Rödhåriga – Svåra att söva, tål stark mat bättre och kan vara smartare

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 19 februari 2019
- NewsVoice redaktion
Rödhåriga har annan genetik. Foto: Wes Rocha. Licens: Pexels.com (free use)
Rödhåriga har annan genetik. Foto: Wes Rocha. Licens: Pexels.com (free use)
Rödhåriga har annan genetik. Foto: Wes Rocha. Licens: Pexels.com (free use)

Rödhåriga personer är mer temperamentsfulla, känsliga och tål inte smärta. Forskningen visar att den “rödhåriga” genen MC1R ger speciella egenskaper, enligt artikeln “Rödhåriga är genetiskt överlägsna” som nämner Julianne Moore, Mick Hucknall (Simply Red), David Caruso och Gillian Anderson (X Files) som exempel.

Enligt artikeln i Illustrerad Vetenskap styr genen MC1R färgen på håret, men även psykologiska egenskaper och smärtupplevelser. Rödhåriga personer tåla inte smärta så bra som andra människor och de behöver ofta mer narkos för att kunna sövas.

Forskning vid Aalborg Universitet i Danmark visar att rödhåriga endast reagerar kraftigare på vissa typer av smärta såsom tandsmärtor och extrem kyla, men de klarar nålstick, tryck, stark mat och hetta bättre än andra.

Enligt de danska forskarna är genen MC1R involverad i centrala funktioner i hjärnan tillsammans med undergrupperna MC2R, MC3R och MC4R. Teamet bakom en brittisk-amerikansk undersökning menar rödhåriga har fyra gånger högre sannolikhet att bli verkställande direktörer än andra inom samma demografi.

Rödhårighet är sällsynt i världen. Högst 2% av världens befolkning har röda lockar, avslutar Illustrerad Vetenskap.

Text: NewsVoice

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice