Norberg om PR-byråernas inflytande över politiken och valet 2018

Jan Norberg, selfie 2021-08-25 Jan Norberg är pensionerad konsult med en bakgrund inom svensk industri. Han är sedan några år bosatt i Portugal. Jan är en engagerad samhällsdebattör. Se lista på alla Norbergs artiklar.
publicerad 19 juli 2018
- Jan Norberg
#Valet2018 - NewsVoice Grafik

Jan Norberg kommentarer diskussionen om PR-byråernas inflytande över myndigheter och politik efter artikeln av Patrik Engellau: “Vi måste ta oss ur komfortzonen som förslavar oss”. Norberg stödjer Torbjörn Sasserssons uppfattning att: ”Byråernas arbetsuppgift är att leda och t.o.m förleda. Allt handlar om kundens önskemål och en fet budget. Taktik, strategi kritas upp och beslut tas bakom stängda dörrar bland ett fåtal personer” och att PR-byråerna medverkar till ett “förslavande” av folk. Sassersson har tidigare efterlyst att PR-konsulter deltar aktivt i samhällsdebatten.

Text: Jan Norberg

Jan Norberg (Portugal, 2018) - privat fotoJag har en del insikter om hur det funkar inom politiken och där har man sedan många år använt sig av olika PR-byråers arbete, för att inte prata om olika opinionsinstitut och så kallade fokusgrupper.


Det var många år sedan politiska partier drevs av ideologier och ett starkt inflytande från sina betalande medlemmar. Nu är det bara kortsiktiga utspel som gäller, där den mediala uppmärksamheten är allt.


Profileringen går ut på att man sätter upp fingret i luften och känner av vart vinden blåser just nu, väger in lobbyisters (finansiärers) eventuella reaktioner och slutligen görs en bedömning av vad andra partier och kärnväljarna i olika landsändar skall tycka om nästa utspel.

Ett av de mest misslyckade utspelen i nutid stod ju Moderaterna (M) och Anna Kinberg Batra (AKB) för och det hade ju sin speciella förklaring. Då AKB tog över efter landsförrädaren “Ruinfeldt” så insåg givetvis M att hon var ordentligt belastad av att ha varit landsförrädarens handgångne man/kvinna. Hennes roll i riksdagen som gruppledare var ju att med tuffa nypor se till att Alliansen uppträdde enigt utåt, hon hade då vid sitt tillträde två val.

ArcanumSkolan 2024
Anna Kinberg Batra - Pressfoto, Moderaterna.se
Anna Kinberg Batra – Pressfoto, Moderaterna.se

Endera att göra en helomvändning och villkora sitt partis nya migrationspolitik inför eller kort efter sitt tillträde. Tyvärr hade nog byråernas råd att inte göra någonting alltför stort inflytande på det beslut som togs samt att AKB själv ansåg att hennes personliga trovärdighet skulle komma att kritiseras. Dvs “business as usual” blev beslutet.

Hade M och AKB varit mer pragmatiska hade de lagt prestigen på hyllan, bett svenska befolkningen om ursäkt för sin tidigare migrationspolitik och dess konsekvenser och vridit vapnet ur SD:s händer genom att helt och oreserverat ansluta sig till en betydligt tuffare migrationspolitik.

Förvisso hade M då förlorat den del av sina sympatisörer som var anhängare av massinvandringen, när M ändå efter ett tag började inse att SD ändå fick fler och fler anhängare så insåg man till slut att något måste göras. Decemberöverenskommelsens formella upplösning satte ju spiken i kistan. Därför blev dilemmat högst påtagligt för hela Alliansen och i synnerhet för M.


Byråernas inflytande kan nog inte överskattas, merparten av byråernas anställda är ju före detta politiker och bor huvudsakligen i Stockholm där PK-maffian har sitt huvudkontor.


De ville  av intäktsmässiga skäl inte göra processen kort, då hade de ju förlorat en massa intäkter.

När så M till slut i januari 2017 gjorde sitt utspel att närma sig SD och inta en mer migrationskritisk hållning följde AKB byråernas uppmaning att inte göra processen kort och be om ursäkt. Tvärtom blev hennes budskap mycket diffust med en massa om och men, dock tillräckligt klart för att massinvasionsälskarna inom partiet valde att flytta sina sympatier till Centern (C) som såg sin chans att stjäla sympatisörer från M, en pyrrhusseger skulle det senare visa sig (dvs nu inför valet sjunker också C som en sten).

Paniken inom M nådde därför sin kulmen när AKB på sitt sedvanligt halsstarriga sätt skulle försöka stå med en fot i båda lägren inom M, och förklara sitt och M:s utspel. AKB har nog bränt sig av sitt numera legendariska utspel om att stockholmare är smartare än lantisar, därav hennes stelhet och oförmåga att agera naturligt och avspänt.

Inom M har det länge funnits en falang som aldrig gillat AKB och de såg nu sin chans att få henne ifrågasatt, något de också lyckades med när hon sedermera tvingades avgå.

Att hennes efterträdare Ulf Kristersson på samma sätt som AKB suttit i samma båt som henne under landsförrädarens ledning, och då inte sagt flaska, kommer också att hinna ifatt honom nu inför valet. Främst därför att Alliansen nu inte längre finns, KD ligger under 4% och L på samma väg ner under 4%. Spärren gör att det politiska landskapet kommer att se helt annorlunda ut efter höstens val.

Min gissning är att:

 • M i detta val landar på ca 15% och
 • C möjligen lyckas nå 6-8 %,
 • KD och L försvinner ur riksdagen tillsammans med MP.
 • S kan enligt många bedömare krascha helt och landa på 12 %, dvs ca 3-4 % mer än
 • V som har sugit upp en del S-väljare med socialistiska preferenser och kan landa på ca 8-10 %.

Vi kan se fram emot en intressant eftervalsdebatt, och den turbulens som då uppstår kan mycket väl innebära nyval.

 • Då kommer den riktiga ketchupeffekten och SD kan då ev nå 40-45 %.

Text: Jan Norberg

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Öystein Rönne: Det är svårt att bemöta din text för du skriver så bra. Tror att jag möjligen är något mer personlig i mina texter, inte lika generell. Men din beskrivning är på pricken. Umgås med många sorter ur både toppen och botten av samhällsklasser och gillar bäst överklassen samt människor längst ner på botten, ty bägge förhåller sig inte ett dugg till mindstream. Sanningar hör man bara av dem som står utanför systemet eller som diktarter villkoren.

  Internet som vi känner det i dag får inte fortsätta. Det finns inte på kartan att det internet vi känner skulle överleva. Just det faktum att vi delar sanningar med varandra som vi dessutom kan verifiera i dokument i länkar är döden för makteliten som vi känner den idag. Det finns inte en chans att en liten besutten elit kan fortsätta att behärska oss när alla sanningarna är ute för beskådan och delning. Kvarstår att kriminalisera länkdelning. Att misstänkliggöra alla sanningar som Fake News. Vidare att kriminalisera organisationer och slutligen döda journalister. Får internet fortsätta som vi känner det i dag kommer alla världens sanningar att dela av allt fler och fler och till slut tippar vågskålen över. Jag tror absolut inte att internet kommer att finns kvar. Sker det faller världen upp och ner. I det långa fågelperspektivet är svensk inrikespolitik driv is i grogglasen.

 • @ Ale 20 Jul, 2018 at 12:49,

  Intressant och insiktsfullt det du skriver. Det ligger mycket i det.

  Att det ser ut så illa som det gör i Sverige idag tror jag beror på den polarisering som makteliten så framgångsrikt har lyckats skapa. De som tror sig leva rikt, och de som kämpar för att överleva.

  Medborgarna har i stor utsträckning inte tid att sätta sig ner och analysera läget, att försöka förstå hur allt hänger ihop och varför det blivit som det blivit. Min grova indelning ser ut som följer:

  – En del av medborgarna har hyfsat bra löner, men man köper på sig mer och mer. Större hus, gärna centralt belägna, finare bil, gärna båt och sommarställe. Man försöker skapa sig den klassista bilden av en framgångsrik familj eller person. Problemet för dessa är att de aldrig har tid att sätta sig ner och fundera lite djupare, de har ju nästan allt som förväntas av en välanpassad och hyfsat framgångsrik medborgare.

  – En annan del har det rätt så knapert eller t.o.m. fattigt. De jobbar intensivt för att få det hela att gå runt. De blir beroende av bidrag och diverse myndigheters godtycke för att kunna erhålla behövliga bidrag, uppskjutna lånekostnader m.m. Denna karrusell är svår att ta sig ur och skapar samtidigt ett beroende av de partier som lovar “marginellt” höjda diverse ersättningar.

  – “Fattigpensionärerna” är också en synnerliugen utsatt grupp. Många av dem hade inte en aning om att de skulle få det så knapert som det sedan vid dagen för pension visade sig. De blir också, beroende av och lojala till, partier som lovar bl.a. höjd ersättning. Problemet är att dessa “löften” är synnerligen marginella och uppfylls sällan efter valet.

  – Vi har vidare den stora grupp som står utanför arbetslivet. De som alltså inte har något jobb. I denna grupp återfinns bl.a. en stor del av den miljon invandrare som Sverige tagit emot de senaste åren. De flesta av dessa kan inte det svenska språket och många är t.o.m. analfabeter. Att tro att dessa ska kunna få ett jobb är synnerligen naivt. Dessa blir i stället också beroende av partier som lovar kontinuerliga ersättningar i någon form. Kostnader som faller på skattebetalarna vare sig det är kommunal-, landsting- eller statlig skatt.

  Denna verklighet bör varje medborgare försöka sätta sig in i och förstå. Det kommer att fordras oerhört stora omvälvningar. Inga av de sittande partierna har en reell beskrivning av denna verklighet och en förklaring till våra nuvarande medborgare om hur det ska lösas.

  Fredrik Reinfeldt sa för inte så många år sedan:
  “Nu vädjar jag till svenska folket om tålamod, om att öppna era hjärtan för att se människor i stark stress med hot mot det egna livet som flyr, flyr mot Europa, flyr mot frihet, flyr mot bättre förhållanden. Visa den öppenheten. Visa den toleransen när det heter att ”det blir så många”, ”det blir krångligt”, ”det blir svårt”. Visa den toleransen och visa också att ni minns att vi har gjort det förut”.

  ”Det kommer att bli omfattande kostnader för de människor som redan nu kommer och som kommer att komma de närmaste åren”. Se gärna hela talet här:

  https://www.youtube.com/watch?v=iChPRQCVLio

  Resultatet av detta är vad vi har att städa upp nu och är en av bakgrunderna till att vi nu har den situation vi har.

  Kära medborgare, ta dig tid att sätta dig in i detta innan det är för sent! Det finns massor av fakta att ta del av på alternativmedia. Låt dig inte luras ett val till!

 • Skillnaden mellan oss Jan, är möjligen att du anser att förändring endast kommer till stånd via överheten – genom att rösta på politiska partier för att sedan hoppas, väna och se. Emedan jag anser att all verklig förändring måste komma underifrån, genom att vi ser och delar sanningen mellan oss, som den är. Därefter kan vi organisera oss, i t ex politiska partier eller ännu bättre genom att bilda civilsamhällen som den samhällsbärande kraften. Titta bara på hur landsbuggen är organiserad. På landsbygden organiserar vi oss och hjälper varandra utan att pengar eller att satens på annat sätt är inblandad – borta är således kontrollerande samhällsinrättningar.

 • @Jan Norberg att inte rösta, har aldrig fallit mig in. Jag har alltid röstat och kommer alltid så göra.

  Möjligen att jag, och många med mig, som inte ha en ideologi eller någon teori utan är lite mer drömmande, lite mer filosofisk samt lite mer andliga av oss verkligen tror det existerar ett kollektiv medvetande. Det räcker med en gnista som antänder en brand. När majoriteten släpper respekten, tilltron till ett korrupt etablissemang med politiska partier, MSM samt dess parasitranden svans av PR-byråer upphör förtrollningen. Det kan gå fort. Mycket fort. Vi måste själva börja lösgöra oss från etablissemangets mental bojor.

  “Emancipate yourselves from mental slavery. None but ourselves can free our minds”.

  Du kanske tycker allt tjafs som 9/11 och kemtrails är onödigt och inte hör hemma i en seriös debatt? Du missar att det är ur dessa frågor och tvivel som det kollektiva medvetandet resa sig upp. Det är först när man ser “the big pitcher” som småbitarna undan för undan faller på plats och man blir befriad. Att förstå är att bli befriad.

  Anser att alla riksdagspartier, möjligen, möjligen exkl SD, kommer leva vidare som ett minne. Framtidens partier ser vi inte ens i dag. Dessa partier kommer att vara för centralisering och för självstyre, för att ta tillbaka makt till individen och för återgång till självmakt.

  Vad vi behöver är politiker som inte behövs. Som säger åt oss ta vår eget ansvar för våra egna liv och strunta i lagar och idiotiska EU-regler och bara göra det – kollektiv tillsammans, vad som är bäst för oss. Vända alla korrupta system ryggen. Inte som politisk handling utan som kollektiv medveten aktivitet. Först då släpper förtrollningen. Att alla är vanmäktiga. Alla sitter fast. Det är meningslös att göra något, möjligen med undantaget att rösta vart fjärde är, är den dolda makten som etablissemanget har över oss.

  I samma ögonblick någon säger: “jag är er ledare” skall vi sluta lyssna och gå. Vad grundar jag detta på? Jo den förtvivlande ekonomiska situationerna ute i många, många kommuner. Nästan var sjunde kommun är konkursmässig. Kommunalskatten åker in till statskassan, för att sedan betalas ut till kommunerna räknat på antalet kommuninvånare – det så kallade kommunala utjämningssystemet. Stiger utgifterna ute i kommunerna så är det bara att låna av Kommuninvest. Ta en glaskommun med äldre och bidragsberoende invandrare i majoritet, ställt mot en kommun med många företag och arbetande och skattebetalande kommuninvånare. Gleskommunen får ingen netto-skatt-intäkt av invånarna, inte heller den rika kommunen. Detta leder till att kommunen inte tjänar på att få ut invånarna i arbete eller på annat sätt lägga ut dyra summor på integration eller rehabilitering.

  Ge detta korrupta system sex, åtta år till sedan har samtliga kommuner lika dålig ekonomi. Stiger sedan räntan är det kört att få låna mer. Hela landet kommer att ställas under en konkursförvaltare från EU, som Grekland ungefär. EU förmedlar stöd- och nödlån för att rulla våra allt högre räntor framför oss. Staten måste börja krypa på bidrag och pensioner. Samhällskroppen spricker upp i sömmarna. De rikaste flyr landet. Välutbildade och unga flyr lika så, från ett land som nu snabbt faller isär. När det processen är klar ger sig EU på nästa land och nästa land, som den äkta parasit den är tills den tömt sin host på allt blod, som vilken fästing som helst, för att med lögner och propaganda lura andra in i sin försåtliga väv.

 • @ Jan Norberg
  – Ja, frågan är – om det är eliten som så skickligt lurar folket – eller är svenskarna ett lättlurat folk ?

 • @ Öystein

  – Jag utgår ifrån – ett mycket stort avslöjande, och i så fall kommer detta att tränga in överallt, även hos MSM.

 • @ Erik Wiklund 20 Jul, 2018 at 08:09

  Erik, i min värld slår du in öppna dörrar, det finns inga av dagens politiker som är ärliga och inte heller kommer de någonsin att öppet debattera de för väljarna mest viktiga frågorna.

  Därtill är de alldeles för lite beroende av väljarna, partierna sitter ju säkra på sina skattefinansierade partibidrag.

  Lägger man också till att den politiska eliten i Sverige i många årtionden inför valen alltid lyckats lura de svenska väljarna med en massa valfläsk, som de sedan snabbt glömmer då de kommit till makten. Ja då framträder bilden att svenskarna nog är ett av världens mest naiva folk och där hjärntvätten om att politiker i alla frågor alltid vet bättre än den vanlige medborgaren.

  This is your wake up call people!!!

  Gå till rösturnorna i September!!

 • @ Ale 19 Jul, 2018 at 14:27

  Med tanke på den makt som EU nu har över vår lagstiftning så kan man ju säga att det svenska valet också är ett indirekt val om vi ska vara med i EU eller ej, åtminstone betr vissa av villkoren i EU:s olika fördrag osv.

  Det är illavarslande att SD nu verkar ha backat betr sitt krav att i närtid genomföra en folkomröstning om EU eller inte. Lika illa är det att SD nu valt att ingå i en annan partigrupp i EU, den mer försiktiga linje som SD nu verkar följa är också mer “rysskritisk” och det oroar mig en aning då det leder till en förstärkning av SD:s något avvaktande hållning gentemot Trump.

  Men jag delar din slutsats att EU ändå kommer att falla ihop inifrån, så det spelar kanske inte så stor roll i praktiken vilken partigrupp SD ansluter sig till. Nigel Farage kommer sannolikt att återvända till den brittiska politiken för att styra upp Ukip så att Brexit verkligen blir av.

  Förvisso är det jag skrev av inrikespolitisk karaktär men jag är av uppfattningen att man måste börja med detta för att sedan i steg 2 ta sig an de mer utrikesrelaterade spörsmålen, där EU frågan är den avgjort viktigaste. Nato är en annan viktig fråga där man också bör följa folkets röst.

  Att kommentera din länk till Ingemar Ljunqvist kräver mer plats så jag avstår i dagsläget, men förvisso delar jag din uppfattning att det finns ett stort inflytande från en global rörelse där förmögna bakfamiljer bla ingår. Men att börja i den änden anser jag vara helt kontraproduktivt och att på nåt barnsligt sätt protestera mot denna globala rörelse genom att inte rösta i det svenska valet visar på en omognad bland dem vilka överväger detta som jag inte förstår.

  Sverige av i dag är så pass korrumperat att det blir en huvuduppgift att först rensa upp i det svenska “träsket” och detta kommer då att sända chockvågor till bla den globala elit som så många här hos Newsvoice verkar fokusera sin ilska på.

  Skall man åstadkomma den förändring som ganska många av oss trots allt anser som nödvändig så måste man aktivt få till stånd en förändring i Sverige först. Därefter kan vi ta oss an en del andra och betydligt mer svårlösta frågor på det globala planet. Börja gräv där du står!!

 • @ Erik Wiklund 20 Jul, 2018 at 08:09,

  Bra sammanfattat. Jag ser dock en hake. Om det nu sker ett stort och chockerande avslöjande, var skall alla medborgare läsa om denna händelse? MSM lär ju inte ta tag i det eftersom de sitter i samma båt. Alternativmedia finns visserligen, men de når alldeles för få idag. Man kan på så sätt säga att vårt korrupta system är ganska vattentätt.

 • Jag längtar så mycket efter en offentlig debatt där politiker eller MSM i Sverige går till botten med de stora och viktiga frågorna, för jag tror att det är A och O att man går till grunden med dessa frågor. Men att gå till botten i de offentliga debatterna det gör ju varken politiker eller MSM, för där står man bara och stampar på samma ställe och kommer egentligen ingenstans. Och därför blir den offentliga debatten så ofullständig och så frustrerande för alla sanningssökare som vill se uppriktiga och ärliga debatter där man bjuder på sig själv och kommer framåt i diskussionerna. Felet är att ingen part vågar vara ärlig och sann, för att de vågar inte släppa på sin prestige, därför att dom håller så himla hårt på sin egen idé.

  Egentligen så är de här parterna, de här personerna, politiker och MSM, inte riktigt vuxna människor – de är bara några eldsjälar som tror på sin egen förträfflighet – vilka har som sitt högsta mål att bestämma över andra. För dom vill egentligen inte se några förändringar som samtidigt inte gynnar dem själva. Så, hur ska vi då få en uppriktig och sanningsenlig offentlig debatt ? Mitt svar är att detta kommer aldrig att ske i Sverige så länge som dessa individer sitter kvar vid rodret. Det måste, helt enkelt, först ske ett uppvaknande hos folket, där folket fattar att MSM och politiker inte vill folkets bästa. Och den största chansen för att ett snabbt uppvaknande skulle kunna ske hos folket är att ett stort och chockerande avslöjande om elitens förehavande kommer fram i offentlighetens ljus – för allt annat ligger nog väldigt långt borta i tiden.

 • Bra Jan att du tar upp detta med PR-byråernas inflytande över myndigheter samt partipolitiken. Dem båda har sedan lång tid tillbaka ingått äktenskap med varandra. Ta bara ex med Göran Persson som efter sin regeringstid gick till JKL och Fredrik Reinfeldt till Bank of America Merrill Lynch.

  Betänk att ca 70 % av all makt som tidigare fanns i vårt nationella parlament nu är flyttat till EU. Ingen folkomröstning om EU nya grundlag, där EU-medlemskapet nu skrivs in i grundlagen – och det var över 8 år sedan! SD har svängt i frågan och lierar sig nu med Europaparlamentets EU-vänlig falang och lämnar därmed den EU-skeptiska partigruppen EFDD som leds av brittiska Ukip och italienska Femstjärnerörelsen. Att då diskutera en hur en ny regeringskonstinstallation kommer att fatta beslut, i är i mitt tycke meninglöst. Ty det blir business as usel. Tro mig. All som hotar EU utifrån stärker bara EU. EU måste falla samma inifrån och det ankommer på oss väljare att göra detta.

  Därför, om jag får vara lite kritisk, är problemet med artikeln att den känns rätt så meninglöst att kommentera. Artikeln höjer sig aldrig över den politisk minimimarknivå, utan stannat kvar i svensk inrikespolitik, som om inget har inträffat sedan slutet av 80-talet. Mycket har hänt och många dolda sanningar är numera inte dolda längre. Den kollektiva medvetenheten om att en liten elit av mycket förmögna bankfamiljer grundade själva EU-tanken redan på 30-talet är sedan länge allmänt känd: https://newsvoice.se/2017/12/12/ingemar-ljungqvist-eu-walter-hallstein/

  Kanske det blir lite fart i kommentarsfälten med detta inlägg?

 • Bra analys Jan, jag delar den, trots min inte alltför direkta insyn i partiernas nästen. Jag grundar mina förutsägelser och åsikter på sunt förnuft och vart min kompass pekar utifrån det som skrivs på MSM och diverse allternativmedia.

  Jag ser att paniken i 7-klövern är tilltagande, och det är inte svårt att förstå, då de på olika sätt och inom olika områden fört sina egna väljare och sina medborgare bakom ljuset. Jag väljer att kalla det för ett landsförräderi.

  Som jag skrivit tidigare så kommer “klavertrampen” att bli fler, värre och mer uppenbara ju närmare valdagen vi kommer.

  I vissa fall kommer man att återigen lyckas vilseleda en del väljare, men i de flesta fall troligen/förhoppningsvis inte. Medborgarna har helt enkelt efter ett flertal val insett att de blir lurade och bedragna. En partistrategi som fungerat länge, så länge att man slitit ut denna i så stor grad att det nu börjar bli VÄLDIGT uppenbart.

  Man skulle kunna säga att de har eldat upp den kaka och tillika strategi man hittills utnyttjat till bristningsgränsen. Därför står man nu naken utan någon ersättande strategi som kan ersätta den tidigare bedrägerimodellen.

  Att få behålla makten handlar inte alls om saker som “folkets bästa”, utan om den egna maktpositionen med alla dess fördelar. Bl.a. att kunna stå i diverse forum inom EU och skryta om “hur bra vi lyckats i Sverige”, och därigenom få någon ännu mer välbetald position där.

  Roligt att Sveriges befolkning nu iaf äntligen tycks vakna och inse bedrägeriet!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *