Missvisande EU-statistik döljer läget för svenska pensionärer

Jan Norberg, selfie 2021-08-25 Jan Norberg är pensionerad konsult med en bakgrund inom svensk industri. Han är sedan några år bosatt i Portugal. Jan är en engagerad samhällsdebattör. Se lista på alla Norbergs artiklar.
publicerad 4 maj 2018
- Jan Norberg
Hemlöshet och fattigdom i Sverige - Mostphotos.se
Hemlöshet och fattigdom i Sverige - Svenska pensionärer lider - Mostphotos.se
Hemlöshet och fattigdom i Sverige – Mostphotos.se
Jan Norberg (Portugal, 2018) - privat foto
Jan Norberg (Portugal, 2018) – privat foto

Statistik med det uttalade syftet att vilseleda är så vanligt att vi inte ens reagerar i vardagslag, men när EU i officiella sammanhang ”marknadsför” sin egen förträfflighet vad gäller ”officiell” fattigdom så har det gått för långt.

Intrycket man vill ge läsaren är att det går ganska bra med fattigdomsbekämpningen inom EU, men det är verkligen en sanning med modifikation. Håller vi oss till Sverige så kan man ju få intrycket att allt på väg åt rätt håll och då går det ju att vilseleda allmänheten om man undanhåller informationen om vilka bidragssystem som trycker undan ”fattigdomen”.

Europaportalen vilseleder och granskar inte rimligheten i påståenden som:

“I inget annat EU-land har en mindre andel av befolkningen svårt att betala räkningar och på andra sätt leva ett drägligt liv än i Sverige.”

“Jämfört med de nordiska grannländerna ligger Sverige bra till med en andel som är mindre hälften av Finlands och en tredjedel av Danmarks.”

Man blir ju ganska upprörd att officiella EU-källor manipulerar statistik på ett sätt som är direkt bedrägligt när EU vill adressera sina undersåtar hur bra allt blir om EU får fortsätta med sin överstatliga förvaltning. Alltmedan svenska skattebetalare via transfersystem i Sverige bidragsvägen hjälper EU att hålla en allt större andel av befolkningen bidragsberoende.


Att tex svenska pensionärer lever i ett armod ganska långt under den internationella fattigdomsgränsen talar inte statistiken från EU så högt om, inte heller de svenska politikerna vill medge att många svenska pensionärer lever under mycket påvra förhållanden.


Allt för att försöka smälla i Sveriges befolkning att allt är på väg åt rätt håll när det i själva verket förhåller sig precis tvärtom.

Med en allt större andel outbildade och bidragsberoende massmigranter så ser ju inte framtiden för svenska skattebetalare så särskilt ljus ut, mot detta faktum kan inget statistik tricksande från EU undgå syn. Vill man redovisa statistik så bör man ha ärliga avsikter och ta med all relevant fakta, men EU-projektet vill minst av allt ha syn på sina usla kort.

Text: Jan Norberg

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • @ Jan Norberg 5 Maj, 2018 at 15:50,

  Jag kan inte annat, och vill inte heller annat, än att hålla med dig till 100%. Det är precis så som du skriver.

  Men vi måste försöka väcka den stora del av den svenska befolkningen som fortfarande sover, och även de med insikt, men för rädda för att uttrycka hur illa det är. Många bäckar små kan förhoppningsvis tillsammans vända den politiska bedägeriskutan på en kurs som pekar mot en framtid utan kriminella bedragare vid makten.

  Man kan bara hoppas att sveriges befolkning äntligen i detta val ska lyckas, och våga genomskåda bedrägeriet och valfläsket!

 • Då det fortfarande finns människor som tror på officiell statistik och vad politikerna vill få oss att tro så finns det anledning att uppmärksamma vad man internationellt skriver om Sveriges utveckling.

  Pga den svenska kronans dramatiska fall kan alla svenskar se fram emot kraftigt höjda importpriser och svensk import är stor. Likaså kan nog många svenskar se fram emot en dyrare utlandssemester i år.

  Om Bloombergs påstående att svenskarna blivit fattigare stämmer så går det ju stick i stäv med bla den EU-statistik som redovisas i artikeln härovan.

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-05-04/swedes-are-getting-much-poorer-as-krona-s-free-fall-continues

 • @ Öystein Rönne 5 Maj, 2018 at 15:17

  Det är ju en sak vad man trollar fram via statistik men det som förtigs är att våra politiker ägnar sig åt olika former av röstköp genom att å ena sidan beskära individens frihet och å andra sidan ytterligare öka bidragsberoendet.

  Ett ökat bidragsberoende är kvittot på att deras politik inte fungerar, man tror att om människor blir mer rädda om sitt bidragsberoende så kommer man i ökad utsträckning rösta för ett behållande av dagens ordning. Ungefär som när knarklangaren ger sina offer den första fixen gratis, när väl missbruket utvecklat sig till ett beroende så kan langaren ta mer och mer betalt.

  På samma sätt förhåller det sig med dagens politiker då de genom ökat bidragsberoende kan höja skatterna och därmed behålla folk i sitt grepp av ren rädsla för att mista sin bidragsförsörjning.

  Stimulera istället individen till eget ansvar och ett mindre beroende av samhället, därmed skulle skatterna kunna sänkas och vi får ett folk som tror på sig själva mer än tilltron de korrupta politiker som de vart 4:e år ger sina röster.

  När Stefan Löfvén avger sitt 600 kronors löfte till dagens svenska pensionärer så är detta ett illusoriskt tricksande med fakta.

  Elisabeth Höglund har på ett naket sätt redovisat effekterna av denna veritabla lögn.

  https://elisabethoglund.se/blogg/lofvens-lofte-om-600-kronor-mer-i-manaden-till-pensionarerna-kan-ge-0-kronor-mer-i-deras-planbocker/

  Glöm aldrig att pensioner är något som vi alla själva betalat in genom att avstå löneutrymme och överlåtit till politikerna att förvalta.

  Hur bra de lyckats med detta vet vi ju sedan länge, så varför fortsätter vi att sätta tilltro till dessa politiker??

 • @ Savalle 5 Maj, 2018 at 15:00,

  Precis som du skriver, – Nu får det vara nog! Jag deltog faktiskt i en demonstration idag på det temat från Odenplan Till Norrmalmstorg. Denna demonstration hoppas jag blev utgångspunkten för ett fortsatt folkligt uppror mot bedrägeriet. Vi var ca 200-300 deltagare som deltog. Folkligt och opolitiskt, starkt!. Kallelsen i länk nedan:

  https://www.facebook.com/events/148980755786524/?notif_t=plan_user_invited&notif_id=1523107273761055

 • @ Jan Norberg 5 Maj, 2018 at 12:24,

  Det är bra att du i din artikel lyfter fram det skeva i statistiken. Situationen för pensionärerna är med mycket stor sannolikhet mycket värre än vad man än med den grundligaste analys kan komma fram till med Eurostats underlag.

  Det är sannoligtvis något lättare att hitta rätt i det underlag som finns i Sverige genom SCB, Socialstyrelsen m.fl, men långtifrån säkert att man ens lyckas där. Statistiken är där ofta uppbyggd på ett sätt så att det ska vara svårt att få fram fakta som ger den “sanna” bilden av Sveriges tilltagande förfall. Och där återfinns tyvärr väldigt många av pensionärerena som en av de största grupperna av bedragna medborgare.

  Tyvärr har bl.a. pensionärena val efter val, i decennier, låtit sig luras av socialdemokraterna (som ju är det parti som de flesta år de senaste decennierna haft regeringsmakten), och trots det röstat fram dem om och om igen. Detta faktum ha man SYSTEMATISKT UTNYTTJAT och försöker även detta val lura pensionärerna med futtiga 600 SEK mer i pension/månad som vallöfte.

 • Omstörtningen av det svenska samhället har intensifierats med uppfyllandet av Barcelona-överenskommelsen. (IS-värvda Soros-“flyktingar” med uppdrag att våldta och bränna har blandats med krigens offer och getts fritt tillträde till vårt land.)

  Nu ser det ut så här:

  -URfattiga gamlingar
  -våldtagna kvinnor, varav många inte klarat av att leva vidare…
  – rädda kvinnor
  – missbrukade barn

  Nu djävlar får det vara nog!

 • Gärna mer om detta med att: “äldre människor skall behöva leva på luft och sitta på nattbussar för att de inte har någonstans att bo” Måste ha missat något väsentligt här. Inte bra. Fattigpensionär är en svag grupp som inte verkar ha organisera sig, Försåtligt nog! Skulle man inte kunna personifiera detta genom ett reportage på något sätt? swebbtv har gjort detta med en person som betalat skatt hela sitt liv som nu är hemlös. https://www.youtube.com/watch?v=qdPdgRqacNU

 • Det finns anledning att ha en kritisk inställning till all statistik men det är som Ale antyder ganska svårt att genomskåda den manipulation som följer med presentationen av statistik.

  Jag är definitivt ingen fena på att vare sig skapa, förstå och analysera statistik men i fall som dessa när EU på uppenbart falsifierade grunder försöker övertyga oss att fattigdomen är i minskande för folkflertalet så behöver man ju bara titta sig omkring på hur svenska sk fattigpensionärer har det.

  Att äldre människor skall behöva leva på luft och sitta på nattbussar för att de inte har någonstans att bo är en skam för den svenska modellen som alla politiker omhuldar så intensivt.

 • @ Tant Pia 5 Maj, 2018 at 08:23,

  Bidragsberoendet har länge varit en verklighet för många, och har samtidigt varit framförallt ett av socialdemokraternas bästa vektyg för att garantera dess egen existens som parti. De är därför oerhört beroende av att tillräckligt många är beroende av bidrag.

 • Vad händer när flertalet av de svenska skattebetalarna går i pension eller avlider? Kommer vi då att ha kompetens under egen hatt eller måste denna importeras? Ibland funderar jag över om ett totalt bidragsberoende finns med som ett mål på framtidens himmel.

 • @ Thomas Gunnarson 4 Maj, 2018 at 15:15,

  Den rapporteringen korrelerar inte alltid med Bryssels parametrar och rapporteringsmodell. Därför slår den av Eurostat presenterade EU-statistiken ibland fel. När den slår fel vet man inte alltid, därför är den otillförlitlig.

 • @ Ale 4 Maj, 2018 at 16:14,

  Inte särskilt vass på att skapa statistik skulle jag säga. Men jag tror mig vara ganska bra på analyser. Alltså bättre på att läsa och analysera statistik. Men det tar ofta lite tid 🙂

 • Detta har nog gått mig förbi. Bra att detta belyses. Själva har vi tagit de mått och stegs som krävs för att kunna flytta ut till landställe om tillgångarna skulle tryta. För tillfället har bägge relativt sett bra jobb med bra löner (barnen utflugna) inga direkt belastande skulder, men man vet inte i dessa dagar; krisen kan slår till och plötsligen står nöden för dörren. Ömmar för dem som ingen reträttplats har. Detta med oansvarig massinvandring som dränerar framtida socialförsäkringssystemet samt på sikt även pensionerna är en väl känd hemlighet bland oss som försöker orientera oss in i framtiden. Lyssnar man på politiker och ekonomer hörs motsatta tongångar.

 • Den metod och de ingångsparametrar Eurostat tillämpar för att göra sin statistik leder ofelbart till missvisande resultat. Man väljer helt enkelt de parametrar som ger det resultat man vill ha. Som man brukar säga; skit in – skit ut.

  Exempelvis har Sverige i en annan av Eurostats mätningar, nämligen “Risk för fattigdom”, halkat ner från plats ett 2008, till plats 8 2016. Troligtvis är skillnaden större medger Eurostat.

  Skärskådar man den statistiken vidare framkommer att 1,8 miljoner svenskar riskerade 2016 fattigdom och social utestängning. Det motsvarade då 18,3 procent av den svenska befolkningen. Vidare kan konstateras att 2016 ansågs bara tre länder i EU ha större risk för fattigdom än Sverige, nämligen Bulgarien, Rumänien och Grekland. Sanningen är alltså att vi tillhörde Europas absoluta bottenskikt vad gäller risken för fattigdom redan 2016. Det lär knappast vara bättre idag.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *