Jan Norberg: Dags för nyval 2018 nu!

Jan Norberg, selfie 2021-08-25 Jan Norberg är pensionerad konsult med en bakgrund inom svensk industri. Han är sedan några år bosatt i Portugal. Jan är en engagerad samhällsdebattör. Se lista på alla Norbergs artiklar.
publicerad 15 oktober 2018
- Jan Norberg
Jan Norberg (Portugal, 2018) - privat foto

Jan Norberg (Portugal, 2018) - privat fotoPolitikens charader fortsätter och har nu pågått i snart 2 månader och en valmanskår ser dagligen hur allt kretsar kring hur man skall kunna bilda regering utan att bli beroende av inflytande från SD. Om detta apspel skall fortsätta länge till så blir till slut läget så pass akut att ett nyval framstår som det enda kvarvarande alternativet.

Det finns en politisk verklighet som 7-klövern helt verkar bortse ifrån, den verklighet som vi väljare lever i verkar inte vara densamma som 7-klövern ser som sin verklighet.

Att C och L vacklar ser vi nu dagligen och sannolikt innebär deras utspel att de kan stötta bildandet av en sosseregering. Kanske kan Björklund och Lööf förhandla till sig varsin ministerpost i en sådan regering. Då är deras personliga karriärer säkrade för ytterligare 4 år. Därefter finns inte dessa partier kvar pga svekdiskussionen dessa partier råkar ut för med anledning av sina tidigare löften.

M har ju genom sitt tidigare så tveksamma agerande inte lyckats få sina väljare att förstå hur man skall kunna genomföra smärre skärpningar vad avser migrationspolitiken utan att komma i konflikt med sina 3 allianskollegor.

KD sitter still i båten och bidar sin tid, men argumenten för en alliansregering verkar ju falla då C och L nu överger alliansen för ett samarbete med S, Mp och V.

ArcanumSkolan 2024

Det har gång på gång uttryckts att 81% av den svenska valmanskåren inte har röstat på SD, förvisso rätt, men den politiska verklighet som vi alla ser är ju att om man utestänger SD så krävs det ju nya och ännu inte prövade koalitioner, något som den tidigare blockpolitikens synsätt effektivt verkar motsätta sig, om man då inte undantar C och L vilka verkar kunna kohandla om allt så länge man kan nå regeringstaburetterna och några välavlönade ministerposter.


Det har också framförts att det inte finns någon formell skyldighet att i en demokrati ta hänsyn till väljarnas preferenser så därför anser man sig kunna strunta i närmare 1,2 miljoner SD väljare. Det är inte demokrati, det är demokratur.


Man kan ju undra hur tex S, Mp och V hade reagerat i omvänd situation, dvs att dessa 3 partier av okända skäl skulle bli helt utestängda från all makt att påverka Sveriges utveckling. Några partier måste ju acceptera att hamna i opposition, det är ju detta som är representativ demokrati där väljarnas val rimligen också borde ge utslag i den parlamentariska sammansättningen i Riksdagen när man röstar om förslagen.

Det är i Riksdagen som alla frågor avgörs och där sitter SD på sin möjlighet att rösta, med precis samma rätt som alla andra partier. Varje riksdagsledamot är vald på ett personligt mandat och skall enligt konstitutionen representera sin hemmavalkrets, riksdagsledamotens främsta ansvar är att vara lojal mot sina hemmaväljare, och inte emot sin partilednings alla fingervisningar om vilken knapp ledamoten skall trycka på i respektive fråga.

Paradoxalt nog skulle SD:s existens i Riksdagen kunna tvinga fram nya partiöverskridande överenskommelser som ingen egentligen är särskilt nöjd med, allt med syftet att utestänga SD från allt inflytande. Så frågan måste bli om den ordning som Palmeregeringen infört, dvs att allt riksdagsarbete avgörs i utskotten, verkligen skall få fortsätta lamslå svensk politik.


Personligen tycker jag att SD skall förhålla sig lugna och trygga. Titta på Danmark där Dansk Folkeparti inte sitter i regeringen, men där DfP verkligen utövar sitt inflytande från sin roll som opposition. Kanske något för SD att också tillämpa.


Ett nyval framstår mot dagens kaos som en hyggligt realistisk bedömning, när detta apspel har fått pågå utan att något väsentligt händer så måste väljarna återigen få säga sitt. Vilka partier som möjligen skulle kunna tjäna en eller annan procent hit eller dit är inte det mest väsentliga. Sverige behöver en politisk ledning men det väljarna som avgör hur denna ledning skall sättas samman, inte de politiska partiernas olika elitskikt. Det har de senaste veckornas förbluffande taskspeleri visat.

Det interna trycket från medlemmar och sympatisörer inom M gör att det nu får ses som sannolikt att M nu slutligen måste bestämma sig om de vill kunna vara med om en regeringsbildning, allt annat är utopier. SD kan i Riksdagen fälla varje förslag som de inte kunnat påverka, det är vad alla andra partierna till slut måste acceptera.

Ett nyval kan ju skingra dimmorna och då måste väl ganska många väljare inse att detta apspel inte kan fortsätta, förhoppningsvis inser Sveriges politiker att det behövs ett tydligare mandat från väljarna. Nyvalet närmar sig.

Text: Jan Norberg

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: nyval 2018
 • Den socialistiska “kravmaskinen” har äntligen stoppats. Förmodligen endast temporärt då något av partierna kommer att hamna i det socialistiska träsket och Sverige tillåts falla sönder ännu mer.
  Vad som är glädjande är att SD kanske får ännu mer inflytande om valfusket runt om i landet avslöjas och görs uppenbart för alla och en var. Det enda parti som tydligen har intentioner och kraft att bryta socialistiska maktmissbruket är tydligen Sverige Demokraterna. Övriga partier har varken förmågan eller viljan att försöka rädda Sverige.

 • Jan, resonemanget haltar lite här: först (enligt dig) avancerat och systematiserad valpåverkan och sist valfusk, och det enda rätta (enligt dig) nyval? Om man försöker följa ditt resonemang här, har då inte Dan Eliasson OCKSÅ förberett sig även för ett nyval?

  Om nu nyvalsresultatet blir en stor triumf för socialdemokraterna, har man inte enbart spelat dessa krafter i händerna? Hänger inte med riktigt med här. Är inte det en stor risk för Sverigedemokrater? Det är kanske därför man inte hör ett knyst om valfusk just från Sverigedemokraterna, som spåddes en makalös valframgång? Dem om några borde väl beklaga sig? Talade med flera sverigedemokrater inför valet och dem trodde 23 -25 %. Knappast 17 %.

  Debatten borde istället handla om hur vi säkrar ett vattentätt valsystem, där fusk utesluts som metod? Det tycker jag borde vara det logiska, om man följer ditt resonemang.

  • Ale, se min kommentar på Pentti lite längre upp här ovanför. Dvs vi är överens om att “fixa” valsystemet och det finns ju en relativt snabb och väl beprövad lösning, vi kopierar Finlands valsystem.

 • Min bestämda uppfattning är att det är ingen mening med nyval innan migrationsfrågan är utredd. I MSM framförs ofta att migrationsfrågan är överdriven och egentligen inte så viktig. I utfallet för de olika partierna i opinionsundersökningar uttolkar man eventuell påverkan från ställningstaganden och eventuella förändringar i migrationsfrågor. Hur skall väljarna veta vilken migrationspolitik de olika partierna tänker driva när de knappt vet det själva. Nej sluta tolka hur migrationsfrågorna påverkar opinionssiffrorna, ta reda på sanningen direkt. Genomför en folkomröstning om migrationspolitiken!

  • Bästa Andersson, jag håller med det mesta du säger MEN har vi inte nyss haft en slags folkomröstning i migrationsfrågan? Jag menar självklart det svenska valet för några veckor sedan.

   Men om vi accepterar tanken att det svenska valet påverkats av våra politiker och MSM samt de till regeringen lojala myndigheter vars uppgift det är att manipulera det svenska valet, så vad återstår då mer än nyval??

  • Jag håller med dig till hundra procent, men problemet är bara att politikerna inte håller med oss. Redan år 1975 så bestämde ju politikerna att Sverige skulle bli mångkulturellt, utan att ens tillfråga dem som skulle ingå i den underbara utopin. Nu så här 43 år senare består befolkningen av ca 24 % med utländsk härkomst och det är en prognos på ytterligare 800 tusen de kommande åtta åren. Ser man till den samhällsutveckling som detta har medfört så står det ju helt klart att denna politik är nationellt självmord. Inga partier i maktposition driver någon migrationspolitik utan de verkställer bara den politik som fastslagits av FN, EU och som diskuterats bakom lyckta dörrar på t.ex. Bilderbergmöten. Någonstans på vägen har vi eller så kommer vi passera “the point of no return” där det oåterkalleligen inte finns någonting att göra åt saken. Har ingen aning om var den punkten är men jag tror inte vi kommer kunna rösta oss ur det här.

 • @ Ale 2018-10-16 at 10:35

  @ Sture B 2018-10-16 at 11:22

  @ Ale 2018-10-16 at 17:37

  När jag först fick höra talas om att Dan “Knulla i Bangkok” Eliasson skulle byta jobb så trodde jag aningslöst att kritiken mot denna Sundsvallsbo i förskingringen blivit för stor och att han nu inför valet skulle bli en alltför stor politisk belastning för socialisterna.

  Men ack vad jag (och många andra) bedrog oss, sossarna är listiga så därför plockades han bort från rollen som chef för Polismyndigheten för att genast därefter bli chef för MSB. Den omedelbara reaktionen ibland många av oss blev ju att där kan väl fanskapet inte göra så stor skada.

  Underskatta inte Morgan Johansson, Ygeman, mfl!!

  De visste mycket väl vad de gjorde när de gav honom jobbet som GD för MSB. Först så strösslade sosseregeringen 2017 via bla Vinnova och andra kanaler ut en massa pengar för att låta externa intressen, däribland en lång rad svenska media aktörer (MSM), jaga fel åsikter på nätet (Näthatsgranskaren är ett sånt exempel).

  Allt givetvis med det uppenbara syftet att påverka valresultatet, svenskarna skulle via dessa kampanjer skrämmas till tystnad nu när inte brunsmetning och allmän stigmatisering längre fungerar.

  För att kunna genomföra denna illegala propaganda kampanj så började politiker och vissa framträdande pk-aktörer inom MSM (tex Oksanen) att lansera rysshotet som den mest överhängande faran för valpåverkan. Självklart för att under största möjliga tystnad kunna bedriva sina valpåverkande kampanjer där minsann 70-80 åringar drogs inför rätta på löpande band för påstådda åsiktsbrott. Dont fuck with socialists!!

  Rännstensbolevardtabloiden Aftonhoran publicerade den 30/8 denna artikel:

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/7lAW44/msbs-lista–har-ar-de-misstankta-paverkansforsoken-infor-valet

  När ändå inte alla dessa insatser räckte för att kunna ordna valsegern till sossarna, de gröna och röda kommunisterna så hade MSB beredskap även för detta. På valkvällen/natten så kunde vi via VALU i TV:s valvaka se hur SD:s siffror ändå var på väg en bit över 20% strecket, något som om det mot alla odds skulle inträffa, MSB (Dan Eliasson) självklart åtagit sig att fixa åt sossarna.

  Därav den sk IT-kraschen hos Valmyndigheten på valkvällen/natten, ett beställningsjobb som sossarna uppdragit åt Dan Eliasson att ha beredskap för.

  En svensk befolkning som blint tror myndigheter om gott gick ju aningslöst på detta bedrägeri och valet fick en annan utgång än den vi egentligen skulle ha fått. SD fick inget inflytande och AfS endast några tusen röster.

  Vad göra när brotten begås av våra styrande politiker och myndighetsutövande personer med partibok hos Sossarna, MP eller V???

  Sverige är en stat i fritt fall vad gäller demokratin och det ser ut som att nyval är den enda lösningen för att kunna korrigera detta flagranta valfusk. Något som 7-klövern till alla pris vill undvika.

  Kommentarer någon?!

  • Eventuellt kan valfusket ha haft en större betydelse än att bara hålla SD utanför. Någon kanske ville ha redan insatta politiker på plats om någonting skulle hända, typ Löfven eller Lööf. Reinfeldt, en annan insatt, avvecklade ju försvaret och sen kom Eliasson med spelad inkompetens och kastrerade polismyndigheten. Försvaret och polisen är två ytterst viktiga bitar i en kris- eller krigssituation. Nu är den ena biten så gott som borta och den andra fungerar inte ens i dagsläget. Nu sitter dessutom Eliasson på MSB och den myndigheten skickar ju inte bara ut brandslang och pamfletter. Om någonting händer kommer Eliasson stå för kris- och krigs-hjärntvätten av den svenska befolkningen, plus att han kommer vara spindeln i nätet för så mycket annat.

   De har ju flaggat för räntehöjning och när de bestämmer sig för att dra proppen går vi in i en lågkonjunktur. När vi gör detta så kommer denna falska såpbubbla att spricka och då kan mycket hända. Politikerna har försatt oss i en situation liknande den när korrumperade politiker i tredje världen säljer ut sin befolkning till storfinansen.

 • Det räcker med att ha kontroll på vilka som räknar rösterna, och sätt in rätt folk för att genomföra lämplig “räkning”. Jag har varit med om det när jag jobbade fackligt. Vi som var i opposition vann aldrig för vi såg inte till att ha någon med som kontrollerade räkningen. Detsamma sa visst Stalin om jag minns rätt. Så med dagens teknik finns massor med möjligheter att räkna “rätt”.

  • Precis. Dan Eliasson är inte det minsta inkompetent utan han är en högst kompetent figur och han agerar precis som han har blivit beordrad att agera. No more, no less…

   • Då är du och jag lika insatta i detta. Det är precis så som jag ser det hela också. Han är ytterst intelligent och har designat allt på millimetern. Han har inte gjort några misstag, utan allt är uträknat. Tyvärr fick han inte fortsätta som rikspolischef och enligt honom själv “slutföra jobbet”. En av mina nära anhöriga började just i den vevan på polisen, när han slutade och hade ett och annat att säga om orsakerna till varför samt hur reaktionerna blev därefter. Sedan är det bara att lägga ihop 2 + 2.

    • Ser man Dan “knulla i Bangkok” Eliassons agerande i ett större perspektiv så ligger det en pervers logik bakom det hela. Alla pjäser är väl snart uppställda för det slutgiltiga schackdraget. Kommande lågkonjunktur, bostadsbubbla, sinnessjukt hög privat belåning, statsskuld, kommuners höga skuldbelåning, kommuners redan dåliga ekonomi, prognos på att typ alla kommuner ligger på Malmös nivå kring 2025 och då faller utjämningssystemet, en halv miljon till nya svenskar, bostadsbrist, en icke fungerande polis, lågintensivt gerillakrig i förorterna och så vidare in absurdum och allt det här har ju inte bara “råkat hända”. Lägger man sen till en och annan för oss okänd parameter så kan man lugnt säga att vi ligger i startgroparna för en “hell of a ride” och då kommer Danne göra mer magi på MSB.

 • Låt KTH ha hand om datorerna, inte Dan Eliassons MSB, så elimineras risken för datorhaveri/ nedsläckta datorer och därmed röstfusk via datormanipulation.

 • Min känsla är att ett annat taskspel är i full sväng bakom lykta dörrar och att detta trams bara är en manöver som avser att rikta våra blickar åt ett annat håll än det som är mer viktigt för att agendan skall följas.

 • 7-klövern pumpar gång på gång ut om hur många som INTE röstat på SD som ett skäl att hålla dem borta. Men har väljarna som röstat på någon av partierna i 7-klövern verkligen röstat MOT SD.

  Min erfarenhet säger snarare att man röstar på ett parti för att man vill få fram just deras politik och ingenting annat. Att rösta FÖR ex. Socialdemokraterna betyder alltså inte automatiskt att man är EMOT SD.

  • Bra sagt Majsan. Allt är inte svart eller vitt! Och följdaktligen är inte heller alla som röstar på SD rasister!

 • Gissar att det blir så här: Häxan kommer omfamnas av trollet, som indirekt bidrar till att denne blir första statsministern från Blåkulla. Hon kommer sedan omfamnas av krönikörer, tidningar, sitta i diverse myssoffor i tv som den som sa “Nej till Jimmie”. Feministkören kommer sedan sjunga halleluja i 4 år till nästa valresultat riggas.

 • Sten, många berättigade frågor men väldigt få svar, kanske man, som sign Ale är inne på, måste “fixa” valsystemet.

  Ett sätt att göra det innan man hunnit göra erforderliga ändringar är ju att kalla in ett stort antal valobservatörer från OSSE då vi genomför nyvalet.

  Då skulle ju i alla fall det ha en avskräckande effekt på alla vilka rent praktiskt sköter valsystemet, och då räknar jag in övervakning av själva valmyndigheten, MSB och andra officiella myndigheter.

  • En strategi kan vara att få nuvarande system bedömt av experter som används vid kontroller i andra länder inklusive “3dje världen länder”. Med ett underkänt därifrån blir det mycket svårt att försvara “inga ändringar behövs”, vilket man kan förvänta sig ifrån de som missbrukar nuvarande hål.
   Läste att en expert redan uttalat sig inofficiellt ungefär som att nuvarade Svenska system är sämre än många utvecklingsländer.

  • Ja jag håller med dig och Ale. Vi måste fixa ett så långt det bara är möjligt, “vattentätt”, valsystem. Men det är inte gjort innan ett nyval. Men till nästa ordinarie val bordet definitivt vara gjort. Inget annat än en skandal att det inte är gjort ännu.

 • Att valresultatet plötsligt “försvann” från valmyndigheten under den viktigast fasen av räkningen, pga överbelastning eller okänd anledning som sagts pekar på att någon slags manipulering kan ha skett i räknings centra. Styrkt av att klara trender att miljöpartiet låg nära eliminerihsgränsen innan och SD pekade över 20% istället för under innan nedsläckningen, men det hela hade vänt efter den, samt att valmyndigheten är ett statligt, ovalt, organ i vars intresse kan ligga att ej släppa fram SD.
  Frågan blir hur de inmatade röstsiffrorna skulle kunna manipuleras utan omedelbar upptäckt. Om ett distrikt rapporterar in antal röster och dessa läggs dessa till slutresultatet måste de officiella siffrorna stämma med de som rapporterats. Var finns dessa siffror sparade, område för område? Finns valdistriktens siffror både hos valmyndigheten och kvar hos valdistrikten?
  Till att börja med. Någon som vet?

 • De biljoner som globaliserarna förfogar över räcker, givet dessa eliters slughet, till att muta sig till rätt valresultat. Frågan är vem dom mutar.
  Vad fordras för valfusk i stor skala med vårt rösträkningssystem, nån som vet?

  • Peter, jag tror inte att man behöver gå längre än till svenska valförrättares inbyggda vana att alltid försvåra för andra partiers sympatisörers val än de vilka man själva sympatiserar med.

   Tar man sig igenom ett val någonstans i Sverige så börjar det ju redan innan man kommer in i själva vallokalen. Utanför står ju en jävla massa företrädare för de olika partierna och försöker trycka sina resp valsedlar i händerna på förbipasserande.

   Inne i vallokalen finns på borden med valsedlar ingen ordning alls, vill man rösta på AfS eller SD så får man börja rota i röran på bordet för att hitta en valsedel. När man påpekar oredan för de ansvariga i vallokalen så frågar de helt enkelt vilket partis valsedel man söker, så röjer man enkelt valhemligheten.

   Är det då så svårt att räkna ut hur en hjärntvättad, feg och harig svensk agerar?? Han/hon tar ju sin sedvanliga sosse valsedel och stoppar lydigt ned den i kuvertet och avger sin röst, vem vill bli misstänkt för att lägga sin röst på SD??

   De mer avancerade formerna för valfusk är ju när tex S arrangerar bussresa från äldreboendet till vallokalen och under resan noga förmanar de gamla att komma ihåg att rösta på S, de gamla upplyses ju också om att det är S som de hela sitt liv haft att tacka för att de har det så bra på sina gamla dar.

   Sen finns det givetvis ännu mer avancerade former av valfusk där tex valförrättare byter ut valsedlar i kuvert som inte är ordentligt igenslickade, osv.

   Så jag tror inte att globalisterna är direkt inblandade i den form av valfusk som jag tänker på, men det ordinarie valfusket är illa nog.

   • …och så finns det de som köper röster med löfte om en kyrkolokal som passar väljarens religion. …..

 • Varför välja, om valresultatet är lika med fuskresultat? Då spelar det ju inte någon roll hur vi än väljer?

  Vad vi borde göra är först att säkerställa att valfusk inte är möjligt att genomföra. Skattefusk blir ju svårare och svårare även för den rikaste eliten trots sina kontakter med skugga banker i skatteparadis. Varför skulle det vara svårare att få till ett system som omöjliggör valfusk?

  Först fixa till valsystemet. Sedan rösta!

  • Att “fixa” valsystemet kommer sannolikt att ta en h-es tid, en tid vi inte har innan vi blir tvingade till nyval.

   Sedan kan det ju också bero på att vissa inte VILL ha ett valsystem som är omöjligt att manipulera, ingen nämnd ingen dömd.

   Att inte rösta alls är ju precis vad etablissemanget vill, för då slipper man ju fuska sig till ett valresultat. Det alternativet ligger nog närmare en vänsteruppfattning än vad det ligger varma SD anhängare som jag själv om hjärtat.

 • Finns det inte en tidgräns inom vilken en regering måste bildas för att nyval automatiskt sker? Vad är gränsen?
  Valfusk: Hur elimineras det? Var är dom potentiella svagheterna?
  Svara gärna på bara en fråga, ni som vet!

  • Hej Sten, som jag förstått det så finns det faktiskt ingen bortre tidsgräns innan man måste utlysa nyval. Jag kan ha fel men det skulle ju betyda att det kan ta lika lång tid i Sverige som i Tyskland där det tog ca 6 månader att få sossar (SPD) och konservativa (CDU/CSU) att bilda regering.

   Med viss osäkerhet så tror jag att talmannen har 4 försök på sig att få till stånd en regering, 2 av dessa försök är snart avklarade så det börjar ju dra ihop sig för nyval.

  • Stenbj-Hur elimineras det? Ett delvis svar . Råkade i vallokalen ut för en valsedelröra som måste ha varit medvetet utförd. Alla partisedlar blandade i tre avdelningar. Alla, oberoende av var de skulle ligga under. Att tryggt plocka ut några anonymt ur röran, mitt i en hop av grannar, i en folkhop, är inte lätt. Hittar man inte, vad man söker direkt kan det bli snack. Har själv polisanmält, och informerat valnämnden i kommun och riksdag. För en pensionär ,ingen större risk, men en aktiv kan förlora både jobb och sämre vänner.

   • Vill lägga till, att det är mer än 6000 vallokaler. Ömkring 300 valnämnder. Få v och sd representanter. I huvudsak protokollösa. Detjag vill ha reda på är, har en rekommendation om att etablera oredan gått ut från någon PK-formation?

  • Talmannen har 4 försök på sig att få en statsminister tolererad av riksdagen (alltså få mindre än 175 röster emot sig). Det finns ingen tidsgräns satt för dessa försök. Eftersom Ulf Kristersson konstaterat att han inte kunde hitta en lösning, har han inte provats i riksdagen. Talmannen har alltså ännu inte gjort något av sina 4 försök.

   • Intressant tanke som du torgför på din blogg Pentti, jag kanske är en smula konservativ i mitt synsätt men är det inte just den elektroniska rötningen i USA som startat debatten om valpåverkan från olika aktörer??

    En nätverkssladd mellan datorn du röstar vid och det bakomliggande systemet är ju definitivt ingen garanti för att undvika intrång från de vilka har resurser och kompetens.

    Personligen är jag nyfiken på det finska systemet, DÄR HAR VÄLJARNA MAKTEN.

    https://www.svd.se/i-finland-har-valjarna-makten

    https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/76265/omth_71_2010_valsystemet_i_finland_30_s.pdf?sequence=1

    Jag känner att detta finska system verkligen är mer demokratiskt och det skulle ju definitivt en gång för alla reducera makten, som idag ligger hos partierna att utse sina lojala kandidater.

    • Säkerheten i mitt förslag beror på hur det utformas och hur stor del som införs. Det går att införa succesivt.
     Enklaste exemplet är ha någon typ skärm i valbåset hopkopplad med en dator i vallokalen. I datorn finns de valsedlar som skall finnas. Röstningen från båsen går direkt till datorn och sammanräknas där. Systemet eliminerar alla problem med valsedlarna i vallokalen. Rösträkningsprogrammet är offentligt så alla kan kontrollera det mot det masterprogram som när det är godkänt kopieras till alla röstningsdatorer och ett antal arkiv så att om man misstänker fusk med det programmet kan det kontrolleras både före, under och efter röstningsperioden (inkl klagotid). Under samma tid går endast röstresultat och rösträkningsprogrammet att hämtas från datorn. Till datorn går endast att automatiskt införa röstningarna från valskärmarna. Allt annat är datorn under denna tid spärrad för. Till det här behövs inga dyra skärmar eller datorer så kostnaden täcks sannolikt av att man slipper trycka valsedlar. Programmeringskostnaden täcker ju flera val. Exakt hur säkerheten utformas är inte jag den som vet bäst, men jag anser att ett sådant här relativt enkelt system borde vara avsevärt säkrare än det nuvarande. och ev. också billigare.

     • Pentti, utan att gå närmare in på detaljerna kring IT-säkerheten (ett eget och betydande problem) så vill jag uppmana dig att inte förringa ett helt manuellt system.

      IT-säkerheten är idag flitigt debatterad då det eg inte finns några garantier att dessa system inte kan manipuleras. Du verkar sakna de basala kunskaperna vad gäller IT-säkerhet.

    • När det gäller personval som i Finland är jag ambivalent. Det finns en risk att man röstar mer på kändisar eller de som kan betala bästa lobbyisterna än på politiska åsikter. Däremot håller jag med dig om att personer med vissa politiska åsikter inte hittar lämpligt parti där han blir godkänd som kandidat.
     Jag har inte hunnit sätta mig in i hur det finska systemet fördelar de inröstade kandidaterna på partierna. Är det så att den som kandiderar väljer vilket part han kandiderar för utan att bli godkänd av partiet? Eller är det så att han ändå , som i Sverige, måste vara godkänd av något parti? Eller väljs han in som partilös? Vad får rent personval för resultat beroende på valkretsarnas storlek? Det är några av frågorna jag inte tänkt färdigt på.

     Att införa rent personval är dock fullt möjligt med mitt förslag angående valproceduren.

 • Det lär ta tid innan det blir ett nyval. Troligen är det bara SD och möjligen V som kan tänka sig det. Ett nyval kommer sannolikt inte att förändra mandatfördelningen särskilt mycket framför allt inte förhållandet mellan de rödgröna och alliansen. Inget av de 6 ev. aktuella regeringspartierna kan räkna med fler röster vid ett nyval. Jag gissar att det räknas noga på hur många allians- eller S-mandat som måste lägga ned sin röst (eller rösta “enligt sin övertygelse för att rädda Sverige”) för att i sista sekunden utestänga SD. Det behövs nog ett par talmansrundor till innan detta sker.

  • Men Pentti, vad har du för belägg för att ett nyval inte kommer att påverka mandatfördelningen vid ett ev nyval??

   Du nämner också att det är 6 olika partier som är aktuella för en regeringsbildning, varför räknar du bort SD och V (som jag antar är de partier som du menar).

   Vad är anledningen till att man skall utestänga SD??

   Jag respekterar att du inte gillar SD men varför gillar du inte V, det är ju enligt min bedömning det parti där du själv hör hemma åsiktsmässigt.

   • Jag tor alltså att de rödgröna och alliansen fortfarande skulle bli ungefär lika stora. De enda jag tror kan öka sina mandat är just V och SD. Därför tror jag de övriga 6 partierna kommer till en regeringsbildning i slutändan.

    Jag räknar bort V och SD från regeringsbildningen eftersom Alliansen och SD knappast godkänner V i en regering och alla partier (utom SD) sagt att de inte vill ha SD i en regering. Det är bara M och KD som antytt samarbete.

    Att de flesta partierna vill stänga ute SD är väl uppenbert. Anledningen får du fråga respektive parti om.

    Du har helt rätt i att jag gillar V. I mitt inlägg redovisade jag hur jag tror riksdagpartierna agerar och jag tror inte i det här läget att det går att få en regering vare sig med V eller SD accepterad av riksdagen.

    Om du läser mitt inlägg noggrannare ser du att jag ingenstans skriver hur jag vill ha det utan bara hur jag tror det kommer att bli.

    • Ok Pentti, du tror en hel del men du är inte tillräcklig karl för din hatt att ha en uppfattning själv då, är det så man skall tolka din kommentar??

     Du skriver:

     “Att de flesta partierna vill stänga ute SD är väl uppenbert. Anledningen får du fråga respektive parti om.”

     Du har m a o ingen egen uppfattning i den frågan, det tycker jag är märkligt Pentti.

     Är det inte viktigt för dig att uttrycka en egen uppfattning, eller känns det ok för dig att våra politiker alltid tycker åt dig i alla frågor??

     Då givetvis förutsatt att de tar beslut som du kan anse som tillräckligt socialistiska.

     • Jag uppfattade din mening “Ett nyval framstår mot dagens kaos som en hyggligt realistisk bedömning…” som kontentan i ditt inlägg. Därefter svarade vad jag tror en realistisk bedömning av vad som kommer att ske. Om det blir nyval eller inte påverkas inte av mina personliga åsikter. Därför ville jag inte diskutera dessa under det här inlägget för att inte riskera att diskussionen kommer att handla om mina åsikter i stället för om det blir nyval.

      När jag påstår att de flesta partierna vill stänga ute SDbaserar jag det på att det är vad partierna har sagt. Anser du att jag har fel i det påståendet får du gärna påpeka det. Inte heller här betyder min åsikt någonting. Jag har heller ingen befogenhet att förklara varför ett parti vill stänga ute SD. Därför hänvisar jag dig till partierna.

      Men eftersom du frågar så får jag väl svara:
      1) Jag önskar inget nyval eftersom jag tror regeringsbildningen i princip blir lika svår eller svårare efter ett sådant. Jag tror nämligen att ett nyval fortfarande ger rödgröna något fler mandat än alliansen genom att V ökar. Dessutom kommer antagligen SD att öka.
      2) Eftersom de partier som jag tror ökar är, enligt mig, de partier som har svårast att bli accepterade på andra sidan blockgränsen blir det ännu svårare för de övriga partierna att komma överens om en regering som kan tolereras av riksdagen.

  • Jag har tyvärr svårt att lita på en anonym webbsida. Jag kan ta ställning till meddelandet, men jag kommenterar det inte om sidan inte har någon som helst kontaktuppgift.

 • Vi är många som instämmer i denna krönika. Vad jag däremot ännu känner tveksamhet till är hur SD kunde tappa så många % från väljarundersökningar strax innan valet till det redovisade resultatet. Kanske var det sommarens värmerekord med skogsbränder som fanns i färskt minne hos väljarna inne i valbåset?
  Då upplysning om skadliga mikrovågor är helt obefintlig i MSM, här är det bara klimatalarmisterna bakom tangenterna.

 • Är urförbannad på PK-politiker som inte kan förstå, att det finns människor i väljarkåren som fortfarande ser NATO som ett hot mot vår chans att hålla oss utanför krigsåverkan, som ser EU anslutningen som ett avlägsnande av den uppnådda demokratin och den etniskt/religiösa invandringen som ett hot mot både sysselsättning/familjebildningen och därmed intresset av att skaffa egna barn.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *