Antalet konkurser fortsätter att öka

publicerad 25 januari 2019
- Extern skribent
Konkurs - Foto: Lukas Bieri. Pixabay-licens
Antalet konkurser ökar

Under 2018 ökade antalet konkurser med 13% jämfört med föregående år. Detta verkar delvis bero på ökad andel oseriösa aktörer, delvis på likviditetsbrist. Trots detta håller ekonomin sig stark och det kan inte ses som en indikation på att vi är på väg mot en lågkonjunktur. 

Så vad beror denna förändring på? Här är några hypoteser:

Ökat antal oseriösa företag

Vad betyder det egentligen att ett företag är oseriöst? Detta begrepp används om företag agerar bedrägliga, det handlar inte om företagare som borde ta det hela mer allvarligt. Enligt en beräkning är i nuläget 25% av de företag som går i konkurs oseriösa.

Eftersom det är så många av företagen som går i konkurs som är bedrägliga kan inte ökningen av konkurser ses som en tillförlitlig indikation på vår ekonomi. Det finns inget som tyder på att ökningen av konkurser betyder att det snart bli lågkonjunktur.

Rickard Damberg, som är expert på UC säger:

“Vi ser en oerhört allvarlig utveckling. De oseriösa företagen verkar öka och de återfinns i alla branscher. Förutom vanliga anledningar till konkurs som likviditetsbrist eller hårdnande konkurrens får vi numera vänja oss vid att oseriösa och bedrägliga företag är en vanlig orsak till konkurs.”

Dålig koll utan revisor kan leda till konkurs

En annan anledning till att många företag går i konkurs är att man inte längre behöver ha en revisor om man har en omsättning under 3 miljoner. Det är då lätt hänt att upptäcker hur illa det är förrän det är för sent. Detta scenario gäller framför allt vid likviditetsbrist. Man inser helt enkelt inte att man inte har tillräckligt med pengar till att betala löner, leverantörsfakturor och så vidare.

”Det är sällan företagare ser problemen i tid själv, utan ofta är det nätverket av rådgivare, som bokföringskonsulten, revisorn eller en advokat, som reagerar först. Det innebär många gånger att hjälpen söks väldigt sent. Men ju tidigare man söker, desto fler handlingsalternativ finns på menyn. Väntar man för länge är det kanske bara konkurs som återstår”, menar Mikael Kubu som är VD på Ackordscentralen.

Om man har ett väldigt litet företag utan anställda och kan sköta den mesta bokföringen på egen hand utan problem eller om man har ett vilande bolag kan det fungera bra utan en revisor, men om dessa beskrivningar inte stämmer in på ens företag så bör man överväga att anlita en revisor.

Vad ökningen av konkurser betyder för dig

Vissa län hade det värre än andra under 2018. I augusti ökade antalet konkurser i Västmanlands län med 233% och i Västerbottens län med 267%. Detta får dock delvis en förklaring i att det främst var små inaktiva företag som gick i konkurs.

Så vad betyder denna statistik egentligen för dig som privatperson eller företagare?

För ditt företag behöver det inte betyda så mycket, du behöver antagligen inte oroa dig för att gå i konkurs om du har ordnade finanser, högkonjunkturen håller fortfarande i sig. Däremot kan vi dra slutsatsen att oseriösa företag som är mer eller mindre oärliga ökar och därför gäller det att vara uppmärksam på vilka man handlar av.

Vill man veta mer om vilka företag som klassas som oseriösa och som man borde undvika så kan man läsa igenom Svensk Handels varningslista. Där finns företag som skickar bluffakturor med och sådana som skickar missledande erbjudanden eller använder andra oseriösa försäljningsmetoder. Alla oseriösa företag är så klart inte med på listan, så man måste fortfarande vara försiktig.


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: konkurser