TV Helse: Indikationer på att frisk tarmflora kan skydda mot psykiska sjukdomar

3
Jarrad Marcel, University of Chicago – Foto: AB Productions
Jarrad Marcel, University of Chicago – Foto: AB Productions

ANALYS. Trots att vetenskapen känt till bakteriernas och andra mikroorganismers sjukdomsalstrande egenskaper anses forskningen på dessa och deras inflytande över kroniska sjukdomar som ny. Forskare tror att nya fynd kan revolutionera vården. En av de nya upptäckterna handlar om att bakterierna och hjärnan för en konstant ”dialog” och att en frisk tarmflora kan skydda mot psykisk sjukdom.

Filmen finns textad på Kunskapskanalen och kan ses fram till 31 dec 2019

Filmen ”A world without microbes” förklarar att en person utan mikrobiota dvs ett bakteriesamhälle i tarmen skulle utsätta sig för livsfara. Så viktigt är det med en tarm med en normal frisk tarmflora, men det blir ännu mer underligt när studier visar att axeniska möss, dvs möss helt utan bakteriell tarmflora, är mer ängsliga än möss med normal tarmflora.

”Sambandet mellan mikrobiotan och hjärnan är något nytt inom neurobiologin, något som ingen ens tänkt på för bara några år sedan. Om man hade nämnt sambandet för 5-6 år sedan hade folk skrattat” … ”Det här kan förändra vår syn på psykiska sjukdomar och de behandlingar vi använder”, säger Laurent Naudonsom är neurofarmakolog och forskare på Agro Paris Tech.


Enligt filmen kan tarmfloran påverka beteendet hos en människa. Fel bakterier kan orsaka neurologiska syndrom som autism, Parkinson eller Alzheimer. En naturlig och sund tarmflora kan omvänt skydda oss mot både fysiska och psykiska sjukdomar.


I hem som har hundar uppstår ett annat system av bakterier. Hundarnas bakteriekulturer tar över hemmets och invånarnas bakteriesammansättningar, förklarar Jarrad Marcel som studerar hur bakteriefloran ser ut i bostäder. Han säger att hundar får de mikrobiella nätverken att explodera och att hundar driver bakteriesystemets karaktär.

Bakteriella ekosystem

Joel Doré vetenskapschef på MetaGenoPolis säger att om vi accepterar att vi som människor är ekosystem där det finns symbiotiska relationer mellan människoceller och bakterier ger vi oss själva bättre möjligheter att nå hälsa.

Läs hela artikeln på TV Helse och få länk till video


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Kerstin Carlsson
Kerstin Carlsson
Gäst
2 mars 2018 kl 16:42

@ Sussie Olofsson
Tack för Ditt fina inlägg, som fått mig att tänka till en aning, jag bytte “livsstil”, tänkte mer på vad jag stoppade i mig, just detta att ” fylla förrådet” med nyttig mat, och kosttillskott, det blev en balans som gjorde att “många sk bekymmer” försvann. Så visst är det riktigt, att “mår magen bra, så mår hela jag bra”.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
2 mars 2018 kl 15:42

@ Sussie Olofsson,

Tack för ett mycket bra inlägg!

Sussie Olofsson
Gäst
2 mars 2018 kl 14:16

Filmens påstående om att vår tarmflora kan påverka beteendet hos en människa är, som jag ser det ganska så rätt enligt all den beprövade erfarenhet och forskning som finns inom området – men att “Fel bakterier kan orsaka neurologiska syndrom som autism, Parkinson eller Alzheimer.” är dock en sanning med modifikation. Det handlar mer om en obalans, dysbios, i tarmfloran än om “fel” bakterier – där vissa bakterier får övertaget pga att andra dör ut pga av den kost vi äter, eller inte äter. “En naturlig och sund tarmflora kan” upprätthållas eller uppnås med hjälp av anpassad, ekologisk kost/diet (som innehåller de tarmbakterier vi “förr i tiden” fick i oss helt naturligt genom naturlig gödning, utan besprutning, utan att vi processade vår mat etc.) tillsammans med kosttillskott som ex. tarmbakterier, surkål och andra fermenterade produkter, omega-3, vitaminer och mineraler. Exempelvis har professor Rucklidge och professor Kaplan (lyssna till deras föreläsningar på SSOM:s hemsida, ex http://www.ortomolekylar.se/tag/kaplan/ och http://www.ortomolekylar.se/2015/05/video-mikronutrienter-vid-psykisk-sjukdom-finns-forskningsstod/ samt på youtube, ex https://www.youtube.com/watch?v=3dqXHHCc5lA ) med sina, tillsammans, över 200 publicerade artiklar, visat att mycket höga doser av vitaminer och mineraler i ett bredspektrum (där kroppen själv får välja vad den vill ha mer eller mindre av – precis som när vi äter näringsrik kost) samt hög dos omega-3 (eftersom vi har brist på omega-3 om vi enbart äter av dagens processade kost) ganska så snart, inom loppet av några veckor, “vänder” på allt från lätt till svår psykisk ohälsa! Så frågan är om dessa byggstenar, som tidigare fanns genom vår föda (vitaminer, mineraler och omega-3), är en livsnödvändighet för att våra tarmbakterier ska komma i balans, så kallad eubios? Den balans, eubios, som tycks uppstå med hjälp av dessa höga doser verkar således orsaka ökad fysisk och psykisk hälsa – utan att Rucklidge och Kaplan nämner något om att de samtidigt eliminerat/uteslutit något av de vita gifterna (mjöl-, mjölk- och sockerprodukter)! Forskning har ju, bl.a. enligt professor Stig Bengmark, visat att mjöl- och mjölkprodukter tar död på en stor del av våra tarmbakterier; de gynnar således inte tillväxten av våra tarmbakterier – samtidigt som socker gynnar tillväxt av candidasis vilket påverkar uppkommen obalans/dysbios i tarmfloran än mer. Detta kan få katastrofala följder för vår hälsa likt dagens mjöl- och mjölprodukter även har en del av skulden till inklusive överkonsumtion av nämnda produkter! Vi måste således utesluta processade produkter om vi vill att våra barn och unga samt vi själva ska få… Read more »