Facebook ska identifiera och bedöma skribenter mha Wikipedia

publicerad 7 oktober 2017
- av Torbjörn Sassersson red.
Andrew Anker - Foto: Facebook USA

Torbjörn Sassersson,   juli 2017, selfieANALYS & DEBATT. Facebook ska samarbeta med Wikipedia för att hjälpa användare på Facebook att identifiera vem som egentligen är källan till en artikel som delats. Syftet sägs vara att motverka "fake news" och hjälpa användare att bedöma vad som bör och inte bör delas.

Text: Torbjörn Sassersson | Videokälla: Facebook USA

Andrew Anker som är "Product Management Director" på Facebook USA berättar hur Facebook lägger till en infoknapp märkt "i" som leder till mer information om skribenten som ligger bakom den artikel som delats på Facebook. Informationen om skribenten eller källan hämtas från olika källor tex Wikipedia.

Facebook-användaren ska även kunna se hur trenden ser ut efter delandet av artiklar och om det finns relaterade artiklar. Andrew Anker berättar inte hur relaterade artiklar ska väljas ut, men det finns skäl att misstänka att förkastande artiklar kan dyka upp (om skribenten ogillas av Facebook) eller att det visas relevanta repliker om de handlar om en debattartikel som delats.

Mattias Strandberg (psykolog och organisationsexpert) på Dagens Analys kommenterar nyheten:

Mattias Strandberg
Mattias Strandberg

"Facebooks agerande ligger väl i linje med det som representanter från tre stora mediehus pratade om under Mindshares Huddle, att publicister behöver bli bättre på att berätta om och förklara sin pressetiska bakgrund samt varför en artikel från ett ställe är mer tillförlitlig än en artikel från ett annat. 

Facebooks initiativ är därför både eftertraktat och kan sannolikt bli ett effektivt verktyg i kampen mot fejknyheter. Nu hoppas vi bara att publicisterna även gör sin hemläxa och ser till att Wikipediasidan är uppdaterad och relevant."

Men denna förhoppning är riskabel. Alla som är de minsta insatta i mediehusens agendajournalistik och policyskrivande vet att all oberoende journalistik riskerar att betraktas som grader av "fake news".

Wikipedia är intressestyrt och överförenklar verkligheten


Alla som är de minsta insatta i hur intressestyrt Wikipedia är vet att "oönskade" skribenter och publicister redan utmålas med mindre smickrande epitet. Wikipedia tillåter även bara en version - en "sanning" - i varje faktapost även om existensen av flera olika perspektiv i varje faktapost är fullt rimlig att lägga ut.


Swisha Sassersson valfri summaWikipedias perspektiv på verkligheten är svartvit, där allt är antingen falskt eller sant och det finns inte heller nyanser av sant eller olika perspektiv på sant. Av dessa anledningar skapades Vetapedia.se som innehåller andra perspektiv på varje faktapost och till och med olika versioner av varje post (se exemplet pizzagate). Vetapedia är ännu i sin linda och är öppen för intresserade faktaskribenter som har tolerans för olika subjektiva eller objektiva åsikter inom ramen för varje objektiv eller subjektiv sanning.

Läs mer: Varför tillåter Wikipedia och faktabaser mot ”fake news” bara EN sanning?

Facebook borde därför hellre samarbeta med en sajt som tex Vetapedia snarare än med ett likriktande och tendentiöst Wikipedia. 

Text: Torbjörn Sassersson