Norberg: Svenska kronan i fritt fall

22
244
Var beredd på en ekonomisk krasch. Foto: Darko Djurin. Licens: Pixabay.com (free use)
Var beredd på en ekonomisk krasch. Foto: Darko Djurin. Licens: Pixabay.com (free use)
Jan Norberg 2019.Foto: T. Sassersson, NewsVoice.se
Jan Norberg 2019. Foto: NewsVoice.se

EKONOMI & DEBATT. De vilka av läsarna som funderar på en utlandssemester i sommar borde nog fundera över sitt val av länder att åka till. Det är ett fåtal länder vars valuta presterat sämre än den svenska kronan. För svensk exportindustri kan den svenska kronans kräftgång ses som rena dopingmedlet, man säljer svenska varor och tjänster till omvärlden tack vare en lågt värderad krona som dessutom befinner sig i fritt fall.

Tidigare då Sverige låste fast kronans värde i fasta växelkurser samtidigt som man systematiskt och regelbundet devalverade sig ur den egna inflationen, kunde man för stunden vända sig åt sidan och somna om.

Efter att George Soros utmanade den svenska valutan i början på 90-talet och Carl Bildt regeringen försökte intervenera genom att höja räntan så tvingades man ge upp då räntan momentant nådde upp till 500%. Soros hade vunnit spelet om den svenska kronan. För övrigt samma Soros som nu agerar politiskt inom ramen för den dolda globalistmaffians räkning.

Att den svenska valutan tappar sitt värde som den gjort nu under flera år går att jämföra med att kissa på sig, det blir varmt och skönt ett kortare tag för att senare övergå till att bli blött, kallt och äckligt.

Vad som åstadkommit den svenska kronans fall går att diskutera ur många olika perspektiv, men det är ett faktum att omvärldens tro på den svenska ekonomin förflyttas successivt nedåt för varje dag. Svenska politiker har inte heller det inflationsverktyg man hade tidigare.

Vid situationer som denna när omvärldens förtroende för den svenska kronan, dvs den svenska ekonomin, är så lågt så brukar detta utlösa ganska dramatiska effekter när det till slut gått för långt. Är vi då där ännu?

Kanske inte riktigt än men den svenska befolkningen, åtminstone de vilka är nettobetalande skattebetalare, går en bister framtid till mötes. Så länge Riksbanken inte ser det som sitt ansvar att försvara den svenska kronkursen och när svenska politiker fortsätter att stoppa sina huvuden i sanden så skjuts problemet upp.

Den svenska samhällsekonomin går som en Tesla sade finansminister Magdalena Andersson i ett bevingat yttrande för en tid sedan. Varför hon sade detta är däremot svårt att förstå om nu besitter nationalekonomiska grundkunskaper, eller ville hon mot bättre vetande möjligen, inför valet 2018, få svenska väljare och tro att Sveriges ekonomi är i gott skick?

När verkligheten nu så sakteliga tränger sig på samtidigt som en lågkonjunktur i sakta mak etablerar sig så kommer fallet i den svenska ekonomin att bli betydande. Långt värre än i många av våra grannländer i Europa. Lågkonjunktur i kombination med en kraftigt försämrad kronkurs blir rena giftpillret för svensk exportindustri.

Privatekonomiskt är dessutom genomsnittssvensken ett av världens mest överbelånade folk, mestadels pga ett artificiellt lågt ränteläge. Inte ens inflationen kan kompensera den privatekonomiska lånesituationen då bostadspriserna redan börjat falla ganska rejält.

Så läget ser mörkt ut för den svenska ekonomin, något dagens politiker absolut inte vill prata om. Vilken politiker vill framstå som mr Doom?

Med en massinvasion som inte direkt förbättrar möjligheterna att spara sig ur den kommande krisen gör ju situationen än mer brännande ur ett politiskt perspektiv.


Återställaren lär ju i vanlig ordning bli att höja skatterna ordentligt, både för vanliga inkomsttagare men också för företagen. Företagen brukar då svara med att flytta ut ur Sverige för att på sikt kunna överleva i en av konkurrens präglad omvärld. Vad det betyder för svensk arbetslöshet återstår att se.


Vad Du som individ kan göra är det nog bäst att Du börjar fundera på. Läs gärna Nordeas syn genom att klicka länken här nedan.

Text: Jan Norberg

Källor och relaterat


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
22 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Harriet Larsson
Gäst
20 april 2019 kl 12:31

Norbergs artikel borde varenda Svensson läsa inför utlandssemestern, som allt färre nu har råd pga vår skräpvaluta.
Riksbankschefen Stefan Ingvers borde fundera på varför hans plan inte fungerar. Låga räntor skulle underlätta för företag att investera, men både investeringar och produktiviteten minskar. Magdalena Andersson funderar inte alls, hon fortsätter maniskt med sin Tessla och märker inte att det omtalade tåget har spårat ur.
Att alla finansiella kriser har föregåtts av växande kreditgivning och hög skuldsättning, tycks inte bekymra regeringen. Där Löfven, den globala springpojken, nu låter landet sjunka fort. Massmigrationen fortsätter i oförminskad takt, IS terrorister med sina barn som snyftalibi, måste nu hem.
När FN befaller, ligger “Jökarna” redan i startblocken. Kommunerna har redan kursdagar i rehabilitering och återanpassning. Nu räcker knappast förstående samtal och halal korvgrillning, för att dessa mördare skall bli snälla. Nya identiter är redan vardagsmat i Göteborg med bidrag, lägenheter och förturer. Att jämnt sprida ut dem över landet, tackar nog Skråmo för i sin grav, IS nätverket fixat och klart!
Att kommuner krisar på löpande band rör Jökarna inte i ryggen, rådet till Filipstad, Kalix, Vihelmina, Laxå m.fl som närmar sig konkursens rand, är bara höj skatten, spara mer på de gamla och öka utjämningsbidragen.
I regeringskansliets slutna rum misstänker jag att det kan låta så här:
“Våra gamla är vana att försaka, spara och gneta, dessa egenskaper måste utnyttjas till max. Eftersom de inte har vett att lämna jordelivet i tid, så sänker vi pensionerna rejält. Detta tröga folk måste inse att de måste arbeta till 75 och sluta att protestera mot Reinfeldts goda råd och i stället glädjas åt att få bo i en humanitär stormakt, som öppnar dörren för alla med behov av landets välfärd. För närande svenskar som vill ut, planerar vi en exitskatt och säljer de sitt hus, så blir kronorna så lite värda utomlands och de tvingas stanna kvar. En riktig win win situation, från vår kära riksbankschef…”
Demografin blir allt mer populär som orsak till att Moder Svea inte reser sig, migrationen är givetvis utan skuld, därför träffar alla stenar de resurssvaga, från makthavarna med sina korrekta följare, som är livrädda för att kalals främlingsfientliga.

Anders Åberg
Anders Åberg
Gäst
20 april 2019 kl 13:53

Nu skall vi nog inte se “Samhällsnytt” dvs. gamla högerextrema Avpixlat, som något orakel i ekonomiska frågor. Nordeas åsikt är klart intressantare, men inte helt självklar. Deras chart över EUR/SEK i nominellt handelsviktad SEK visar upp det som börsspekulanterna kallar en HS, en huvud skuldra formation. I deras värld tolkas det ibland som en möjlig vändpunkt. Hugade valutaspekulanter skulle således kunna ta det som en anledning att sälja Euro och köpa kronor. Dessa profetior har dock en besvärande förmåga att ofta slå fel.

Nordea oroas också över sjunkande produktionskostnader och därmed utebliven inflation, i huvudsak beroende på Kinesisk export.

Kanske är det så att den kommande lågkonjunkturen kommer att sätta lampan på det faktum som karl Marx lärde oss, nämligen att vinst enbart kan uppkomma ur mänskligt arbete. Rent teoretiskt kan alltså inte en helt automatiserad produktion skapa någon vinst, utan enbart bruksvärde. Marx kallade automatiseringens ekonomiska effekter “profitkvotens sjunkande tendens”. Den tendensen motverkas på olika sätt, b.la. av sammanslagning av företag till jättelika globala kolosser med vidhängande ökad priskontroll. Men förr eller senare blir detta omöjligt att kompensera för och rent teoretiskt skulle det leda till total arbetslöshet i tillverkningsindustrin och utebliven vinst i produktion. Om nästan alla är arbetslösa och ingen vill tillverka något utan vinst så har marknadsekonomin slagit ihjäl sig själv.
Produktionen har däremot blivit gratis och med en annan samhällsorganisation skulle det erbjuda oanade framtida möjligheter.
Poängteras bör att detta är ett teoretiskt resonemang, massor av oförutsägbara saker kan inträffa på vägen dit.
Vi är iallafall inte där ännu, men kanske kan Nordeas oro vara ett tecken på att vi närmar oss.

Korp
Korp
Gäst
Reply to  Anders Åberg
20 april 2019 kl 15:38

Vart är Sverige på väg? Utvecklingen sker avsiktligt dolt utanför demokratins ramar. Politiker talar om demokrati men de deltar i församlingar utan offentlig insyn.

Spelar det egentligen någon roll vilken av de skenbara politiska ytterligheternas företrädare (socialism eller kapitalism) som styr världen mot en katastrof för mänskligheten?
En globalistiskt, socialistiskt, imperialistiskt styrd världsordning är lika skrämmande som en globalistiskt, kapitalistiskt, imperialistiskt styrd världsordning. De är som siamesiska tvillingar, som båda är lika skrämmande och förgörande.

Kort om Högerpartiets-Moderaternas historia (1934–52). Högern stödde helhjärtat eftergifterna till Hitlertyskland. Dessutom ville man förbjuda kommunistpartiet. Namnbytet till Moderata samlingspartiet 1969 var en följd av att begreppet ”höger” var helt ute. Det förknippades med diktatur och extremism.

Visionen om Europas Förenade Stater var en liberal idé redan på 1800-talet. EU-projektet följer Monnetplanen. Jean Monnet, en av de 7 fäderna till EU, förstod att Europas folk aldrig frivilligt skulle överge sina nationella identiteter. Därför fick man tillgripa det som kallats de små stegens tyranni. EU-projektet bygger inte på den demokratiska grundvalen. Med små stegen smulas suveräniteten sönder lite i sänder.

Monnet beskrev i ett brev den 30 april 1952 ”Europas nationer ska ledas mot superstaten utan att deras folk förstår vad som händer. Detta kan åstadkommas genom successiva steg, varje steg är maskerad som att det vore ett ekonomiskt syfte, men som kommer slutligen och oåterkalleligt leda till federation”.

Anders Åberg
Anders Åberg
Gäst
Reply to  Korp
20 april 2019 kl 16:45

Vart är världen på väg Korp? Globalismen är utan tvekan en skrämmande hydra. Oerhörd, både ekonomisk och politisk makt har samlats i en mycket liten elits händer.

Den socialistiska världen har kanske inte visat så mycket av imperialistiska tendenser. Det mesta som t.ex. Stalin gjorde förklaras bättre med försvar mot den aggressiva västvärlden. Stalin hade hur lätt som helst kunnat sno åt sig både Finland och Manchuriet, men det gjorde han inte.
Den socialistiska världen finns dock inte kvar och sannolikheten för dess återkomst är liten.

Den enda verkliga motkraft till den ekonomiska eliten som världen någonsin sett är arbetarrörelsen och det är nog fortfarande så att folkliga demokratiska organisationer är det enda som kan rubba överhetens makt.
Dom organisationerna finns dessvärre inte heller kvar, men om vi inte vill bli passiva åskådare till hur globalisterna krossar både våra länder, vår demokrati och vår välfärd så måste vi nog bygga upp dom igen.

Korp
Korp
Gäst
Reply to  Jan Norberg
20 april 2019 kl 17:57

[Din kommentar är helt off topic. Din kommentar är därför raderad. Du diskuterar bla nazister och andra världskriget. Artikeln handlar om svenska kronan.]

Kork skriver bla:
“Vem har störst behov att kalla Sverigedemokraterna för rasister, facsister och nazister? Var finns fascisterna, rasisterna och nazisterna?”

Korp
Korp
Gäst
Reply to  Korp
20 april 2019 kl 21:09

[Din kommentar är helt off topic. Din kommentar är därför raderad. Du diskuterar bla nazister och andra världskriget. Artikeln handlar om svenska kronan.]

Korp
Korp
Gäst
Reply to  Korp
21 april 2019 kl 04:10

Torbjörn Sassersson.. Mina prioriterade politiska intressen befinner huvudsakligen långt utanför den svenska ankdammsdebatten.
Vissa ämnen är dock ibland intressanta att försöka kommentera i NewsVoice i den mån de inte censureras.
Men att käbbla med den aggressive epitetssättaren och halmgubbebyggaren och artikeltjuven Janne “Bill Snorberg” avstår jag från.

Torbjörn Sassersson red.
Reply to  Korp
21 april 2019 kl 16:11

Ok.

Norberg måste sluta sätta epitet. De är dags nu. 😉

Korp
Korp
Gäst
Reply to  Korp
20 april 2019 kl 17:28

Vi är på väg mot ett samhälle styrt av en totalitär diktaturstat.
Världsherrarna på Wall Street styr både den extrema högern, den extrema vänstern och alla varianter däremellan. Konflikter och hat piskas fram. Förändring genom kaos (Ordo ab Chaos) myntades av frimurarsekten Scottish Rite på 1300-talet. Världskrig, krig och revolutioner har skett och sker avsiktligt för att med blodspengar omforma Europa- och jordens övriga samhällen. Lita aldrig på politiker! Sverige har aldrig varit demokratiskt styrt. Sverige styrs idag av USA, EU och FN.
FN planeras bli den nya världsregeringen. De må stegens tyranni öppnar vägen till en totalitär superstat där alla militära och polisstyrkor kommer att överföras under FN:s kommando. Vänster och höger flyter ihop. Kommunism och kapitalism uppgår i varandra. De politiska ledarna deltar i samverkan med finansvärldens oligarker.
Enligt frimuraren general Wesley Clark finns det ingen plats i det moderna Europa för homogena nationella stater. “Det var en idé från 1800-talet och vi kommer att genomföra mångkulturalismen på 2000-talet. Vi kommer att skapa multietniska stater. Det är en tes som inte bara gäller Europa utan är en väg för en allmän internationalism och en enda dominerande regering. En enda världsreligion, med en enda polisiär kontroll för den sociala, politiska och religiösa omställningen. (1984: är en roman av den brittiske författaren och journalisten George Orwell som publicerades den 8 juni 1949. Romanen handlar om ett samhälle styrt av en totalitär diktaturstat).

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
20 april 2019 kl 14:29

Jättebra artikel Jan, som vanligt!

Själv är jag långtifrån någon ekonom, och denna materia är definitivt inget jag kan påstå att jag behärskar.

Men en del tror jag mig ändå förstå en del.

Bl.a. är jag inte ett dugg förvånad över att förtroendet för den svenska kronan bara faller och faller (kommentarer anser jag här överflödiga).

Jag tror heller inte att kronan kommer att bli stärkt de närmaste åren. Ibland kan jag känna, ok, hur skall ni lösa detta då, alla ni korrupta politiker?? Kom igen, vad skall ni hitta på nu som bortförklaring till den svenska nationens förfall??

Och alla ni Svenskar som ännu inte har vakanat, när skall ni vakna???

Effekterna av den politiskt bedrägliga verkligheten bärjar nu krypa närmare och närmare inpå ert skinn. Kanske är det dags att skaffa en väckerklocka?

pelle
pelle
Gäst
20 april 2019 kl 19:26

Det intressanta här är att de finns de som med näbbar och klor försvarar status quo, de TROR på den s.k. verklighet de växt upp med och indoktrinerats i. Men det VET ingenting. Verkligheten, den utanför Sundbyberg, där jag en gång bodde, är så läskig att få vågar se den. Den liknar nämligen inte alls det vi TROR oss se. Det är här det läskiga ligger. Alla våra värderingar och trossatser, är bara bluff och dimmor.
Men att våga sig igenom dessa dimmor, att våga ifrågasätta bluffarna – tja, det är inte många förunnat.

T.ex så TROR de fortfarande att ekonomismen är vår planets frälsare.
T.ex så tror de att politiker vill väl mot befolkningen.
OSV….

För mig får ni gärna sova vidare.

Torbjörn Sassersson red.
Admin
20 april 2019 kl 19:36

Anders Åberg 20 April, 2019 at 13:53

Åberg, sluta använda epitet som “högerextremt” i detta forum med avsikten att sänka ryktet för Samhällsnytt som bär en tung börda i Sverige, att utföra det otacksamma arbetet att beskriva Sveriges förfall.

Jag lägger nu in i kommentarsfiltret ordet “högerextremt” (el likn) eftersom det är mycket tröttsamt att läsa ett ord som faktiskt förlorat sin betydelse i en debatt som utvecklas. Det är så att säga inte de “vänsterextrema” (ett annat tröttsamt ord) som avgör vad som är extremt.

Ser jag ETT enda försök till att använda epitetet “högerextremt” någonstans i NewsVoice kommentarsfält kommer denne person omedelbart att svartlistas resten av 2019.

Se sidan om kommentarsregler: https://newsvoice.se/kommentarsregler/

NewsVoice är som vanligt öppet för sunda vänster- och högerpersoner och personer som inte identifierar sig som varken höger eller vänster. Välkomna att diskutera som normalt funtade människor.

Nu TILLBAKA till ÄMNET som Norberg skriver om dvs “Svenska kronan i fritt fall”. Det finns inget vänster eller högerextremt i ämnet “den svenska kronan”.

Anders Åberg
Anders Åberg
Gäst
Reply to  Torbjörn Sassersson red.
20 april 2019 kl 20:00

[Ok det blir utvisning på den kommentaren Åberg. Du begick just flera brott mot kommentarsreglerna. Jag ska dock ta upp din kritik mot Norberg med honom. Välkommen åter 2020. ]

Birgitta
Birgitta
Gäst
21 april 2019 kl 11:21

Har vi råd att vara med i EU med tanke på att vi kan komma att behöva betala in än fler miljarder till dem? Det är dags att sätta bulemiska EU på hård svältkost och sätta tvångströja på våra helt sanslösa politiker som vansköter landet. Själv ser jag Sverige som en slags Ebberöds bank som delar ut pengar till kreti pleti som varken behöver betala tillbaka något eller sätta in några pengar i banken. Sverige är ett socialt och politiskt sunkhål.

Sanningssägaren och journalisten Ulf Nilsson fick sparken från Expressen för sina åsikter. Han skrev en bok om det likriktade landet: “Sverige sluten anstalt” som inget förlag ville ge ut.

Boken i fulltext: http://www.gluefox.com/min/slutenanstalt.pdf

Gunnar Andersson
Gunnar Andersson
Gäst
21 april 2019 kl 11:52

Hade inflationen mätts i ökningen av penningmängden skulle räntan höjts ögona böj.
Men då skulle inte bankerna kunna fortsätta med sin hysteriska utlåning, vilket genererar deras vinstökningar.
Det tror jag är den enklaste förklaringen till alla dimridåer kring kronans minskande värde.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
21 april 2019 kl 17:17

Sverige har gått med i ett koncept som kallas för “race to the bottom”. Varken politikerna eller väljarna tyck förstå vad de röstar för i valen, eller skiter i det. Sent skall syndarna vakna, brukar det heta.

Macula_Transfer
Macula_Transfer
Gäst
22 april 2019 kl 00:47

Och ingen ställer sig frågorna: Hur skapas pengar? Vad är ränta?

En bok som rekommenderas är “Ekonomi utan ränta och inflation” av Margrit Kennedy. Utgiven av ett förlag med det i sammanhanget lite lustiga namnet Korpen år 1991. ISBN 91-7374-083-7 Originalet utgivet 1988.

Saxat ur texten på baksidan: “Det här är en bok som med några enkla grepp vänder upp och ner på vårt vanetänkande kring ekonomiska frågor. Den västtyska [sic] arkitekten och ekologiska ekonomen Margrit Kennedy visar här att räntan är det stora hindret för många investeringar, framför allt av småskalig och resurskrävande art. Anledningen är den att vi betalar höga räntekostnader för allt vi köper, också för mat vatten och bostäder. Kennedy hävdar att en ränte- och inflationsfri ekonomi är möjlig och dessutom en väg bort från en hotande global ekonomisk och ekologisk kollaps, där tredje världens skuldbörda är den mest explotionsartade faktorn./…/”

/Macula_Transfer