Stockholms Universitet stoppar föredrag med professor om hälsorisker med trådlös teknik

67
804

Stockholms Universitet_, ogoTio dagar före ett planerat föredrag på Stockholms Universitet med den amerikanske professorn Martin Pall säger universitetet upp avtalet med arrangören föreningen Vågbrytaren. Universitetet har plötsligt upptäckt att man internt gjort fel när man hyr ut till externa organisationer.

Text: Mona Nilsson, ordf. Strålskyddsstiftelsen

Bokningen av lokalen bekräftades av universitetets lokalservice den 8 december, men den 29 februari, får föreningens styrelseledamot Gunilla Ladberg följande meddelande:

Hej!

Vi har upptäckt att vi genomfört felaktiga bokningar för externa parter i våra undervisningslokaler. Bokningar som inte får göras enligt de riktlinjer som finns för uthyrning av undervisningslokalerna. Med anledning av detta måste vi tyvärr avboka alla externa uthyrningar från och med nu.
Detta innebär att den bokning som är gjord för Föreningen Vågbrytaren i Hörsal 2 den 10 mars kl 17.30 – 20.30 avbokas. Vi ber så mycket om ursäkt för detta.

Med vänlig hälsning
Ann-Marie Larsson, Avd. chef för Tekniska avdelningen

”Alla” externa uthyrningar var bara två stycken

Det visar sig vid närmare förfrågning hos Ann-Marie Larsson [länk] att man i slutet av sista veckan i februari plötsligt kom på att man skulle gå igenom alla bokningar varvid man upptäckte att man internt gjort fel. ”Alla externa uthyrningar” som man då kom fram till måste avbokas var två till antalet. Förutom Vågbrytaren med Martin Pall den 10 mars gällde det en trädgårdsförening den 25 april.

Stockholms Universitets förvaltningschef, Joakim Malmström, skickar också ett meddelande till Gunilla Ladberg:

”Stockholms universitet har en ytterst strikt hållning till uthyrning av universitetets lokaler till externa arrangörer. Undantag medges endast om tydlig studentnytta föreligger och beslut därom fattas av förvaltningschefen. Avbokningen av er lokal sker efter att det uppdagats att Tekniska avdelningen begått ett fel vid bokningen, vilket Ann-Marie Larsson varit tydlig med i kontakten med er. Vi beklagar djupt de eventuella olägenheter det innebär för er.”

Det förvaltningschefen här säger stämmer dock inte. I universitetets regelbok finns en uppräkning av vilka kategorier som man normalt kan hyra ut till. Därefter står följande:

”Förvaltningschefen får också besluta om uthyrning av universitetets lokaler till annan än de ovan angivna.”

Vetenskap och Folkbildning motarbetar föredrag

Frågan inställer sig då om universitetets tekniska avdelning fått hjälp med att upptäcka ”felet” man anser att man själv begått när man ingick en överenskommelse med föreningen Vågbrytaren? Ann-Marie Larsson förnekar att universitetet skulle utsatts för externa påtryckningar.

En organisation som under många år motarbetat och försökt stoppa föredrag om risker med elektromagnetisk strålning är industrifrontorganisationen Vetenskap och Folkbildning (VoF).

Den 17 februari skriver föreningens medlem Mattias Lantz följande på VoF:s facebooksida:

”Vågbrytaren och Strålskyddsstiftelsen har ett par ”intressanta” evenemang i Stockholm i mars, ett av dem på Stockholms universitet. Jag gissar att de hyrt lokal där, men frågan är om SU vet vilka de hyr ut till.”

Mattias Lantz ogillar föredrag om elektrosmog

Mattias Lantz är anställd vid Uppsala Universitet som forskare i tillämpad kärnfysik och är medlem i Analysgruppen Svensk Energi – Swedenergy, som är knuten till svensk kraftindustri. Han är även en av grundarna bakom Nuclear Power? Yes Please. Lantz gjorde sitt bästa för att försöka stoppa ett föredrag om elektromagnetisk strålning i Orust kommun för ett par år sedan.

Mattias Lantz skickade den 14 september 2013 ett mail från sin e-postadress och position vid Uppsala Universitet till Orust Waldorfförskola och Orust kommun, i vilket han uttryckte sin kritik mot föredragshållaren Olle Johansson. Lantz var oroad över att föredraget ”i onödan skulle spä på den oro många människor bär på”.

”Är det i Orust kommuns och Studieförbundet Vuxenskolans intresse att arrangera ett evenemang som osakligt skrämmer kommuninnevånarna?”

Mattias Lantz rekommenderade arrangören att se till att:

”…balansera programmet med saklig information, exempelvis genom att bjuda in någon från Strålsäkerhetsmyndigheten. Om inte detta är möjligt bör ni i mitt tycke överväga att ändra på programpunkten, alternativt ställa in den”.

Ett tredje förslag är att föredraget ska ses som en konstnärlig installation utan vetenskapligt eller informativt värde. Mattias Lantz hoppas då att arrangören:

”…klart och tydligt informerar besökarna om att det enbart är frågan om en slags underhållning.”

Mattias Lantz undertecknar med att ange att han är forskare i experimentell fysik, men inte att han är knuten till svensk kraftindustri.

Vad ska man tro om universitetets agerande? Vågbrytaren lyckades dock, trots den knappa tiden, hitta en ny lokal på GIH så att föredraget med professor Martin Pall om hälsorisker med trådlös teknik kan genomföras som planerat den 10 mars.

Text: Mona Nilsson, ordf. Strålskyddsstiftelsen

Relaterat


 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

67 KOMMENTARER

 1. Rubriken på denna artikel handlar om att Pall vill marknadsföra sina piller i universitetets lokaler, här kommer en länk till hans produktutbud: https://www.prohealth.com/shop/product.cfm/product__code/PHK23

  En krämare är en krämare, comers är comers, oavsett titlar och vilken vilken forskning man helgar. Om det är så att han hade ett ärligt uppsåt att marknadsföra sina produkter så är det andra som framställt hans gig i Stockholm på ett felaktigt sätt.
  Varför har inte Peter Grafström och Mona Nilsson jublat över dessa mediciner som löser hela denna problematik? Martin Pall står ju bakom dessa mediciner eller kosttillskott som det skulle heta i Sverige, åter samma fråga tror Peter Grafström och Mona Nilsson på Pall och hans piller?
  Det finns ett litet tillägg på sidan med Palls medikamenter det går så här: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. ”This product is not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. Individual results may vary.” eller fritt översatt: Verkningslöst!
  Tror Peter Grafström och Mona Nilsson bara på Pall men inte på hans piller? Ni måste reda ut dessa frågor eller göra en pudel, det sistnämnda alternativet passar bäst!

  • Per Larsen
   Mona har lagt fram annat material som inte Pall tog upp.
   Du har förringat även hennes delar.
   Jag vet inget om Pall’s piller. Jag skulle kunna läsa det men han är för mig bara en budbärare som gjorde mig uppmärksam på viss etablerad vetenskaplig litteratur. Jag hade kunnat citera den direkt utan att dra in Pall men eftersom han var på tapeten och det gav möjlighet att även ställa kritiska frågor tyckte jag det var synd att han inte fick hålla sitt föredrag. Men som sagt jag håller med dig om att det hade varit klokare av honom att vara lite försiktigare med att göra ett jippo av det om det nu är så vilket jag inte vet.
   Det kanske är ngt bra han har men jag lämnar det till de berörda att bedöma. EHS-drabbade med höga uppmätta gifthalter i kroppen borde efter att ha informerat sig om vad dom rekommenderar testa varför inte? Men det är inte min sak tycker jag. Mitt fokus är på att det skall bli allmänt känt att emf-sinnet existerar objektivt men inte medvetet vilket förklarar att mycken tidigare forskning misslyckades med att bevisa det. Om det dessutom finns medvetet får andra redogöra för för jag vet inte det isf.

 2. Per, du är bara oförskämd och svamlar brett. Du kallar Pall för ”krämare”. Då får du göra likadant med resten av univerisitstsvärlden. Det mesta av vad vi eventuellt kan läsa i media om fina uppfinningar och annat man tar fram på svenska universitet hamnar utomlands för att universitetsanställda ska tjäna en hacka, men vi skingrar det vi själva via skattepengar tagit fram.

  Det är väl upp till var och en om man tar fram en produkt och sälj den – vad har det med ”krämare” att göra? Dina vilda teorier kan du kanske sälja som snake oil på VoF.

 3. Denna diskussion går parallellt i flera kommentarstrådar och jag skrev i annan att mitt engagemang i denna fråga upphör här. Jag kommer efter detta inlägg inte att besvara fler inlägg eller påhopp i kommentarerna om Pall.
  Andra kommer att över och gräva fram de faktorer som orsakat denna situation. Först måste det klarläggas vilket företag (ProHealth?) det är som har drivet på allt detta, alltså vem som är finansiellt och verksamhetsansvarig för pillertillverkningen, marknadsföringen, deras ”white paper” och deras affärsplan. Här kan Vågbrytaren vara till stor hjälp med att öppet berätta om hur de kontaktades, vilka företagets krav var och vilka löften de utlovade. Detta kommer att jämföras med företagets affärsmetoder och hur de har agerat i andra länder.
  Nästa steg i utvecklingen kommer att ske i ett annat forum än detta och kommer att skada de verkligt drabbade, även alternativmedicinen får sig en känga men förhoppningsvis försvinner det också några bedragare och kvacksalvare. Men att hålla skojarna borta och agera grindvakt är en uppgift för de drabbades organisationer, den uppgiften har de inte klarat av utan tvärtom har de hjälpt in räven i hönshuset.
  De avslöjanden som kommer i efterdyningarna av detta går dessvärre ut över de drabbade och deras organisationer. Det återstår att se hur de kommer att klara det mediedrevet.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här