Cancerprevention: Vad behöver du veta för att skydda dig?

8
Cancerprevention och vad du behöver veta om cancer. Foto: StartupStockPhotos.com. Pixabay.com-licens
Vad du behöver veta om cancer. Foto: StartupStockPhotos.com. Pixabay.com-licens

CANCERPREVENTION. Kerstin Unger-Salén som driver ett hälsocenter för cancerprevention i Spanien går på djupet med de egentliga ursprungen till cancers uppkomst. Hon anser att nya forskningsrön och ett bättre vetande inte återspeglas inom den etablerade frisk- och sjukvården. Hennes debattartikel är väl underbyggd med referenser och bör ge många cancerdrabbade nytt hopp om att ett tillfrisknande är fullt möjligt bortom radikala metoder som kemo och strålning.

Text av Kerstin Unger-Salén som driver hälsobloggen Alltomcancer.com

Cancer fortsätter att öka och medför oerhört lidande för de som drabbas. Det finns inga tecken på att denna trend håller på att vända. Enligt WHO, Världshälsoorganisationen, är cancer vanligare i hög-inkomstländer, som Norden, Storbritannien och USA, vilket anses ha att göra med ”livsstilsfaktorer såsom rökning, kost, fetma och alkohol”. Naturligtvis också därför att man lever längre i de länderna. Men det sistnämnda stämmer inte helt.

Danmark har exempelvis den högsta cancerincidensen i Europa, men däremot redovisar Spanien vars befolkning lever längre, väsentligen lägre cancersiffror (de ligger på 31:a plats). Japan är än mer slående för de har högst livslängd, men ligger på 41:a plats vad gäller cancerincidens.

WHO anser att kostvanor och livsstil avgör skillnader i hur hög en cancerincidens en viss befolkning drabbas av. Från år 2000 till 2014 har cancerincidens i Europa gått upp med 50 %! Det är vad WHO, Cancer Rapport förutsåg redan 2003. De förutspådde en ökning fram till år 2020 med 50%. Antalet cancerincidenser i världen ökar enligt WHO på ett alarmerande sätt.

Statistiken visar dessutom att cancer drabbar alltfler yngre människor, vilket är extra sorgligt. I en artikel i Telegraph.co.uk 2016 bekräftas detta. Jag citerar:

”Det moderna livet dödar barn. Antalet unga (åldrar 15 till 24) som diagnosticeras med cancer, har gått upp 40% under de sista 16 åren, p.g.a. föroreningar i luften, pesticider, dåliga kostvanor och strålning, varnar forskare.”

Trots alla forskningspengar, har man inte lyckats minska risken för cancer. Det är ett klart misslyckande som borde leda till reflektion över vad man gör fel.


Kraftfulla satsningar för att förebygga cancer lyser fortfarande med sin frånvaro. Så länge man inte vill gå till grunden med vad som orsakar en cancerutveckling kommer man inte kunna göra några verkliga genombrott.


Knappast muterande gener det handlar om

I officiella sammanhang bland cancerforskare, onkologer och hos Cancerfonden anser man att muterade gener skulle vara ansvariga för uppkomsten av cancer, men det ifrågasätts allt mer.

Låt mig försöka förklara. Mutationer är vanliga och leder inte nödvändigtvis till en cancerväxt. Det är en förändring som kan ske i generna när en cell delar sig. Mutationer kan bero på misstag i överföring av DNA vid celldelning, men också pga yttre faktorer. För att det ska bildas en cancercell behövs minst ett halvt dussin mutationer

I de flesta fallen tar immunförsvaret hand om muterade celler genom att döda dem på en gång, utan att vi ens vet om att det skett. Forskning är överens om att immunförsvaret spelar en central roll i att förebygga cancer.

Mutation som associeras med cancer, kan tom vara mer än vanliga i hälsosamma celler, enligt forskning av Martincorena, Iñigo, and Peter J. Campbell: “Somatic mutation in cancer, and normal cells”, Science 349.6255 (2015): 1483-1489.)

Man har tex funnit att en mutationer som är kännetecknande för en kronisk myeloid leukemia (CML) testade även positivt hos hälsosamma människor, som inte hade drabbats av denna typ av leukemi. Det betyder menar forskarna, att mutation som associeras med cancer inte behöver leda till cancer. Därför kan också tidig diagnosticering ge ett falskt alarm.

Hur ska vi då veta vilka omständigheter gör att muterade gener leder till en cancerväxt? Allt pekar på att det som sätter igång cancer är en konsekvens av vilken inre miljö de muterade generna befinner sig i. De är inte i sig anledningen varför en cancertumör börjar växa utan är snarare vad som kännetecknar en cancer när den väl etablerat sig.

Läs resten av artikeln på TV Helse | Mediasamarbete med NewsVoice

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

8 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Tant Pia
Tant Pia
Gäst
10 februari 2019 kl 10:03

Petrokemiska industrin äger läkemedelsindustrin som äger livsmedelsindustrin. Cancer är en kassako.

Savalle
Savalle
Gäst
7 februari 2019 kl 10:57

För att undvika att drabbas av cancer är det viktigt att sträva efter att minimera intaget av gifter.

I Bibeln talas det om rena och orena djur. Walter Veith, som varit professor i zoologi, ger här en förklaring till varför de så kallade orena djuren, exempelvis grisen, inte tilläts som föda:

https://www.youtube.com/watch?v=e9UjzFoE1FI

Före syndafallet åt människorna endast vegetarisk föda. Valter Veith förordar denna kosthållning av hälsoskäl. Varför berättar han om i detta föredrag:

https://www.youtube.com/watch?v=V4SFeFKN088

Kerstin Unger Salen
Kerstin Unger Salen
Gäst
6 februari 2019 kl 17:16

Tack för nyanseringar och framför allt Sten Björsell som jag instämmer med helt och hållet med. Vill också säga att det är stor skillnad om man har eller just haft cancer eller om man vill förebygga. I det förstnämnda fallen skulle jag undvika kött helt och hållet under och minst ett år efter behandlingar.Det är ju också så sant att det finns bra och dåligt kött. Köp gärna ekologiskt från en närboende svensk bonde och undvik hårdstekning.
Mer än ett hundratal epidemiologiska studier om köttkonsumtion och ökad cancerrisk har rapporterats från flertalet länder. Dessa utvärderingar har tittat på alla typer av rött kött inklusive lamm, biff, gris och kalvkött samt processat kött (korvar, hamburgare och andra industriframställda köttprodukter, charkvaror). De pekar enhälligt på att det finns en klar länk mellan cancerincidens hos befolkningen i de länder där man äter mest kött. The China Study var en av de största men mänga andra har gjorts sedan dess som visar på denna korrelation.
År 2015 kom WHO ut med en ny klassificering av möjligen cancerframkallande mat, och rött och processat kött finns med på listan. Tillagning och förberedning (grilla eller steka på höga temperaturer) nitratpreparerade skinkor och annat kött som saltats eller rökts etc. spelar stor roll.
De cancerformer som mest associeras med kött-konsumtion, speciellt processat kött, är bl.a. ko-rektal, ändtarms- lung-, urinblåsa, mage och pankreascancer.
Länder som exempelvis Danmark och USA, där köttkonsumtionen är som högst, visar också högst cancerincidens. Om befolkningen dessutom äter mycket sötade eller glukosframkallande matprodukter, lider av fetma, stressar, röker och motionerar lite, har vi ett klart recept för cancer.

Hasse
Hasse
Gäst
5 februari 2019 kl 14:02

Per
Svenskt ekologiskt kött är ganska okej. Men som du läste i artikeln är cancerincidensen i Europa högst i Danmark.
Deras köttindustri är inte bra vilket förmodligen är orsaken till att många av Danskarna får cancer.
https://youtu.be/cMXc7ZDLLNM
Kolla efter 1:20:30 men se gärna hela.

Hasse
Hasse
Gäst
Reply to  Hasse
6 februari 2019 kl 12:31

Ja det var så jag menade också. Tänkte bara lägga till skillanden på friskt kött och sjukt kött är att sjukt kött faktiskt kan bidraga till cancer.
Tumme upp 🙂

sten bjorsell
sten bjorsell
Gäst
5 februari 2019 kl 12:56

Karl M: Levern producerar ca 50% av all lymfa. Långvarig överkonsumtion av alkohol och/eller fruktos försämrar leverfunktioner med följdeffekter på lymfsystemet och därigenom på immunsystemet. Lymfan samlar upp “avfall” och levern rensar en del av detta.
Vi lever inte länge med en trasig lever, eller trasigt lymfsystem.

Karl M
Karl M
Gäst
5 februari 2019 kl 12:18

saknar nämnandet av det lymfatiska systemet.

tips: Robert Morse.

sten bjorsell
sten bjorsell
Gäst
5 februari 2019 kl 12:05

Gillade speciellt: “Kanske vore det en bra ide att minska socker/glukoskonsumtion för cancerpatienter istället för att uppmana dem att äta sockerrik mat för att inte gå ner i vikt under pågående cancerbehandlingar.” (Tydligare om man skrivit “socker/fruktoskonsumtion”, se nedan.)
Vårdare och läkare verkar vara räddare för kakexi än för cancer! Så idag dör patienterna istället ofta snabbare utan att minska i vikt genom noggran “förskrivning”(!) av söta “energidrycker”!
“Energidryckerna” håller vanligen minst 50% fruktos, något som bara lever och cancerceller kan ta upp direkt. Samma fruktos förbrukar viktiga antioxidanter i levern då giftiga aldehyder bildas när fruktosen bryts ned. Ungefär samma aldehyder som bildas vid stora mängder alkoholintag.
Detta borde vara absolut NO-NO-NO!
Vid omställning till fettdrift istället krymper tumörer genom sockerbrist medans resten av kroppen överlever med minimal viktnedgång, utan skador på lever och de system den skall hålla rena.
Och lågt protein- och kolhydratintag medför att kroppen ställer om sig till “underhåll” istället för “tillväxt” (sök mTOR) vilket medför att all slags cancer då får det mycket svårt att överleva.
Dom få cancerfall jag känt personligen har kännetecknats av stort sockerberoende och -intag.
Sök gärna på “cancer en metabol sjukdom” för mer information.