Den farligaste människan – orderföljaren

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 3 augusti 2016
- NewsVoice redaktion

Orderföljarna - Foto: Crestockl.com

Kent BengtssonDEBATT. De flesta är överens om att psykopater och sociopater är farliga och bör undvikas eller isoleras så att de inte kan skada sina medmänniskor eller samhället. Men det finns en personlighetstyp som är så vanlig att den inte ens har ett vedertaget namn, men som kanske är värre än dessa.

Text: Kent Bengtsson, bloggen Fred och Frihet

Denna individ kan vid först anblick verka helt normal, välanpassad och harmlös. De kan spendera sin fritid med att hjälpa sina medmänniskor, göra välgörenhetsarbete eller verka för någon god sak. Men det kan resoneras att de är de absolut farligaste människorna i ett samhälle.

Kanske är du som läser detta en av dem – i så fall kommer du inte att gilla vad jag skriver här. Du kan i så fall vädra dina åsikter i kommentars fältet nedan.

Vad kallas då denna personlighetstyp? Vad jag vet så har den inget vedertaget namn, så jag tänker helt enkelt kalla den ”orderföljare”.


En Orderföljare är en som gör vad han eller hon blir tillsagd att göra av folk som ses som överordnade – UTAN att analysera om ordern i fråga var vettig, konstruktiv, destruktiv, ond, god, meningslös eller om den med gott samvete kunde verkställas.


Orderföljaren är som en robot eller maskin som bara lydigt reagerar på ett kommando, utan att tänka eller ifrågasätta.

En förlängning av Orderföljaren är förstås Lagföljaren. De är egentligen en och samma sak. Om man blint och granskningslöst följer befallningar – vare sig de är i form av en direkt muntlig eller skriftlig order, eller i form av en nedskriven regel eller ”lag”, är oväsentligt. Den som agerar utan att först analysera vad han gör, är oansvarig, vårdslös och farlig.

Vi är alla och envar ansvariga – inte bara för oss själva, men för varandra i viss grad, för vår omgivning, för andra livsformer och till och med för våra så kallade ”överordnade”. Alla mänskliga lagar, regler, direktiv, befallningar eller orders, är inget mer än påhitt. De kan vara en människas påhitt eller påhitten av en grupp människor. Om de skall följas eller inte, är upp till varje individ att bestämma i enlighet med rådande omständigheter, tillämplighet och den individens samvete.

Om du på en smal bro med en fil i varje riktning och en bil i mötande körfältet började driva över till din sida, vad gör du? Du kommer först att blinka och tuta, men om bilen fortsätter emot dig i ditt körfält, så kommer du att ”bryta mot lagen” och köra över på fel sida av vägen för att rädda ditt eget och kanske den andre förarens liv. Du kanske säger att detta är självklart och att en akut risksituation förelåg, samt att ingen kan invända mot detta. Sant.

Men om du ser ditt land sakta glida åt helvete, under ledning av politiker och tjänstemän som för länge sedan slutat tjäna sitt folk och som uppenbara landsförrädare beordrar och lagstiftar för att förstöra det svenska folket och dess hyfsat fungerande samhälle, kommer du att agera på ett liknande logiskt sätt, eller kommer du snällt och lydigt att göra vad som anbefalls och donera cirka 80% av frukterna av ditt arbete till att finansiera denna destruktion?

Vi är alla en del av och en produkt av Naturen och detta Universum. Vi skapades inte av ”lagar” i mänsklig mening, eller de fiktioner vi människor hittat på (som regelverk, regeringar, företag, konventioner, organisationer, kontrakt, pengar, värdepapper, etc.), utan istället skapades dessa saker av oss. Så i förhållande till mänskliga skapelser så är vi på sätt och vis gudomliga och överordnade dem. Det är också allmänt vedertaget att vi alla föds med lika värde, rättigheter och friheter.

Ingen är en annans herre och ingen är en annans slav. Vi är en del av skapelsen och därmed så är vi i viss grad Gud (De flesta religioner inbegriper detta på ett eller annat sätt. I Mellanöstern religionerna så ”skapade Gud människan till sin avbild”, och i Buddism och Hinduism så är det inget konstigt att säga att ”Jag är Gud” eller ”Vi är alla Gud”.

Robot eller människa?

Är det då inte en stor synd att helt och hållet avsäga sig sin gudomlighet och nedgradera sig till en slags robot som bara lyder order eller föreskrifter och vägrar att ta ansvar för sina handlingar genom att inte själv bedöma om en order, lag eller regel är tillämplig eller vettig i rådande stund och situation?


Om du vägrade mörda, misshandla och tortera dina medmänniskor i Hitlers, Stalins, Maos eller Obamas väpnade styrkor, så kanske du blir avrättad eller inlåst av andra Orderföljare.


Men när kriget väl är över så är det mycket möjligt att du ställs till doms som en krigsförbrytare. Påståendet ”Jag följde bara mina order” kommer inte att godtas som en ursäkt. En yrkesmördare kan inte säga ”Jag gjorde bara vad jag fått betalt att göra” för att undgå att dömas för mord. Varje individ anses vara ytterst ansvarig för sina handlingar samt att handla etiskt, rättvist och klokt.

Detta är i första hand riktat till dem som håller befattningar i den offentliga sektorn och vars handlingar och beslut påverkar livet för de medmänniskor de är menade att bistå. Men det är lika tillämpligt i företag eller för egna företagare i relation till sina kunder.

De flest saker man blir tillsagd att göra är för institutionens eller företagets bästa och ingen konflikt lär råda. Samma gäller följandet av de flesta lagar eller regler.

 • Men vad gör man om man blir tillsagd att spola ner giftigt avfall i avloppet?
 • Eller om en socialarbetare och polisman blir tillsagda att ta barnen från föräldrar som tycks ta väl hand om sina barn, men kanske vägrar låta dem vaccineras?
 • Eller om en bilmekanikers kund kräver att bakbromsarna sätts ur funktion så att han kan ”bränna däck på Stora Torget”?
 • Eller om du som personalchef får ordern att avskeda 1/3 av alla svenskar och anställa invandrare istället?
 • Eller som du som polisman skickas ut för att arrestera en grupp demonstranter som enligt vad du kan se har genuina grunder till sitt missnöje och är fredliga och ordnade.

Exemplen är otaliga.

Orderföljaren bara gör vad som beordrats. ”Aj aj Kapten!” – ”Yes sir!”

Alltför ”vältränad” eller korkad för att ifrågasätta, eller så är han eller hon för feg och ryggradslös för att följa sitt sunda förnuft och samvete och offrar sin självkänsla, stolthet och integritet på ”Penga-/Anställnings-altaret” och väljer ett liv som kräk eller svin istället.

Om det inte var för Orderföljaren, så skulle ingen diktatur någonsin komma till stånd. Psykopater och Sociopater skulle förbli ensamma utfrusna patetiska individer. Utan Orderföljare så skulle inte Massmedia ljuga för och vilseleda folket. Orderföljaren verkställer häxjakter och Inkvisitioner av olika slag. Alla krig var huvudsakligen Orderföljarens fel och ansvar. Orderföljaren har en otrolig massa blod på sina händer.

Om man tittar på ”Sverige” idag, så är det ett land som vänts upp och ner samt in och ut
. Allt är stort sett motsatt vad det borde vara. Folket arbetar eller existerar för regeringens, finansjättarnas och Industrins goda, inte tvärt om. Folk är sjuka, rädda och stressade. Välståndet vi var så kända för har så gott som förstörts. Inget av detta skulle varit möjligt om var och en handlade efter sunt förnuft och samvete. Men Orderföljaren tillåter det att hända och bidrar aktivt genom att bara lyda utan någon eftertanke eller integritet.

Vägra offra din integritet

Så, om man nu inte vill vara en orderföljare, vad gör man? Vägrar lyda och blir svartlistad och arbetslös? Startar eget så man är mer självständig?

Det är väl ett personligt val, som jag inte kan svara på för varje situation. Men om vi stort sett gör ett bra jobb, så kanske en överordnad skulle vara villig att ge efter för en samvetsbaserad invändning. En väl genomtänkt invändning eller motfråga kan vara mycket effektiv. Eller hitta en lag eller grundprincip som ordern strider emot och använd den för att ändra eller upphäva ordern.

Ett annat val är att lämna landet
, om man finner det alltför vansinnigt. Det finns många ställen i världen man kan leva billigt och tryggt, i ett behagligt klimat.

Vad du än väljer, glöm aldrig din inneboende gudomlighet och vägra offra din integritet, värdighet och ditt samvete, för kortsiktiga vinningar eller av rädsla för negativa konsekvenser. Kanske är detta liv en slags läroprocess vi måste gå igenom. Föreställ dig själv på din dödsbädd en vacker dag. Vad kommer du då att känna dig stolt över och vad kommer du att skämmas över?

Låt högre ideal bli din ledstjärna, snarare än påtryckningar från olika håll.

Text: Kent Bengtsson, bloggen Fred och Frihet

Relaterat

Kent Bengtsson: Här är den video som inspirerade mig att skriva denna artikel

Kent Bengtsson: Därför är Hells Angels bättre än Staten

Sederholm: Det enda rätta


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Larken Rose har en förklaringsmodell om tankar runt auktoritets-tänket i sin bok “the-most-dangerous-superstition”. Finns som pdf.

 • Det finns många som delar åsikten att vi är under militär occupation – under sken at bolagsstyre.

  En Tysk jag var i kontakt med för några år sedan sade att “Fred” aldrig förklarades efter andra världskriget – bara “Eld upphör”.

  I den engelska bolagsterminologin så har vi många direkt militära termer, som Chief Financial Officer, Payroll Officer, etc.

  Jack Smith av Creditors in Commerce (.com) pratar en del om detta, och hur det första offret för en militär occupation är “Sanningen”. Det andra offret är pengarna, vilka konfiskerades (guld annat än smycken) för länge sedan och byttes ut mot numrerade sedlar så att militären kan spåra alla transaktioner och se till att inga pengar går till omstörtande verksamhet eller yttre fiender. (känns dessa argument igen?).

 • En väldigt bra och tankeväckande artikel. Jag håller med om allt som sägs här, men är också böjd att instämma med Ivan Björn. Det är en väldig utmaning idag att ställa sig utanför de hierarkiska strukturerna. Vi har lydnanden i våra gener, inte minst alltsedan ett 1700-årigt katolskt förtryck.
  Vi är helt enkelt livrädda.
  För att fixa det här krävs således att vi kommer över vår rädsla. Hur?
  Jag tror också på att det har med identitet att göra. Den som vet vem han är, kan ej längre vara rädd. Det är ett uppvaknande. Var och en måste finna sin andliga identitet, som står över döden. Vi har lösningen inom oss, men är sedan länge hjärntvättade – både av religion och vetenskap – att tvivla på detta och istället se oss beroende av något DÄRUTE som vi tror är mäktigare än oss själva.
  Vi måste öppna oss för det andliga, som inte har något alls med religion att göra. Det här låter så svamligt att säga just nu.

  Men om man kokar mer problemet, ser jag detta:

  #1. Jag tror jag ÄR min kropp.
  #2. Med detta följer rädsla för döden.
  #3. Jag vill ty mig till det som känns säkert.
  #4. Jag följer därför auktoriteter som inger mig en känsla av säkerhet. Även om jag vet att den är tillfällig.

  Men, vi borde ta oss hit:

  #1. Jag HAR min kropp
  #2. Döden är nu bara en konsekvens av falsk identitet.
  #3. Jag är själv all den säkerhet jag behöver.
  #4. Jag följer ingen som helst yttre auktoritet.

  Läs gärna min blogg, där jag utvecklar det ytterligare

 • Bra kommentar Legenet. Precis så förhåller det sig. När vi förstår vad en stat verkligen är dvs (hämtat direkt ur svenska akademins ordbok: g3spraakadat.gu.se) 3) personalen vid en Civil l. militär organisation(senhet) och att de nummer (personnummer) bygger på en gammal tradition dvs soldatnummer, kan det bara vara uppenbart att vi inte är något annat meniga soldater utan några som helst rättigheter om vi inte förklarar oss fria från detta förtryckarsystem.
  // stella

 • Tack själv, Caroline.  Redan några år in i det svenska skolsystemet insåg jag som barn att den svenska skolan saboterade min inlärningsprocess, men jag trodde då att det var av misstag.  Vilket det naturligtvis inte var.  Skolsystem skapades för att skapa villiga soldater för stater.  D.v.s. för att vi ska vara mer lydiga till det nuvarande estatistiska (sic.) krigsekonomiska systemet.

  Hela den akademiska traditionen är för övrigt ett övergrepp.  Se hyperdialog.tk  02 November 2015:  Today I have Reported to The Prosecutor of the International Criminal Court about the Ongoing Crimes Against Humanity Committed by the Network or the Cartel of the Academic tradition  http://hyperdialog.blogspot.com/2015/11/today-i-have-reported-to-prosecutor-of.html

 • Tack för denna “kiskvältare”
  Som många i kommentarerna visat är det oerhört svårt att
  Stå emot framförallt i sin yrkesroll.
  Systemet gör allt för att stoppa bland andra visselblåsarna.
  Den största vinsten är dock att tänket lyfts till folket.
  Numera brukar jag ställa från “du inser att du är personligt ansvarig…”
  När jag är i kontakt med myndighetspersoner polis sjukvård mfl.
  Det är viktigt att vi alla lyfter tänket som en form av folklig programmering
  Elller vaccinering av maktens representanter o medlöpare..
  Gör som jag sätt upp webbadressen till sidan som om det vore försäljning
  På ditt lokal Coop eller liknandes annonstavla.
  Medvetenheten ökar snabbt o varje steg i rätt riktning är gott.
  Känner i hjärtat att den kritiska massan för en intellektuell revolution
  Nu är inom räckhåll.

 • Instämmer!

  Det tog ett tag att inse att det var så här, det var faktiskt inte förrän jag såg hur andra föräldrar bara gjorde vad de blev tillsagda med sina barn, och tvingade dem till saker som de inte hade rätt till, som jag förstod. När jag fick veta att de skulle tvinga oss också, till en skola som inte alls var för våra barns bästa, då jävlar. Då var det bara att lämna landet.

 • Tack för alla positiva genmälen – och viss kritik för den delen.

  Givetvis förstår jag att det inte är lätt att leva så här i Sverige idag, och att livet är fullt av kompromisser. Men en artikel kan inte täcka alla sidor av något. För det krävs en bok.

  Genom att beskriva hur saker borde vara (oavsett hur långt det är dit) så drar man uppmärksamheten i den riktningen och förflyttar sig i tanken och i själen mot detta mål.

  Vi har så många negativa “mål” idag att det behövs lite motvikt.

 • Klockrent..!! Övrig kommentar är att tänk om detta tänk fanns högst upp i vårt lands hierarki..eller världens för den delen..:)
  Själv ser jag mer eller mindre alla större “viktiga” organisationer eller myndigheter som korrupta, falska, fega och morallösa drägg….
  Peace&Love / Angelo

 • Stig Olsson 2016-07-03 16:30, det finns inte utrymme i svensk författningssamling för att ställa stat/regering inför rätta för lagbrott, eftersom dessa så kallade lagstiftare har gett sig själva fribrev för lagbrott mot verkliga rättsprinciper i de svenska författningar de har plitat ihop.  Det är därför inte en enda person, utbildad inom sådan så kallad lag och rätt, någonsin försökt ställa stat/regering inför rätta för lagbrott.

 • Det saken eg. gäller är hela krigsekonomin.
  I krigsekonomi måste man kunna avtvinga skatter och lydnad.

  I principerna för republiken förenta staterna byggdes på hade ingen rätt att inkräkta på någon annan.  Ingen skatt, ingen lydnad.  Ditt hem är din borg.
  Detta förstördes sedan på nytt med krig.

  Häromdagen la den unga kvinnan Korryn Gaines ned sitt liv för dessa principer — närmare bestämt för principen Ditt hem är din borg, och många är det som har gjort detsamma.

  Ref:
  Sky News, Facebook Suspends Armed Mum’s Account Mid Siege, 11:55, UK, Wednesday 03 August 2016
  Everything We Know About Korryn Gaines.  Korryn Gaines, a 23-year-old mother, was fatally shot by Baltimore County police officers after an hourslong standoff in Randallstown, Md.  By: Breanna EdwardsPosted: August 2, 2016

 • Det du skrivit är jätte spännande!! Det är så lätt att säga -jag följer bara reglerna/lagarna…när någon hamnat mellan stolarna i samhällsaparaten. Att avhysa människor och barn från sina hem är något många arbetar med dagligen på kronofogdemyndigheter i sverige. En statlig organisation som grundar sig på lagar. Men det är dem, bara dem som kan se vad lagarna gör i praktiken…ändå hänvisar de bara till lagarna som om dem vore skrivna i sten av en alsmäktig gud. Dem som utför och hänvisar till lagar och regler är otänkande och okännande robbotar. Våga vara lite mer som en psykopat och säg ifrån, våga vara besvärlig med risken att bli illa omtyckt, men gå aldrig över lik likt en tiktig psykopat.

 • “Eller om en bilmekanikers kund kräver att bakbromsarna sätts ur funktion så att han kan ”bränna däck på Stora Torget”?”
  Ser inget problem med detta, om det är kundens önskan, och vet de eventuella följderna.
  Kunden har ett ansvar för sina egna handlingar och så länge dessa önskningar inte skadar andra kan man med fog hävda att bortkoppling av bromsar kan ha effekter (positiva) som mekanikern inte inser. I annat fall skulle knivar, saxar, bilar i allmänhet, fordon i synnerhet, tändstickor, grillkol, gasol, bensin, diesel, stegar, dynamit och en hel del annat förbjudas. Det mesta faktiskt.
  Det är användningen som avgör, och det är slutkundens ansvar. Problemet i sitt ursprung är tron på auktoriteter, dvs att någon annan vet bättre. Och därmed är vi tillbaka på bristfällig egen bedömning av läget.

 • Hm, det är inte lätt att ordervägra för att hjärtat säger det är rätt, utan att bli bestraffad och åsidosatt av samhället och dess lakejer. Vi är alla invanda i detta samhälle och att ställa sig utanför det (vilket oftast är fallet när man gör som man själv vill) gör livet fortsatt väldigt svårt att leva. Men det finns lösningar, frågan är om man vågar ta klivet och vara rebellisk, omfamna anarkins verkliga innebörd.

  Ingenstans i detta avlånga land kan du skaffa dig en plats där du kan få vara ifred och göra som du vill. Att äga något innebär kostnader på ett eller annat sätt, vilket medför att du behöver deklarera inkomst annars så ifrågasätts du vad du gör för ditt uppehälle, och negativa konsekvenserna eskalerar därifrån.

  Alla likasinnade borde samlas och skapa sitt eget samhälle och stå enade mot etablissemanget, var och en skapar sig ett självförsörjande hem och när det kommer till fastighetsskatt och dylikt så borde alla stå upp och emot denna form av stöld, bland andra stölder staten gör mot folket. Är din markplätt köpt till fullo så har ingen rätt att ta ut nån avgift bara för att du äger den!

  Våga ta steget!

 • Kent Bengtsson, du har ställt ribban alldeles för högt. För att man ska sluta vara orderföljare så måste man veta VEM MAN ÄR! Det är inte bara orderföljarna som har problem med detta men de flesta människor har problem med detta. Att veta VEM MAN ÄR brukar människor upptäcka först när de ställs inför en livskris.

  När man agerar i det yttre som orderföljare t.ex. eller som en ”vanlig människa” som måste ständigt göra något för att fly ifrån sig själv. För att fly från sitt inre barn, för att hellre titta utåt, lyssna på andra, hitta förströelser för att inte behöva höra sitt inre, inte behöva känna till vem man är.

  Att lyda överordnad har människan varit uppfostrat i åtminstone 9 000 år där religionerna bidrog inte minst till detta fenomen och den som hade för sig att vara autentisk med sig själv har varit ett hot och eliminerades med brutala metoder.

  För att illustrera detta föreställ dig att du är bjuden på ett bröllop där det är uttalad önskan att alla ska ha blå kläder på sig. Kommer du dit i rosa, eller något annat än festkläder kommer du att förorsaka obekväma blickar, fördömande, genmäle från andra.
  Kommer du att stå ut? Ja om du är autentisk med dig själv och om du handlade annorlunda för att du känner dig själv, för att du vet vem du är och ditt motiv var ditt inre tillstånd, din magkänsla, ditt inre känsla för att du trivs just med rosa, för att det är färg som gör dig gott. Om du gjorde det för att provocera, är du på hal is.

  Jag vill avsluta med att ALLA MÄNNISKOR gör så gott de kan i varje ögonblick av sitt liv beroende på deras erfarenhet och utveckling.

 • Inskränkt lojalitet till partielit tillför ingenting, tvärtom motverkat det alla gräsrötter, visionärer, ideologer, sanningssökare, lojalitet är bra till en gräns, sen är den rent fördummande och ämnet till en självorsakad toppstyrning..

 • Väldigt bra artikel!
  Orderföljare kanske också kan kallas medlöpare. Oavsett vilket så är alla som är det också personligen skyldiga till allt de gör och erkänner sig till.
  Någon annan verklighet eller sanning existerar inte, iaf inte i min värld.
  Det som ständigt förvånar mig är att inte en enda person, utbildad inom lag och rätt, någonsin försökt ställa stat/regering inför rätta för lagbrott, vilket de begår i stort sett varje gång de fattar s k demokratiska beslut, för folkets bästa, trots att folket aldrig tillfrågats?!

 • Bra artikel. Flertalet svenskar följer order varje dag vilket bibehåller ett dysfunktionellt system. De följer svensk lag trots att de inte getts tillfälle att acceptera och godkänna lagarna, trots att dessa kan bryta mot grundläggande rättigheter som utgår från att man är fri till dess annat är överenskommet t ex rätten att inte betala skatt.

  Därmed inte sagt att en regelbok inte behövs för att ett samhälle ska fungera men det är just vad det inte gör. Dagliga brott mot grundläggande rättigheter av politiker och tjänstemän inom stat och kommuner samt mainstream medias medskyldighet, styrning och censur av information, är orsak till att världen hamnat så snett.

  Lösningen är full demokrati. Det kan vi bara nå om fler slutar vara farliga orderföljare.

 • Bra artikel. Flertalet svenskar följer order varje dag vilket bibehåller ett dysfunktionellt system. De följer svensk lag trots att de inte getts tillfälle att acceptera och godkänna lagarna, trots att dessa kan bryta mot grundläggande rättigheter som utgår från att man är fri till dess annat är överenskommet t ex rätten att inte betala skatt.

  Därmed inte sagt att en regelbok inte behövs för att ett samhälle ska fungera men det är just vad det inte gör. Dagliga brott mot grundläggande rättigheter av politiker och tjänstemän inom stat och kommuner samt mainstream medias medskyldighet, styrning och censur av information, är orsak till att världen hamnat så snett.

  Lösningen är full demokrati. Det kan vi bara nå om fler slutar vara ordeföljare.

 • Mycket rätt! Det vad människor inte har fostrats till är att vara medveten att de har ansvar för sina handlingar.
  Som barn är man tvingat att följer order, för detta är förenat med överlevnad, men så fort man kan klara sig själv ,utan att måste befara att man inte överlever, har man ansvar för sina handlingar, detta betyder också frihet. Alla skriker efter frihet men få vill ta ansvar.
  Psykopater som har byggd upp det systemet vi lever i nu vet precis var våra svagaste sidor finns, det har de noggrann fått studera för att överleva själv. De svagaste sidor av många människor är föreställningen att det finns” en gratis lunch”, som man säger eller att bekvämlighet är det ytterste rätt alla har. Tyvärr är inte naturen konstruerat på detta sättet. För att inte missförstå mig är det naturligt att vi skall ha bekvämlighet men inte på andras bekostad, däri ligger ansvaret.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *