Arbetsmarknadens pånyttfödelse – från vinstjakt till utveckling

3
Interim management genom Brightmill. Foto: Rawpixel.com
Interim management genom Brightmill. Foto: Rawpixel.com. Free image for commercial use.

FÖRETAGANDE. På 80-talet kom börshajarna och visade hur “lätt” det var att tjäna stora pengar. Med den nya ekonomin blomstrade västvärlden och Sverige. Allt handlade om att jaga vinster och växa mer, slå ut konkurrenterna och skaffa ett inofficiellt monopol. Kosta vad det kosta vill. Idag tänker allt fler företag mer humant och det tjänar alla på.  

1990-talet bjöd på internet och den globala marknaden blev något som fanns nära till hands och ledde till att gigantiska företag växte fram som Amazon. 00-talet kom och vi började bli medvetna om skadorna som denna inställning har gjort med sjukskrivningar, kraschade löner och djupa dalar efter höga toppar. När vi närmar oss nutid verkar vi vara trött på att jaga vinster på alla sätt.

Det är inte någon som har missat artiklar om arbetslöshet och sjukskrivningar. Det börjar sakta bli bättre men mellan slutet av 90-talet och början av 2000 fanns det över 600,000 personer som var förtidspensionerade eller hade varit sjukskrivna längre än ett år. Man har diskuterat fram och tillbaka vad som orsakat antalet sjukskrivningar men det finns inget tydligt mönster att se. Det har dock lett till stora förändringar på arbetsmarknaden.


Istället för en vinstjakt som bygger på att köra av dem som är i vägen, stannar företaget bilen och plockar upp dem. Om personen har något att tillföra företaget får de en chans att utvecklas och skapa en karriär som gynnas deras eget välbefinnande samt företagets vinst.


Bättre med glada människor

Företaget Brightmill som sysslar med interim management och chefsrekryteringar, menar att detta koncept har gjort arbetsplatsen mer stimulerande och utvecklande för de anställda.


Snarare än att välja en tillsvidareanställning, kan företag hyra in kompetensen de behöver just nu. Interimschefen får samtidigt ett spännande jobb med nya arbetsuppgifter och en chans att utveckla sina egna färdigheter och bygga ett kontaktnätverk.


Företag ser klara fördelar med tillfredsställda anställda, när man tidigare ansåg att en anställning ska återbetalas i tacksamhet. En glad arbetare är bättre, snabbare, stannar längre och sjuk mindre. Och de som jobbar hos olika arbetsgivare behöver aldrig tröttna på sina arbetsuppgifter, för runt hörnet finns nästa jobb med helt nya förutsättningar. Kan detta vara vägen vi tar in i 2000-talet? Kommer tillsvidareanställningar bytas ut till behovsanställningar? En intressant frågeställning som bara framtiden kan utröna.

Text: Extern skribent

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
22 januari 2019 kl 00:48

Arbetsmarknaden och människorna behöver en mix som tillfredställer deras ömsesidiga behov.

Digitalisering, automation och robotisering minskar behovet av mänsklig arbetskraft. Om vi inom frihandelsområdet, eller nationen om vi går ur, förstår att vi måste enas om skatter, löner och arbetstid, för att kunna dela solidariskt på produktivitetsökningen och jobben så kommer det nog gå utmärkt.

Vi måste inse att vinsten måste beskattas istället för arbetet, nu när allt fler robotar utför arbete. Röstar vi för en sådan intelligent politik så kommer det sannolikt leda till acceptans och balanserade löner som gör att alla kan trivsas, men EU är idag ett stort problem som inte tar hänsyn till människornas behov.

Tant Pia
Tant Pia
Gäst
6 januari 2019 kl 13:20

Jag tror inte att behovsanställningar kommer att ersätta tillsvidareanställningar såvida inte reglerna för lån och boende ändras. En glad arbetare är helt korrekt mindre sjuk och mer lojal än en missnöjd men det förutsätter att båda har garanterade inkomster som förser dem med mat på bordet och tak över huvudet. Man kan inte förutsätta att alla vill ha motiverande och ständigt utmanande arbete för merparten i ett team brukar faktiskt trivas ganska bra med att göra samma sak varje dag. Vi behöver denna kombination för att få ett bra resultat. Med tanke på alla idéer som globalisterna har i sin linda så kanske det kan bli ett alternativ i framtiden för det verkar ju bara handla om företagens bästa.

Karl W
Karl W
Gäst
3 januari 2019 kl 06:55

Väldigt sant. Före 70 talet var det en fråga om att bygga företag och därmed långsiktigt värde. Det byggde välfärdssamhället. Det gjordes av Sveriges välutbildade och mycket erfarna ingenjörskår. Nästan alla ledare var ingenjörer. Efter 70 talet utvecklades ett slags rofferi-kultur, företag blev nästan ett slags roulettspel, snabba vinster gällde, målsättningarna var kvartalsrapporten eller max årsrapporten, utveckling struntade man i, speciellt långsiktig. Ingenjörerna petades till förmån för ekonomer, jurister och politiker, som inte bidrog på något sätt till utvecklingen och framtiden utan blev en slags parasiter, staten utvecklade en rovgirig kommunist politik att ta över, och företagare flydde på löpande band som IKEA och TetaPak. ASEA såldes ut till ABB, osv. Sveriges framtid, eller avsaknad av framtid, ligger idag i om man lyckas återetablera ingenjörskulturen och öka samverkan med Kina, där framtiden ligger. Misslyckas det kommer Sverige att falla sönder som Romarriket.