Irland har förbjudit elchocker (ECT) under tvång – Sverige är världsledande

publicerad 22 mars 2016
- av Peter Larsson

Elchocker,   ECT

DEBATT. Irland har nyligen förbjudit elchocksbehandlingar (ECT) under tvång. I Sverige ger man fortfarande tusentals elchocker varje år under tvång. Många människor har vittnat om och anmält skador efter ECT-behandlingar. Är det inte dags för Sverige att följa Irlands exempel och också förbjuda ECT under tvång?

Elchocker, elchocksbehandlingar eller det nya namnet ECT-behandlingar är en psykiatrisk behandlingsmetod som går ut på att med en kraftig elchock framkalla ett epileptiskt anfall hos patienten.

De flesta tror att elchocker inte förekommer längre inom psykiatrin, men sanningen är att elchocksbehandlingen har moderniserats och förskönats så att det hela endast ser bättre ut. Det är dock samma eller värre elchock som drabbar patientens känsliga tankeverksamhet.

Psykiatrin i Sverige ger alltså elchocker (ECT) som aldrig förr till bla. barn, gravida, äldre och under tvång. Sverige är det land i världen som är värst vad det gäller elchocker.

Många personer har vittnat om och anmält svåra skador efter ECT-behandlingar. Detta är hemska historier om hur hela liv har slagits i spillror.

En del personer säger att ECT har hjälpt dem – vilket psykiatrin utnyttjar – men här menar en amerikansk läkare att det är elchocken som bedövat personen så att hon glömt och inte känner sitt dåliga mående längre. Euforiska känslor kan också komma efter sådana chocker. När chocken sedan släpper så kommer det dåliga måendet tillbaka – psykiatrin sätter då in underhålls-ECT för att bedöva personen igen.

Elchocksbehandlingen har alltså bara tillfälligt bedövat personen och inte hanterat det minsta långsiktigt – psykiatrin har själv erkänt att “resultaten” varar inte länge efter en ECT-behandling.

Sverige är världsledande på elchocksbehandlingar

Tusentals elchocksbehandlingar ges varje år i Sverige under tvång. Under “Lagen om psykiatrisk tvångsvård” kan psykiatrin köra över patienterna och påtvinga dem elchocker. Utan att patienten eller dennes anhöriga kan göra något.

Det finns också många vittnesmål på hur psykiatrin har tjatat, kört övertalningskampanjer och utelämnat viktig information för att få patienterna att gå med på ECT. Hur skall en patient som mår dåligt och kanske är påverkad av psykdroger – knappt medveten – kunna sätta sig in i all information och ta ett självständigt beslut om ECT? Man litar då ofta på sin psykläkare.

Nyligen förbjöds elchocker under tvång på Irland

Eftersom många människor har blivit skadade av ECT så är det ganska naturligt att inte tvinga människor till denna “behandling”. Eller?

Är det inte dags för Sverige också att förbjuda elchocker under tvång?

Vad säger politikerna? Är det inte dags att agera snabbt?

Text: Peter Larsson, medlem i Amnesty, Kommittén för mänskliga rättigheter och Röda Korset. Ämnesredaktör om ECT på Newsvoice.

Relaterat

President Higgins has outlawed compulsory ECT

Amnesty International Ireland welcomes ECT Amendment

Många personer har skadats av elchocker (ECT)

Facebook – Vi som inte tycker om elchocker (ECT)

Stark elchock vid ECT enligt Socialstyrelsen

Varför tycks ECT ibland fungera?

Filmade intervjuer med drabbade

Få kostnadsfri hjälp att anmäla skador efter ECT