Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Sverige får inte sjunka lika lågt som vissa afrikanska länder

Jan Norberg, selfie 2021-08-25 Jan Norberg är pensionerad konsult med en bakgrund inom svensk industri. Han är sedan några år bosatt i Portugal. Jan är en engagerad samhällsdebattör. Se lista på alla Norbergs artiklar.
publicerad 24 juli 2018
- Jan Norberg
Jan Norberg (Portugal, 2018) - privat foto
Staffan Heimerson - Foto: Guldbrandsson, Wikimedia, Public Domain
Staffan Heimerson – Foto: Guldbrandsson, Wikimedia, Public Domain

DEBATT. Staffan Heimerssons artikel i Det Goda Samhället (DGS) sätter fingret på vad som är dilemmat i många afrikanska stater, men som också har paralleller med andra mer civiliserade västländer dvs vad händer när politiker övergår från att vara ”hyggligt” folkvalda till att bli maktfullkomliga och korrupta despoter?

Text: Jan Norberg

I Sverige har vi inte en despot utan ett helt politikergarde som i princip agerar likadant som tex Mugabe eller dennes efterträdare krokodilen Emmerson Mnangagwa. Respekten för demokrati sätts helt åt sidan och det politiska förtrycket ökar mot oliktänkande inom de breda folklagren. Ta massinvasionsfrågan som det mest belysande exemplet.

Ett dilemma som ofta diskuteras här på NewsVoice är om man verkligen skall rösta i val eller ej. Situationen i Sverige är väl inte lika tydlig och dramatisk som i tex Zimbabwe, men det finns slående likheter.

Inför valet hotar krokodilens utmanare om makten, Nelson Chamisa, att bojkotta valet, en förståelig reaktion under de omständigheter som råder, men vart leder en sådan bojkott? Blir förtrycket och korruptionen mindre? Utvecklas landet i en mer positiv riktning om man inte röstar?

Vikten av att rösta även om man inte vill

Kommer det att kunna ske en bred folklig resning, om militärmaktens man kommer till makten genom riggade val? Knappast! Så vad återstår av demokratin om det inte ens lönar sig att rösta?


För Sveriges del så ser jag tyvärr inget alternativ till att avstå från att rösta, då med förhoppningen att verkligen kunna slippa våra plågoandar från sjuklövern genom att rösta bort dem.


Möjligen är mina förhoppningar att släppa fram alternativ till sjuklövern en smula naiva då vi inget vet om de nya uppstickarna i forma av SD, Medborgerlig Samling, Alternativ för Sverige och andra mindre partier, men att inte rösta alls måste vara ett ännu sämre alternativ.

Avslutningsvis så finns det en avgörande skillnad mellan Sverige och Zimbabwe och det är att människor där törstar efter demokrati och skulle sannolikt göra nästan vad som helst för att få sin demokratiska rätt att rösta i fria och icke manipulerade val tillgodosedd.

I Sverige tillåter sig alltför många att på ett barnsligt och småborgerligt sätt ställa sig vid sidan och markera sitt personliga missnöje genom att inte rösta.

Text: Jan Norberg


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Afrika