Någon på Mittuniversitetet startade idag en post på Wikipedia om NewsVoice – Syfte ryktesdestruktion

publicerad 22 februari 2016
- Torbjörn Sassersson red.
Vetenskap och Folkbildning, VoF

Torbjörn SasserssonWikipedia-den-ofria-encyklopedinNågon på Mittuniversitetet startade idag kl 15:55 en post på Wikipedia om NewsVoice. Det visar en IP-nummerspårning. Syftet är uppenbart, ryktesdestruktion av NewsVoice. Texten som postats är negativt och tendentiöst vinklad. Länkarna från posten pekar till bla föreningen VoF och associerade till föreningen.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör, NewsVoice (uppd. kl 22:30, 22 feb 2016)

I den första texten på Wikipedia om NewsVoice står det ordagrant:

“Newsvoice är en svensk alternativ nättidning. Torbjörn Sassersson är redaktör och Börje Peratt bidrar som skribent. Tidningens artiklar får ofta spridning på sociala medier. Tidningen finaniseras genom reklam för bland annat alternativmedicin. Tidningen har uppmärksammats för att framgångsrikt sprida antivaccinationspropaganda, och för att kritisera etablerad vetenskap, skeptikerrörelsen. Tidningen kritiserar av skeptikerrörelsen för att vara den största svenska spridaren av pesudovetenskap, faktoider, konspirationsteorier och selektiva källhänvisningar.”

De mycket selektiva källorna som uppges i Wikipediaposten är texter i Metro, på VoF:s hemsida (replik till VoF), på voffaren Peter Olaussons blogg som heter Faktoider (se Vetapedia) och en artikel i Aftonbladet. Texten på Wikipedia länkar även till en replik: “Vi slarvar inte med källhänvisningar”, skriven av NewsVoice.

Korrigeringar av posten om NewsVoice på Wikipedia

Att försöka korrigera falska uppgifter på en sida på Wikipedia som är punktmarkerad av VoF-aktivister är i regel helt lönlöst. Alla korrigeringar på Wikipedia brukar raderas inom 30 minuter, även mitt i natten av VoF-aktivisterna. NewsVoice korrigerar därför enligt nedan.

 1. Att namnge enbart Börje Peratt (se Vetapedia) som “NewsVoice-skribent” är inte relevant eftersom det finns kanske 100 skribenter som publicerats mer eller mindre regelbundet. NewsVoice har i skrivande stund publicerat över 5100 artiklar och notiser. Skribenterna utgörs av professionella journalister, medborgarjournalister, docenter, doktorer, professorer och ämnesexperter från Sverige och utlandet. Syftet med att nämna just Peratt handlar sannolikt om att försöka skada dennes namn.
 2. NewsVoice finansieras av annonsintäkter, men framför allt av frivilliga donationer från läsare inom alla kategorier i samhället.
 3. NewsVoice “sprider” inte “antivaccinationspropaganda” utan publicerar relevant och vetenskapligt grundad samt erfarenhetsbaserad kritik riktad mot läkemedelsindustrin (och tex produktgruppen vaccin).
 4. NewsVoice står för god vetenskap och vänder sig mot pseudovetenskap tex fuskforskning inom den etablerade forskningsindustrin. NewsVoice är ofta tidigt ute och avslöjar diverse pseudovetenskap (se tex Macchiarini-skandalen).

Notera att Vetapedia.se startades pga av att många poster av politisk, ekonomisk och ideologisk natur på Wikipedia är vilseledande.

Aktivister från Vetenskap och Folkbildning (VoF) hämnas

Vetenskap och Folkbildning (VoF) är en svensk sk “skeptikerförening”, men desto mer en frontorganisation för industrin med medlemmar och associerade aktivister som sedan starten av NewsVoice 2011 intensivt försöker förstöra ryktet för NewsVoice. Det sker framförallt genom falsk ryktesspridning i sociala medier och tendentiösa artiklar i medierna samt nu även i Wikipedia.

Varför kommer attacken mot NewsVoice just idag? Allt tyder på att det handlar om en hämndaktion från VoF:s webbaktivister eftersom föreningen Humanism & Kunskap (som bla undertecknad och Börje Peratt startade) för två dagar sedan publicerade artikeln: “Befria Wikipedia från sabotörer”. VoF nämns i artikeln som en särskilt negativ faktor på svenska Wikipedia. NewsVoice puffade idag kl 14:37 för denna artikel och drygt en timme senare postar någon sidan om NewsVoice på Wikipedia.

Jag uppmanar lärare på journalist- och mediautbildningar att använda posten om NewsVoice på Wikipedia som ett exempel på hur Wikipedia används av intressen för att förstöra ryktet för en alternativ nättidning.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör, NewsVoice

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Eftersom sidan raderades kanske chansen är stor att självförbrännandet drabbar den ansvarige VoF’aren själv. Sidor med stavfel imponerar inte och kommer sidan tillbaka som någon slags magisterexamen så är väl dess skapare redan bränd, märkt och kommer få svårt med trovärdighet såväl som motiv.

 • Tack för era kommentarer. Man kan undra vad som är bäst reklam, rent skitsnack om NewsVoice eller relevanta fakta. Jag tror relevanta är bättre eftersom många inte orkar kontrollera om skitsnacket stämmer och då tror de på skitsnacket eftersom det är enklare.

 • På cashbilden kan man se stavningar som “pesudovetenskap” och “Newsfoice”, “sakliga” istället för “saklig”, och annat.

  VoF och konstiga personer som döljer sin ofrihet genom att kalla sig för politiker, verkar oftast inte ha alla hemma, utan de är som programmerade utvecklingsstörda.

  börjeperatt — det där har knappats sin hammahörighet i “antihumanismen”, utan snarare är det just det som de sysslar med, något som i våra dagar i reningsverket kallas humanism, efter att slagit ned i toan som en multiklump.

  Humanism är som ett paraply för olika humanistsyndrom, oavsett om de kallar sig sekulära eller inte, eller annat humant hit och dit.

  For humanists, it is through freedom, science, reason, love, and art that we achieve much of what it means to be human — and this, in turn, is what might allow us to overcome evil and suffering.

  De säger att det är “frihet” och att det kommer ur förnuft och vetenskap och andra uttryck för strunt – och att det leder till att vi verkligen blir “human”, och allt lidande och andra onödiga företeelser besegras under humanismens styrelseskick – de säger just att de blir frihet – men det leder istället till allas ofrihet. Det är då helt i humanismens andra att kalla de som inte sväljer deras märkliga livsfilosofi och den vägen – för “foliehattar”.

  De har ingen “tro” på annat än det som de själva fått betyg på att de har anammat enligt den allt mer förvridna “forskningen”. De slår då bakut om man skulle säga att det finns sådant vi inte ser, en osynlig värld, eller att verkligheten är inte bara den lilla materia som ögonen förmår ringa in. Ateism och socialism hör därför ihop med detta vedervärdiga skämt: humanism.

  De kan själva benämna sig för att vara “etiska, vetenskapliga och ha en filosofisk syn… vilken har förändrat världen”. Men Börje du har kanske svårt för detta, om du håller fast vid din tro på att det går att forska om medvetandet, och att humanism, det skulle vara bra det…

 • Har nu studerat sidan och bättre reklam (men blir verkligen nyfiken) går inte att få.Varför inte ironiskt lägga in texten som reklam för Newvoice 🙂

 • Wikipedia-sidan om NewsVoice raderades men finns som sparad sida på Google cache:
  https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:https://sv.wikipedia.org/wiki/Newsvoice

  Har även sparat sidan som bild:
  https://newsvoice.se/wp-content/uploads/2016/02/Wikipedia-om-NewsVoice-22-feb-2016-raderad.png

  Denna version är tom ännu mer negativt vinklad än den version som jag citerade i artikeln ovan.

  Det kan vara intressant att spara detta för att visa hur aktivister från VoF försöker förstöra ryktet för sina inbillade fiender och hur de gör.

 • “Att försöka korrigera falska uppgifter på en sida på Wikipedia som är punktmarkerad av VoF-aktivister är i regel helt lönlöst. Alla korrigeringar på Wikipedia brukar raderas inom 30 minuter, även mitt i natten av VoF-aktivisterna.”

  Nå, vi kan göra detta också. Vi, tusentals läsare av Newsvoice, är i numerärt överläge.

  Hur kom det sig att sidan raderades? Uppenbart har Newsvoice mer inflytande än vad många kanske anade.

 • Lärarnas riksförbund (LR) har sedan åtminstone i höstas haft föreläsningar för sina medlemmar om Wikipedia för den digitala undervisningen:
  ” Världens största uppslagsverk Wikipedia har miljontals läsare, men på vilket sätt går det egentligen att använda Wikipedia i klassrummet?”

  Det hela följs upp med erbjudanden om fortbildningar för lärare i form av föreläsnngar: http://www.lr.se/utvecklasiyrket/forelasningar/arkivladaforelasningar/wikipediafordendigitalaundervisningen.5.59a4817414b9e5485aa93132.html
  Föreläsaren är själv lärare samt utvecklingsledare på “Wikimedia Sverige”.

 • Ta bara ex vad de skriver om HAARP, där påstås att det endast påverkar närmaste omgivningen. Men verligheten är att HAARP sprids jorden runt med hjälp av chemtrail!

 • Tyvärr så är det så att väldigt många som använder sig av Wikipedia . Wikipedia är farligt pga att där finns mycket felaktigt nedskrivet som är omöjligt att ändra efersom Wikipedia har låst ändringsfunktionen. Många av dagens ungdomar använder sig av Wikipedia vilket innebär att med tiden så blir osanningen en sanning

 • Wikipediartikeln om Newsvoice och med undertecknad namngiven är ett bevis för påståendet att Vof manipulerar och undegräver encyklopedin och har makt att göra det. Att W används som verktyg för att bedriva hämndaktioner mot utvalda strider mot grunderna i Wikipedias policy. I praktiken bevisas påståendet. “Wikipedia-guerilla destroying the free encyclopedia” https://community.sumofus.org/petitions/wikipedia-guerilla-destroying-the-free-encyclopedi.
  Ett spektakulärt självmål. Samtidigt marknadsförs Newsvoice som den fria rösten i mediavärlden. Intressant är riksdagsledamoten Fredrik Malm (FP) använder det klassiska VoFbegreppet “Foliehatt” om en motståndare och avslöjar sin hemhörighet hos antihumanismen. Det drar snålblåst kring extremliberalismen.

 • Läste Kvalitetskunskap på Mittuniversitetet, hårt styrd av facket! Helt meningslöst för forskning och undervisning. Rena Sovjet!

 • Vem använder wikipedia?
  I skolan duger den inte som källa för någon information.
  Men trist att dom utnyttjar en välbesökt site för smutskastning.
  Har sett att det dyker upp någon tiggeriannons när någon elev hamnat där.
  Kanske försvinner det av sig självt.

  Ingenting förvånar längre men det känns faktiskt rätt OK att dom känner sig
  tvingade att möta Nv på något sätt och då väljer dom en arena där dom känner sig säkra.
  Kanske till och med bestämmer spelreglerna i realtid.
  Tycker faktiskt att det ger NV status och erkännande.

 • Wikipedia har väl länge varit opålitlig när det gäller kontroversiella frågor, alltså frågor där det finns folk som ifrågasätter den officiella sanningen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *