Politikernas sharia-anpassning får svensk rättssäkerhet i gungning

Jan Norberg, selfie 2021-08-25 Jan Norberg är pensionerad konsult med en bakgrund inom svensk industri. Han är sedan några år bosatt i Portugal. Jan är en engagerad samhällsdebattör. Se lista på alla Norbergs artiklar.
publicerad 18 mars 2018
- Jan Norberg
Demonstranter i Maldiverna vill 2014 införa sharialagar
Demonstranter i Maldiverna vill 2014 införa sharialagar
Demonstranter i Maldiverna vill 2014 införa sharialagar – Foto: Wikimedia Commons, CC BY 2.0

Jan Norberg (Portugal, 2018) - privat fotoSHARIA-ANPASSNING. “Två islamister från Centern trumfade nyligen igenom en rättsvidrig dom i Solna Tingsrätt. Finns någon rättssäkerhet kvar när hela domstolskedjan är byggd på godtycke när även professionella jurister är marionetter åt den politiska makten i stället för att följa svenska lagar?” Det frågar sig Jan Norberg som kommenterar artikeln “Det borde vara samma krav på vetenskapligt förfarande i domstolarna som i forskningen” av Björn Hammarskjöld i Dagens Juridik.

Artikeln handlar om ett par saker som vi borde uppmärksamma mer än vi gör, juridiken saknar vetenskaplig bas för sina beslut och baseras istället helt på godtycke. Dessutom motiverar inte domstolarna sina beslut vilket i sig utgör ett stort problem för rättssäkerheten.

Leif GW Persson: svenska domstolar måste faktiskt följa lagen

Jag följer också med stort intresse TV-programmet Veckans Brott (tyvärr går detta utmärkta program nu ur tiden) och där har ibland Leif GW Presson påpekat att domstolarnas skyldighet att följa lagen, något som ibland kan uppröra vanliga medborgares syn på svensk rättstillämpning. Detta pekar entydigt på behovet av att följa lagen borde vara prio nummer ett när domstolarna skall döma i de olika mål som kommer upp till bedömning, inte politisk korrekthet och inte i lojalitet med regeringen.


Det artikeln i Dagens Juridik tydligt pekar ut är att domstolarna alltför sällan ens bemödar sig att motivera sina domar med tillämpliga lagrum, något som får till följd att godtycket är 100 procentigt.


Godtycklighet leder till sharia-anpassning

Ingen kräver att domstolarna alltid skall avge veritabla romaner som grund för sina beslut, men att inte avge någon som helst bakomliggande argumentation till varför man, som artikeln också tar upp, tex avslår begäran om muntlig förhandling när det finns lag som kräver att detta skall beviljas är bara ännu ett bevis på att godtycket i svenska domstolar är 100 procentigt.

Artikeln tar också upp en jämförelse mellan kraven på vetenskaplig forskning – ett aktuellt ämne här på NewsVoice – och de vetenskapliga kraven på den s.k. rättsvetenskapen. Det är en mycket intressant komparation som artikelförfattaren blottlägger och den stämmer verkligen till eftertanke när man ser hur illa ställt det är inom svenskt domstolsväsende och det godtycke som råder.

Text: Jan Norberg

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Öystein Rönne: jag önskar att du har rätt i att medborgarna kommer jaga makteliten men har själv ett mer pessimistisk synsätt. Jag tror att fortfarande alltför få är beredda att öppna ögonen, även om en förbättring kan skönjas på senare år…

 • @ Göran Erlandsson,

  Akta dig, du kan bli anklagad/åtalad för att vara främlingsfientlig, nazist, rasist, högerextremist, egoistisk, trångsynt, obildad, rättshaverist, antisemitisk, intolerant, näthatare, obildad, hetsare, konspiratatör, uppviglare, lögnare, vilseledare, naiv, vilseledd, sinnessvag, kaxig, självgod och uppkäftig.

  Sveriges maktelit tvekar inte att göra vad som helst för att “fälla”/”förinta” de egna medborgare (svenskar) som bara skulle våga att ifrågasätta den destruktiva utveckling som man så effektivt hittills lyckats driva. Mantrat är: – Inget ska få stoppa oss att sänka Sverige likt Titanic!!

  Nyckeln att lyckas, för makteliten, är att styra skutan mot ett isberg, och därefter hålla kursen och sätta högsta fart!

  Själva kommer densamma makteliten, vid den oundvikliga katastrofen, att sno de få livbåtar som finns, likt den ökända Kapten Francesco Schettino, befälhavare på Costa Concordia. Men vart ska de ro?? Hoppas att förrädarna har en riktigt “vattentät” plan, för den bedragna och förrådda befolkningen kommer att vara dem hack i häl ideligen.

  Att vara Svensk flyktning med en ursinnig ursprungsbefolkning efter sig är garanterat inte angenämnt. Kanske de kan söka asyl i Afganistan…. om de först konverterar till Islam…

 • Vi är väl rätt så bra på det så att säga i Sverige. Vi tar alltid hänsyn till allt och alla utom när det gäller vår egen nation, våra egna medborgare och våra egna kvinnor och ungdomar med mera. Vi kan anpassa vår lagstiftning, både vanliga lagar och grundlagar för att anpassa Sverige till USA, NATO, EU samt till alla olika typer av människor som kommer hit från andra länder. Det är tydligen inte lika lätt att anpassa lagar och rättssystem så att det skall gynna våra egna, om man nu får uttrycka det så….Vad jag förstår går det alldeles utmärkt att anpassa sexuallagstiftning med mera för att anpassa landet till muslimska fanatiker och traditionsbundra vanssinnessystem men inte går det att göra så för att göra livet lättare för den egna redan befintliga populationen…

 • @ Martin Gustavsson,

  Nä, visst är det väl som du säger, om man bryter ner ordens betydelse. Ibland måste man nog det, men inte alltid. Bara det inte leder till missförstånd. Ibland tror jag dock att ett mer “svepande” uttryck gör att fler förstår vad man menar, och det är det viktigaste… men jag ska erkänna att jag själv ofta gillar att använda “vassare” och tydligare uttryck 🙂 .

 • @Öystein Rönne

  Tja. man ska naturligtvis använda det ord som bäst beskriver vad man vill beskriva. “Kultur” är mer svepande och kan ex. vara en bananpizza med curry, vilket uppfunnits i Sverige, men ingen utsätter sig för repressalier ifall du tröttnar på bananpizzan och beställer en Mamma Mia.

  Sekterism, repressalier och hedersmord är starkt förknippat med slöja, niqab och burka och att kalla detta för “kultur” kan kanske vara en överdrift om man anser att ordet “kultur” ska förknippas med positiva saker som berikar, likt bananpizzan gör.

 • @Jan Norberg
  Jo Ungern har utnyttjat EU optimalt och plockat russinen ur kakan. Det är ett land som sannolikt kan locka vem som helst som vill leva i ett land som ser europeiskt ut, sannolikt utan tiggeri och utan att städerna liknar Islamabad. En utmärkt ort för Ekeroth att ladda batterierna. Det är billigt att bo där dessutom. Med en politikerpension så bor han givetvis likt en kung där, men i EU-racet mot bottnen bör ha sannolikt se till att ha vakter, murar och rikligt med taggtråd.

 • Det leder inte enbart till “shariaanpassningar” utan även till samhällets slutliga undergång. Rättsväsendet är grunden i alla kultur, underminera det och samhället faller samman. Det borde var och en inse som orkar öppna en historiebok.

 • @Kim Lundgren, intressant video som eg bara visar att Sverige snart kommer att vara tomt på människor som förstår vad som eg pågår.

  Finns väl eg en massa skäl till varför Kent Ekerot väljer att flytta till Ungern nu när pk-etablissemanget lyckats övertyga SD om att han är en belastning för partiet.

  Men Ungern börjar alltmer framstå som ett föredöme inom EU, jag tycker Kent Ekerot gjort ett mycket bra jobb inom SD.

  Att han är kontroversiell får inte överskugga det faktum att han är en veritabel arbetshäst och han gjort fantastiskt mycket bra för SD, personligen tycker jag att det är synd att SD nu sätter honom utanför valbar plats.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *