100,000 kr “fast pris” för att få uppehållstillstånd av Migrationsverket

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 7 februari 2019
- NewsVoice redaktion
Migrationsverket i Solna. Foto: Gleb Sater (public domain) via Google Maps
Migrationsverket i Solna. Foto: Gleb Sater (public domain) via Google Maps
Migrationsverket i Solna. Foto: Gleb Sater via Google Maps

En anställd på Migrationsverkets kontaktcenter i Kalmar utreds efter att denne misstänkts för mutbrott, skriver SVT. Den anställde hävdade att det bara var ett skämt, men en källa till NewsVoice hävdar att 100,000 kr är ett normalt “fast pris” för att få uppehållstillstånd av Migrationsverket.

En asylsökande i Kalmar fick ett mail från en handläggare på Migrationsverket som skrivit att med en rejäl inbetalning kan ärendet lösas.

”Det finns ingen handläggare. Om du ger mig 100,000 kronor så ska jag se till att ge dig en handläggare”, skriver SVT.

Den anställde hävdar istället att det var ett internt skämt med en kollega som råkade skickas iväg till en asylsökande. Den asylsökande som fick mailet anmälde händelsen till Migrationsverket i Västerås. En enhetschef i Kalmar anmälde därefter den anställde till Migrationsverkets internutredning.

“Jag tycker att vi har tagit vårt ansvar i frågan. Beteendet strider fullständigt mot vår värdegrund”, sa den tillförordnade enhetschefen Jan Ekdahl, enligt SVT.

NewsVoice källa, en asylsökande person, berättar att det är “fast pris” på 100,000 kr för att få sitt ärende handlagt med uppehållstillstånd som garanterat beslut. Den asylsökande personen uppgav att denne inte hade några pengar varpå en mellanhand som samarbetar med handläggare på Migrationsverket i Stockholm försökte förhandla. Denne menade att med lite tur kan mellanhanden finna en handläggare som nöjer sig med 60,000 kr i muta.

Korruption som räddar liv?

NewsVoice har haft direktkontakt med mellanhanden vid ett par tillfällen, en man från Mellanöstern, som vid tillfället var restaurangägare. Mannens umgänge bestod av välbärgade personer med dyra kläder och bilar. Han hade även satt i system att tillsammans med sina kollegor utnyttja statligt bidrag för att starta restaurangverksamheter med avsikten att inte investera eller fullfölja för att kunna behålla pengarna.

Samarbetet med Migrationsverkets handläggare var bara en av flera sidoverksamheter.


Mannen menar att det är moraliskt rätt att hjälpa människor att få stanna i Sverige eftersom Migrationsverket inte bryr sig om de som skickas hem mördas eller inte i sina hemländer.


NewsVoice har tidigare kritiserat Transparency Internationals svenska verksamhet för att bluffa när den bedömt att korruptionen i Sverige är mycket låg. Vid en ytlig granskning av organisationens bedömningsgrund visade det sig att den saknar vetenskaplighet och istället bygger på uppfattningar.

Text: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Allas lika värde marknadsförs alltid av människor som anser sig vara förmer än vanliga människor. Används för att undvika ansvar.

 • Migrationsverket är en myndighet befolkad av människor från jordens alla hörn, relativt många med invandrarbakgrund. Att det ibland denna grupp med helt andra moraliska och kulturella preferenser skulle vara svårt att motstå möjligheten att ta lite mutor är ju inte så svårt och begripa. De tar med sig sina seder och bruk till Sverige.

  Vad som däremot irriterar är att detta mörkas och att den vilken skulle ha mage att uppmärksamma detta då blir stigmatiserad som rasist, och dyl.

  Att svenska myndigheter tillåts ägna sig åt kriminell verksamhet kan vi skylla på politikerna, så länge den politiskt korrekta värdegrunden dominerar så kan detta bedrägeri fortsätta.

 • Med tanke på den volymmässiga totalinvandringen vi har haft de senaste åren och myndighetsrobotarnas karaktär, så är nog den här “löneförmånen” mer en regel än ett undantag.

 • Värdegrund och allas lika värde är något av det värsta ord jag hör och ingen vet vad det betyder. Dessa ord styr allt numera och gör alla samhällsfunktioner paralyserade. Ingen vågar ta ansvar därför att man är så rädd att man inte följer “värdegrunden”. För mig kommer en våldtäktsman eller äldrerånare inte att ha lika värde som en skötsam människa och då faller betydelsen direkt. Men jag har läst att det från början är en felöversättning från FNs stadgar. Dom nämner “värdighet” och i Sverige har man fått det till “värde”.Orden har inte samma betydelse.

 • Bra att sådant här kommer fram, men vem är förvånad??

  Och att den tillförordnade enhetschefen Jan Ekdahl säger att “Beteendet strider fullständigt mot vår värdegrund” stärker bara uppfattningen hur korrumperat allt är. Vadå värdegrund??? Beteendet är ju kriminellt!

  Det bedrägliga påhittet “Värdegrund” används mer och mer hos företag, myndigheter och politiker som en sorts ersättare för Svensk lag.

  Jag tror banne mig att jag själv skall skapa mig en egen värdegrund att använda mig utav vid lämpligt tillfälle. Värdegrund tycks ju stå över lagen…..

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *