Guardians chefsredaktör använder samma argument som NewsVoice för att stödja bra journalistik

publicerad 29 juni 2016
- av Torbjörn Sassersson red.
The Guardian needs crowdfunding

Torbjörn Sassersson, selfie - juni 2016LEDARE. Den brittiska tidningen The Guardian går idag ut med ett förslag om hur tidningen ska finansieras, med crowdfunding dvs att varje läsare bidrar med en mindre summa. I fredags besöktes Guardian av 17 miljoner människor, människor som enligt chefredaktören Katharine Viner är i ett stort behov av svar på frågor i en tid av oro och förvirring.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör och grundare av NewsVoice.

Katharine Viner skriver:

The Guardian needs crowdfunding“I want to make sure that the Guardian’s excellent journalists – from our political team and other reporters to Europe experts, opinion editors, commentators, leader writers, news editors, picture editors, subeditors, audience, video and visuals staff – along with our support and technology teams, continue to work 24 hours a day, seven days a week, across the world, to provide the answers that people desperately need at this time of anxiety and confusion.”

“The Guardian – like the rest of the media – is operating in an incredibly challenging commercial environment. Producing in-depth, thoughtful, well-reported journalism is difficult and expensive. But supporting us isn’t. You can do so through a monthly contribution or by making a one-off payment. If everyone chipped in, our future would be more secure.”

Den förbjudna länken

NewsVoice har i omgångar gått ut med samma förfrågan till sina läsare och vi hänvisar ofta till The Guardian och andra bra tidningar som gedigna källor.

När NewsVoice försvenskade en nyhet publicerad av New York Times om akademisk korruption inom GMO-industrin i USA skickade riksdagsledamot Jan Lindholm (MP) ut länken till vår artikel till ett stort antal riksdagsledamöter.

Konsekvensen blev att Lindholm attackerades av sina egna partikamrater i Miljöpartiet och att Aftonbladet och SR angrep Lindholm för att ha länkat till en olämplig tidning, dvs till NewsVoice. Varken Aftonbladet eller Sveriges Radio nämnde ens betydelsen av nyheten i New York Times som NewsVoice skrev om!

Läs mer: SR:s ”förhör” av Jan Lindholm (MP) om den förbjudna länken till NewsVoice och även på Lindholms försvar.

Så här farliga har svenska medier blivit i sin desperation att inte ge utrymme för nya svenska nättidningar som ger andra perspektiv i en tid av oro och förvirring i världen. Följden är även att Aftonbladet och SR skyddar ett exempel på korruption av stort allmänt intresse. 

Brexit – Den demokratiska konsten att bryta sig fri från en maktstruktur

När chefredaktören Katharine Viner idag går ut med sin förfrågan till sina läsare i artikeln “If you value the Guardian’s coverage of Brexit, please help to fund it” vill jag påpeka att NewsVoice har försökt återge de folkliga perspektiven på Brexit medan de flesta svenska medierna antagit maktsidans perspektiv som unisont hävdar att Brexit i princip bara är “populism”.

De flesta svenska tidningarna förskräcker sig därför över det brittiska folkets “oansvarighet” och varnar för digra konsekvenser för de strukturer som byggts upp sedan decennier, maktstrukturer och korporativism* som inte gagnar vardagen för folken i EU lika lite som demokratin i allmänhet.


Så farliga har svenska medier blivit i sin desperation att försvara korporativismen* genom att inte ge utrymme för de folkliga perspektiven och genomträngande analyser.


NewsVoice sprider kunskaper om osunda maktstrukturer så att du kan bli fri

Här kommer NewsVoice in som en tidning med potential som kan växa och göra ännu mer nytta i bruset av vinklade svenska nyheter och maktcentrerad desinformation.

Idag har NewsVoice redaktion endast en person, men det har med åren strömmat till många kunniga skribenter som skickar in artiklar som de bjuder på. Jag har även med mig en anonym kollega som bidragit med mycket idéer och hjälp.

Du kan stödja NewsVoice på flera sätt och ett nytt sätt är att anlita någon av de talare som finns listade på sidan NewsVoice Talks, en sida som är inspirerad av den internationella föreläsningsarrangören TED. Genom att anlita någon av talarna listade på sidan NewsVoice Talks går minst 10% av arvodet till NewsVoice.

Flera av dessa talare är specialiserade på att sprida kunskap om hur cancerogena maktstrukturer agerar i samhällskroppen. De svenska gammelmedierna är en del av denna maktstruktur.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör och grundare av NewsVoice

*Som politisk åskådning är korporativismen nära besläktad med konservatismens organiska tendenser och förespråkar ett teknokratiskt styrelseskick under elitens ledning, vilket anses gynna de olika samhällsgrupperna mer än en demokrati av egalitär modell. (Wikipedia)


Så här kan du stötta Newsvoice

Ämne: NewsVoice
 • Känns som medie-jättarnas tonläge blir alltmer desperat, de måste väl känna hur makten glider ur deras händer… hur ska de klara sig? Internet-censur? Förbud? Internet-licens? Eller ska de kanske tänka om och sluta att likrikta sina nyheter, ska de ta och sluta censurera och ljuga för sina läsare? Då måste de först ta och erkänna vad de hållit på med fram tills dess…och det kommer aldrig att hända. För då blir de plötsligt ansvariga.

 • Bra artikel NewsVoice!

  Att Lindholm angreps — “för att ha länkat till en olämplig tidning, dvs till NewsVoice.”
  Att man — “skyddar ett exempel på korruption av stort allmänt intresse.” — är ytterligare ett exempel på att det gått utför med demokratin i Sverige!

  Jag upprepar mig gärna när jag säger Tack o’ lov för NewsVoice!

 • Hej Torbjörn ,

  du har helt rätt i att vi alla bör lägga in en slant till dig som tack för det hästjobb du gör.

  Vad sedan gäller Gammelmedian så skulle jag inte lägga ett ruttet korvöre för att läsa deras artiklar då de flesta är så vinklade att ingen seriös information kommer fram .

  Om Guardian tillhör dem vet jag ej men en väldigt stor del av den västerländska median är superkontrollerad.
  Det är ju bara att lyssna på Udo Ulfkotte på Utube så förstår man hur det ligger till .
  Så numer får man själv söka information och försöka lägga pusslet så gott det går .

 • Lojaliteten till demokratin och till oberoende rapportering är inte helt självklara när när man tittar närmare på individerna som styr olika media-företag. Lika väl som de kan publicera något saftigt kan de också tysta ner annat för pengar. Åtminstone en av styrelsens medlemmar i The Guardian Media Group är ex. förmodligen lojal med imperiebyggandet. “Dame Commander of the Order of the British Empire”

 • Ja utvecklingen är för sorglig.
  Men personligen är jag skeptisk mot även The Guardian då de åtminstone tidigare styrs av en sionistiskt agenda, dvs sätter Israels intressen före sanningen, som fallet med den egentligen orsaken till förra Gazakriget
  nämligen gasutvinningen utanför Gazas kust, vilket en tidigare skribent på Guardian fick sparken för att ha rapporterat om det.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *