Patrik Lindenfors på Humanisterna kan ej forskningen på psychosoma

20
Bild: Camilla Elfving - Foto: Marie-Therese Karlberg
Bild: Camilla Elfving – Foto: Marie-Therese Karlberg

Patrik Lindenfors på Humanisterna uppmanar: “Sprid inte villfarelsen om att spöken finns” i Expressen 5/1-2017 och att Drottningen inte bör tala öppet om att hon känner energier i gamla hus. Humanisterna företräder en ideologiskt driven och skeptisk rörelse som talar om för oss att vi inte ska tro på detta, men de har fel, skriver Camilla Evlfing.

Text: Camilla Elfving (Elfvinginstitute.org), författare, spiritualistiskt medium och medlem i Sällskapet för Parapsykologisk Forskning | Denna artikel har tidigare idag publicerats i en kortare version i Expressen.

Patrik Lindenfors är språkrör för Humanisterna, en organisation som av ideologiska skäl aldrig kommer att erkänna att vi går mot en ny världsbild som inkluderar spiritualism och tron på själens odödlighet.

Humanisterna, som företräder ateism avfärdar a’priori allt som har att göra med själen, mediumskap, nära döden-upplevelsen, överlevnadshypoteser mm. Allt detta buntar Humanisterna, liksom kamratorganisationen Vetenskap och Folkbildning, ihop under beteckningen ”vidskepelse”.

I själva verket är det Humanisterna som sprider villfarelser. Allt från att det saknas forskning på det här området till det som Patrik skriver i Expressen den 5 januari 2017 att:

”tron på en separat existerande själ har blivit mycket ovanligare bland forskare, medvetandefilosofer och människor i allmänhet.”

Tron har blivit ovanligare bland människor i allmänhet hävdar Patrik Lindenfors.  Jasså, var då? Alfons Åberg, som Patrik själv nämner i artikeln, passar bra in här. Alfons brukar hitta på ibland, men han vet innerst inne att han låtsas. Att det här området på något sätt skulle vara på upphällningen är önsketänkande, ja ett helt missvisande påstående faktiskt för det här området har haft explosionsartad tillväxt.

Opinionsundersökningar brukar visa att en av fem svenskar tror på psykets överlevnad i formen av en psychosoma, populärt kallat spöke. Den siffran kan dock vara underskattad, precis som andra ängsliga ämnen missvisats i opinionsmätningar.

Utbudet av TV-program som innehåller paranormalt och andar är större än någonsin. Det finns en rik flora av böcker och en hel industri av hjälpmedel och kringprodukter för människor som vill bejaka andligt utforskande. Stora mässor arrangeras flera gånger om året, som Alternativmessen i Oslo och Harmoniexpo i Stockholm. För att inte tala om nätet som är en virtuell stormarknad för allt som rör det själsliga livet och kontakt med den andliga världen.

I den nya tiden är den personliga upplevelsen i centrum

Men vad som verkligen beskriver nutiden är alla människor som själva vill utveckla sin medialitet och psykiska förmåga. Det stannar inte längre vid att läsa om det utan allt fler önskar en personlig erfarenhet. Man söker sig till mindfulness, meditationer, yoga-klasser men också till healing, tidigare-liv-regression, själsresor och ja även…ghostbusting, rening av energier/platsminnen i hemsökta hus.

Läs mer om den amerikanska militärens forskning på remote viewing

När Drottningen uppfattar energier i dessa gamla byggnadsverk så är det i regel vad ett medium benämner som ”platsminnen”. Energispår från människor och händelser som ägt rum på platsen, i en annan tid. Sedan finns förstås möjligheten att Drottningen kan få kontakt med nära och kära eller personer som tillhört hovet. Varför inte Hertig Karl, som var livligt intresserad av mystik och esoterik eller Gustav III.


Men mer troligt är att personer med nära band tillkännager sig. För kärleken är det som skapar återföreningar mellan oss och de som lämnat jordelivet.


Mystik på svenska teatrar, 2016
Mystik på svenska teatrar, 2016. Kända skådespelare berättar om sina spökupplevelser på svenska teatrar. Förlag: Roostegner.se

Oavsett så är det som Drottningen talar om helt naturligt. När Drottningen i TV-dokumentären säger att hon ibland känner närvaro, att hon inte är ensam, så bekräftar hon något som en stor del av befolkningen har upplevt. Många människor har haft andekontakt, antingen personligen eller via ett medium (andemedium) som ombud. Och fler kommer att få det, var så säker. Otaliga människor har upplevt paranormala saker – både nattetid och på dagen. Men kanske har de inte vågat tala om det tidigare?

Patrik Lindenfors förnekar forskningen

Det pågår hela tiden försök att förklara paranormala fenomen och med tillämpad vetenskap. Ett utmärkande exempel är International Academy of Consciousness (IAC) som gjort imponerande studier på medvetandet och hela området som rör vår möjlighet att uppfatta något bortom våra kända sinnens förmedling, något som bl.a. presenteras Projectiology – en avhandling på hela 1.232 sidor av Waldo Vieira.

Patrik Lindenfors, Humanisterna, debatterar i Expressen
Bild: Patrik Lindenfors, Humanisterna, debatterar i Expressen

Ett annat respekterat forskningscenter som fått uppmärksamhet och som publicerat positiva resultat på undersökning av spiritistiska medier är The Windbridge Institute som leds av Dr. Julie Beischel.

Fler exempel finns. I månadsskiftet maj/juni 2017 utkommer jag med en ny bok (min fjärde i ordningen) som handlar om den nutida mediumkulturen. I boken berättar internationellt kända Prof. Gary E Schwartz exklusivt om den forskning han gjort på mediumskap och healing i USA. En annan forskare som är med i boken är svenska Sara Duppils som gör oerhört intressant forskning vid Åbo Universitet på det hon kallar för nyspiritism.

Så Patrik Lindenfors, låt Drottningen få tala fritt om detta utan ynkliga skamgrepp som att ta upp apanage. Låt oss alla få fortsätta att utforska oss själva på ett naturligt sätt, utan förbehåll, utan rädsla. Låt oss alla få tala fritt om våra naturliga upplevelser av en kärleksfull inre rymd, av förtrollad storhet, heliga uppenbarelser och översinnliga kontakter.

Text: Camilla Elfving, Elfvinginstitute.org, författare och spiritualistiskt medium. Långvarig medlem i Sällskapet för Parapsykologisk Forskning

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

20 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Ivan Björn
Gäst
29 januari 2017 kl 10:42

Av en händelse har jag hittat denna länk:
CHRONOLOGY OF RECENT INTEREST IN EXCEPTIONAL FUNCTIONS OF THE HUMAN BODY IN THE PEOPLE’S REPUBLIC OF CHINA

Länk: https://www.cia.gov/library/readingroom/document/cia-rdp96-00792r000400300011-9

Intergalactic
Gäst
24 januari 2017 kl 14:09

Om man inte kan närma sig de andliga dimensionerna så blir man en mycket fattig människa. Ett tecken på att man är överväldigad av sin rädsla. Humanisterna är en samling mycket rädda människor, och det är ok. De övervinner rädslan endera “dagen”.

Birgitta
Birgitta
Gäst
20 januari 2017 kl 20:43

Usch. Otäckt med spiritualister som aktivt tar kontakt med de döda. Låt de döda vila i frid. Man bör fundera över om det är särskilt lämpligt att umgås med någon som aktivt tar kontakt med andar då man inte vet vilka andeväsenden (demoner) som klistrat sig fast vid denna person.

Camilla får det nästan att låta som något “gulligt, trevligt och kanske t o m något mysigt” att ta kontakt med de döda. Det är precis tvärtom. Uppgiften att kontakta den andra sidan har alltid tillhört särskilt utvalda specialister (schamaner) eftersom det krävs ett oerhört starkt psyke och ren själ för att kunna hantera de mycket starka och farliga krafter som finns bortanför vår vardagsverklighet. Spiritualism är absolut inget som man ska lura in den breda allmänheten att delta i och “börja leka med” då de riskerar att bli besatta och drabbas av psykisk ohälsa. New age-rörelsen startade på 60-70-talet efter drogexperiment och är starkt kommersialiserat och understödjs av samma krafter som driver New World Order. De vill locka mänskligheten att vakna upp för spiritualism för att dras in i den demonvärld som de själva är en del av och som är en orsak till alla de världsproblem som vi har idag. Det orena, onda, sjuka, döda, degenererade har upphöjts till livets “goda”. Man kan alltså inte vara emot New World Order och samtidigt vara för spiritualism då dessa är två sidor av samma mynt. Traditionell och äkta schamanism handlade t ex om att agera för kollektivet och mota bort de och det som hotade samhällets välgång. Idag finns det dessvärre bara witchcraft som handlar om att gynna individen själv där man (sam)arbetar med mörka krafter.

Torbjörn Sassersson red.
Admin
16 januari 2017 kl 00:15

Camilla Elfving har idag fått en uppdaterad sida på Vetapedia.

Lars K
Lars K
Gäst
13 januari 2017 kl 02:15

Hej Torbjörn Sassersson
Genom att ta bort min förra kommentar i den här tråden så bekräftar du det som jag nyligen påtalade, nämligen att du rutinmässigt raderar Kristna kommentarer p.g.a. att du hyser motvilja mot Kristna samt mot Kristen tro – trots att du förnekade det. Stackare!!

Max Pont
Max Pont
Gäst
12 januari 2017 kl 19:51

Det upprörande är inte att det finns rigida organisationer som Vof och Humanisterna (som fortfarande lever kvar i 1800-talets positivist-Kartesianska världsbild).

Det som är upprörande är att etablissemangets mediakanaler till 100% tar parti för dessa extremister. Inte en chans att någon får rätt till replik, eller att någon som vill argumenta FÖR den nya värlsbilden skulle få plats på någon stor debatt- eller kultursida.

Debattklimatet är idag mycket mer repressivt än för 25 år sedan, när t.ex. SvD under många år hade Idag-sidan.

jonulf
jonulf
Gäst
12 januari 2017 kl 14:52

Camilla – du fortsätter att blanda ihop begrepp och att lura. I tidigare artikel du skrev gjorde du reklam för “John the God”, och besvarade inte ens när det i kommentar klart beskrevs vad han är för en sjuk och fullständigt vidrig kriminell person. https://newsvoice.se/2016/07/25/camilla-elfving-fran-roosevelts-seanser-i-vita-huset-till-dagens-mediumkultur/ Spiritism ÄR INTE spirituality, eller andlighet. Spiritism är att vända andlighet ryggen. Det finns många “platser”, eller “plan”. Ni inom spiritism, seansvärlden och New Age… det man tar in, kontaktar – det blir man, och dit går man. Dessa “entiteter” man kommer i kontakt med är inget “högre”, oavsett vad de säger och förmedlar. Det är inte “Gud”, utan dets motsats. Det var skrämmande och avslöjande att du sist lanserade denna demon på två ben, John the God. Andlighets mening, och religioners enda syfte när de var ortodoxa, är att människor ska återvända hem, till sin sanna natur, Guds natur, alltså uppåt, inte nedåt till de plan som är lägre – bara de låga planens väsen kommer hit för att de vill ha något, så de sniker sig in i dessa törstande New Age-sökare, för att själva få en fördel, och kunna komma hit – men de drar ned människor i fördärvet med sitt strunt som glänser – så att dessa oftast kvinnliga sökare och bedragare har ingen urskiljning – vet inget om sanna principer, eller andlighet. De har “känslor”, men har inget sant hjärta, och ger upp sin integritet för underjordens väsen – bara för att dessa väsen råkar se vissa saker bättre än vad människor som lever på detta plan gör. Men de inser inte att det allt är lågt och något man måste rensa bort från sitt liv – för inget av det har någonsin “hjälpt” någon människa hem, eller ut ur återfödelsens hjul, och ingen grupp eller etnicitet har haft något “nytta” av sina schamaner, eller med sin “prat” med väsen. Man säger att folk, schamaner… hos auberginerna i Australien alltid talade med allt, alla väsen, anknutna till familjerna och släkten, osv. Att kommunicera med allt omkring en, det är naturligt, som träd och stenar, allt är levande väsen – men det var inget “andligt” att haka sig fast vid “själar” som inte har en kropp här, så ursprungsbefolkningen där går ju under. Är det andligt och “hjälp”. Nej, det är inte andlighet, och ingen väg ut, utan ned. Spirituality is no spiritualism, no spiritism, no hypnotism, and no mesmerism. These… Read more »

Eiwa
Eiwa
Gäst
12 januari 2017 kl 12:14

För de som vill förkovra sig ytterligare rekommenderar jag varmt Brian Weiss böcker om nära döden upplevelser , reinkarnation mm .
Brian var i yngre år helt emot det ” alternativa ” men en personlig upplevelse vände totalt på hans värld . Han har en hemsida på nätet som är väl värd att besöka .
Jag ska avsluta med att säga att han är läkare och psykolog.

Carina Agrell
Gäst
12 januari 2017 kl 09:15

Tack för bra artikel, Camilla!

Det är bra att de andefattiga exponerar sin bortsocialiserade sprirituella dimension. Som Torbjörn skriver så ger det impulser till bekräftelse och/eller omtolkningar av vår världsbild. Personligen lider jag med dem, och kan bara rekommendera andlig och psykologisk spis i form av Carl Gustav Jung. Den som läser Jung och ändå inte kan relatera egna erfarenheter till det han skriver, saknar en väsentlig del av sitt varande. Den känner helt enkelt inte sig själv – ety vi bär alla den spirituella dimensionens potentialla uppvaknande inom oss.

Torbjörn Sassersson red.
Admin
12 januari 2017 kl 00:45

Professor Adrian Parker har också inkommit med en replik: “Var öppen för det okända” i Expressen

“Jag kan göra anspråk att vara en av de få akademiker som medvetet har satt sin karriär på spel genom att studera de mest förbjuda inom vetenskap: paranormala fenomen.”

http://www.expressen.se/debatt/professorn-var-oppen-for-det-okanda/

Erika
Erika
Gäst
11 januari 2017 kl 13:06

Jag måste få påpeka, Atheism som du/Camilla (oklart om du tar del av kommentarerna) skriver att humanisterna representerar på artikeln här på Newsvoice, (dock nämner du ej detta begrepp i Expressen), Är väl i grund och botten bara avsaknad i tron på en Gud eller högre makt? Jag skulle snarare säga att humanisterna är ateister OCH driver en övertro på materialism.

Till och med Wikipedia som normalt sett drivs av en skeptisk ton, erkänner att ateism och materialism inte är samma sak. Dock kan det ju vara så att många ateister också är materialister. På den engelskasidan om ateism skrivs det också att denna “icke-tro på Gud”, kan vara förenlig med spirituella “religioner” som Wicca – Så länge de inte innebär en Gud. Har fått känslan av att många “troende” bara slänger ur sig ordet ateism och buntar ihop all icke tro där. Om man tror på metafysik, vart klassas man då?

Angående artikeln är det bra med motkrafter till Humanisterna. Grundtanken är ju egentligen god, att man ska vara skeptisk och rationell, men jag delar de flestas syn här att den verksamhet som bedrivs nu mest är ren mobbing. Den statistiken Lindenfors talar om i sin artikel ser jag inte heller någon grund för. Så sent som förra året, möjligen året innan, hade just “Vetenskap och Folkbildning” en opinionsundersökning som redovisades i SVT – där man sa att 1 av 3 trodde på Spöken eller paranormala fenomen. Minns dessutom en diskussion i SVT debatt för några år sedan där Mediumet Jörgen Gustafsson var med mot Christer Sturmark. Det fanns även en kvinna som skulle fungera som “teologisk expert”. Hon uppskattade att det skulle vara upp mot en 50% av befolkningen som höll en tro på detta fenomen. Aftonbladet har nämnt relativt nyligen att det ändå är en majoritet som verkar tro på ett liv efter detta. Jag hinner inte googla fram allt detta nu, men skulle någon vara nyfiken kan jag göra detta i ett annat tillfälle.

Hur som helst, detta med opinionsundersökningar får man ta med en nypa salt. Var kommer dom i från? Vem har gjort dem? Är det VoF som gått ut med att de som tror på spöken är “Sorgliga” (Christer Sturmark), så är det väl klart att de flesta inte vågar svara ja på den frågan i deras undersökning.

Pål BergströmD
11 januari 2017 kl 12:36

Bra artikel.

Mats Sederholm
11 januari 2017 kl 11:14

Bra Camilla

Välskriven och mycket välbehövlig replik.

Det är fortfarande obegripligt att gammelmedia lyfter fram de här omogna “teknik/vetenskap”-grabbarna.
Expressenartikeln av Lindenfors tar ju aldrig i ämnet utan närmar sig allt med generaliseringar och okunskap.

Mats
På Klar Sikt

Ivan Björn
Gäst
10 januari 2017 kl 22:33

Jag tycker att det är bra att det finns människor som Humanister som reagerar! Detta har bara fördelar.

1. Det tvingar varje övertygad individ att revidera sin övertygelse.
2. Det ger möjlighet att rensa bort och ompröva sin kunskap om det man tror att man vet.

T.ex. har författaren Christopher Hitchens skrivit många läsvärda böcker som borde läsas av alla som tror och visar vördnad för någon/något som t.ex. moder Theresa som många vördar som helgon: http://humanistbloggen.blogspot.se/2013/03/moder-teresa-inte-sa-helgonlik.html

Hur är det då med livet efter detta?

Jag har läst många böcker i ämnet och från min utgångspunkt är bara två böcker som kommer nära sanningen. Den andra sidan är inte någon himmel, det är bara en illusion, liksom denna värld. Även på den andra sidan som består av astral som är en finare materia kan man bli olycklig och deprimerad. De olika nivåer beskriver inget annat än det som själarna skapar för att de vet inte bättre. Den andra sidan är lika nära eller långt från sanningen som denna värld vi lever i.

Så länge det finns beskrivningar som att man färdas någonstans, mot något, någon ljus o.s.v. så är det inget annat än illusion skapad av berättaren.
Från denna position här på jorden tror vi att den andra sidan är ett slags befrielse. Det kan den inte vara så länge en människa inte hittar sitt sanna jag inom sig.

I min värld är det OK att andra ifrågasätter mina övertygelser. Min uppgift är att stå så pass fast i mina tankar och mitt skapande att detta inte rubbar mig.

Detta gäller drottningen också. Känner hon energier och uppfattar en ro inom sig själv är det hennes väg och sanning. Hennes uppgift är att tacka humanister så att hon kan ompröva sina ståndpunkter och stå ännu fastare i sig själv.

Spöksonaten
Spöksonaten
Gäst
10 januari 2017 kl 18:22

Religionen är den viktigaste bekämparen av vidskepelse i människans historia. Inte ateister, humanister eller spiritister vars vetande ofta är och uppfattas som spökhistorier.

Torbjörn Sassersson red.
Admin
10 januari 2017 kl 17:49

Patrik Lindenfor reagerar på sin blogg på Camillas replik:

Mycket ska man läsa innan ögonen tränger ur sina hålor och rullar iväg i förskräckelse. Nu har jag fått en kommentar på min Expressen-artikel om Silvias spöktro av Camilla Elfving, ett ”spiritualistiskt medium”.

ANITA
Gäst
10 januari 2017 kl 14:14

Visst känner drottningen närvaro av sina Guardian Angels. Med lite uppmärksamhet skulle vi alla veta att de finns där, runt omkring oss. Jag har förstått att det kommer att bli en ny världsbild, med nya ledare inom en snar framtid och ser fram emot att få ta del av den, då det goda kommer att rensa upp i nuvarande våldsamma existens.

Conny LundbergD
10 januari 2017 kl 00:29

Tack, Camilla för din välbehövliga artikel! 🙂
Den gode Patrik tillhör gårdagens människor, dvs de som vägrar förändra sig trots att allting runtom honom förändras och han har en statisk, stillastående livssyn, då vi, som tänkt längre än de gamla auktoriteterna som vägrar att utveckla sig i takt med andliga förändringar, istället ser alla fantastiska möjligheter till en positiv framtid med mer medkänsla och mänsklighet istället för alla gamla dåliga lösningar på världens problem som förfäktas av de som ser det som utveckling att starta ett nytt krig och försöka stänga in resten av mänskligheten i resterna av det gamla verklighetsparadigmet.
Framtiden ligger i ökad medvetenhet om hur allting hänger samman, vilket är den enda vägen till en positiv förändring både för enskilda och för oss alla som vill leva i fred med varandra med frid i sinnet och glädjande kreativitet i sinnet.
🙂