Trumps handelskrig – så påverkas priset på våra varor

publicerad 21 oktober 2018
- Extern skribent
Donald Trump. Foto: Gerd Altmann. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com
Trumps handelskrig. Foto: Gerd Altmann. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com
Donald Trump. Foto: Gerd Altmann. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com

Vi befinner oss mitt i ett krig. ”Va, här i Sverige? Ja, historiens största handelskrig pågår och vi är mitt i det. Själva konflikten har sin rot i att Donald Trump bestämde sig för att införa tullavgifter på europeiska stål- och aluminiumprodukter. EU svarar genom att belägga amerikanska produkter med extra avgifter. Ett liknande bråk pågår mellan USA och Kina.

Detta gör att amerikanska produkter blir dyrare för oss svenskar, bland annat en del saker som du kanske inte har tänkt på. Men i och med att kinesiska produkter blir dyrare i USA så flyttas en del av produktionen till europeiska och övriga marknaden, vilket leder till att en del produkter faktiskt kommer bli billigare framöver!

Här följer 6 produkter som antingen blir billigare eller dyrare av det pågående handelskriget.

LED-lampor blir billigare

Nu blir det billigare att lysa upp din tillvaro! I och med att USA och Kina bråkar med varandra så kommer billigare LED-lampor från Kina att leta sig in på den europeiska marknaden, vilket i slutändan gör att det är lättare att hitta prisvärda LED-lampor. Synd för amerikanerna, trevligt för oss!

Cigaretter blir dyrare

En positiv sak (skulle i alla fall de flesta hålla med om) är att cigaretter blir dyrare. Förhoppningsvis kan det vara något som får fler att sluta röka och leva mer hälsosamt.

Heinz Ketchup blir dyrare

Vi gissar att Felix tomatketchup kommer att se en ökning i sin försäljning, för i och med Trumps handelskrig så kommer konkurrenterna Heinz att ta mycket mer för sin ketchup än tidigare.

Heinz ketchup kan bli 25 procent dyrare, vilket gör att även de som föredrar den kommer att välja andra märken. När priserna ökar så mycket kommer vi säkert också att märka att restauranger köper in andra märken.

Jordnötssmör blir dyrare

Amerikanerna kan det där med jordnötssmör, det är i princip en nationalrätt. Men om du vill göra en ”peanut butter and jelly”-macka kan det bli rätt dyrt eftersom även jordnötssmör blir dyrare av handelskriget. Dags att hitta något annat nötigt!

Japanska bilar blir billigare

Att köpa bil är aldrig en billig affär, och vissa känner sig lite oroliga över vad handelskriget kommer att göra för bilpriserna. Men oroa dig inte, allt är under kontroll! Vi har särskilt goda nyheter för dig som tänker köpa dig en japansk bil, de blir nämligen billigare! Detta gäller även europeiska bilar. Men är du däremot på jakt efter en amerikansk bil kan du få lägga en bra slant mer än du kanske hoppades på.

Smink blir dyrare av handelskriget

Mycket av sminket som säljs i Sverige är producerat i USA och det blir i och med Trumps handelskrig dyrare. Detta innebär att det kan vara en god idé att i stället stötta svenska skönhetsprodukter. Vem vet, kanske detta kan bli ett uppsving för mer lokala märken?

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: handelskrig