Singapore försökte tysta tonårsbloggaren Amos Yee – Men han ger sig inte

publicerad 15 september 2015
- av Torbjörn Sassersson red.

Singaporbloggaren Amos Yee - Foto: CNN

DEBATT. I Sverige tystas frispråkiga bloggare och nya nättidningar ned med negativ "rykteshantering". I Singapore sätts den som klagar på regimen i fängelse, vilket var fallet för 16-åringen Amos Yee som fick sitta inne i 53 dagar för att han vill ha yttrandefrihet. Paula Newton på CNN intervjuade Yee som imponerades av tonåringens styrka och klarhet.

Text: NewsVoice | Faksimilier från CNN

Amos Yee kallar i en YouTube-video bla Singapores grundare Lee Kuan Yew för diktator.

"I feel like I'm the one who's actually supposed to break that boundary so that other people will be able to talk about things in an honest way and discuss about it, which I feel is really important," sa Yee under en exklusiv intervju för CNN.

Det framgår att regeringen är rädd för att om Amos Yee inte straffas kan fler bloggare dyka upp. När Yee satt inspärrad blev han utsatt för plågsam bältesläggning och hans psyke undersöktes. I Sverige utpekas ofta den som avviker från åsiktskorridorerna för att vara foliehatt eller konspirationsteoretiker. Den gemensamma nämnaren är att psyket ifrågasätts.

"Yee spent weeks in detention and claims he was strapped to a bed for long periods of time, distraught and fearful. He adds that he was put through psychological evaluations that he considered demeaning."

Läs artikeln och se videointervju

Singaporbloggare vägrar bli tystad - Foto: CNN