Så här blir du lurad på din pension

34
Pensionärer får inte alltid så bra pension. Foto: Gerd Altmann. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com
Pensionärer får inte alltid så bra pension. Foto: Gerd Altmann. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com

Folket i Bild Kulturfront (FIB) skriver om boken “Blåsningen” författad av Inga-Lisa Sangregorios. Blåsningen kritiserar resterna av vad som återstår av det svenska pensionssystemet, en skakande, men mycket bra beskrivning som borde få alla inkomsttagare att resa sig upp i omfattande protester.

Text: Jan Norberg

Jan Norberg (Portugal, 2018) - privat foto
Jan Norberg, pensionär i Portugal.

Recensionen är bra och utförlig, men recensenten tar sig inte an de grundförutsättningar som ligger till grund för såväl ATP som de senare pensionsreformerna. Det är ju där man måste börja ta sig an bristerna kring dagens pensioner.

ATP bygger i grunden på tre basala fundament, full sysselsättning för evig tid, ingen inflation och en ständigt expansiv ekonomisk utveckling. Hur intelligent dessa tre antaganden var har ju verkligheten visat, dvs tre helt vansinniga antaganden. När detta så småningom började gå upp för lagstiftare och riksdagspolitiker  tog man sig inte an dessa tre grundläggande förutsättningar på allvar för det skulle givetvis ha varit mycket smärtsamt att erkänna att hela ATP-reformen behövde begravas.


Det nya och reformerade pensionssystemet hade bara åtgärdat en del av symtomen, inte orsakerna till svagheterna. Sålunda försämrades utfallet av pensionssystemet så att dåligt blev värre, om det nu kunde bli värre.


När ATP ursprungligen infördes sattes de fundamentala principerna ur spel väldigt snabbt. Arbetsgivarna fick bli politikernas skattefogdar och ålades att betala in varje löntagares pensionsavsättning till Skatteverket.

Skärskådar man detaljerna för dessa beräkningar, och detta är ett ganska komplext material, inser man att kopplingen mellan vad var och en betalar in har mycket lite och göra med det utfall man om många år har skäl att förvänta sig. Då löntagaren gladde sig åt ständiga löneökningar så åts dessa upp av en rekordhög inflation, fortfarande var det dock en fastställd procent av inkomsten som sattes av till individens pension från arbetsgivaren.

Även de som aldrig bidragit till pensionerna får samma pension

När så en allt större andel av inkomsttagarna via en bra löneutveckling nådde upp till det så kallade taket för hur mycket denne skulle betala via arbetsgivarens pensionsavsättningar förblev dessa löntagare omedvetna om att de pengar som arbetsgivaren satt av bara gick till individen upp till takbeloppet, resten tillfaller kollektivet.


Definitionen av begreppet kollektivet är det nog få som kan redogöra för, men en sak är i alla fall idag tydlig och klar: massinvasionens individer, vilka aldrig så mycket som bidragit till pensionssystemet med en svensk enkrona, har givetvis samma rätt till pensioner som de vilka arbetat och fått se sina pensioner sättas av via arbetsgivaren under många år.


Den centrala frågan som ingen svensk politiker vill ta tag i är varför vi i grunden har ett kollektivt pensionssystem som ständigt försämras i snabb takt?

Det många svenskar tror är att det man betalar in via sin arbetsgivare är det man med viss ränta får tillbaka i form av pension, inget kan vara mer fel!

Under klämkäcka socialistiska slagord som solidaritet och jämlikhet kunde olika regeringar ständigt mjölka pensionssystemet på pengar då inbetalningarna vida översteg den förväntade pensionen nån gång i framtiden.


Göran Perssons tjuveri då han helt sonika stal 256 miljarder kronor av pensionernas samlade värde är bara ett exempel i raden av bedrägerier iscensatt av våra riksdagspolitiker.


  • Varför accepterar vi som löntagare att politikerna skall kunna norpa det löneutrymme som vi själva tjänat in?
  • Var finns logiken i att vi skall låta politiker konfiskera lön som vi tjänat in??

Vi kan nu efter 60 år se vad som är resultatet av alla inkomsttagares samlade pensionsinsättningar, dvs inte vad som utlovats.

Vi borde få pensionen direkt istället för att ge bort den till ett kollektiv

Om vi skall betraktas som myndiga medborgare i ett civiliserat och icke kommunistiskt Sverige så måste det grundläggande felet vara att systemet är ett kollektivt system.

Hade det inte varit bättre att låta inkomsttagaren själv få ut sina intjänade pensionspengar direkt i fickan?

Som myndiga medborgare hade vi då fått en personlig frihet att göra vad vi vill med våra intjänade pengar, mindre av det politikerstyrda kollektiva och inte särskilt rättvisa pensionssystem. Då får individen själv bestämma om pengarna skall investeras i bostadsköp (läs mindre behov av att låna pengar i bank) eller sättas av i privata pensionslösningar, ett pensionssystem administrerat av politiker har ju visat sig var ett gigantiskt bedrägeri för löntagarna.

Fördelen med att själv få välja är ju att vi då får mer pengar i omlopp och det ter sig då naturligt att samhällsekonomin skulle stimuleras på ett sätt som vi nog inte sett i mannaminne.

Naturligtvis kommer det alltid finnas några socialister som anför att detta med pensioner har med solidaritet och rättvisa att göra, jag har mycket svårt och inse vad som är vare sig rättvist eller solidariskt med dagens kollektiva pensionssystem.

Att sedan politiker gjort undantag för framgångsrika idrottsmän och kvinnor med hänvisning till deras korta aktiva karriär är ju så motbjudande att man kan kräkas, en vanlig löntagare som har en ojämn inkomststatistik över tid ges inte samma förmåner. Detta är hyckleri i den högre skolan.

Text: Jan Norberg

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

34 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Torbjörn Sassersson red.
Admin
21 februari 2019 kl 16:44

Lästips

News55 (2019-02-21): Pensionärer kan få betala för mycket i skatt

“Den nya lagen ska ge Skatteverket en bättre översikt över vilken inkomst varje person har under året men i början, när lagen nu ska implementeras, riskerar det att leda till en del fel i beskattningen.”

http://www.news55.se/artiklar/pensionarer-kan-fa-betala-for-mycket-i-skatt/

Pentti Kinnunen
Pentti Kinnunen
Gäst
14 oktober 2018 kl 14:22

Jan N, Tack för dina synpunkter. Här kommer mina förklaringar inklusive dina synpunkter. Det blir lättare främst för andra att hänga med då. När jag skrev ”gratis” så är det självklart att det måste betalas av det allmänna, troligtvis via skatter. Pentti anser – att infrastruktur skall vara statlig och gratis för alla Jan N: Utan att du närmare beskriver vad du menar med infrastruktur så blir det svårt att närmare bemöta. Menar du allvar när du säger att all infrastruktur skall vara gratis?? Vem betalar?? Eller menar du i vanlig gammal god kommunistisk anda att skatter skall finansiera detta?? Är det då gratis?? Pentti: Det jag i huvudsak menar är e fasta installationerna för vägar, järnvägar, bredband, telefon, vatten o avlopp, elnätet, radio/tv. Jag är fullt beredd att diskutera om mer eller mindre skall ingå helt eller delvis. Givetvis måste det betalas gemensamt på något sätt, antagligen via skatten. Om du vill kalla detta kommunistiskt får du göra det. Jag anser det borde vara sociala rättigheter. ————————- – att skatten skall flyttas från arbete till utnyttjande av naturresurser (produktion) Jan N: Vore ju bra om du då kunde redogöra för hur detta skulle gå till och vilka vinster detta skulle innebära för olika kategorier. Det är lätt att drömma men svårare att redogöra för hur det skulle gå till, eller har du något land där dina idéer framgångsrikt har realiserats? Pentti: Här har jag inget färdigt förslag. Det finns en hel del grupper och organisationer som funderar på det. Det enda jag tror mig veta är att produktionen måste anpassas till naturens förnyelsebara resurser. Och att det tar tid att göra det. Därför måste vi ha en sådan målsättning uttalad. —————————————————- – att samarbete är bättre än konkurrens Jan N: Då tolkar jag att du är positiv till att alla partier i Sverige samarbetar, inkl SD. Eller gäller inte samarbetstanken denna typ av samarbeten? Pentt: Ja, jag är positiv till samarbete, men ett samarbete kräver också att man är överens om något. Att försöka samarbeta om något man inte är överens om fungerar inte. Jag är fullt beredd att samtala med SD, men tvivlar på att vi kommer överens om särskilt mycket. Jag har läst deras principförklaring. —————————————- – att skola, vård och omsorg skall vara gratis Jan N: Nu är vi där igen, du visar upp en enastående förmåga att verkligen tro på idén att allt kan vara… Read more »

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
Reply to  Jan Norberg
14 oktober 2018 kl 12:14

Väldig bra och avväpnande svar Jan!

Birgitta
Birgitta
Gäst
14 oktober 2018 kl 10:37

Undrar vad som är på gång med våra pensioner? Inbetalda pensioner är ju, som Jan Norberg säger, en form av uppskjuten lön. Pensionsinsättningarna är individualiserade och det är en ren stöld att våra privata lönemedel förskingras till kreti pleti.

Daniel Barr, tillträdande generaldirektör för Pensionsmyndigheten skriver i SvD: “Det svenska pensionssystemet brottas med förtroendeproblem av flera anledningar. Nu behövs ett grundläggande politiskt ställningstagande till inriktningen för systemet”

Förbättring för oss som betalar in till systemet eller ännu sämre till förmån för de som inte betalat in en spänn? Något måste naturligtvis göras med tanke på att politikerna planerar import av minst 30 – 40 miljoner migranter. De kan ju passa på att göra om skattesystemet helt och hållet så att vi själva, via skattsedeln, kryssar för vart våra skattemedel ska gå (förutom ett visst lågt grundavdrag som ska finansiera det mest elementära inom skola, omsorg och sjukvård). Alla godkhetsknarkare kan då passa på att göra extra insättningar till projekt som mens-/fekaliekonst, genuscertifiering eller annat som de tycker är särskilt behjärtansvärt i samhället medan vi andra lägger pengar på skön och andligt berikande konst, arkitektur, musik m m.

Låst artikel: https://www.svd.se/kopplingen-mellan-jobb-och-pension-allt-svagare

Torbjörn Sassersson red.
Admin
11 oktober 2018 kl 17:11

Har inte sett den. Jag lovar att jag inte gömt den i min dator.

per
per
Gäst
Reply to  Jan Norberg
9 oktober 2018 kl 21:44

Kostnaden för pensionssystemet torde enligt din frågeställning ligga på mellan en tjugondel och en tiondel, säg en femtondel.

Du menar “Ettan” respektive “Tvåan”; inkomstpensionen, tilläggspensionen, premiepensionen respektive garantipensionen. Dessutom budgetens poster för “Ekonomisk trygghet för de gamla”. Tjänstepensionen för de som har haft den förmånen.

Folkhemmet Sverige har rätt i att 5 miljarder räcker till deras planerade reform som skall lyfta Sveriges pensionärer över fattigdomsgränsen.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
Reply to  Jan Norberg
8 oktober 2018 kl 15:07

Just det du skriver Jan “massinvation av analfabeter” är ett av argumenten som ger vid handen att resultatet av denna hittills förda politik blir katastrof för Sverige.

Det går inte att integrera analfabeter. Hur svårt skall det vara att förstå det. Dessa analfabeter och de med övrigt taffliga språkkunskaper kommer ingenstans i Sverige. Ingen kan/vill anställa dem. Därmed blir de bara en oändlig kostnad för samhället som drabbar våra egna medborgare på en mängd sätt.

Vilket annat land i världen skulle tycka att detta är en bra nationell politik, eller ens världsligt solidarisk??

Inget så klart, utom de länder som skickar hit lyckosökare (=bara män/pojkar).

Sveriges landsförrädares politik att få vårt land att framstå som världens tillflyktszon blir just inget annat än ett landsförräderi. Alla andra länder skrattar åt detta. Var så säker.

per
per
Gäst
8 oktober 2018 kl 12:51

Så här skriver Folkhemmet Sverige i sitt partiprogram om pensionerna:

“Dagens politiker (8-klövern) har råd med att bygga världens dyraste sjukhus med färre vårdplatsen än innan för 70 miljarder kronor för bara byggnaden – ett skandalbygge som knappt fungerar.”

“Dagens politiker har också haft råd med att kriga i Afghanistan för 27 miljarder kronor till ingen som helst nytta.”

“Men att satsa 5 miljarder på en anständig pension som ligger över EU:s fattigdomsgräns det vill inte dagens riksdagspartier (”8-klövern”) prioritera”

De “vill inte heller se till att vården och omsorgen för våra äldre fungerar på ett anständigt sätt. Sverige har det näst sämsta pensionssystem i hela EU av 28 länder (länk). Namnlistor och demonstrationer är bra – men det enda som biter är att rösta bort dagens politiska inkompetens som negligerar pensionärerna som byggt landet.”

“Immigrationen kostar svenska skattebetalare mellan 50 och 250 miljarder kronor per år – beroende på hur man räknar och vad man inkluderar. Det finns det pengar till – men inte 5 miljarder för att höja svenska pensionärer över EU:s fattigdomsgräns”

Och “det finns inte heller pengar till vårdplatser eller särskilt boende och inte heller finns det pengar till näringsrik och god mat.”

“Expert: 15.000 äldre riskerar svälta ihjäl … SVT
Vår tids ”ättestupa” är svält och övermedicinering som ger allvarliga biverkningar – som leder till sjukdom och förtidig död (för att åstadkomma läkemedelsförgiftning saknas det inte pengar).”

“Kraftig övermedicinering av äldre … Kurera
Forskare bevisar kraftig övermedicinering av äldre.
En studie från Lunds universitet visar att 55 procent av patienterna fick läkemedel mot sjukdomar som de inte har diagnosticerats för (!) … SENIOREN”

“Omsorgen i övrigt är också under all kritik: Det är skrämmande hur vi behandlar våra gamla … ST
Sover våra egna politiker eller är detta ett sätt att medvetet minska på pensionskostnader – precis som Försäkringskassan idag fått order från regeringen att friskförklara sjuka medborgare så att sjuktalen går ner?”

“Om du väljer denna politik i riksdagsvalet så finns det åtta partier att välja bland – med ungefär samma politik så det spelar mindre roll ven du väljer.” Observera att SD ingår i 8-klövern.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
7 oktober 2018 kl 20:53

Är du en kvinna per? Eller varför har du annars skrivit under med en kvinnosignatur?

Pentti Kinnunen
Pentti Kinnunen
Gäst
Reply to  Jan Norberg
11 oktober 2018 kl 15:33

Jan, Jag har en del annat att göra än att bevaka svar omedelbart. Här kommer mina svar:
– Eftersom varken du eller jag tycker om det nuvarande systemet har vi ingen anledning att diskutera det. Jag gav min historia om systemets tillkomst för att alltför många inte vet hur det kom till. Att det sedan schabblats bort är en annan sak. Men jag anser inte ursprunget var helt felaktigt.
– Jag uttryckte mig fel om invandrare. Det borde stått arbetande invandrare. Grundprincipen att de nu arbetande betalar de nuvarande pensionerna gäller väl formellt än.
– Jag tror inte på något ymnighetshorn, men vad pensionen bör räcka till borde väl påverka hur man utformar pensionssystemet. Eftersom du tydligen inte vill ha något system alls utan låta var och en fixa sina pensioner själva genom sparande eller privata pensionsförsäkringar (som det var före ATP-omröstningen 1958) så är frågan irrelevant för dig.
– Och Ja. Jag anser att solidaritet är vackert. Jag tror dessutom att ett samhälle utan solidaritet aldrig kan bli ett gott samhälle för alla.
– Me din inställning bör du vara motståndare till allmänna vägar och järnvägar, gratis skola, högkostnadsskydd inom sjukvård och hela välfärdssamhället. Var och en skall ha sina egna försäkringar, betala vägavgifter, betala sin utbildning från första klass etc.
– Vi står tydligen så långt ifrån varandra politisk att det knappast är något att diskutera för oss.

Jag anser
– att infrastruktur skall vara statlig och gratis för alla
– att skatten skall flyttas från arbete till utnyttjande av naturresurser (produktion)
– att samarbete är bättre än konkurrens
– att skola, vård och omsorg skall vara gratis
– att oändlig tillväxt är en omöjlighet på en ändlig jord.
– att basinkomst/medborgarlön införs
– att de ekonomiska reglerna för storföretagen skärps så de tvingar till miljömedvetenhet
– att Sverige skriver på FN:s resolution mot kärnvapen
– att solidaritet bör uppmuntras.
– att forskning på energisparande och alternativa energikällor uppmuntras.

Pentti Kinnunen
Pentti Kinnunen
Gäst
5 oktober 2018 kl 23:14

Jag har tyvärr inte läst boken blåsningen så jag får hålla mig till mina egna erfarenheter. När pensionssystemet infördes gick det ut på att alla skulle få en pension i en viss % av lönen beräknad efter de 15 bästa inkomståren. Pensionen skulle INTE betalas av sparade medel utan av de som för tillfället jobbade. Löneavsättningen skulle från början variera efter behovet. I princip skulle de som jobbar betala pensionen för dem som samtidigt är pensionärer. Om lönerna ökade skulle såväl avsättningarna som pensionerna öka. Då hade också dagens invandrare betalat till dagens pensionärer. Det andra alternativet var att var och en kunde själva teckna pensionsförsäkringar av egna medel. Det alternativet hade inneburit mängder av personer som alltför se upptäckt att de inte tänkt på sin pension.
Att nuvarande pensionssystem måste göras om i grunden är för mig självklart. Men jag anser vi måste börja tänka ännu tidigare. Skall pensionen ge en skön och trygg ålderdom med möjlighet att förverkliga sig själv eller bara räcka till att hålla näsan över vattenytan när du inte orkar jobba längre? Skall vi ha ett solidariskt system eller var och en ta hand om sig själv? Skall vi ha någon form av automatisk reglering av pensionen eller skall den förhandlas om varje år? Vad skall pensionen räcka till? Utan att vara överens om sådana frågor ser jag det som meningslöst att diskutera konstruktionen av ett nytt system eftersom det blir svårt att nå enighet från olika förutsättningar.

Sigge Johansson
Sigge Johansson
Gäst
5 oktober 2018 kl 17:25

Kanske lite OT, men även detta handlar om VÅRA pengar.

För den/de som inte känner till att (((Sveriges Riksbank)) inte längre kontrolleras av Sveriges regering eller staten Sverige kanske vaknar upp av det faktum att Sverige mycket snart inte längre kommer att trycka landets egna sedlar. Det uppdraget har istället nyligen lämnats över till företaget De La Rue i England. Kontraktet gäller i 3 år med förmodad förlängning i ytterligare 4 år.
VD:n för De La Rue — Martin Sutherland — säger på företagets hemsida om uppdraget att trycka Sveriges valuta:
• “We are delighted to have been entrusted by Sveriges Riksbank to supply their national currency and we look forward to an exciting journey with them over the coming years”.
(www.delarue.com/media-center/de-la-rue-wins-sveriges-riksbank-contract)

Visserligen köptes Tumba sedeltryck 2002 av företaget Crane & Co men fanns ändå kvar på Svensk mark. Emellertid bestämdes tidigare i år (2018) att produktionen av Svensk valuta i det månghundraåriga Tumba-tryckeriet skulle upphöra och flyttas till Malta vid årsskiftet 2018/2019 då medförande att samtliga ca 170 anställda kommer att förlora sina arbeten — säkert en uppskattad “julklapp” av samtliga drabbade.
Och därmed försvinner ännu en välkänd arbetsplats från Det Gamla Landet. Den omsorgsfullt inarbetade tillika världsberömda kvalitetsstämpeln ”Made in Sweden” är snart blott ett minne för alla oss som varit med om att bygga upp detta snart helt utarmade land….

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
5 oktober 2018 kl 14:42

Jag kan komplettera med upplysningen om att de som jobbat i statliga företag såsom SJ, Posten, Telia innandessa blev bolagiserade och sade upp sig oavsett orsak blir lurade på denna tjänstepension med ca 80 %.

Har du jobbat på bl.a. dessa bolag i exempelvis 20 år har du troligen blivit lurad på mellan 400 000 – 600 000 SEK i pensionskapital. Det som återstår är en form av garantidel på runt 10%.

Detta känner de flesta drabbade inte till, men det pensionsupplägget som gjordes då var med fackföreningens goda minne.

Upplägget byggde på en sorts “försäkring” som byggde på att man aldrig slutade på bolaget. Om man jobbade kvar till pension så föll försäkringen ut och betalades ur respektive bilags driftbudget.

Detta är ett jättestort bedägeri som få känner till!

Inte ens många av dagens försäkringsmäklare känner till detta.

Frank Nilsson
Frank Nilsson
Gäst
5 oktober 2018 kl 14:34

Ovanligt dålig artikel som NewsVoice här släppt fram!

Boken “Blåsningen” visar på ett utmärkt sätt hur pensionssystemet fungerar och är därför läsvärd. Tyvärr klarar inte författarinnan av att ge ett acceptabelt alternativ, men visar klart och tydligt att systemets brister inte är olycksfall i arbetet, utan att konstruktionen är medveten.

Kort uttryckt är uppläggningen sådan, att personer med hög lön ska få en fin pension via tjänstepensionssystemet, medan personer med låg lön ska få så dålig pension, att de tvingas fortsätta arbeta efter uppnådd pensionsålder. Detta, tillsammans med den intensiva propagandan för att pensionsåldern ska höjas, visar politikernas avsikter.

Men som tur är finns det nu ett bättre förslag, nämligen det jämlika förslag om ENHETSPENSION som Folkhemmet Sverige lagt fram och som ger alla pensionärer en anständig SKATTEFRI pension. I dagsläget anser vi att den bör landa i området 16.000-20.000 kr per månad, skattefri och lika för alla.

http://folkhemmetsverige.se/enhetspension/

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
Reply to  Frank Nilsson
6 oktober 2018 kl 08:44

NV är inte MSM!

Bo Sonnsjö
Bo Sonnsjö
Gäst
5 oktober 2018 kl 12:48

Sover det svenska folket fortfarande? Har de inte ögon att se med? Förstår de inte eller vågar det inte att använda de grå celler vilka i enlighet med rådande forskning kan användas till att försöka dra något så när korrekta slutsatser – eller sitter de med öppna ögon och tittar på vad TVskärmarna visar upp, mer eller mindre av det den kollektiva gruppen politiker än framför inför alla val, vilka dock ändå genom åren hållit ihop oavsett parti, utom möjligen SD!

Väl med sin riksdagsplats säkrad så tycks därefter “Svenssons behov genast ha blivit bortglömda tills det åter blir dags för nästa val”! Hur många procent av värde på kronan som skattades bort några decennier tidigare finns kvar när det är dags att få sin pension utbetald? Vår senaste statsminister hävdade att Sverige aldrig haft en mer kompetent finansminister just alldeles innan valet gick av stapeln! – Byggde alls den kompetensen på just något annat än att “sno åt sig” betydande delar av de inarbetade pensionerna sedan förr? – Vad har blivit värdetryggat av det som återstod den gången?

Vad blir det kvar nu när både Annie Lööf och Fredrik Reinfeldt “öppnade svenska folkens hjärtan”?
– Hade inte Jimmie Åkesson det allra allra bästa förslaget när han föreslog att vi borde hjälpa afganer och andra på plats där de bott all tid innan?

Reinfeldt förresten, eller även förre finansministern Borg – hur kommer det sig att dessa bägge numera sitter på fina, mycket välbetalda poster borta i USA? – Vore det inte dags att granska varför de alls finns där? – Man får ju ingenting gratis här i världen!

Var ser vi kanske Annie Lööf så småningom? – Vilka löften behöver hon uppfylla för att alls hamna på någon fin position kanske då även borta i USA? – Men släppa in folk från Afrika eller andra ställen?

Är det månne till Soros hon givit några löften … Vems löften kan “Svensson” alls lita på idag? På Annie Lööfs kanske ????

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
Reply to  Bo Sonnsjö
5 oktober 2018 kl 13:14

Bra skrivet Bo!

Just nu nagelfar jag Annie Lööf. Återkommer med en artikel om henne lite framöver.

sten bjorsell
sten bjorsell
Gäst
5 oktober 2018 kl 09:55

Skulle gärna vilja se räkneexempel på vad en genomsnittsinkomsttagare betalat in per månad och vad han får tillbaks som pensionär. Efter 30, 40 o ch 50 års tjänst.
Inbetalt och utbetalt i dagens värde!
Finns det i boken kanske?

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
Reply to  Jan Norberg
5 oktober 2018 kl 13:30

Bra och viktig artikel Jan!

Tyvärr tror jag att många i sveriges befolkning, trots uppdukat “smörgåsbord med artiklar” inte kommer att ta sig tid att läsa dessa, trots att de flesta en vacker dag kommer att öppna sitt “pensionskuvert” och då bli chockade av det innehåll de då tar del av.

Det är då det för många är läge att söka “seniorjobb” för att klara sin tillvaro.

Staten räknar/hoppas på att på detta sätt ta sig igenom “pensionsproblematiken” genom att våra gamla bokstavligen “jobba ihjäl sig”. Detta trots att just dessa har byggt upp våran “välfärdsnation”.

Den kränkande verkligheten gäller såklart inte de politiker som är arkitekter av det stora bedrägeriet mot den egna befolkningen.

Dessa bedragare har givetvis sett till att deras egen ålderdom är synnerligen tryggad genom feta löner och ännu fetare pensioner.

Hallå svenska folket, vakna upp och se detta bedrägeri!

Tege Tornvall
Tege Tornvall
Gäst
5 oktober 2018 kl 09:55

Pensionens storlek och varaktighet beror dels a) på den enskilda personens inkomster/ekonomi och dels b) på vilka förutsättningar stat och myndigheter ger. Individen måste av sina inkomster avsätta tillräckligt för pension, och staten måste utveckla samhällsekonomin så att den kan betala tillräckliga löner för detta. I båda fallen gäller att avsätta medel långsiktigt = avstå från omedelbar förbrukning. Ingen valvinnare, direkt!