Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Life-kedjan har inte gjort något fel – VoF vilseleder Expressens läsare

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 7 januari 2018
- NewsVoice redaktion
En butik i Life-kedjan, Michael Zazzio, Expressen Hälsoliv - Kollage: NewsVoice
En butik i Life-kedjan, Michael Zazzio, Expressen Hälsoliv – Kollage: NewsVoice

Skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) har nyligen utsett Life-kedjan till Årets förvillare 2017 baserat på flera osanningar som VoF har hittat på. Artikeln i Expressen och Centerpartisten som ljuger om kolloidalt silver som vattendesinfektion är troligtvis det som ligger bakom VoF:s motivering om just kolloidalt silver. Det skriver Michael Zazzio som är medicinsk forskare och chefredaktör för tidningarna Hälsofrihet och 2000-Talets Vetenskap.

Text: Michael Zazzio (artikeln är uppdaterad kl 22:45, 8 jan), medicinsk forskare samt chefredaktör för tidningarna Hälsofrihet samt 2000-Talets Vetenskap

Artikeln i Expressen och Centerpartisten som ljuger om kolloidalt silver som vattendesinfektion är troligtvis det som ligger bakom VoF:s motivering om just kolloidalt silver.

Expressen-reportern Atilla Yoldas som är VoF:are intervjuade en annan VoF:are Claes Nyberg som ljög om att Holistics kolloidala silver inte skulle vara godkänt som vattendesinfektion. Samma VoF-fenomen är sedan tidigare känt från TV i Småland, närmare bestämt i Kalmar.

Björn Hammarström, pressansvarig på Kemikalieinspektionen - Pressfoto
Björn Hammarström, pressansvarig på Kemikalieinspektionen – Pressfoto

Kemikalieinspektionen kontaktade Expressen och påpekade att det som tidningen hade gått ut med inte stämmer. Kemikalieinspektionens pressansvarige, Björn Malmström, skrev i ett svar att han uttalade sig generellt i intervjun med Expressen och inte om någon specifik produkt.

Informationen om regler har Expressen hämtat från vår webbplats. Jag har nyss mejlat ett förtydligande till Expressens reporter om att det är nanosilver som inte får säljas för desinfektion av dricksvatten. Kemikalieinspektionens upplysningstjänst hanterar en förfrågan om att precisera texten på myndighetens webbplats. På grund av julledigheter kan det ta längre tid än vanligt att få svar, men myndigheten kommer att återkomma så snart som möjligt.


Det som VoF tydligen har väldigt svårt att förstå är att det är skillnad på nanosilver och joniskt silver.


Ionosil och Holistic är båda joniska produkter och är alltså inte per definition något kolloidalt nanosilver utan joniskt kolloidalt silver, eftersom den största mängden silver i produkten är i jonisk form (80 % i produkterna) med en medelstorlek på mellan 2 och 3 nanometer i diameter.

För ett drygt år sedan var jag delaktig forskare i en studie på kolloidalt silver som applicerades på bakterier, bland annat den meticillinresistenta bakterien staphylococcus aureus, vilken ger upphov till sjukhussjukan. På några minuter hade fler än 99,9 % av dessa bakterier avdödats trots att vi hade spätt ut det kolloidala silvret 100 gånger.

Samma effekt hade silvret på flera andra sjukdomsframkallande bakterier och även på mögelsvamp. Det finns även en hel del studier som visar att infektioner botas när kolloidalt silver används för invärtes bruk. Det handlar alltså om medicinska observationer som har gjorts i sedvanlig forskning. Att medlet inte har registrerats som något läkemedel förtar inte effekten i de studier som finns på området.

Life-kedjan informerar sina kunder korrekt

Expressen Hälsoliv om kolloidalt silver - Foto på Claes Nyberg: Hamid Ershad Sarabi
Faksimil: Expressen Hälsoliv om kolloidalt silver – Foto på Claes Nyberg: Hamid Ershad Sarabi

VoF påstår att Life-kedjans produkter är overksamma och att kedjan lurar sina kunder. Bland annat pekar man på att utrensning av gifter (detox) inte alls kan göras, utan att kroppen själv sköter om det.

Att vi lagrar upp gifter i kroppen och att många av dem utsöndras långsamt är ingen nyhet. VoF:s påstående är helt felaktigt, vilket visas av att det finns över 30,000 studier publicerade på MEDLINE och PubMed om avgiftning. Om EDTA-kelering för att rensa ut bland annat kvicksilver diskuteras och observeras i över 1200 publicerade studier på PubMed.

Flera svenska läkare har dock fällts i ansvarsmål för att de har använt sig av den metoden som är internationellt gångbar. På samma sätt finns det mängder av örter och andra medel som är utrensande. Det styrks av publicerad forskning, men VoF:s mål är uppenbarligen att förlöjliga befintlig forskning och de försäljare som baserar sin verksamhet på existerande forskning.

Läkemedlen står numera för en stor andel av dödsfallen. Sjukhusen tar bokstavligt talat livet av en massa patienter. Jag har ingen som helst förståelse för föreningar som VoF, vilka kallar sig vetenskapliga, men som inte bryr sig om att utvärdera den offentliga sjukvården, skadliga läkemedel och skadliga metoder utifrån en vetenskaplig grund. VoF borde lägga om kursen och lägga en del av sin energi på att granska sådana vårdmetoder som samhällets myndighetsutövare och politiker vurmar för, men som inte alltid är så särskilt nyttiga för patienterna, i stället för att föreningen ständigt ger sig på ofarliga samt oskadliga produkter och vårdmetoder.

Text: Michael Zazzio

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq