Rekrytering – Kontrollera om kandidaten är beroende av sociala medier och dataspel!

publicerad 23 januari 2016
- Extern skribent

Kvinna-intervju-arbetsplats-Crestock

Kurt Ståhl i London - eget verkSe upp med personer som är beroende av sociala medier och dataspel när du rekryterar ny personal. Det varnar rekryteringskonsulten Kurt Ståhl som menar att vissa kandidater lider av ett missbruksberoende som stjäl energi, tid, social kompetens och kreativ förmåga.

Text: Kurt Ståhl, VD, Karisma Rekrytering | Foto ovan på rekryteringssituation: Crestock

Vi lever i en värld där grundförutsättningarna för alla och främst den uppväxande generationen ändras i allt snabbare takt.

De av oss som var födda på 40 till 70-talet upplevde för det mesta en uppväxt som var fylld av eget skapande och spontanidrott. Man gick ofta ner till fotbollsplanen på sommaren eller hockeybanan på vintern, delade upp i två lag och körde hela dagen tills svåra mammor oroligt kom och krävde att man skulle komma hem och äta vid 6 tiden på kvällen. Jag kommer än idag ihåg min tanke angående denna ”störning” från mammorna: ”Varför skall vi hem och äta – vi spelar ju fotboll ser ni väl!”

I dagens läge växer en del barn upp med iPads i knät redan innan de knappt kan gå och datorer och internet är lika enkla och självklara för dem som t ex att tälja ”skjutvapen” var för oss äldre då vi lekte cowboys och indianer i skogen.

Yngre generationer är digitaliseringsanpassade från barnsben

Ta Kalle Anka på julafton med sekvensen i husvagnen där man äter majskolvar till ljudet av en skrivmaskin som går rad efter rad och ”plingar” när man drar tillbaka pappersvalsvagnen. Det ljudet har faktiskt de yngre ingen aning om vad det betyder, medan däremot ”vi äldre” genast ”kopplar” och tycker scenen är fantastiskt träffande!

Det har ofta sagts på senare år att våldsamheten och ondskan i TV-spelen skulle kunna vara en starkt bidragande faktor till att främst yngre personer skulle förlora sitt sociala beteende och bli benägna till våldshandlingar. Det kan mycket väl ha en påverkan för att en person skall bli mer kriminell eller våldsam.

Men den största faran, som vi ser det, med ”missbrukande spel- och internetanvändning” är i själva verket att personen blir sittande still, helt inaktiv rent fysiskt och även rent metalt så begränsas ofta tankeprocesserna till att bli mindre kreativa och mer till ett ”färdigserverat” skapande.

Det krävs fysisk ansträngning och tankekraft för att klara av ett normalt arbete

En mer grundläggande anledning till att en person blir kriminell (och känner sig tvingad att ta från andra människor vad de har skapat) är att ha eller hon inte känner sig kapabel att tänka fram och rent fysiskt göra de handlingar som krävs för att få det som personen så gärna vill ha.

Risk för asocialt beteende

En annan fara med sociala medier är att man kan komma undan med ett asocialt beteende i högre grad än vad man skulle kunna i det verkliga livet eftersom man oftast inte behöver ta ansvar för konsekvenserna av sina kommunikationer eller beteende.

I verkliga livet så skulle det vara en högre risk att ett eventuellt nedtryckande av någon annan kunna leda till att man helt enkelt fick sig en omgång!

En vanlig iPad som används nära ansiktet på ett barn avger dessutom en hel del skadlig och cancerframkallande strålning. Gör som Steve Jobs – låt inte barnen använda läsplattor! De långsiktiga effekterna av detta är ännu inte helt klarlagda.

På samma sätt som med alkohol så vore ”måttlighet” ett bra ledord när det gäller användningen av mobiltelefoner, TV-spel och sociala medier.

MeWe-generationen prioriterar ofta Facebook framför en kund

Inom rekrytering har det hänt att någon yngre person anställts med goda vitsord och rekommendation som senare visat sig vara mobiltelefonsberoende och svarat på uppdateringar från Facebook istället för att sköta sitt jobb som personen fick betalt för. Eller hur känns det för dig att komma in i ett varuhus och du vill ha hjälp från expediten som inte har tid med dig eftersom han eller hon pratar länge i mobiltelefonen?

Tro inte att föräldrar är helt oskyldiga till denna typen av beteende, enligt Sveriges Radio så planerar flera badhus att införa ”mobilförbud” och på så sätt tvinga föräldrarna att hålla koll på sina barn i stället!

Ett annat problem kan vara att TV-spelsberoende personer kan ha kommit att vända på dygnet och är vaken på nätterna och därför helt enkelt inte har förutsättningar att kunna sköta ett vanligt ”dagtidsjobb”.

Av dessa anledningar är det viktigt när du rekryterar personer av alla åldrar, men främst när det gäller den yngre generationen, att du rakt på sak frågar dem om TV-spelvanor nattetid och om och i vilken utsträckning personen använder sociala medier på dagtid.

Text: Kurt Ståhl, VD, Karisma Rekrytering

Kurt bjuder på fler rekryteringstips på sin blogg Rekryteringstips.nu


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *