TISA leder till en “Corporate Planet” – Wikileaks avslöjar innebörden i det största handelsavtalet i historien

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 2 juli 2015
- NewsVoice redaktion

Corporate Planet - Image. NASA

Wikileaks offentliggör hemligt innehåll i handelsavtalet TiSA, Trade in Service Agreement som sägs vara det största någonsin i historien och gäller USA, EU och 23 andra stater inklusive Turkiet, Mexiko, Kanada, Australien, Pakistan, Taiwan och Israel.

Text: NewsVoice, uppd. kl 11:17, 2 juli 2015 | Foto: NASA

Avtalet är en del av det strategiska ”T-treaty trinity”, som även innefattare Trans-Pacific Partnership TTP och Transatlantid Trand and Investment Partnership TTIP.

TISA kompletterar de två övriga globala handelsavtalen som gäller handel med varor och investeringar. TISA bedöms vara den största komponenten av dessa tre T-avtal.

Wikileaks publicerar även hela agendan för nästa veckas förhandlingar om TISA vilka kommer att fokusera på finansiella tjänster, telekommunikationer samt rörlighet av ”naturliga personer” (”movement of natural persons”)

WikiLeaks publicerar även en hemligt annex till TISA vars avsikt är att begränsa enskilda länders möjlighet att gynna lokala produkter och tjänster framför utländska multinationella företags.

”…University of Auckland law professor Jane Kelsey, stresses that the trade treaty aims to limit governments’ ability to regulate national services and gives unprecedented freedom to foreign corporations.”

”The treaty gives preference to multinational firms, giving more rights to big corporations, while limiting the influence of small local businesses.”

”This would change the way companies view their customers. “People are not viewed as citizens or members of their communities, they are ‘consumers”.

”Trade in services agreements treat services as marketable commodities, and deny or subordinate altogether their social, cultural, environmental, employment, and development functions”.

RT.com

Regeringar måste även ge upp sin rätt att välja lokala tjänsteproducenter inom exempelvis radio/tv, utbildning, elförsörjninng och renhållning.

Konsekvensen blir att folkvalda regeringar och mindre företag blir hjälplösa på en global marknad och i en värld som styrs av multinationella storföretag. Vi får en Corporate Planet, Jorden AB, där regeringar och medborgare är ekonomiska enheter.

Läs hela Wikileaks pressmeddelande med länkar till offentliggjorda document

Wikileaks analys av TISA.

Text: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Ja allt sedan någon kunde ta betalt för en bit mark har utvecklingen nu gått så långt att man hellre säljer för att döda sina konsumenter, framför att släppa fram hållbara produkter.

  Vi kanske hinner dö men våra barn och barnbarn får försöka leva med höga halter av gifter och östrogen i blodet. Vet inte om det är en elak plan att på sikt minska befolkningen på detta sätt. För folk är väl inte dumma nog att köpa produkter från Globala företag som inte ens betalar skatt till alla marknader de verkar på, samtidigt slås konkurensen ur spel när gigantiska aktörer kör över småföretagen.

  Är det den utveckling du vill ha, var då tyst!

 • TISA är nu ett avgörande avtal för en påstått friare världshandel. Skall man införa en någorlunda rättvis fördelning så måste man ändra parametrarna för konkurrensen till fördel för det lokalproducerade. Annars får vi den supersocialiserade världsstaten och det tjänar ingen på i längden. Byråkratin med artificiella jobb kommer att explodera rätt i händerna på politikerna i väst. Asien kommer att dra förbi USA&EU med hästlängder med sin billiga arbetskraft. Om man vill göra det rätta så måste man införa en avståndsavgift med hänsyn till bearbetningsgraden av de produkter som nu transporteras jorden runt. Ju lägre bearbetning, desto högre avgift. Högteknologin skulle också få fördelar så väst kan knappast heller förlora, lika lite som Indien eller Kina. Rövarbaroner på den afrikanska kontinenten och Asien skulle få en ny kalkyl att räkna på. Produktion lokalt skulle stimuleras på alla kontinenter till fördel för konkurrensen. Till och med industrin på nordkalotten skulle få sej en skjuts. Systemet som sådant finns redan i form av de internationella tull-id numren. Det behöver alltså inte vara svårt.

 • Sådana här avtal hotar direkt alla lokala producenter i USA, EU och de länder som blir anslutna. Multinationella storföretag som kan investera bankers skojarvalutor i obegränsad mängd med minusränta kan köpa upp konkurrenter på löpande band och bara lägga ner dem. Korporativ kommunism från Washington DC och City of London uppbackad av ett krigsindustriellt komplex. Varför håller till exempel svenska skogsmöllepolitiker på och fiskar röster i Almedalen? De får ju allt mindre att säga till om genom att stå och bocka med mössan i hand.

 • Jag hoppas nu att någon mer än jag själv seriöst funderar på att agera. Gör vi ingenting åt detta så får vi också den verklighet vi förtjänar.. Stranden väntar nu, för det finns faktiskt tid för det också ^^

 • M-B – Tjaa, bortom en och annan petition så kan man tydligen kontakta EU komissionens förhandlare genom att e-mejla eller ringa. Upptäckte faktiskt detta igår på Europakommisionens hemsida. Detta handlar förstås om TTIP men eftersom TISA diskuteras samtidigt och båda hanterar olika delar i handelsavtal så borde det funka att iaf fråga om det senare också.

  Har inte tagit ställning själv till vilken del jag vill kritisera då jag fortfarande går igenom material på kommisionens hemsida och wikileaks. Och det är en uppsjö av läsning i sommarvärmen. Här är iaf litet info för den som vill läsa på och eventuellt ta kontakt.

  Kom ihåg att det är EU-kommisionen som förhandlar OCH beslutar i dessa frågor. Men det verkar iallafall som om förhandlarna (?) vill ha EU-befolkningens “input” under denna pågående förhandling. Man får väl försöka hoppas att det stämmer. Passivitet är döden för en demokrati.

  Kontakta EU-kommisionen för kritik/tankar gällande TTIP..
  ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/ttip/have-your-say/

 • Detta är helt fantastiskt sjukt. Jag kan inte göra annat än att tycka så enormt synd om alla dessa sjuka hjärnor som är så tillverkar så patetiskt dåliga produkter och levererar hopplöst dyra och dåliga tjänster, att de måste muta, tvinga och hota regeringar ochdirekt och indirekt alla människor, skriva om lagarna som gör hela spelet allt annat än “fair play”, som göder dem både direkt och indirekt via skatter och avgifter, och som gör slavar av resten av mänskligheten. Vilka looooosers!

 • Såg dessa nyligen om TISA. Väldigt upplysande.

  “What’s in the TISA and why it’s a secret? – Rosa Luxenburg-Stiftung”
  youtube.com/watch?v=2WOZ_-ANr1g

  “What the TiSA Leaked Documents Reveal About Negotiations – The Real News”
  youtube.com/watch?v=NnOwbj0hw4o

 • Och på detta sättet formas den moderna slaveriet och förkuvning av våra rättigheter.Vaknar folk inte i god tid snart blir det för sent att agera !!!!!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *