Uri Geller har psykiska krafter enligt CIA-experiment

95
5338
Uri Geller - Foto: Ofer Amir
Bild: Uri Geller – Pressfoto: Ofer Amir
Torbjörn Sassersson 15 juni 2016 - Foto: Anna Böhlmark
Torbjörn Sassersson – Foto: A. Böhlmark

Israelen Uri Geller har psykiska krafter. Det avslöjades igår när CIA släppte ett mycket omfattande forskningsmaterial på bla Geller som härstammar från 1970-talet, meddelar flera nyhetskällor. 

Testerna som omfattade totalt 800, 000 filer och 13 miljoner sidor dokumentation, som tidigare varit hemligstämplade, finns nu tillgängliga på internet efter att materialet digitaliserats. Det är ett resultatet av en lång kamp för ett offentliggörande, vilket inkluderande en stämning mot amerikanska CIA.

I dokumentationen finns även forskningsmaterial från The Stargate Project som avhandlade vetenskapliga studier på remote viewing och remote influencing dvs fjärrskådning respektive möjligheten att påverka personer och händelser på avstånd.

NewsVoice konstaterar att det finns ett stort antal dokumentärer och TV-inslag i utlandet som handlar om tester på remote viewing, varav mycket litet sänts på svensk TV.

Journalisten Michael Best sammanfattar CIA:s ansträngningar så här, skriver The Times:

“…a 25-year intelligence community effort to use clairvoyance, precognition, or telepathy to acquire and describe information about targets that were blocked from ordinary perception”.

Skeptikerna har haft fel om parapsykologi

Experiment och historisk dokumentation visar att Uri Geller år 1972 togs till Stanford Research Institute (numera SRI International) i USA för tester. Geller fick uppgifter som att försöka fastställa motiv på dolda illustrationer som ritats av personer i avskärmade rum. Ibland lyckades Geller med hög precision fastställa motiven och ibland misslyckades han helt, fortsätter The Times.

CIA-dokumenten omfattar diskussioner om det fanns möjligheter att döda Fidel Castro, här finns fall som handlade om nazisternas krigsbrott, UFO-rapporter och papper från Henry Kissinger, skriver bla BBC.

The Times skriver att Bill Clinton 1995 försökte förmå CIA att släppa hemligstämplat material som var äldre än 25 år. 2000 lyckades CIA göra sina arkiv sökbara via interna datorer. En ideell organisation ökade trycket på CIA 2014 varpå organisationen till slut igår meddelade att materialet finns tillgängligt för allmänheten via internet.

John Podesta och Hillary Clinton vill offentliggöra ET
John Podesta, 2011 – Foto: Mark Warner och Hillary Clinton, 2011 – Båda bilderna är Wikimedia Commons

NewsVoice har tidigare skrivit att både Hillary Clinton (under 1990-talet) och hennes kampanjsamordnare under USA-valet John Podesta (under tidigt 2000-tal) arbetat för att frisläppa hemligstämplat material kring UFO-fenomenet, där remote viewing figurerat som en komponent för att vaska fram fakta.

The Times skriver att Uri Geller som var fallskärmsjägare under sexdagarskriget i Mellanöstern, visade på omfattande bevis på att han arbetade som hemlig agent för både Mossad (Israels underrättelsetjänst) och CIA. Flertalet officerare har ställt upp och vittnat om det i dokumentären The Secret Life of Uri Geller.

Uri Geller har utsatts för omfattande förtals- och smutskastningskampanjer av den organiserade skeptikerrörelsen ledd av James Randi Foundation och CSICOP (numera CSI) i USA och föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) i Sverige. Organisationerna har bevisligen haft fel hela tiden.

Geller säger till The Telegraph att de som nu frisläpps bara är en mycket liten del av allt arbete han gjort för Mossad, CIA och andra underrättelsetjänster. Han berättar bland om att han testades för att se om hans telekinetiska krafter kunde antända nukleärt material. Geller säger att det är mindblowing att CIA går ut med detta material eftersom många underrättelsetjänster använder dessa psykiska tekniker idag. Enligt obekräftade källor är det det NSA i USA som idag har ansvaret för tillämpning av parapsykologi.

“I’m mind-blown they’ve released this because there are still remote viewing programmes active, many intelligence agencies use them.” – Geller

Geller berättar nu för media att han bland annat fick uppgiften av CIA att stå utanför den ryska ambassaden i Mexiko och försöka radera innehållet på datadisketter. Han fick även uppgiften att försöka stoppa hjärtat på en gris. Geller misstänker att CIA ville veta om de kunde döda den dåvarande ryska KGB-chefen Andropov.

Uri Geller – en “natural psychic” som spionerade på ryssarna

NewsVoice har vid flera tillfällen diskuterat med en rysk tidigare chefsforskare (J.P.) ansvarig för flera laboratorier som arbetade med tillämpad forskning inom psychic warfare under Sovjettiden. Först efter att forskaren kontrollerat att undertecknad inte var utsänd av svenska MUST öppnade denne en aning på locket och verifierade att ryssarna tar ämnet på blodigt allvar.

Historisk dokumentation visar att det var ryssarna som först utvecklade tekniker för “mind over matter” och att de utgick från krigsbyten (projekt Grünenbaum) från Tyskland efter andra världskriget. USA upptäckte att de förlorade försvarshemligheter på mystiska sätt till Sovjet varpå de fick veta 1971 via en rysk avhoppare (Oleg Penkovsky) att ryssarna använde remote viewing för att spionera på USA. Den ryska chefsforskaren likväl som den amerikanska fd remote viewing-agenten Lyn Buchanan som undertecknad träffade i Stockholm 2007 verifierar att Oleg Penkovsky var läckan. Penkovsky greps av KGB och sköts till döds efter att han förhörts.

Swisha Sassersson valfri summaÅr 1971 startade amerikanska underrättelsetjänsten en föregångare till projekt Stargate för att utveckla vad som senare döptes till remote viewing och det är här som bla Uri Geller kommer in i bilden som en sk natural psychic.

Text: Torbjörn Sassersson

Övrigt relaterat och referenser


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
95 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Conny Lundberg
Gäst
19 januari 2017 kl 13:15

Det är verkligen på tiden att detta material släpps eftersom den oerhört materiella världsbild vi matats med via MSM är så uppenbart falsk sett från ett stort antal sanningssökare och andligt intresserade människor.
Tack för att du var på, Torbjörn, och skrev denna artikel!:)
Att öppna upp denna andliga sida i vår ack, så statiska världsbild medför att fler kommer att börja titta på vår verklighet utifrån en mer expanderande synvinkel vilket kommer att uppmuntra till en mer levande och dynamisk syn på universum med omfattande möjligheter till en bättre värld. 🙂

Mathias
Mathias
Gäst
19 januari 2017 kl 15:56

Dokumentären “An honest liar” borde alla se.

Peter Grafström
Peter Grafström
Gäst
19 januari 2017 kl 17:45

Det är sant att Cia och Ryssarna har undersökt om parapsykologi kan tänkas funka men dom har aldrig lyckats. Däremot älskar Cia att bluffa mha högteknologi tex.
Högskoleprovet fuskas det ju med medelst miniatyrradiosändare och i en dyrare variant även med dold miniatyrkamera.Variationer på det temat förekom även på 70-talet med mindre smidiga hjälpmedel. Uri’s handledare påstods ha patent på minatyrtranspondrar, bla en som kunde byggas in i en tand och andra miniatyrhörapparater. Handledaren pådyvlade Uri Temat med utomjordingar som ibland tycktes tro på att dom kommunicerade med honom.
Makten har alltid försökt gömma sig bakom mystik för att kontrollera massorna.
Man bör inte ge makten draghjälp genom att underlätta för vidskepelse.

Conny Lundberg
Gäst
19 januari 2017 kl 18:11

@Peter Pettersson Grafström : Angående andlighet så finns det hur många böcker som helst med vittnesmål om utomkroppsliga upplevelser, för den som vill undersöka detta och du menar väl ändå inte att alla dessa vittnesmål är falska? I ett flertal av dessa böcker så har de naturligtvis starkt ifrågasatts av sin omgivning och ingenstans har de kunnat beslås med lögn så om de inte alla har haft elektroniska tänder så får man väl då på, skulle jag vilja säga, ganska goda grunder förutsätta att de inte alla är lögnhalsar eller har du någon annan information som motsäger det faktum att människor har dessa förmågor i varierande grad?

Brynolf Flonyr
Brynolf Flonyr
Gäst
19 januari 2017 kl 18:48

Conny, jag själv haft en ut-ur-kroppen-upplevelse men tror inte för en sekund att den ägt rum utanför min egen hjärna. Jag kan inte svara för någon annan än mig själv men jag är övertygad om att hjärnan har den förmågan att “luras”. För att verkligen bevisa parapsykologiska fenomen krävs mer än egna upplevelser. Det bör vara övervakade experiment som kan upprepas. Det är i alla fall mitt sätt att se på saken. Sedan får var och en så klart tro vad man vill.

Conny Lundberg
Gäst
19 januari 2017 kl 19:56

Med de mästinstument som enbart mäter fysiska kännetecken för dessa upplevelser så kommer man aldrig att kunna vare sig bevisa förekomsten eller frånvaron av utomkroppsliga upplevelser.
Börjar man däremot mäta vibrationer och frekvenser är man mer på banan.
Kvantmekaniken, som är ett mycket spännande och intressant forskningsområde är redan ute och kollar i gränstrakterna mellan det fysiska och det andliga och finner alltfler indikationer på att saker sker utanför det fysiska som vi ännu inte fullständigt kan förklara. Inom forskningsrapporter och böcker som behandlar detta område finns det många fenomén som inte kan förklaras med en fysisk förklaringsmodell.
Mycket intressant och spännande för den som vill undersöka detta närmare.

Ale
Ale
19 januari 2017 kl 20:22

Har läst åtskilligt om remote viewing. Och jag svänger mellan att jag anar mig till en tro, till att inte tro. Jag skulle inte tro ett skit på detta, om jag inte hade upplever egna underliga fenomen, där jag för nära anhöriga har berättad vad som kommer hända, eller har hänt, andra närstående och som sedan visat sig stämma – ett fler tal gånger dessutom. Men för min del handlar det om inlevelseförmågor: dvs empati. Det går att öva upp. remote viewing måste i så fall vara något man tränar på länge. Har jag ingen aning om jag har den förmågan. Antagligen inte.

Kenneth Thorberg
Kenneth Thorberg
19 januari 2017 kl 21:34

Precis som fallet är med andra talanger som vi betraktar som naturliga ex. huvudräkning , lokalsinne ,
bollkänsla , musiköra mm så är det nog medfött att vissa har en förmåga att utveckla sånt som
vi pratar om som övernaturligt. Typisk är väl oxå Ale´s inställning att man inte tror på det såvida
man inte upplevt det själv eller någon närstående gjort sammalunda. Det är som om vissa vill ge
intryck av att åtminstone vara så pass initierade att de har en åsikt hellre än att säga att de inte vet.

Vad gäller övervakade undersökningar för att utvärdera en människas ev. förmågor så är det nog svårt
att uppnå den form av sinnesstämning som krävs med mätapparater kopplade till kroppen och ett antal
“funktionärer” som dessutom per se skall vara utrustade med en skeptisk inställning.
Om detta kanske redaktören själv har vittnesmål att delge oss.

Andersson
Andersson
Gäst
19 januari 2017 kl 21:40

Det är inte alls otroligt att Uri Geller har förmågan att se in i framtiden när det gäller för Israel obekväma personer och i förväg ange när och hur de kommer att dö.

Ale
Ale
19 januari 2017 kl 22:39

Uri Geller är hysteriskt förnekande till att det skulle finnas något som helst skumt med den officiella rapporten om vad om orakade 9/11

https://www.youtube.com/watch?v=EKxf4rvrO9E

Filen är endast 2.18 minuter lång.

Brynolf Flonyr
Brynolf Flonyr
Gäst
20 januari 2017 kl 01:56

Conny, att ta upp kvantmekanik i detta sammanhang är ganska typiskt. Det duger inte att endast nämna vibrationer och kvantmekanik utan att utveckla resonemanget. Jag råkar vara relativt insatt i området och har ofta sett sådana argument användas helt fel. Jag ser ärligt talat ingen naturlig koppling mellan andlighet och kvantmekanik. Det finns idag fysikaliska fenomen som saknar en förklaringsmodell, som exempelvis kvantmekanisk sammanflätning, men jag ser inte kopplingen till andlighet.

Conny Lundberg
Gäst
20 januari 2017 kl 05:05

Brynolf, det finns en anledning till att det är typiskt. Jag tror att man för att förstå måste syna andlighet ur en annan synvinkel än den man använder när man försöker förstå det materiella.
Själv har jag under många år ägnat mig åt att söka svaren som föregår det materiella och har skaffat mig vinster, insikter och erfarenheter som inte går att förstå utifrån fysiska lagar. Jag tror inte att man kan betrakta andlighet som ett forskningsprojekt utan att man måste ge sig in i det med hull och hår och prova och förkasta olika alternativ för att skaffa sig en subjektiv erfarenhet grundad på ett sanningssökande syfte att finna ut vad livet egentligen går ut på och vad man själv har för roll i det och vilka syften som får en att leva fullt ut ett liv som ger maximalt utbyte.
Vad kom först, före materian och om detta något inte kom från materian i sig, var kom det då ifrån och vad kommer vi själv då ifrån om vi inte kan acceptera att allt är materia. Medvetenhet om alltings varande, eller det vi fysiskt kan uppfatta och som vi skrattretande nog tror är allt, är med all sannolikhet endast en del av det som existerar om vi inte bestämt oss för att verkligheten är statisk.
Religionen är andlighetens simplare förklaringsmodell enligt mitt sätt att se det, men jag kan förstå att inte alla delar den uppfattningen.

Sigge J-son
Sigge J-son
Gäst
20 januari 2017 kl 07:22

@-Andersson 19 Jan, 2017 at 21:40:
“Det är inte alls otroligt att Uri Geller har förmågan att se in i framtiden när det gäller för Israel obekväma personer och i förväg ange när och hur de kommer att dö.”

Håller med dig till 101%, Andersson.
Förutsättningen är dock att herr Geller har MKT goda förbindelser med Mossad och/eller CIA. ☺

Peter Grafström
Peter Grafström
Gäst
20 januari 2017 kl 07:39

Conny Lundberg
Jag känner till berättelser om utomkroppsliga erfarenheter, tex att folk i medvetslöst tillstånd på operationsbordet har sett hela situationen uppifrån som om de vore ett svävande andeväsen. Jag ser inget övernaturligt i det utan antar att hjärnan har den förmågan till visualisering men vanligen inte mobiliserar den. Hjärnan är till för överlevnaden och i den ovan beskrivna kanske livshotande situationen mobiliserar hjärnan det yttersta av sin förmåga.

Brynolf Flonyr
Brynolf Flonyr
Gäst
20 januari 2017 kl 09:50

Conny, du skriver att vissa saker inte kan förklaras av fysikaliska lagar. I så fall ska man inte blanda in kvantmekaniken i resonemanget. Även om det är svårt att förstå varför den fungerar som den gör har dagens fysiker inom området god förståelse för hur den fungerar.

Jag förstår fortfarande inte din definition av andlighet och kvantmekanikens roll i denna. Kvantmekanik är en slags tolkning av mikrokosmos och dess formalism utgörs av matematiska samband. Var i detta kommer andligheten in? Varför nämner du inte strängteorin i sammanhanget? Som sagt, det är lite för mycket flum för att jag ska ta det som en seriös förklaringsmodell.

Kenneth Thorberg
Kenneth Thorberg
20 januari 2017 kl 10:03

@ Peter Grafström

Ja,då har det gamla uttrycket att “ha ögon i nacken ” äntligen fått sin förklaring i alla fall. Tack.

Att du antar att detta skulle vara nåt som hjärnan kan ta till i en sorts nödsituation säger mer om
din ovilja till det “övernaturligas” existens än något annat. Precis som jag skrev om Ale ovan så
verkar det svårt för vissa att säga att de inte vet , så hellre försöka hitta någon förklaring som ter
sig minst lika “onaturlig” som en “övernaturlig” dito.

Kenneth Thorberg
Kenneth Thorberg
20 januari 2017 kl 10:46

@Brynolf Flonyr

“Flum” är ett vitt begrepp som tyvärr avslutat alltför mångas nyfikenhet i förtid. Det kanske är lite
mer flum som behövs för att komma närmare ett svar på det övernaturliga. Att du “råkar vara
relativt insatt i området” behöver inte vara någon fördel i sammanhanget. Ett gammalt uttryck
säger ” Ju mer man vet , desto mindre förstår man”och det är nog vilja att gå utanför de gängse
ramarna som kan öka förståelsen och förståndet runt detta.

Conny Lundberg
Gäst
20 januari 2017 kl 12:36

Tack, Kenneth, för din insiktfulla kommentar! 🙂

Ivan Björn
Ivan Björn
Gäst
20 januari 2017 kl 12:37

Eftertanken:

Clinton ville offentliggöra dessa material på begäran av Stewen M. Greer och hans projekt där han samlade många veteraner som jobbade med dessa hemliga projekt. Precis när detta skulle publiceras så kom det som på beställning Lewinsky affären tätt åtföljd av krig mot Jugoslavien. Resten kan ni räkna ut själva.

Ale!
20 januari 2017 kl 12:41

@Kenneth Thorberg
“Typisk är väl oxå Ale´s inställning att man inte tror på det såvida man inte upplevt det själv eller någon närstående gjort sammalunda. Det är som om vissa vill ge intryck av att åtminstone vara så pass initierade att de har en åsikt hellre än att säga att de inte vet”.

Förstår inte riktigt vad du vill ha sagt, men om något är typiskt, så är det vanligt? Att leda in samtalet på vad man vet, vad tillför det? Vad betyder att veta? Ofta blandar vi ihop ord genom att säga sig “förstå” något, “hålla med om” samt “tro” på något. Jag har inte använt ordet “veta”, utan endast ordet “tro”.

@Conny Freij Larson Lundberg
“Vad kom först, före materian och om detta något inte kom från materian i sig, var kom det då ifrån och vad kommer vi själv då ifrån om vi inte kan acceptera att allt är materia”.

Vad som kom först? Att rumstiden startade med Big bang stämmer inte med kvantmekanik. Det mycket väl funnits både tid och rum och tid före Big Bang. “Rummet” var då obefintligt litet men samtidigt fyllt av fält av inflatoner (mörk energi). Sedan skedde något: kvantmekaniska egendomligheter som gjorde att rummet expanderade = friktion resulterade i värme = fotoner = kvarkar = “vanliga” partiklarna; men både tid och rum existerade innan.

@Brynolf Flonyr Håller med dig angående att blanda in kvantmekanik och dylikt samt hoppas på något paranormalt. Vad många hänvisar till är detta vi kallar för superposition då: och bör kanske förklaras och försök har gjorts med metaforen om hur vida katten är både död och levande i lådan. Detta innebär att någonting har två olika kvanttillstånd där tillståndet inte befinner sig varse i det ena eller andra tillståndet innan interaktion med någonting annat: det så kallade våg/partikel dualiteten. Tanken är här en partikel i en hermetiskt sluten låda. Partikel har inget specifikt tillstånd innan den interagerat med någonting annat. Här tvingas partikeln anta ett tillstånd, när lådan öppnas, och överför information till vad den nu integrerar med med = superposition. Katten är en omskrivning för partikel, och kattens död eller levande tillstånd en omskrivning för olika kvanttillstånd. lådan en omskrivning för isolation.

Ale!
20 januari 2017 kl 13:09

@Brynolf Flonyr, andlighet? Säg istället inlevelseförmåga. Vad du ser, vad du hör och vad du upplever gör du enbart i din egen hjärna. Jag brukar säga att möte med människor alltid är en upplevelse. Vad skulle det annars vara? Du “ser” inget egentligen (det är en illusion) vad ögat är, är enbart ljuskänsliga celler som överför en bråkdel av det synliga spektrumet av den elektromagnetiska strålningen (400 nm till 700 nm) och hjärnan tolkar detta snäva perspektiv av den totala våglängden av samma elektromagnetiska strålningen och du “ser” det i hjärnan. Med detta följer att du aldrig vet om allt du upplever endast finns i din egen hjärna eller på “riktigt”, och kanske är du helt ensamt och allt du upplever är enbart hjärnans sätt att underhålla dig i din ensamhet – som drömmar ungefär – du drömmer ju alltid i ett ensamt tillstånd. Eller hur? På din dödsbädd kanske du får visdomen att hela ditt liv enbart var en annan människas dröm? Spekulativt? Javisst.

I den bemärkelsen är vi alla strängt taget inget annat än elektromagnetiska strålningen. Och i förläningen är allt omkring oss elektromagnetiska strålning, som internerar med allt annat. Jag tänker mig att hjärnan är olika saker på olika konstitutionella nivåer och summan av allt ingående sindata är vad vi upplever. Varför skulle det vara så omöjligt att träna upp olika förmågor sett från detta perspektiv?

Ale!
20 januari 2017 kl 13:50

@Kenneth Thorberg: “Vad gäller övervakade undersökningar för att utvärdera en människas ev. förmågor så är det nog svårt att uppnå den form av sinnesstämning som krävs med mätapparater kopplade till kroppen och ett antal ”funktionärer” som dessutom per se skall vara utrustade med en skeptisk inställning. Om detta kanske redaktören själv har vittnesmål att delge oss.

http://urplay.se/program/198696-supermanniskor-mentala-mastare

jonulf
jonulf
Gäst
20 januari 2017 kl 14:36

Att Uri Geller har “förmågor”, det är garanterat så. Sedan att man också kan göra vissa saker som tricks är en annan femma. Att många har “förmågor” vet ju tex regeringar sedan länge, så det är inget man kan ifrågasätta eller diskutera kring. I Kina har den olagliga regimen lagt ned stora resurser på att undersöka många av de oräkneliga barn som har “övernaturliga förmågor. Man tar detta mycket allvarligt och seriöst. Peter G skrev “… hjärnan har den förmågan till visualisering” – men det inte så det förhåller sig. Människor ser sådant som inte har med att “hjärnan visualiserar” att göra. Sådant personen tex inte skulle kunna se från operationsbordet. Det är inte så att “hjärnan har förmågor”, det är inte hjärnans funktion att ha något. Det finns så mycket dumt… som tex de som säger sig vilja “forska om medvetandet” – det är bara en önskan som bygger på illusion och ett tillstånd utfrån aktivism, sciencism och medvetslöshet. Conny L “… Vad kom först, före materian…” – det finns inget “först” – det är ett materialistiskt synsätt. Ande och materia, hönan och ägget… allt är “samma”. Man kan säga att allt är materia, eller medvetande. Det finns inget som inte är medvetet, och tänkande. Det som Emoto visade på i Japan…i boken “Messages from Water” så visar det första fotot hur en fruset vatten ser ut just då det övergår till att bli flytande, den strukturen. Det är samma som det kinesiska tecknet för vatten, allt det gamla tecknet för vatten. Så forntida kineser visade i piktogram på sådant som dagens människor och “hjärnforskare” inte har en susning om, för idag så vill de föra ut just “forskning”, men det är egentligen en bluff – de tror på att “hjärnan har förmågor”, likväl som de tror på “forskning”. Föregångare till dagens kineser, eller forntida människor hade alltå den “förmågan” att se och veta sådant som man idag säger är på en “mikroskopisk nivå”. Idag har vi tappat det, det har blivit spiritism, New Age och materialistikst tänk istället för det naturliga, istället för det andliga, de naturliga sammanhangen. Det har blivit som Obama gjorde som en sista spark i ansiktet på det naturliga, att släppa Bradley Manning fri. I gamla Kina hade han avrättats omgående. Så stark är dessa krafters nedbrytande av “människan och hennes förmågor” – till och med kommentatorer här förstår inte vad Obama gjorde, vad… Read more »

Peter Grafström
Peter Grafström
Gäst
Reply to  jonulf
21 januari 2017 kl 01:28

Jag känner till att en del utomkroppsvittnen pekat på sånt ‘som inte går att se från operationsbordet’. Men det räcker inte för eliminera naturliga förklaringar. Medvetslöshet utesluter inte omedveten varseblivning tex med hörseln. Minnet lurar oss ibland så att ngt vi fått reda på naturlig väg före eller efter verkar härrörra från det medvetslösa tillståndet. Och visst har hjärnan förmågor. Vid medvetslöshet borde hjärnan ha förutsättning att disponera om sina resurser till gestaltning av sitt minnesinnehåll. Vi är nog skapade för ett liv i Afrikas skogar och däför är vår vakna perception det viktigaste för överlevnaden. Synsinnet lär använda sig av en sorts projektorsbildskärm bak i huvudet. Det är mkt intressant med bevisade avvikelser från den aktuella etablerade vetenskapen, men den urartar om man inte är kritisk när man filtrerar vad som är verkligt. Jag tror det finns mkt som den hittillsvarande vetenskapen ännu inte förstår men en del av er vill nog inte ha en naturlig förklaring även om det finns för ni tycker det är tråkigare. Det övernaturliga tilltalar er mer även om det inte är verkligt. Det liknar det som lockar i religiösa upplevelser.

Erik Wallerstedt
Erik Wallerstedt
Gäst
20 januari 2017 kl 16:05

Snart kommer vi få se fler agenter visa sig i TV böjandes skedar! CIA och Mossad samt NSA har en taktik att låta karmatiska män visa upp sig på bästa sändningstid uppvisa sina krafter för att förleda ungdomen. I Sverige har vi sett det i Fillip och Fredriks televisionsprogram, där de två mer eller mindre ovårdade männen besöker Magakai Mästaren Uri Geller i sitt hem. Deras syfte är att förlöjliga, men CIA och Uri Geller visste mycket väl att det var ett tillfälle att påverka folk som senare kom att ingå i en konspiration mot Assange. Det kan låta långsökt, men bevisen finns där. Både i de nysläppta CIA dokumenten och i programmet som säkert finnes på Youtube. Lägg ihop det vi vet, så ser man på det hela väldigt klart.

Brynolf Flonyr
Brynolf Flonyr
Gäst
20 januari 2017 kl 19:49

Ale! Att träna upp olika förmågor är jag med på men inte sådant som handlar om tankeläsning, psykokonesi, prekognition, fjärrstyrning m.m. det tror jag inte på, även om det vore fantastiskt. Jag köper heller inte resonemanget att de som påstår sig ha en övernaturlig förmåga aldrig kan visa denna under ett kontrollerat försök. Det är i så fall en ganska svag förmåga om den aldrig kan upprepas under övervakning.

Man ska även ha klart för sig att enstaka kvantmekanisk händelser är slumpmässiga. Av kommentarerna ovan att dömma tycks vissa tror att man kontrollera mikrokosmos på samma sätt som vi gör med ting i vår vardag.

Sedan undrar jag varför ingen nämner exempelvis strängteorin, vilken av många forskare anses vara en mer komplett teori för att beskriva de fyra olika växelverkningar vi känner till. Den handlar som bekant om svängande strängar i 11 dimensioner. En ännu inte bevisad men lovande teori.

Kenneth Thorberg
Kenneth Thorberg
20 januari 2017 kl 23:10

@ Brynolf Flonyr

Att det är svårt att under kontrollerade försök lyckas frambringa “övernaturliga” förmågor innebär inte att det därför behöver betraktas som en “svag” förmåga. Den som nån gång dristat sig till att göra nåt så , i sammanhanget , simpelt som att hålla ett tal kan vittna om att det gick mycket lättare under genrepet
än när det vart allvar.

Att besitta en “övernaturlig” förmåga kan ju knappast innebära att medelst en knapptryckning utföra ett mirakel utan det är nog behäftat med inspiration och kontemplation. Att då ställas inför “skranket” med praktiska förberedelser och de för experimentet nödvändiga deltagarna kan säkerligen få den bäste att tappa
erforderligt fokus. Dessutom är vi utrustade med en biorytm som gör att vi har bättre o sämre dagar vilket
vi alla har erfarenhet av att de inte låter sig förutsägas.

jonulf
jonulf
Gäst
21 januari 2017 kl 04:01

Peter, kanske du missförstår?
“Men det räcker inte för eliminera naturliga förklaringar” – så är det. Det finns inga “onaturliga förklaringar”, om man nu inte vill säga att en spade är en spade, dvs. att forskningsförklaringar är onaturliga, men då vore vi inte troende inom science längre 😉

“Och visst har hjärnan förmågor”, ånej. Bevisa det.

“Det övernaturliga tilltalar er mer även om det inte är verkligt.” – ånej – det tilltalar vetenskapsreligionen mer, för då kan de föra ut att det skulle vara de som står för det “naturliga”, och att det de inte kan förklara (dvs, allt) kan de sätta olika stämpar och orwellianska ord på – så att ingen fattar att det som de representerar och är till för att skydda och vilseleda omkring, är det som är UNDER det naturliga, och att det är DE lanserat ordet “övernaturligt”. I själva verket det som de kallar övernaturligt sådant som kan vara naturligt, och inom de verkliga naturliga förhållandena. Vetenskap är ett nytt fenomen, och det är inte de som ska definiera vad som är onaturligt eller övernaturligt. Det där har redan gått alldeles för långt. Du har vänt på logiken, och inser inte att de så kallade naturliga förklaringarna oftast inte alls håller måttet, och snarare är deras förklaringar i sig mer övernaturliga än det de ska förklara – de sysslar med en sorts magi med sina slutsatser utifrån sina trosföreställningar genom oändliga teorier och formler. Det kom upp om “strängteorin” – de kommer aldrig att sluta med sina bisarra och maniskt vetenskapsreligiösa doktriner, teorier och vanföreställningar, det är som en evighetsmaskin som ser till att mänskligheten kommer längre och längre bort från det enkla, det sanna, och den riktiga förståelsen om verkligheten. Det är devolution.

Det finns med andra ord egentligen inga övernaturliga fenomen – utan det är människan som sjunkit UNDER det som hör till henne, ursprungligen, det är “inbyggt” och en del av vad vi är – så då flyttar man bort fokus från det, och kallar det “gap” som uppstått då våra förmågor alltmer stängts av, vilket också ses i att vi inte använder hjärnan så mycket, i procent (det är en återspegling av det) – då kallar man det som “stängts av” för “ÖVERnaturligt” – så slugt är det inrättat.
Men hjärnan i sig har inga förmågor. För sjuttan… vetenskapsreligionen vet inte ens vad hjärnan är…

Peter Grafström
Peter Grafström
Gäst
Reply to  jonulf
21 januari 2017 kl 09:01

Jonulf, ditt svar bekräftar att du har ett religiöst förhållningssätt och inte vetenskapligt. Vetenskapen, när den inte korrumperas utan tillåts fungera bevisar samband, den predikar inte bara som du och förväntar sig att bli trodd genom övertalning.
Med naturliga förklaringar avses självklart sånt som är i överensstämmelse med hittills bevisad vetenskap och med övernaturligt sånt som tycks strida mot densamma. Allteftersom vetenskapen utvecklas kan den avgränsningen utvecklas, men det kräver att ny bevisning tillkommer. Det räcker inte med entusiasm.
Ämnet här är Uri Geller och Cia. Varningsklockor borde ringa i entusiasternas inre. Cia är en subversiv organisation som aldrig har ärliga avsikter när dom ‘släpper’ avhemligat material. Dom förstör hellre det viktigaste vilket dom gjorde 1973 just när det gällde de hemliga delarna av MKULTRA. Dom är enbart ute efter att missleda som ett led i sitt och uppdragsgivarna oligarkin’s maktmissbruk.

Erika
Erika
Gäst
21 januari 2017 kl 12:37

En gång i tiden trodde människan att jorden var platt. Människan har genom alla tider trott eller ansett sig veta många ting, men som hon i takt med utvecklingen fått lov att revidera. Varför då? Därför att hon då, liksom nu, använder sig själv och sin egen fysiska horisont eller begränsade synförmåga (med hjälp av instrument så långt de nu kan mäta) som måttstock på tillvaron eller verkligheten. Hjärnan är ett organ i likhet med vilket annat kroppsligt organ som helst. Man tänker alltså inte med hjärnan! Hjärnan kan jämföras med en radiomottagare av signaler eller impulser. “I begynnelsen var ordet. Och ordet var hos Gud”. Med “ordet” avses här tanke. “Ordet” föregås ju av en tanke. Det är inget “religiöst” utan det kan var och en själv konstatera.

Per Larsen
Per Larsen
21 januari 2017 kl 13:31

Tomtar och troll är vidskepelse, oavsett namedropping, Geller, Clinton, ryssarna, KGB, James Randi och CIA. Det är häpnadsväckande att se alla ni som köper sådant svammel med hull och hår. Det finns inget “övernaturligt”, ingen ‘remote viewing’ bara närsynthet av sällan skådat mått. Samtidigt kan vi också konstatera att det inte finns något ‘sunt förnuft’, för om det hade funnits skulle inte artikel eller kommentarerna ha skrivits.

Erika
Erika
Gäst
21 januari 2017 kl 14:07

Ovanstående är ett åskådligt exempel på ett materialistiskt tänkande. Det kan knappast illustreras tydligare. En typisk “tro” på att endast det man kan se med sina fysiska ögon finns, och en övertro på sin överlägsna intelligens.

Kenneth Thorberg
Kenneth Thorberg
21 januari 2017 kl 16:55

@ Per Larsen

Ganska lustigt att du säger att just troll är vidskepelse…

Om du är så säker på din sak varför inte sluta svamla en massa otidigheter o försöka förklara lite hur du tänker istället ?

Per Larsen
Per Larsen
21 januari 2017 kl 17:11

Att tro på Ufon är att tro på en överlägsen intelligens, man tror på att det finns, ofta människoliknande, varelser, från andra platser i universum. Dessa varelser är, med människans mått, mycket mer utvecklade än den jordiska mänskligheten och dessa utomjordingar har både en högre intelligens och en långt mer utvecklad teknologi än den som våra världsliga kulturer har åstadkommit hitintills. Nästan all UFO-logi kan härledas till science-fiction litteratur eller film, en genre som ofta kreeras av forskare inom naturvetenskapen.
Om vi breddar begreppen mot en genre som kallas Fantasy, denna konstart befolkas av figurer som Pott-Harry, häxor, hel- och halvgudar plus några synska kufar i lustiga kläder. Sagorna för barnen har transformerats med litterära Gotikens hjälp till en fantasivärld för ungdomar och vuxna, där alla rollfigurerna har överlägsna förmågor eller åtminstone ondskefulla och grymma.
Låt oss slutligen förvirra hela galenskapen med lite AI, artificiell intelligens, denna intentitet har en inneboende potential att bli en överlägsen intelligens. En självprogrammerande dator som kommer att bli överlägsen den arma människan och förslava henne, vårt öde är beseglad och människans undergång given. Denna kreation liknar i stort de två föregående spökerierna.
Prova att tänk er en värld befolkad av en rätt så simpel människlighet helt befriad från alla sorters speciella egenskaper, våra sinnen är starkt begränsade och vår kognitiva förmåga är rätt simpel. Då kan du möjligen förnimma en verklighet, en verklighet som skapades samtidigt som litteraturens Gotiska skräckromaner invaderade dåtidens kultur. Det var upplysningstiden som rotade sig i 1700-talets tankevärld och växte till sig ända fram till våra dagar, dess metoder är allenarådande och vi bygger all kunskap därpå.

Ale
Ale
21 januari 2017 kl 17:36

Jag vet inte vad syftet är med Torbjörns artikel rörande Uri Gellers eventuella förmågor är? Att tysta den ganska irriterande betalda förnekelse eller skeptikerkåren? Eller att göra sig talesman för alla som är troende. Detta ämne är komplicerat att närma sig av flera olika orsaker på olika nivåer. För betalda skeptiker finns inte nog med bevis och för de troende behövs inga bevis. Inget nytt under solen med andra ord. Först har vi illusionister som är infamt skickliga på att dupera, som underhållning. Det är en sak. Sedan har vi människor med exceptionella förmågor som länkats till tidigare (http://urplay.se/program/198696-supermanniskor-mentala-mastare). Det faktum att det finns människor med förmågor utöver det vanliga är i sig inget nytt men där med inte sagt att det är synonymt med paranormala förmågor utan förmågor som vi ännu inte har en naturvetenskaplig förklaringsmodell för. Därmed inte sagt att de är paranormala för det, beroende på vad vi avser med begreppet paranormala förmågor? Problemet är när dessa människor, med förmågor utöver det vanliga, testas och lyckas. För vad menas med att lyckas? Lyckade resultat måste resultatet alltid ställas mot en statistisk normalfördelning: den så kallade sannolikhetsläran (grundskolenivå i matematik) eller synkronicitet. Om en person lyckas med att påverka en slumptalsgenerator att producera siffror som avviker från en slumpvald normalfördelning kan försöken göras om, om igen och jämföras med antalet totala försök. Är utfallet avvikande vid några försök, säg några få av 100, drunknar dessa avvikande resultat i mängden resultat. Ett annat tillvägagångssätt är att tillämpa längre och längre serier. Till slut kommer de eventuella oförklarliga utfallen att kunna förklaras som normala sett mot antalet test samt längd osv. Drar man detta vidare landar vi i oändlighets teorier och vad en slumpmässigfördelning är, sett i ett allt större och större perspektiv. Kvarstår resultat som strider mot en normalfördelning kan svaren sökas i kringmiljön osv. Man letar här efter alternativa förklaringsmodeller som alla har som mål att undvika peka på att en människa kan ha förmågor som ej går att förklara. Misslyckas detta vidtar språkliga problem som avses som bevis eller bevisindicium dvs evidens. Sedan kan man skala upp stark eller svag evidens, för en avvikelse från normalfördelning av en slumpgenerator. Till sist återstår tolkning av alla resultaten i en rapport där sammanfattning ger att det föreligger lång eller ingen evidens för personens eventuella förmågor utöver det vanliga. Dessa tolkningar spreds sedan av den betalda skeptikerkåren. Detta är bara… Read more »

Erika
Erika
Gäst
21 januari 2017 kl 20:53

Vad vill du ha sagt med detta?

Erika
Erika
Gäst
21 januari 2017 kl 22:23

Ale, förlåt mig, mitt inlägg kom fel. Min fråga riktade sig ju till Per Larsen.

jonulf
jonulf
Gäst
22 januari 2017 kl 00:32

Det var väl Descartes som bidrog till att vi hamnade ur kurs genom att lansera att man ska göra skillnad på “två substanser”, ande och materia, det mentala, själsliga etc – det var för svårt att “studera”. Så var dualismen här, och den religion som nu härskar, science har kunnat bre ut sig och skymma bort sanningen. Det blev som ett sista steg eller det kom i bakvattnet på “mörka medeltiden”. Många försökte ge sanningen och ljuset ändå under de århundradena, och genom renässans, men de förföljdes. Guirdano Bruno slet de tungan ur munnen på, för att han vägrade vara tyst, sedan brändes han levande. Verklig vetenskap och sanning som gavs till oss från Egypten, Babylon, Persien, Indien Grekland osv, ersattes med strunt som olika dogmer och falska filosofier. Religionen hade varit fiende till denna falska gud, science, som växte fram, men sedan blev de bundsförvanter i att undertrycka förnuft, visdom, sanning och verklighet, och verklig religion förstördes samtidigt. Så nu ska vi förstå “materian”… – och ju mindre vi förstår ju mer satsas det på forskning… moment 22. Förr sa man inget om “att veta”, för det fanns redan där. Det är nu när man inget vet av värde som man alltid talar om “att veta”, att vi har “mer kunskap”, hahaha…. “Förr kunde man allt med visste inget – idag vet vi allt men kan inget” (Kurt Sandvik). Vi har haft många högstående civilizationer – mänskligheter har kommit och gått – de gick när de var “bra” inte alls i riktning att “forska” i det yttre för det finns inget att forska om – utan man följde verkligheten, de enkla principerna, och man var öppen och “såg” naturligt. Idag är det avstängt i devolution. Man kallar det forskning att tortera miljoner djur – det är istället en ond religion som i grunden är satanism. De bringar bara fördärv till mänskligheten. Eliten och då jesuiterna har lurat oss genom sig globalism, globen är lögn. Förr visste alla vad detta var för “en realm”. Genom en övergripande uppstyrd rädsla, vidskepelse och ignorans – utöver att döda “budbärarna”, såsom Sokrates, Seneca, Boethius, Hypatia, Giordano Bruno – berövades mänskligheten all vishet och nedärvda traditioner, andligheten ersattes med religionen science. Man klippte av den väg som är vår härkomst – för att på så sätt också klippa av vår väg tillbaka – därför är satanism kommunism och allt deras “skapa himmelriket på jorden”… Read more »

Brynolf Flonyr
Brynolf Flonyr
Gäst
22 januari 2017 kl 01:13

Per Larsen, en liten korrigering kan vara på sin plats. UFO står ju för “Unidentified Flying Objects” vilket inte betyder att det man observerat har med utomjordisk intelligens att göra. Det är ett vanligt missförstånd att UFO = flygande tefat = något utomjordiskt, vilket inte alls behöver vara fallet.

Ale
Ale
22 januari 2017 kl 02:58

@ Per LArson: “Prova att tänk er en värld befolkad av en rätt så simpel människlighet helt befriad från alla sorters speciella egenskaper, våra sinnen är starkt begränsade och vår kognitiva förmåga är rätt simpel”.

Jag provar. Hm… Hur kan då denna simpla mänsklighet skapa fantasier som ena århundradet är science-fiction för i nästa bli verklighet?

* Jules Verne, beskrev till exempel redan på 1800-talet månresor, skyskrapor av glas, höghastighetståg, räknemaskiner, ubåtar, elektricitet och ett världsomspännande kommunikationsnätverk.

* H.G. Wells beskrev till exempel i sin bok The Land Ironclads från 1903 en körande krigsmaskin, som blev föregångaren till den moderna krigstankern.

* Ray Bradbury berättade i romanen Fahrenheit 451 från 1953 om små skal som fästes i örat och gav “en ocean av ljud, musik och röster”. Skalen blev realitet år 2000, då Apple lanserade telefonen med öronproppar.

* Med upp emot 6 miljoner kameror, bara i England, har CCTV förverkligat en del av Orwell 1984.

* Star Trek beskriver 3D-skrivaren.

Sedan har vi: robotdammsugaren, videosamtalen, solarium, google glasses, förarlösa bilar, nakenscanningarna vid flygplatser, Laservapen, teleportation (låt vara först enbart med ljus, sedan information mellan två kretsar) flygplan, robotar, elektromagnetiska kanoner, personlig, skräddarsydd medicin, mobiltelefoner, pekskärmar, osv, osv…

Per Larsen
Per Larsen
22 januari 2017 kl 11:38

Brynolf Flonyr, Ja, jag erkänner med en gång att jag använder UFO-begreppet inkorrekt.
Ale, snygg uppräkning, varför är inte Leonardo med i din lista?

Brynolf Flonyr
Brynolf Flonyr
Gäst
22 januari 2017 kl 14:48

Jonulf, med all respekt, du ger ett splittrat och förvirrat intryck. Jag kanske inte tillhör en av de skarpaste hjärnorna här på forumet men i mina ögon är det en massa citat och lösryckta påståenden som i slutändan inte leder någon vart. Om du har lust kan du väl göra ett nytt försök att förklara vad du menar, gärna ite mera kortfattat och tydligt, om det är möjligt.

Tack!

Ale
Ale
22 januari 2017 kl 14:54

@Per Nordgren Larsen, för att Leonardo inte fantiserade, utan realiserade: d.v.s han slog samma olika iakttagna detaljer (andra förbisett) samt fogade dem samma. Säg nyfikenhet parat med iskall logik.
Poängen med science-fiction är den kan ses som tankens och handlingens version av superpositionensprincipen, förverkligad.

Som ovan nämns är tillståndet i superpositionen tudelad (våg / partikel) för att integrera med omgivning och “väljer” våg- eller partikelform. Därför tänker jag mig fantasi och kreativitet som säg en “våg” och handling som en “partikel” – som kan ta endera väg. Det är den mänskliga viljan som leder till handling som avgör våg- respektive partikelform = tanken realiseras och övergår från våg (tanke) till handling (partikel).

Jag byggde ett hönshus på landstället för ett par år sedan, helt utan ritning eller dylikt. Resultatet blev över förväntan. Fanns då huset innan det blev byggt? Ja, i någon mening i mitt huvud (som våg). Fanns inte huset från början i mitt huvud (som våg) hade inte huset låtit sig byggas. Huset fanns alltså som en våg i mitt huvud och antog senare partikelform när huset blev färdigbyggt.

Skulle man slå samman all science-fiction genom tiderna skulle en majoritet i dag, eller i morgon, vara förverkligad – låt vara med en viss modifikation. Fantasi och kreativitet (våg) följer alltså vissa på förhand givna “linjer” som sedan, eventuellt, mynnar ut i ett förverkligande (partikel). Jag ligger i min säng och bestämmer mig för att gå upp om två minuter, då har jag två val. Antingen går jag upp om två minuter eller ligger kvar. I den kvantmekaniska verkligheten (eller synsättet) gör jag bådadera, men går jag upp inom den på förhand bestämda tidsrymden, ligger jag samtidigt kvar i ett parallellt universum, typ.

Tillbaka till paranormala förmågor då. Kan jag förflytta ett föremål med viljans kraft. Ja visst. Man behöver ju bara lyfta armen, så är tesen bevisad 🙂

Ale
Ale
22 januari 2017 kl 17:01

Här kommer det sista ultimata beviset på att medvetenhet kan påverka den fysiska världen = parapsykologi.

https://www.youtube.com/watch?v=nRSBaq3vAeY

Brynolf Flonyr
Brynolf Flonyr
Gäst
22 januari 2017 kl 19:08

Ale, jag är på intet sätt din fiende här på forumet och jag tillhör den skara som förespråkar ett vetenskapligt synsätt på världen. Jag måste dock kommentera det sätt på vilket du använder kvantmekaniken. Ett kvantmekaniskt tillstånd kan beskrivas antingen som en våg eller en partikel. Det är mätningen i sig som ger utfallet, som exempelvis om en partikel har spinn upp eller spinn ner. Om man istället väljer att mäta polarisation är det en vågegenskap. I ditt fall kan spinnet beteckna ifall du kliver upp eller ligger kvar. Innan mätningen var båda spinnen lika sannolika, men likväl egenskaper hos partikeln. Har jag missförstått dig så ber jag om ursäkt.

Ale
Ale
22 januari 2017 kl 21:03

@Brynolf Flonyr… No hard feelings.

Nej, nej… Eller ja… Jag tvekade länge att använda ordet ”våg” i exemplet, då det trasslar till saker och ting. Är enig med dig; en partikeln är väl också en vågfunktion – inget objekt, innan det observeras och när detta händer sker vågfunktionskollapsen där av Heisenberg osäkerhetsprincip. Vi kan inte mäta en elektrons hastighet innan vi har dess position. Och vi kan inte mäta dessa position annan vi har har dess hastighet. Återkom gärna om jag missförstått.

Det jag var inne på är tanken att vågfunktionen kanske är oändlig (lång) och efter observation fortsätter dualiteten, fast i ett parallellt universum. Går jag upp ur sängen, ligger “jag” kvar i ett annat universum, samtidigt. Med detta följer oändligt många parallella universum om vågfunktionen är oändlig lång.

Men tillbaka till det paranormala. Vill återknyta till videon jag länkade till där Dean Radin lägger följande hierarkiska världsbild, i fallande ordning:
Psykologi
Biologi
Kemi
Fysik
Medvetande

Patrique
Patrique
Gäst
23 januari 2017 kl 13:02

Staten kan nog inte gå ut med detta eftersom det skulle skapa kaos, inte bara i de akademiska kretsarna utan i hela samhället. Kunskapen om att uppfatta och påverka på avstånd och andra magiska förmågor får nog förbli hemlig ett tag till. Kunskapen är inte bara hemlig utan även skyddad, så att om den missbrukas så uppstår oftast katastrofala följder.

Missbruk av dessa förmågor är när de inte tillämpas i samhällets/statens tjänst. Endast statligt anställda har i teorin rätt att tillämpa dessa förmågor, med få undantag.

I framtiden kommer fjärrskådare att jobba hos staten mer “öppet”. T ex för att få bort droger. Men ett samhälle som burar in missbrukare och småförbrytare och låter de stora förbrytarna komma undan, har inte tillgång till sådan personal. Personal med magiska förmågor är förbehållen stater som underkastar sig livets vilja, t ex Ryska Federationen har sådan personal idag. Väst (EU och USA) har inga ändamålsenliga fjärrskådare eller magiker varför vårt samhälle rasar ihop mer och mer vid varje konfliktsituation med Ryska Federationen.

Max Pont
Max Pont
Gäst
23 januari 2017 kl 22:26

Här är ett enkelt verktyg för att förstå debatten: De som är totalt rigida och vägrar inse att världen innehåller så mycket mer än den Newtonska-Kartesiansk-positivistisk-reduktionist-materialistiska världsbilden har en total mental blockering och vägrar till varje pris att acceptera empiriska fakta som stör deras världsbild.

Sen rekommenderar jag alla att ta till sig Abramham Hicks förklaringar till hur vår värld fungerar: Det vi uppfattar som vårt jag är bara den lägre och fysiska delen av vårt totala högre “jag”, vilket är en del av universums vibrationer och kollektiva oändliga icke-fysiska existens. Där den bästa metaforen som vi fysiskt existerande människor kan förstå är – kärlek.

Peter Grafström
Peter Grafström
Gäst
Reply to  Max Pont
24 januari 2017 kl 09:47

Den världsbilden Max Pont kritiserar lade fysiker-etablissemanget bakom sig för rätt länge sen utan att för den skull släppa kravet på verifierbarhet.
Dessutom fortsätter reduktionismen att fungera förträffligt som approximation.
Det komplementaritetsbegrepp som Niels Bohr var entusiastisk talesman för i relation till kvantmekaniken är inte det minsta flummigt utan fungerar på ett vetenskapligt precist sätt.

Brynolf Flonyr
Brynolf Flonyr
Gäst
24 januari 2017 kl 01:05

Max Pont, du måste skämta, eller? Du förolämpar sannolikt ett gäng personer här inne med din okunniga kommentar. Aldrig att jag som en kritiskt tänkande människa nöjer mig med sådana fluffiga förklaringar. Abraham Hicks är new age och inget annat, det inser du väl? Det är väl ingen konst att häva ur sig begrepp som “vårt jag” och “universums vibrationer” etc.

Jag är övertygad om att alla här inne, inklusive jag, lever ett liv fyllt av känslor, relationer och kärlek utan att förneka att vi inte kan mäta och väga den delen av livet. Men vill man utforska naturen systematiskt och sedan kunna beskriva det man upptäckt behöver vi ett gemensamt språk som är lika för alla, naturvetenskapen. Man kan faktiskt syssla med både och.

Vill du ta del verkligt fantasieggande och hisnande men ändå sannolika påståenden ska du läsa om de upptäckter som gjorts inom kosmologin de senaste åren. Här talar vi om saker som överträffar det mesta man kan tänka sig. Parallella universum med kopior av oss själva som lever våra liv som aldrig blev av (alltså de utfall av vågfunktionen som inte realiserades i vårt universum). Vi har mörk materia och mörk energi som saknar förklaring, även om man kan mäta deras existens. Vi har inflationsteorin, supersträngteorin m.m. Att då komma med någon löst påhittat formulering av Hicks ter sig bara futtigt i sammanhanget.

Per Larsen
Per Larsen
24 januari 2017 kl 09:15

Om Max Pont hade lagt till orden ‘nu kända’ framför “Newtonska-Kartesiansk-positivistisk-reduktionist-materialistiska världsbilden” blir det hela begripligt, fast konklusionen efter blir osann.
Ale, associativ förmåga och intelligens är inte det samma.

Ale!
24 januari 2017 kl 10:29

Kära Brynolf Flonyr, jag måste då rycka ut till Max Pont försvar, och delvis ge honom rätt utan att vare sig ta hedern från dig eller vara oenig med dig. Det är frågan om tolkningar här när vi inte har en förklaring som följer det naturvetenskapliga forskningsidealet.

Hur förklara vi annars observatörens inverkan på det så kallade double-slit experimentet? Låter man en mentalt tränad person (genom meditation) föreställa sig att de observerar experimentet, får det samma dramatiska effekt; d.v.s det stör diffraktionsmönstret så till den grad att det upphör och återgår till partikelmönster, som om du har någon optisk mackapär som observerat.

Peter Grafström
Peter Grafström
Gäst
Reply to  Ale!
24 januari 2017 kl 10:38

Ale Niels Bohr klarade ut det mysteriet på 1920-talet genom att helt enkelt acceptera att verkligheten är komplementär. Två ömsesidigt uteslutande aspekter på verkligheten existerar. Många ogillade det men det fungerar problemfritt från vetenskaplig/teknisk synvinkel även om det strider mot sunda förnuftet.