Den svenska iGaming-sektorn och dess reglering

publicerad 28 september 2017
- Extern skribent
Tangentbord - Foto: Yogonet
Tangentbord - Foto: Yogonet
Tangentbord – Foto: Yogonet

I början av 2017 släppte den svenska regeringen med utredare Håkan Hallstedt sin utredning om hur iGaming-branschen kommer se ut i Sverige framgent. Det handlar om att erbjuda möjligheten för spelbolag att inneha licens för att få bedriva spelverksamhet i Sverige på ett legalt sätt. Till detta kommer det också införas en skatt om 18 % på bruttovinsten, vilket är ett krav för att få verka på Sverige regulerade marknad tillsammans med statliga Svenska Spel.

Att Sverige som först nu tar steget för att släppa monopolet på spelverksamhet är något som många länge undrat över eftersom många andra europeiska länder inte längre endast har ett statligt spelbolag som är det enda tillåtna.

Avregleringen har setts som positivt från många tidigare kritiker samtidigt som det dock äter upp en stor procent som tidigare tillfallit ägarna till de utländska spelbolagen då man infört bruttovinstskatten om 18 % för att få en svensk spellicens.

Trots att Sverige tidigare varit och till dagens datum fortfarande är en reglerad marknad så har det ej hindrat Europas spelbolag från att verka på den svenska marknaden, bara att de fått göra det från utlandet och via internet.

Även fast vi har dessa regler idag så finns det fortfarande en uppsjö av svenska spelbolag såsom Betsson och Kindred. De är listade på den svenska börsen och har holdingbolagen i Sverige, men i princip all verksamhet bedrivs från Malta av förklarliga själ då spelverksamhet redan är tillåten och licensierad där.

ArcanumSkolan 2024

Kommer vi få fler svenska spelbolag i Sverige nu?

En liten förhoppning som riksdag och regering har haft med denna utredning är att kunna få de stora spelbolagen från Medelhavet att komma till Sverige och bedriva sina verksamheter här då det numera kommer finnas möjlighet till det. Eftersom bolag som just Betsson och Kindred är svenska i grunden kan man tycka att det borde vilja komma hem, men det man inte räknat med här att detta var något som hade varit aktuellt för deras del för ungefär 10 – 15 år sedan då de började etablera sina verksamheter.

Nu har det gått så pass lång tid och deras verksamhet och kärna ligger på Malta och är navet i det som gör dem framgångsrika idag. Detta har också båda bolagens kommunikatörer bekräftat genom att säga att Sverige är försent ute. Detta hade varit intressant för oss när vi var i startgroparna, nu är vi internationella företag med verksamheter som sträcker sig en bra bit utanför Sverige, ”att flytta tillbaka till Sverige är inget alternativ”.

Att ändra historien om succésagan bakom spelbolagen är troligen försent för den svenska staten, tåget att få dem att etablera sig till fullo i Sverige ser ut att ha gått förbi. Att flertalet bolag sedan ändå kommer ansöka om licens är mycket troligt, men inte att de ska flytta sina verksamheter hit.

Historian om spelbolag i Sverige och Norden sträcker sig långt tillbaka med både gamla bolag såsom Betsson, men också nyare bolag och uppstickare såsom Catena Media som varit hett på tapeten senaste året.

Spelandets historia är fascinerade och det har Vikingslots tagit vara på och samlat på ett ställe för hela världens spelhistoria. Trots regleringar, licensieringar och skatter så kommer det inte hindra bolagen från att driva sina verksamheter vidare på liknande sätt som idag. Det kan ge en mindre effekt i initialt merarbete, men mycket kommer se ut precis som idag.

För oss svenskar är det tråkigt att den svenska staten tyvärr är så pass sent ute, det hade både skapat arbetstillfällen samt häftiga kontor om vi fått spelbolagens verksamheter hit till Sverige, det är en stor och viktig bransch.

Text: Företagaren

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *