Varför är det så viktigt med ett bra CV?

publicerad 8 december 2018
- Extern skribent
Curriculum Vitae- Foto: Gerd Altmann. Licens: CC0, Pixabay.com
Ett bra CV ökar dina jobbchanser. Foto: Gerd Altmann. Licens: CC0, Pixabay.com
Curriculum Vitae – Foto: Gerd Altmann. Licens: CC0, Pixabay.com

Ett bra CV består vanligtvis av historik av ens bakgrund inom arbeten, utbildningar och andra eventuella meriter som kan vara viktiga att informera en framtida arbetsgivare om. Ett CV är otroligt viktigt och kan vara ganska svårt att skriva. Det blir än svårare när man inte vet exakt vad man bör ange på sitt CV. Som tur är så finns det många enkla sätt att lösa det här problemet på.

Så kan ett bra CV hjälpa dig

Ett CV kan vara en betydande faktor när du ska söka ett nytt jobb. Det är ett av de första intrycken som din framtida arbetsgivare får av dig och det kan ge denne viktig information om vem de är på väg att anställa. De får bland annat en bra översyn kring dina studier, dina sidoarbeten och vilka arbeten du haft tidigare.

Eftersom all den här viktiga informationen finns på ett CV så blir det en otroligt väsentlig del av att söka ett jobb. Din framtida arbetsgivare måste trots allt veta vilken utbildning du har och vilka tidigare jobb du har haft. CV är dock en lite mindre personlig del av ansökningsprocessen eftersom den främst anger grundläggande fakta om din bakgrund. Den mer personliga delen täcks av ditt personliga brev och anställningsintervjun.

Så skriver du ett CV

Att skriva ett CV kan bli väldigt komplicerat för en del. Det kräver en hel del förarbete och om man inte vet exakt vad som ska finnas på det så blir det ännu svårare. Som tur är så finns det flera olika sätt att lösa det här på. Det kanske vanligaste är genom att använda cv mallar. Genom att använda dessa så får du uppradat exakt vad som ska anges i olika sektioner och kan på så vis få en bra idé om hur du bör skriva ditt nya CV.

Det går även att hitta mycket information på nätet om detta. Genom olika guider och handböcker så kan du få bra tips och råd om hur du går tillväga för att skriva ett ännu bättre cv än du kanske gjort annars. Det finns idag många olika sajter för dessa råd och det kan vara en bra idé att kolla in ett par av dessa innan du ger dig på att skriva ett eget cv.

ArcanumSkolan 2024

Det är dock viktigt att man tänker på att alltid dubbelkolla det du har skrivit och att alltid kontrollera att informationen stämmer. Även om en del ljuger på sitt, så är det bäst att vara ärlig ifall du någon gång hamnar i en situation där du måste bevisa det du påstått dig kunna. Så man bör vara försiktig med att överdriva gällande kunskaper eller meriter som man sedan inte kan styrka genom sitt arbete.

Det här måste finnas på ett bra CV

Det du bör börja med på ditt CV är dina tidigare arbeten. Du bör ange alla tidigare anställningar du har haft, men det skadar inte att också nämna andra viktiga arbeten som deltidsarbeten, praktik och dylikt. Allt som kan tänkas vara relevant för framtida arbeten ska trots allt finnas på ditt nya CV.

Steg två är dina utbildningar. Dessa bör anges i en separat sektion. Du börjar med det mest uppenbara, gymnasieutbildning. Där ska du inte bara ange att du har gått i gymnasiet utan även vilken linje du gick på och eventuella kurser eller dylikt som du tog i gymnasiet, till exempel extrastudier om du tog några sådana.

Andra viktiga utbildningar är högskola och universitet. Där bör du, precis som med gymnasiet, ange exakt vilka studier du tog, hur länge du studerade och andra eventuellt viktiga detaljer om din studieperiod.

Till slut kommer du till meriter, en av de lite svårare delarna av ett bra CV. Exakt vad som ska anges här är upp till dig och varierar ofta från person till person. Du kan till exempel ange olika hobbys, sidoprojekt och dylikt. I grund och botten handlar det om allt som kan vara viktigt eller bidragande till ett framtida jobb.

Du bör även ange referenser. Det här brukar syfta på olika kontaktpersoner som en arbetsgivare kan kontakta för att få ett omdöme om hur det är att ha dig som anställd. Oftast brukar man ange tidigare chefer som kontaktpersoner.

Det finns också en och annan som istället är mer kreativ med sitt CV. Huruvida man vill bli kreativ och personlig är dock upp till var och en.

Text: Extern skribent

Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: bra CV
 • Det går tyvärr mode i allt, så också CV. Genom åren har de “goda råden” ständigt ändrats. På sätt och vis är det bara tragiskt. Företagens rekryteringsprocesser har idag ofta blivit direkt kontraproduktiva!

  • Helt sant Öystein! Hur många gånger kan man skriva om ett CV egentligen?

   Utseendet och layouten kan förvisso ändras till det bättre men de uppgifter arbetsgivaren vill ha är dels en snabb överblick samt dessutom ha möjlighet att gå in på detaljer samtidigt. Det är bara möjligt om man skriver vilka uppgifter, ansvarsområden eller titlar man haft: vad har man jobbat med? Hur länge har man jobbat med det osv? Sedan vilka utbildningar och kurser har man gått. Det kan göras på en skrivmaskin.

 • Läste en gång ett cv med tillägget: “Vise kassör i norra Solnas akvarieförening”. Det är av vikt att få med allt 😉

 • Jag gjorde ett CV för att söka ett “enklare” jobb. Det gick trögt. Jag sökte och sökte och sökte… och till sist fick jag arbete.

  Sedan talade jag med en flicka som var utbildad civilekonom på samma arbetsplats. Jag talade om till henne att det tog lång tid för mig för att få ett arbete trots att jag är högskoleutbildad och att arbetet jag sökte inte krävde högskoleutbildning. Flickan svarade att om inte arbetet kräver högskola så skriv inte det i CV:t.

  Kontenetan: Skriv, berätta bara i CV:t det som är det viktigaste för att få arbetet. Allt annat är irrelevant.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *