Varning för medicinsk kidnappning i cancervården

publicerad 20 september 2018
- av Torbjörn Sassersson red.
Medicinsk kidnappning - Crestock.com

DEBATT. Ulla Gabay skriver om sina egna erfarenheter från svensk cancervård. Hon varnar för att som cancerpatient kan du drabbas av medicinsk kidnappning genom "toxisk" läkarargumentation och genom att riskerna med cancerbehandlingar mörkas. De allvarliga riskerna med kemo och strålning talas det tyst om inom vården. Att sedan ta sig fri är inte det enklaste, skriver Gabay. 

Ulla Gabay - Pressfoto
Ulla Gabay - Pressfoto

Statistiken säger att 25% av alla cancerpatienter överlever sjukvårdens behandlingsmetoder i minst 10 år. Och att 10% av alla kvinnor i Sverige får bröstcancer, men när man själv drabbas spelar statistiken ingen roll, menar Gabay. Den som sedan väljer den ”standardiserade” cancersjukvården riskerar att drabbas av en behandlingsrelaterad cancer pga cellgifter (cytostatika) och strålning. I andra länder informeras patienter om riskerna med behandlingarna, men i Sverige väljer man att kalla det för: ”ytterligare en cancer kopplad till den tidigare”.

Cancerläkarna i Sverige menar att man: ”gjort så här i 40 år utan större problem”. Följden av denna typ av argumentation blir att oinvigda patienter blir offer för en medicinsk kidnappning som kan få dödliga följder, varnar Gabay.

"Det mest uppenbara som förstörda slemhinnor, håravfall, illamående, koncentrationsproblem och långvarig trötthet klargörs. Medan livshotande biverkningar, behandlingsrelaterad cancer samt allvarliga bränn- och strålningsskador lämnas åt tystnaden."

Du riskerar att skadas eller dö av behandlingarna långt innan cancern tar dig som en följd av medicinsk kidnappning.

Läs Gabays artikel på TV Helse | Mediasamarbete med NewsVoice