Stoppa inskränkningarna i offentlighetsprincipen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 7 februari 2018
- NewsVoice redaktion
Pressfrihet - Foto: Pixabay.com, CC0-Creative Commons
Pressfrihet - Foto: Pixabay.com, CC0-Creative Commons
Pressfrihet – Foto: Pixabay.com, CC0-Creative Commons

KAMPANJ. Regeringen har lagt ett förslag på en grundlagsändring av yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen. Snart ska riksdagen fatta ett beslut som kan leda till att nya medier får det mycket svårare att etablera sig. 

Text: Stoppagrundlagsandringen.com | Kampanjens Facebook-sida

Förslaget till grundlagsändring innebär allvarliga inskränkningar i offentlighetsprincipen och yttrandefriheten. Förslaget innebär bland annat att privatpersoner förbjuds att få tillgång till offentliga handlingar, via t.ex. rättsdatabaser över domar, men det gäller inte alla. Medieföretagen Schibsted och Bonniers, banker, regeringskansliet och företag kommer fortsättningsvis få tillgång till rättsdatabaser.

Detta är inte bara orättvist. Det strider också mot den grundläggande tanken i den svenska offentlighetsprincipen.  Alla oberoende av ekonomisk ställning ska ha samma rätt att få tillgång till offentliga handlingar.

Du kan läsa mer om vad förslaget innebär här. Om du håller med oss. Protestera mot detta! Maila till din riksdagsledamot eller till konstitutionsutskottet som du hittar här.

Debattera!

För att stoppa förslaget är det viktigt att föra en debatt kring ämnet och uppmärksamma våra politiker om att vi inte är okej med detta.

I ett antal videos uttalar sig journalisten Helene Bergman, riksdagsledamoten Hanif Bali, samhällsdebattören Johan Westerholm och statsvetaren och krönikören Stig-Björn Ljunggren har att säga om lagförslaget.

Text: Stoppagrundlagsandringen.com | Kampanjens Facebook-sida


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq