Rödhåriga – Svåra att söva, tål stark mat bättre och kan vara smartare

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 februari 2019
- NewsVoice redaktion
Rödhåriga har annan genetik. Foto: Wes Rocha. Licens: Pexels.com (free use)
Rödhåriga har annan genetik. Foto: Wes Rocha. Licens: Pexels.com (free use)
Rödhåriga har annan genetik. Foto: Wes Rocha. Licens: Pexels.com (free use)

Rödhåriga personer är mer temperamentsfulla, känsliga och tål inte smärta. Forskningen visar att den “rödhåriga” genen MC1R ger speciella egenskaper, enligt artikeln “Rödhåriga är genetiskt överlägsna” som nämner Julianne Moore, Mick Hucknall (Simply Red), David Caruso och Gillian Anderson (X Files) som exempel.

Enligt artikeln i Illustrerad Vetenskap styr genen MC1R färgen på håret, men även psykologiska egenskaper och smärtupplevelser. Rödhåriga personer tåla inte smärta så bra som andra människor och de behöver ofta mer narkos för att kunna sövas.

Forskning vid Aalborg Universitet i Danmark visar att rödhåriga endast reagerar kraftigare på vissa typer av smärta såsom tandsmärtor och extrem kyla, men de klarar nålstick, tryck, stark mat och hetta bättre än andra.

Enligt de danska forskarna är genen MC1R involverad i centrala funktioner i hjärnan tillsammans med undergrupperna MC2R, MC3R och MC4R. Teamet bakom en brittisk-amerikansk undersökning menar rödhåriga har fyra gånger högre sannolikhet att bli verkställande direktörer än andra inom samma demografi.

Rödhårighet är sällsynt i världen. Högst 2% av världens befolkning har röda lockar, avslutar Illustrerad Vetenskap.

Text: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Det var ett accepterat faktum när jag arbetade som narkossköterska för många år sedan att man skulle iaktta försiktighet med rödhåriga vid narkos. Jag vill minnas att rödhåriga var svårare att väcka efter narkosen. Rödhåriga är ju inte en så stordel av befolkningen så särskilt stor stor erfarenhet har jag inte.
    Men vi hade en rödhårig överläkare och honom skojade vi med och undrade hur det skulle gå och söva honom om det skulle behövas.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *