallellen med AgNO3
  Då dök en professor upp bakom min rygg och bad mig hålla tyst, annars kulle polis tillkallas. bakom hennes rygg dök en väktare upp som förde ut mig ut lokalen. Han var mindre upprörd än professorn så jag fick gå in i gen och diskutera med andra i publiken, en stund till.tills väktaren dök upp igen och då fann jag det för gott att lämna Dag Hammarskjölds väg 17
  Ingemar Ljungqvist, DrScience. (OIUCM)

 3. Tack för din avslöjande insats, Ingemar, du fortsätter att avslöja maktens lurendrejerier på ett enastående vis.

 4. AUTO HEMOTERAPIN är botemedlet till dom flesta sjukdomar inclusiv cancer, men eftersom det inte kostar nåt (man behöver bara en spruta för att ta och aplicerar sitt eget blod). Därför det kommer ALDRIG att bli känd. Så, folk kommer att fortsätta att dö och dom som säljer medicin kommer att fortsätta att bli rika. Jag känner massor av människor som har behandlas med auto hemoterapin (inclusiv min pappa) det var olika sjukdom och alla blev friska.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här