Fräscht förslag för de som inte alls ser någon poäng med att rösta 2018

55
Jan Norberg (Portugal, 2018) - privat foto
Jan Norberg (Portugal, 2018) – privat foto

Det finns en fråga som gnager mer än andra i mitt huvud då jag ibland läser en del inlägg här på Newsvoice, och det är att så pass många förordar att inte rösta över huvud taget samt att rätt så många vill rösta på partier vilka aldrig har skuggan av en chans att komma in i Riksdagen.

Med vårt utjämningssystem tillfaller ju rösterna från de partier vilka inte tar sig över 4% spärren proportionellt till de partier som tar sig över denna gräns. Det kan ju få helt bisarra konsekvenser, något som John Gustafsson i ett annat forum redogjort för på ett hyggligt pedagogiskt sätt.

Hans förslag är att väljaren gör två val, ett förstahandsval och ett andrahandsval, en lösning som sannolikt skulle göra att fler vågade rösta på något av de småpartier som med dagens system inte kommer in, vilket i sin tur sannolikt skulle göra att de faktiskt kom in över 4% spärren.

Personligen är jag tilltalad av denna modell och då skulle ju många av Newsvoice läsare vilka bestämt sig för att stanna på sofflocket kunna masa sig i väg och rösta i September.

Vad tycker du?

Text: Jan Norberg

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

55 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Carina Agrell
Gäst
20 maj 2018 kl 08:28

Partier har spelat ut sin roll eftersom kollektivismen är döende. Det är därför dödfött att debattera Norbergs artikel eftersom frågan par definition blir enfaldig i ett samhälle där sann individualitet är på väg att växa fram under sårskorpan av individualism (pseudoindividualitet skulle också funka som begrepp), vilket är benämningen på den urartade kollektivismen och vilken med anledning av sin brist på rena kanaler att uttrycka den äkta individualiteten igenom, måste torka upp och falla av.

Lösningen heter naturligtvis direkt demokrati, och debatten bör därför handla om hur en sådan ska organiseras i fråga om sakfrågors nivåer, djup, informationstillgänglighet. Tekniken behöver vi ju inte diskutera – den har funnits sedan länge.

Det är inte folket som behöver politiker och partier, det är politikerna och partierna.

Vilka vägar som var och en väljer som sitt arbete för att befria folket från förtrycket är upp till var och en, och vi ska inte falla för frestelsen att kritisera och kalla varandra för stollar bara för att vi inte själva fattar, eller kanske fattar men har gjort ett annat vägval. Det ligger sannerligen något i det LeifE skriver: “Betänk att när man har med gangsters att göra är det klokt att bli underskattad tills man hunnit med alla förberedelser.” Att slå underifrån har varit min taktik. Jag har under livets gång sett många tappa hakan och skämmas när de fått syn på sig själva i sina förringande ordalag och nedlåtande beteenden för att de inte kan sätta sina egna gränser för sig själva.

Britt-Göran
Britt-Göran
Gäst
19 maj 2018 kl 17:45

Rösta på Gösta, han transgendern med brösta.

Leif Erlingsson
Gäst
19 maj 2018 kl 16:22

@ Tobbe C

Tack för de vänliga orden.  Håller också med om InPower Movement, som jag är väl insatt i.  Angående Larken Rose så är han voluntarist, då en anarkist endast är emot att bli regerad.  Han förklarar det vid 11m 40s in i The Ultimate Red Pill (Complete Video), 5hrs 10min.

Ja, att utropa en legitim stat kan tyckas anakronistiskt, men det finns minst två goda skäl härför.  Det ena är naturligtvis det du själv nämner, att väcka tanken:  “Vad gör en stat legitim, eller inte?”  Att sätta upp ett alternativ ger ju konkreta verktyg att tänka kring detta.

Det andra är att de nationalstater som satts upp i roms anda bygger på något slags hävdat ägarskap över själarna.  Vi samtidigt bestrider detta, som vi tvärtom INTE hävdar ägarskap över själarna.  Därmed skapar vi en metod att relativt välordnat kapa en gordisk knut.

Vi har hänvisat till hur den dolda makten verkar, genom bedrägeri.  Och allt som kommer ur bedrägeri är illegitimt, varför vi skapat en legitim struktur som laglig väg ut ur detta bedrägeri.  1974 års regeringsform korporatiserade vad som förut, iallafall nominellt, var folkets stat, och därmed avvecklades i hemlighet staten Konungariket Sverige genom bolagisering.  Vi “återupprättar den”, fast under helt andra premisser.

Det var kyrkan som en gång gjorde nationalstater utifrån påvens en gång deklarerade ägarskap över själarna.  Senare doldes kyrkans religiösa tvång / inkvisition bakom sekularismen, men det är fortfarande religiösa regler som styr.  Lögnens olika lager summeras i sex punkter på sidorna 195-196 av This Is How The State Fucks Your Mind — Ola Alexander Frisk.  På motsvarande religiöst styrt sätt påtvingas påvens alla soals (sic., dvs själar) även i de västerländska så kallade sekulära staterna lydnad genom dagens moderna religiösa inkvisition.  I inkvisitionens moderna tappning de påstått sekulära staternas olika institutioner / myndigheter, som det benämns i bedrägeriet, för påtvingande av de dolda religiösa reglerna.

Vår väg ut ur våldssystemet avskaffar maktläran/myndighet och återinför respekt, kompetens och lojalitet till det egna folket, under fullt enskilt ansvar.  Vårt styre avslutar 999+ år av mentalt och annat våld, såsom dagens moderna religiösa inkvisition med hävdad auktoritet/myndighet över själarna i påvens anda.  Rom grundade sitt påstådda ägarskap över själarna på ett Letter Patent, UNAM SANCTUM.  Ett nytt Letter Patent signerat med blod av (1)2017-06-11, BESTRIDER UNAM SANCTUM, MEN hävdar INTE ägarskap över själarna.

Tobbe C
Tobbe C
Gäst
18 maj 2018 kl 12:12

@Linda

Du skriver “En hel och sann och suverän man eller kvinna har inga gurus”.

Just så! En sann gurus enda budskap ligger i dess bokstäver: G U R U – Gee, you are you!

Tobbe C
Tobbe C
Gäst
18 maj 2018 kl 12:07

@Leif Erlingsson

Du skriver “Det herrarna inte tycks förstå är att då ett system är bevisat illegitimt, då skapar man rättvisa. Man går inte och röstar om nästa maffiaboss.”

Här håller jag med dig till fullo.

Med min utgångspunkt kan jag aldrig se någon legitimitet i någon stat. Vitsen med att utropa en annan stat kan jag därför inte förstå. Men om du genom denna modell på fredligt vis kan belysa problemen med nuvarande staten Sveriga AB önskar jag dig all lycka till!

Vill på inget vis förknippas med nedvärderande ord mot dig som person. Tvärtom tror jag säkert att du har mycket att lära både mig och andra.

Tobbe C
Tobbe C
Gäst
18 maj 2018 kl 11:51

@Jan Norberg.

Vi behöver inte vänta på att det ska bli en majoritet av människor som verkligen står upp för sina rättigheter. Om bara några få procent gjorde så skulle det börja att bli rejält svettigt för politiker och tjänstemän som vill driva igenom en skadlig agenda. Det är nog få som vill sitta kvar när skadeståndsanspråk vida överstiger behållningen av att sitta på en viss position… Återigen se InPower Movement som exempel.

Lycka till med att förändra systemet inifrån, jag kan inte se att det är uppbyggt på ett vis som tillåter betydande förändringar. Som sagt, Wallenberg och Bildergsgänget har mycket större inflytande över vem som blir Sveriges näste statsminister än vad Svenska folket har.

Du verkar rädas begreppet anarki? Anarki betyder “utan härskare” och ingenting annat (d.v.s. den som inte är anarkist erkänner sig som slav under någon eller något). Att anarki skulle betyda “utan regler” eller innebära kaos är propaganda och hjärntvätt.

Larken Rose, m.fl. som har blivit anarkister på moralisk grund förespråkar aldrig våld. Andra grupper som kallar sig för anarkister har väldigt lite med äkta anarki att göra.

[admin, ta bort den ena kommentaren om detta blir dubbelpost, hade problem att posta, tack]

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
16 maj 2018 kl 17:20
Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
16 maj 2018 kl 16:00

@ jan Norberg

Om du INTE undersökt valsamverkan tidigare, varför hade du då så dominanta negativa åsikter om Valsamverkanspartiet förut?

Varför vill du motverka att jag länkar till evidens för lagligheten med valsamverkan och möjligheterna med detta, vilket ger precis alla Sveriges medborgare möjlighet att bli av med korruptionen, samtidigt som du vill länka till en av alla välkända lögntidningar i Sverige?

Arbetar du för den “obundna moderata” tidningen SVD eller för Moderaterna som vill krossa småpartierna på den borgerliga sidan?

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
16 maj 2018 kl 15:50

@ Jan Norberg

Eftersom Valsamverkanspartiet behöver minst 4% för att komma in så kommer således ca 10st av Valsamverkanspartiets representanter in. Listan är öppen. Det betyder att exakt de kandidater som skrivs in flest gånger på listan av väljarna är exakt de kandidater som blir invalda i riksdagen. Mer demokratiskt kan det inte bli.

Skulle någon trycka upp egna listor och skriva in sitt eget namn först så är det ok. Principen är den samma. Folket väljer vem de kryssar. Namnet bakom krysset räknas. Att inte kryssa räknas som ett kryss på det översta namnet.

Partierna behöver inte komma överens om någon intern rangordning. Alla som vill kan ställa upp för Valsamverkanspartiet och ställer givetvis upp på sitt eget parti allra mest samtidigt. Blir de oense eller ovänner kan de alltid fraktionera sig och fortsätta delta i Valsamverkanspartiet.

Mer evidensbaserat och intressant finns att läsa om regnbågsallianser, varför det finns valallianser, valforbund, samt valteknisk samverkan. Välkommen!

Att Carl B Hamilton får skriva helt okritiskt utan evidens i SVD, helt utan att bli motsagd, dit märkligt nog Newsvoice tillåter dig att länka, är TRIPPELT anmärkningsvärt, anser jag. Hamilton är en relativt populär individ i Sverige, särskilt efter Guillous böcker och skulle ha enorma chanser genom en egen liberal fraktion som går med i Valsamverkanspartiet.

Viljan att sabotera för Alliansens valsamverkan kommer kanske av att han blev placerad långt ner på Folkpartiets riksdagslista och därmed miste sin plats i Riksdagen efter valet 2014?

Bitterhet kan ibland göra att människor vill sabotera, men utan evidens anser jag att det minskar personens trovärdighet. Fick han betalt? Av vem? Ett stort parti som vill att de små ska åka ur?

P.S. Om jag inte svarar på tilltal beror det INTE på högfärd, men på att WordPress inte visar din kommentar till mig.

Linda
Linda
Gäst
16 maj 2018 kl 15:48

En hel och sann och suverän man eller kvinna har inga gurus. Tagga ner nu med att attackera någon som inte har skadat någon eller betett sig illa på något sätt. Jag har samtalat mycket med Leif E. Jag har också gjort mycket egen research och testat systemet både inifrån och utifrån och samtalat med många andra världen över för att försöka hitta den bästa lösningen, eller något som fungerar. Att tjäna och finansiera kriminalitet är inget jag ämnar göra vare sig de är stater eller MC-gäng. Inte utan att det tillkännagivits att jag ej gör det av fri vilja. Ni som tjänar systemet och staten frivilligt är givetvis fria att göra det! Ni måste tydligen försöka några vändor till.
Men om jag MÅSTE välja guru så blir det alla gånger Leif framför Jan. 😀

Leif Bengtsson
Leif Bengtsson
Gäst
16 maj 2018 kl 15:29

@Jan Norberg 16 Maj, 2018 at 14:10 Hallå Jan Nordberg Läs en gång till. Det jag säger är Utifrån en muslims perspektiv är det enkelt att förstå deras samhälle och deras lagar. Jag har aldrig påstått att det är något som jag förespråkar mer än själva ide’n att alla förstår och ser visionen. Jag säger inte heller att alla under muslimskt paraply gillar det men dom vet vad dom kan förvänta sig och vad som förväntas och att “lagarna ligger fast”. Inget av det just ovan kan du förutsäga skall gälla imorgon här. Ett totalitärt system är i sig inget fel. Om innehållet i ett politiskt system är överenskommet av folket skall det inte enkelt kunna kuppas bort. Vilket vi ser med decemberöverenskommelsen o liknande. Därför spelar det mindre roll hur du röstar om du väljer etablerade partier. Dom parar sig sedan hur dom vill! Systemet vi sitter under har en totalitärliknande touch. DVs det skulle inte enkelt kunna ändras i grundlagarna. Tror du på allvar Jan att det bara finns ett tiotal svenska “typer” dvs att våra politiska partier speglar kanske dessa 10 olika sorters svenskars mentalitet och vilja . Hur många väljer utifrån perspektivet minst dåliga alternativet? I ett totalitärt system med årligen 349 slumpvis utvalda svenskar skulle kunna ge stadga åt folkviljan. Inte särskilt många frågor skulle egentligen behöva diskuteras. Direktröstning hos folket sköter det mesta. Staten skall faktiskt skita i merparten av det som rör vår vardag. Till och med skolan är sådant som bara skall erbjudas om inget alternativ finns. Fortfarande stirrar du dej blind på personen Leif E och hans eventuella titel och inte innehållet i det han gör. Att han lämnat mormonerna tycker jag tyder på han vågat tänka till i en annars helt sluten tankevärld. Kanske har du egna erfarenheter som du inte direkt vill lyfta här men Leif har varit helt öppen med sitt tidigare engagemang. Om man sticker ut och vill lyfta en fråga , som här, så får man också vara beredd att bli belyst ur de perspektiv som lyfts genom frågan. Vad skiljer alternativet från ett auktoritärt tankemönster? På vilket sätt försvarar du NMR:S och Afs rättigheter enligt exvis grundlagen? För mej handlar det mindre om innehållet i deras politik utan mera om deras rättigheterna att få bedriva en politisk verksamhet som faller dom i smaken. Zionisterna driver sin politik effektivt med känt resultat, OK? Skulle något av… Read more »

Leif Erlingsson
Gäst
16 maj 2018 kl 13:47

Det herrarna inte tycks förstå är att då ett system är bevisat illegitimt, då skapar man rättvisa.  Man går inte och röstar om nästa maffiaboss.  Se den här Twittertråden:  https://twitter.com/nacktepoesie/status/996003579172450304

Till de som gör sig lustiga:  Betänk att när man har med gangsters att göra är det klokt att bli underskattad tills man hunnit med alla förberedelser.

leif bengtsson
leif bengtsson
Gäst
16 maj 2018 kl 11:39

@Jan Norberg 16 Maj, 2018 at 10:17

Du skriver i din kommentar till Tobbe.

“Därför gäller det att agera inom systemets ramar och därifrån krossa de strukturer som på ett antidemokratiskt gör människor beroende av politiker och statens myndighetsutövare, men att göra det utan revolution och våld samt inom ramarna för demokratin är en grundförutsättning.”

Med andra ord blir det som att ropa efter lagen om “hets mot folkgrupp” då man ser sig själv i spegeln.

Det funkar ju liksom inte och det är det LeifE mfl visar.
Medias och därmed politikernas, nu även bankernasoch internetaktörers, bemötande av NMR, och Afs visar tydligt att det inte är tillåtet att arbeta för verkliga förändringar som skulle göra skillnad.
I takt med framgång stryps vägar till fortsatt allmänt medvetande om samhället och egentligen tror jag väckning av folket ute i landet.

Även om man inte gillar deras politik bör man nog rösta på något av dessa partier om inte annat för att visa att det inte är OK att strypa möjligheterna till det offentliga samtalet och fria ordet. En möjlighet som vi ju genom FN och egna grundlagar är garanterade. Staten mfl institutionero företag bryter mot de egna lagarna och överenskomna internationella “regelverk”.

Inte snyggt

LeifB

leif bengtsson
leif bengtsson
Gäst
16 maj 2018 kl 11:02

@Jan Norberg 16 Maj, 2018 at 09:15

Misstänkte att du byggt din teori kring filmerna.
Visst, filmerna kommer aldrig med i nån filmfestival eller få dokumentärt pris.
Manuset är inte alldeles bra heller.

Men om man inte sätter sig in i den egentliga och verkligt viktiga informationen i hans arbete kan man
inte heller förstå hur eller varför vårt samhälle o politiska system ser ut som det gör.
Då kan vi inte heller göra något verkligt åt det.

Därvidlag är de muslimska länderna mera öppna med hur deras samhällen ser ut och fungerar.
Alla har tillgång till de religiösa skrifterna ur vilken all sanning kommer och därmed är deras
samhällen mera robusta. Alla vet vad som gälleroch vad som förväntas.

I vår del av världen måste man gå flera år på högskola för att förstå lagen eller dess tolkningar.
Lägg därtill EU-lagstiftningen.

Nya lagar kommer hela tiden. Egentligen inte lagar heller utan mera som “regler” som utan förvarning kan ändras beroende på hur medierna målar upp vår verklighet. Medierna inte bara stiftar nya osynliga lagar som det passar utan även dömmer efter dom. Se hur MeToo , rasistkortet, antisemitkortet HMF-lagen plockas fram och den utpekade blir offentligt avrättad i media. Inte helt olikt häxbränning.
FN:S mänskliga rättigheter och Inte ens grundlagarna är säkrade.

Se hur det offentliga samtalet stryps allt mer.

Leif E har på ett föredömligt sätt inte bara visat oss var och hur det gick snett utan också pekat på de möjligheter som finns att förändra rådande diktatur.

Möjligt att du läst men inte förstått innehållet. Jag medger att det är snårigt och svårt att backa i den kunskap om vårt system som är det egentliga hindret för att förstå helheten.

Det går men tar tid o kraft.

LeifB

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
15 maj 2018 kl 23:30

@ Jan Norberg

Jag har inte sett någon mer realistisk idé än Valsamverkanspartiet för att kunna ersätta korrumperad politikeradel med nya fräscha partier. Du kan kalla det för “marknadsföring”, men jag tjänar inga pengar på det här på någon “marknad”. Mitt intresse är Sveriges väl.

Vissa verkar göra allt för att intala Newsvoice-läsare om att inte utnyttja sin rösträtt i valet 2018 för att få bort politikeradeln från köttgrytorna. Att detta tillåts är i princip en attack på demokratin, anser jag, och i ditt fall en rent lögnaktig attack mot alternativa lösningar.

Partier som valsamverkar behöver INTE enas, lika lite som andra partier som går till val i Riksdagen, bara för att de valsamverkar mot 4% spärren. Var har du fått de dumheterna ifrån? C och KD och V och S har valsamverkat. Är det samma partier? Nej. Naturligtvis inte.

Miljöpartiet blev vågmästarparti. Idag är i princip SD vågmästare och har tvingat S&M till ett förnedrande DÖ för att kunna fortsätta med massinvandringen av s.k. “baarn” för att kunna sko sig på asylbaronsindustrin. Alla de ingående partierna kan således vara avgörande i olika frågor.

De större partierna som gynnas av 4%-spärren kommer INTE sänka spärren till 2%. De har INGET intresse av att andra små partier kommer in i Riksdagen eftersom de utgör ett hot mot deras makt.

leif bengtsson
leif bengtsson
Gäst
15 maj 2018 kl 21:24

@Jan Norberg 15 Maj, 2018 at 14:33

Bara helt kort..
Har du satt dej in i Leif E:s (mfl) arbete?
Verkar inte så

LeifB

Tobbe C
Tobbe C
Gäst
15 maj 2018 kl 18:19

Du känner nog till uttrycket “pest eller kolera”? Jag vill inte ha någon kriminell organisation som styr över mig. Punkt. Ingen mening att jämföra.

Leif Erlingsson? Hade aldrig hört talas om honom men efter att ha sett någon minut av hans deklarationsvideo (så mycket jag orkade med) så är jag benägen att hålla med din kategorisering “stolligheter”.

Om du vill ha namn på människor som jag har influerats av så kommer några här: Mark Passio, Alan Watts, James Corbett, Max Igan.

Jag erkänner att jag inte är så insatt och att “internationell handelsrätt” var min egna (och kanske inte helt korrekta) översättning. Sammanhanget är InPower Movement och deras tillvägagångssätt med “notice of liability”. Kolla upp det!

Nej, det är inte väljarna som har valt en dålig stat. Om man som jag har utgångspunkten att vi alla föds med okränkbara rättigheter och skyldigheter (d.v.s. att kunna skilja på moraliskt rätt och fel) så måste man till slut komma fram till att staten inte har någon moralisk grund ö.h.t. Se youtube-filmen ”I’m Allowed to Rob You!” av Larken Rose och kontemplera hans resonemang.

Jag uppskattar att du lägger tid och energi på att svara mig men om du inte kollar upp mina länktips förstår jag att du har svårt att följa mitt resonemang.

EU? Nej, det är en återvändsgränd.

Sune Sykthammar Ståhlberg
Sune Sykthammar Ståhlberg
Gäst
Reply to  Tobbe C
16 januari 2020 kl 11:08

“Om du vill ha namn på människor som jag har influerats av så kommer några här: Mark Passio, Alan Watts, James Corbett, Max Igan.”

Det var rykte om att Max Igan var fängslad. Men det var tydligen att han tog ett brejk och kanske verkligen tog tag i “Elefanten i rummet” – fantastiskt – snart har alla som har heder o sans kommit med på banan! 😉
Han kom med en video igår som förklarar det:

https://youtu.be/2XctKWOO1pI

Tobbe C
Tobbe C
Gäst
14 maj 2018 kl 18:41

@Jan Norberg. Kul att du skriver att Sveriges rättsväsende ägnar sig åt kriminell beskyddarverksamhet, det var väl ganska exakt det jag skrev ett antal kommentarer längre upp… 🙂

Givetvis har jag inte tjänstemannaansvaret i åtanke. Nej adressera alltid människan bakom titeln. Vill du skriva till Stefan Löfven så adresera direkt till honom, skippa titlarna.

Vill du ställa någon till svars gör det direkt människa till människa. Vill du driva något juridiskt, gör det genom internationell handelsrätt istället för genom svenska paragrafer. Sök på InPower Movement och kolla hur deras “notice of liability” funkar.

…Och skippa MSM, de håller på att gräva sin egen grav. Nu är ett gyllene tillfälle att prata med alla som börjar vakna upp till att allt inte står rätt till i media och politik.

Du verkar ju ha insett att staten Sverige är en kriminell organisation? I.s.f. varför tror du då att den kan ändras till det bättre genom röstsedeln? Vad är skillnaden mot att bli medlem i valfri annan kriminell organisation med motiveringen att inifrån försöka att förändra den till det bättre?

Tobbe C
Tobbe C
Gäst
14 maj 2018 kl 15:09

@Jan Norberg. Du glömmer väl inte att det finns många sätt att göra sin röst hörd på?

Om t.ex. politiker och tjänstemän beslutar och driver igenom någonting som skadar dig eller dina medmännsikor; skriv direkt till dem och håll dem personligen ansvariga!

Du har ju startat en debatt här, jättebra! Du lär kunna skapa mycket mer förändring genom debattinlägg än genom valsedeln.

Prata med folk! De enkla samtalen runt middagsbordet, i bastun, på tåget, på en promenad, etc kan vara mycket givande för alla parter och kan så frön som växer och blommar först långt senare…

Bara för att man inte röstar betyder det inte att man inte gör sin röst hörd. Det finns många andra (och bättre) sätt!

Samuel af Ugglas
Samuel af Ugglas
Gäst
14 maj 2018 kl 05:32

Intressant inlägg
Lars Anders Johansson: Rätten att inte rösta
https://timbro.se/smedjan/ratten-att-inte-rosta/

Samuel af Ugglas
Samuel af Ugglas
Gäst
14 maj 2018 kl 05:10

Jan Norberg,
“Därför måste man som pragmatiker lägga sin röst så att den verkligen kan bidra till att göra skillnad, inte att fortsätta ropa på lösningar som är fria fantasier”.
Berätta för mig mindre vetande hur jag genom att rösta, kan sparka korrumperade politiker ur “Riksdagen”?
En svensk politiker som aldrig känner/märker hotet om att kunna få sparken från sina uppdragsgivare skall aldrig ha ett sådant mandat.

Torbjörn Sassersson red.
Admin
12 maj 2018 kl 17:01

Mats Jangdal at 14:53

Jag misstänker också att det handlar om PK-radikalisering som stoppar väldigt många skribenter från att någonsin bli publicerade igen i SvD (och andra PK-medier).

Mats Jangdal
Gäst
12 maj 2018 kl 16:50

Tråkigt nog har mina erfarenheter visat att centern är ett av de sämre partierna för jordbruks- och landsbygdsbefolkningen. Det säger jag inte minst utifrån mina erfarenheter som mjölkbonde och flera decennier av landsbygdsboende.
Jag känner ingen frändskap med centern längre, tyvärr alltså.

Till skillnad från Norberg anser jag var och en bör rösta som deras övertygelse ber dem. Det finns alltid någon som tycker att just ditt val är exempellöst korkat.

Tobbe C
Tobbe C
Gäst
12 maj 2018 kl 16:05

[admin får ta bort om länken anses som opassande]

…På tal om allt gott som staten gör för sina medborgare så postade Max Igan nyss denna möjligtvis något sarkastiska radioepisod 🙂 : https://www.youtube.com/watch?v=HqjDma6MzLA

Mats Jangdal
Gäst
12 maj 2018 kl 14:53

Torbjörn!
Jag har skrivit ner observationer om tillståndet i verkligheten ända sedan 70-talet. I början mest som aforismer eller dikter.
På 90-talet var jag centerpolitiker i Kil i Värmland, KS suppleant, KF, miljönämnd, bostadsbolag, avdelningsordförande, ledamot i distriktsstyrelsen, 1:a namn på kommunlistan, 10:e på riksdagslistan.
Runt 2000 började jag tröttna på det och 2003 flyttade jag från Kil. Därmed upphörde alla uppdrag och även medlemskapet i centern.

Jag beslöt mig för att bli fri samhällsdebattör istället. Startade bloggen Liberty.nu. Efter några år trodde jag att jag sagt allt som behövde sägas. och slutade.
Men insåg 2010 att läget var värre än jag trott! Därav Frihetsportalen. De viktigaste inläggen från Liberty.nu finns med i arkivet.

Varför SvD slutat ta in texter från vettigt folk får du fråga dem om. Tror att det har något med PK att göra. Efter flera meningslösa försök att få något publicerat där har jag slutat skicka dem något.
Fick flera artiklar publicerade på Newsmill också.
Har tidigare till och från jobbat som fotograf och journalist på Värmlandsbygden, frilans på lite olika tidningar. Ett år kameraman på SVT Nordnytt.
Mest har jag dock inte jobbat med media, utan i verkligheten.

Torbjörn Sassersson red.
Admin
12 maj 2018 kl 14:07

Mats Jangdal at 10:22

Intressant att du skrivit så många artiklar på SvD: https://www.svd.se/av/mats-jangdal

Den sista du fick in på SvD var i juli 2007. Du började sedan blogga i december 2010, på din egen blogg, verkar det som. Har du någon förklaring till varför du inte är publicerad på SvD sedan 2007?

Torbjörn Christer Johansson
Torbjörn Christer Johansson
Gäst
12 maj 2018 kl 12:02

I mycket högt stående samhällen behövs ingen självinbillad överhet som lever rullan på människors bekostnad.
Jag är medveten om att den vision jag ser är en närmast onåbar utopi, men man måste hålla sin yttersta vision som ett mål.
Detta i samma anda som att: sikta mot skyn så når du trätopparna!

De som väljer att bli politiker gör det för pengarna! Lönen och sedan en fet pension att luta sig tillbaka på. Många som är födda i den politiska närkretsen(s k: broilers) är helt ovetande om människors liv, alltså; hur livet är därute i förorterna, småstäderna, ghettona etc…

De tror att de vet, de kanske har läst en utredning eller lyssnat på något föredrag.
Men det är inte samma sak som erfarenhet!
Det är som att tro att man kan laga kalops bara för att man läst ett recept i en kokbok.

Jag blev helt förbluffad över hur världsfrånvända politiker på riksdagsnivå var då jag befann mig i deras närkrets i egenskap av kock. De var helt blinda för vad saker kostar, och statskassan kunde ibland användas för eget bruk vid luncher och middagar…
Jag önskar att jag kunde återge det jag sett i mera detaljerad form, med namn och platser, men det känns nog bäst att hålla tyst om det…hrmm

När vi röstar, så gör vi det med illusionen om att ‘vårt’ parti är bättre än de andra, MEN, bakom kulisserna är den politiska klassen en och samma väsen/gestalt!
Alltså: det kvittar vem du röstar på! Det är ett och samma rövarpack!

Det behövs en förändring i grunden, och det är därför vi inte ska vara rädda för att allt brakar ihop. Låt allt braka ihop så bygger vi ett nytt samhälle ur askan.
Kom ihåg: tyranner är de fegaste skitar som finns, men de är väldigt bra på att dölja det.

Godhet&Styrka ♡

Mats Jangdal
Gäst
12 maj 2018 kl 10:22

@ Savalle
Jo, jag vet allt det där. Därav min frustration.

@Norberg
Vad du svamlar och hittar på dina egna föreställningar om vem jag är, vad jag vet och vad jag vill!

Något om mig, men långt ifrån allt, kan du få veta om läser min blogg, http://www.frihetsportalen.se

Carina Agrell
Gäst
12 maj 2018 kl 07:48

@Hans Dahl

Håller helt med dig om det du skriver, och tänker mig att bristen på valdeltagande snarare kan vara lösningen än problemet. Under förutsättning att detta redovisas korrekt statistiskt så borde ju en “välutvecklad demokrati” som Sverige förändra “den demokratiska valprocessen” därefter, om folket i hög grad inte anser det intressant att stödja den av makteliten infiltrerade sammanslutningen längre.

Tobbe C
Tobbe C
Gäst
12 maj 2018 kl 01:49

@Jan Norberg, tack för ditt svar, kommentarer om min vuxenhet undanbedes dock.

Du verkar lida av en övertro på vår “demokrati”. Den valmöjlighet vi tilldelas sträcker sig ungefär till färgerna på gardinerna i Riksdagshuset. Hur vi än väljer tycks samma agenda fortgå.

I staten Sveriges namn sluts avtal med den amerikanska militären bakom svenska folkets rygg, “vi” bombade ett av afrikas mest utvecklade länder till öppet slaveri, sålde vapen till Saudiarabien som bombar sitt grannland, o.s.v., listan kan göras mycket lång. Låter detta som en sund demokrati eller som grov organiserad brottslighet?

Och oavsett färg på regering och riksdagsledamöter så kommer t.ex. den otestade och mycket hälsoskadliga tekniken 5G att rullas ut. Och med den kommer “Internet of Things” som tillsammans med det kontantlösa samhället samt poäng för uppförande (allt översett av AI) kommer att leda till det totala övervakningssamhället, värre än Orwells “1984”.

Om vi inte gör något åt denna utveckling väldigt snart så lär inte nordkoreaner och kineser vara ett dugg avundsjuka på oss, tvärtom kommer svenskarna snart att tvingas att inse att vi sitter i precis samma båt som dem.

Och vill du veta vem som kommer att kamma hem titeln “Sveriges nästa statsminister” så är ett tips att kolla gästlistan till Bilderbergmötet. Är det inte konstigt att alla våra statsministrar sedan en lång tid tillbaka alltid först varit på detta hemliga möte innan de blev statsministrar? Låter detta som en sund demokrati?

Förra året var Lööf där så hon är en riktig lågoddsare till statsministerposten. Det är snart dags för årets möte, håll koll på gästlistan för att se om det kommer någon utmanare…

Tron på staten är inget annat än en religion och valdagen är den rituella högtidsdagen som på något outgrundligt vis legitimerar statens våld.

Jag säger nej tack till att delta i detta vansinne!

Savalle
Savalle
Gäst
11 maj 2018 kl 20:26

Tyvärr, Mats Jangdal, etablissemanget kommer inte att tillåta några förändringar, därför är både ditt och alla andra förslag i syfte att förbättra folkets möjlighet att påverka vårt lands politik meningslösa.

Maktens rövslickare hoppas på fortsatt stöd av lurade svenskar. Så de kommer inte att acceptera något som skulle kunna hota deras position.

Den ivrige tungkonstnären Stefan Löfven ska tydligen dra åt FN och och Annie Lööf har förmodligen åtagit sig att fortsätta med denna nedriga verksamhet.

Status quo, när det gäller regler för valet alltså!

Mats Jangdal
Gäst
11 maj 2018 kl 19:20

@ Jan Norberg
När vi nu föreslår olika förändringar i valsystem – rösträkning, varför skulle jag inte få lämna ett annat förslag än det som artikelförfattaren ger?

Varför ska mitt förslag ges epitetet småborgerligt och anses bortskämt?
Måste jag be dig veta hut också ;)?

Savalle
Savalle
Gäst
11 maj 2018 kl 18:48

Jag skulle hellre gnaga av mig lilltån än gå och rösta på något av de nuvarande riksdagspartierna. De har infiltrerats av globalisterna.

Jag tror att två nya partier har goda chanser att komma in i riksdagen, AFS och MED.

Jag lägger min röst på något av de två, alternativt något postivt mindre parti som valsamverkar med något av dessa partier.

Sverige har tagits över av globalisternas kommunister / socialister – BORT MED DEM!

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
11 maj 2018 kl 16:01

Förslaget är bra och välkänt sedan länge. Metoden kallas för Condorcet metod https://en.wikipedia.org/wiki/Condorcet_method

Förslaget skulle sannolikt bekämpas av alla de större partierna som idag gynnas av 4%-spärren, d.v.s. V, SD, S, C och M, detta för att kunna kväsa nya demokratiska initiativ effektivt som skulle konkurrera om deras mandat i Riksdagen, kanske konkurrera ut dem helt på några få mandatperioder.

4%-spärren behövs helt evident inte. Ta exemplet Nederländerna, där de saknar denna spärr. Nederländerna har ex. inga problem att bilda fungerande majoritetsregeringar såsom Sverige eller Tyskland har där de stora partierna prestigefyllt motverkar verklig demokrati istället för att lyssna till folkopinionen.

Men gillar man denna prioritetsomröstningstanke som skapar mer demokrati så gillar man förmodligen också Valsamverkanspartiet.

Mats Jangdal
Gäst
11 maj 2018 kl 10:29

Varför ska man rösta på banditer man absolut inte vill se i kammaren?
Den enda chans man har till protest måste vara att rösta på ett parti man gillar eller att inte rösta alls.
Att inte rösta alls ses som en frisedel till nuvarande system.
Att rösta på ett parti som inte kommer in markerar alltid ett missnöje med de som tidigare period haft plats i riksdagen. Om dessa som räknas under övriga partier börjar få stora tal tillsammans måste både politiker och analytiker börja fråga sig varför.

Ett bättre förslag till ändring än Gustavsson – Norbergs är att alla röster, även soffliggarnas, räknas. De som inte röstat på ett parti som kommer spärren får tillsätta den andel tomma stolar i riksdagen som deras andel i valmanskåren motsvarar.
Dessa tomma stolar röstar default nej till allt.