Medborgarna är inte fogliga längre – Återinför tjänstemannaansvar

Jan Norberg, selfie 2021-08-25 Jan Norberg är pensionerad konsult med en bakgrund inom svensk industri. Han är sedan några år bosatt i Portugal. Jan är en engagerad samhällsdebattör. Se lista på alla Norbergs artiklar.
publicerad 6 mars 2018
- Jan Norberg
Politiker som ljuger.... - Crestock.com

Medborgarna är inte tysta och fogliga längre - återinför tjänstemannaansvar

Jan Norberg (Portugal, 2018) - privat foto
Jan Norberg (Portugal, 2018) – privat foto

I Aftonbladet skriver Peter Kadhammar om hot och hat mot politiker. Hans reflektioner är vettiga, men han vägrar envist fråga varför SÄPO och SKL anser det befogat informera folkvalda politiker om att de kan agera mot hot och hat, skriver Jan Norberg. Den 18 april 2018 ska Riksdagen debattera tjänstemannaansvar. Det finns minst 9 förslag från riksdagspartierna: M, C, L, KD och SD.

Text: Jan Norberg, Portugal, #Valet2018

Något har gått ordentligt snett när svenska myndigheter anser att folkvalda politiker bör skyddas mot sina väljare, dvs medborgarna vilka med sina skatter bekostar dessa politikers gärningar.


Om medborgarna ägnar sig åt att uttrycka missnöjesyttringar i form av hot och hat mot sina egna folkvalda så känns det befogat att fråga sig: varför?


Ställ rätt frågor!

Att hot och hat inte är acceptabelt kan vi nog alla enas om, men det måste bevisligen föreligga ett misstroende mot dessa politiker om medborgarna i allt högre utsträckning finner anledning att uttrycka hat och hot mot de folkvalda politikerna.

Den fråga som både politiker, SÄPO, SKL, MSB, med flera bör ställa sig är om man istället borde ta medborgarnas frustration på allvar och själva fråga sig Vad man kan göra för att minska detta hat och hot från väljarna.


Att medborgare och politiker inte har förtroende för varandra är ett allvarligt hot mot demokratin och kan på lite sikt få oanade konsekvenser, vill vi inte alla att makten skall utgå ifrån folket?


Medborgarna är inte tysta och fogliga längre – återinför tjänstemannaansvar

Varför har det då blivit så här? Tilliten till det så kallade samhällskontraktet är i allvarlig gungning och då medborgarnas frustration tenderar till att övergå från missnöje till hot och hat så är inte lösningen att isolera politikerna från sina väljare. Tvärtom måste politiker våga ta dialogen med sina medborgare, utan pekpinnar och stigmatisering som varit så vanligt under många årtionden.

Politiker tycks anse att deras förehavanden är en intern fråga som inte medborgarna skall anlägga synpunkter på, med den utgångspunkten är det möjligen förståeligt att delar av den samlade väljarkåren ger uttryck för sitt missnöje på ett mer obehagligt sätt.

Demokratin kräver att folkvalda politiker bedriver en politik som inte till största delarna går på tvärs med vad en tyst och bred majoritet anser som lämplig, att lyssna på folket är en egenskap som är A och O för politiker, inte att slaviskt följa partidoktrinerna.

Att som politiker kunna ställas till svar för sina beslut är ett absolut krav, istället för att hota och hata bör de missnöjda kunna ställa de folkvalda politikerna till ansvar för sina beslut.

Att återinföra ämbets- och tjänstemannaansvar skulle ge medborgarna en möjlighet att med stillsammare metoder ställa ansvariga politiker till svars i rättsliga processer inom ramen för vad demokratin kan erbjuda.

Får vi sedan ordning på ett genomkorrupt rättsväsende så kanske det trots allt finns hopp, allt avgörs på valdagen i september.

Text: Jan Norberg, Portugal, #Valet2018


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • @ Donald Larsson,

  Du har helt rätt. Dock ser man för varje dag som går att regeringen blir mer och mer trängda. Jag tror därför att de innan valet kommer att begå några rejält avslöjande klavertramp som förhoppningsvis kommer att skaka om väljarna så till den milda grad att de vaknar upp. Centern har ju redan gjort en kullerbytta. Men jag är övertygad om att “det kommer mera”….

 • 25% kommer fortsätta rösta på det korrumperade partiet Socialdemokraterna i Sverige med svar att släkten alltid gjort det, denna grupp är rent av livsfarlig för Sveriges framtid, de måste börja rösta med hjärnan.

 • “Rolf Löfgren 6 Mar, 2018 at 23:33”
  Bra upplägg, RL — skulle kunna fungera….

  MEN….
  Steg nr 1 är då att FÖRST koppla loss Sveriges Riksbank från Rothschild-klanen, vilka äger/kontrollerar den.
  Så gott som samtliga Riksbanker på vårt klot ägs/kontrolleras nämligen av denna kriminella klan — bara en handfull är fortfarande fristående.
  Följande lista visar de Riksbanker Rothschild-klanen äger/kontrollerar:
  http://derwaechter.net/komplette-liste-von-banken-im-besitz-und-unter-kontrolle-der-rothschilds

  Detta faktum innebär då samtidigt att aktuell officiell “riksbankchef” Stefan Ingves enbart är en välbetald kasperdocka utan ngn som helst auktoritet eller makt att göra något positivt för Riksbankens verkliga ägare; Sveriges befolkning!
  Visserligen påstås att Riksbanken är en myndighet under Sveriges riksdag och därför är en del av staten (= Sveriges skattebetalande befolkning) men det är tyvärr bara en chimär — som så mkt annat i den Fake-News-verklighet vi tvingas leva i.

 • Vi bör ha något liknande med USA:s presidentorder att konfiskera all egendom från svindlande tjänstemän. Obama har låtit 7 triljoner (18 nollor) försvinna ur statsbudgeten. 13000 seal indictment är utfärdade, 1300 platser på GTMO förbereds. Enligt en utsaga finns inte det Demokratiska Partiet längre.
  Maud Olofsson köpte ett värdelöst elbolag i Holland, troligen med god kommission.
  Vi har en del att ta efter vad gäller etiken.

 • @Ivan Björn,
  Mycket sympatisk tanke om ett människovärdigt samhälle. Stämmer bra med mina tankar. Bankerna ska inordnas under Riksbanken, som producerar alla pengar som samhället behöver. Innevånarna får basinkomst av Riksbanken, och har konton i denna bank. Pengarna beskriver slutet kretslopp inom samhället. MONETÄRDEMOKRATI.
  http://monetardemokrati.se/humanitetens-ekonomi/

 • Ingemar Ljungqvist;
  Kuba är en kommunistdiktatur. Kvarterskommitteerna spionerar på folk och de som inte har av regimen godkända åsikter (rätt värdegrund) riskerar en lång “semester”. Verkligen inte något föredöme utom för tvättäkta diktaturanhängare.

 • Kaviarhögern såväl som kaviarvänstern och förmodligen även kaviar-SD, som lagt sig mitt i denna högerpolitiska EU-kaviar, är sannolikt villiga att ta risken att fortsätta korrumpera sig och samla pengar i olika skatteparadis på släktingars och vänners konton.

  Att göra som Olof Palme, Rabani, Ulfkotte, Lindh m.fl., d.v.s. kritisera den kriminalitet som ligger bakom, vilket är rätt och gör deras eftermäle stort, är nämligen inte heller riskfritt.

  Folk är visserligen hatiska, men eftersom försämringarna införs stegvis så vet politikerna att folket sannolikt inte kommer göra någonting alls förrän det redan är kört.

  Då revolution, samt påföljande inbördeskrig, utbryter sticker de kaviarstinna sannolikt fegt till USA, eller något annat skatteparadis för att smutta på en drink och för alltid glömmas bort som fega kräk, som finansierats av George Soros, exempelvis såsom “rådgivare” till Bank of America.

  Lösningen är således att skapa nya partier som inte är korrumperade. Lösningen är att rösta på dessa nya partier, INTE att fortsätta gnälla och fortsätta att rösta på något som man verkligen INTE vill ha.

 • Jag uppfattar inte att “allt avgörs på valdagen”, för den saken skulle det ju krävas ett vettigt parti-alternativ till de fullständigt ur-kassa riksdagspartierna.

 • @Ivan Björn,
  Din beskrivning med lokal demokrati baserat på stadsdelar, byar etc är ganska precis det system som Kuba har, där man i sina CDR (Kvarterskomitteer) både tillsätter och AVSÄTTER representanter till parlamentet, förutom att man på lokalplanet själva löser såväl personliga problem (t.ex alkoholism) som samhällsåtgärder.
  Ingemar Ljungqvist

 • Att det finns ett enormt missnöje bland folk i allmänhet är så självklart att man nästan baxnar när man får höra att politiker inte begriper detta.

  Det är ett bevis på att de lever i sin egen lilla bubbla, helt frånvarande människors vardag ute i landet. Särskilt de som bör i stökiga områden med importerad kriminalitet och våld av alla de slag.

  Det kanske är dags för politiker på riksdagsnivå att flytta ut till dessa områden för att skaffa sig en uppfattning om vardagslivet där.

  Missnöjet med politiker är enormt, och självklart ska de få ta personligt ansvar för de beslut de fattar. Det är inget vuxendagis de jobbar på, deras beslut får faktiskt konsekvenser…på Riktigt!

 • Eftersom vi människor inte vill ta ansvar för vår skapande; för våra liv; har vi tillåtit att ett system med statsmakt vuxit fram som ska lösa våra problem som vi inte vill ta ansvar för. När allt går snett genom att våra beslut och vårt liv och ansvar i den har vi gett till denna statsmakt så gnäller vi och kräver ansvar av dessa människor som råkar ha politisk ställning ett ansvar som vi själva inte är kapabla att ta för våra egna liv!

  Jag tror inte på tjänstemannaansvaret och de skattesystem vi har idag. Att sy ihop ett gammalt system genom tjänstemannaansvaret och tro att detta löser något är inte den väg som vi ska vandra.

  Jag tror på ett sockensystem med ca 5 000 hushåll i varje socken där dessa medborgare väljer sina egna representanter som för fram och ser till att det som dessa människor i socken vill och bestämmer flyter. Inga skatter här inte och om dessa behövs bara symboliskt! Sedan kunde gå flera socknar ihop och bilda en lite större enhet så att gemensamma vägar och anläggningar fungerar. Dessa skulle vara i händerna på folket och inte banker. Alla skulle ha tillgång till gratis bostad och gratis energi! I utbyte mot detta skulle de bidra till sin socken att förverkliga de projekt som alla gemensamt beslutar. Detta tror jag på.

  Monarki och politiker på toppnivå skulle vara överflödiga och några representanter som skulle representera Sverige internationellt skulle inte ha en annan roll en att hålla dialog med omvärlden om hur man löser diverse livsutmaningar i respektive land, respektive socknar. Detta skulle skapa en enorm dynamik och idéer skulle verkligen växa fram.

  Att jämföra med idag, då idéer som är nyttiga för mänskligheten köps upp eller att politiker och myndigheter kväver all kreativitet med sina påhittade bestämmelser!

 • Mycket bra artikel Jan! Tjänstemanna- och ämbetsmannaansvaret är absolut en av de viktigaste valfrågorna.

  Vidare kan man nog utgå ifrån att Centern efter gårdagens händelse är rökta vad gäller att sitta kvar i riksdagen. De kan nog lika gärna börja packa sina flyttkartonger redan nu.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *