Läkare: Vetenskap och Folkbildning “sänkte” Vidarkliniken

publicerad 6 maj 2019
- av Robert Hahn
Robert Hahn, 2017. Foto från dokumentären "Kampen om Hälsoparadigmet" (med tillstånd)
Robert Hahn, 2017. Foto från dokumentären "Kampen om Hälsoparadigmet" (med tillstånd)
Robert Hahn, 2017. Foto (retuscherat av NewsVoice) från dokumentären “Kampen om Hälsoparadigmet” (med tillstånd)

DEBATT. Nedläggningen av Vidarkliniken i Järna är en viktig händelse. Beslutet innebär att många arbetstillfällen i Södertälje med omnejd förloras. Dessutom utarmas alla svenskars möjligheter till att välja alternativ och komplementär behandling om den traditionella sjukvården skulle misslyckas.

Bild: Robert Hahn, leg läkare, forskare på Södertälje sjukhus

Beslutet som fick sjukhuset på fall var att sjukvårdslandstingsrådet i Stockholms Läns Landsting, Anna Starbrink, inte förlängde avtalet med sjukhuset, vilket inspirerade ett par andra landsting till att också dra sig ur samarbetet.

En lång debatt har förts i lokalpressen (Länstidningen, LT) angående denna händelse. Jag påstod tidigt att föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) genom propaganda och påtryckningar bär ett stort ansvar för nedläggningen. Jag fick medhåll i sak av både Ursula Flatters från Vidarkliniken och VoFs ordförande, ekonomen Pontus Böckman.

Föreningens grundare, filosofen Sven Ove Hansson, har i decennier hävdat att antroposofin inte har något att tillföra det svenska samhället. Det avgörande formella argumentet här var dock att de homeopatiska läkemedel, som till viss del används på Vidarkliniken, sägs sakna effekt.

Några artiklar från debatten:

Pontus Böckman, 2017
Pontus Böckman, civilekonom och ordförande i VoF. Foto (beskuret): Eransegev. Licens: CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Pontus Böckman menar i LT 1/4 att Vidarkliniken får skylla sig självt så länge dessa läkemedel inte visats fungera i objektiva, dubbel-blinda randomiserade studier.

Men sådana studier finns ju redan, och väldigt många dessutom. I sjukvården brukar man säga att 3 oberoende RCT som givit samma resultat räcker för att en metod skall kunna användas praktiskt. Det finns drygt 200 RCT:s om homeopati. Det borde alltså finnas utmärkta chanser att avgöra om homeopatiska preparat är mer effektiva mot sjukdomar än vatten, som är jämförelsepreparat. Skillnaden i terapeutisk effekt mellan homeopati och vatten har sammanfattats i 3 så kallade meta-analyser. Alla tre grundar sig på RCTs som forskarna i förväg valt ut för att de håller en god kvalitet.

I LT den 5/4 skrev jag att en meta-analys av nästan 100 sådana studier redan 1997 klart visade att homeopatiska medel har medicinska effekter (Linde, Lancet 1997). Två efterföljande sammanställningar, 2001 och 2005, bekräftade att man måste bortse från mer än 95% av dessa studier för att den statistiska fördelen för homeopatika skall falla bort (Cucherat M, Clin Pharmacol 2000; samt Shang, Lancet 2005). Det är starka siffror.

Pontus Böckman meddelar stolt att VoF alltid är berett att ändra uppfattning om nya vetenskapliga rön framkommer. Det låter vackert, men så har ju inte skett. Trots att det borde stått klart redan 2005 att homeopati har medicinska effekter så har VoF snarast intensifierat sin propaganda. Exempel är att VoF under Almedalsveckan 2011 fick både den svenske astronauten Christer Fuglesang samt ett en grupp tonåringar att, på bästa sändningstid i TV, gå i god för att homeopatiska läkemedel är verkningslösa.

Vilka finns med i föreningen Vetenskap och Folkbildning?

Föreningen Vetenskap och Folkbildning består av ett par tusen personer som nästan alltid befinner sig i vetenskapens marginal. Det är datatekniker, gymnasielärare, studenter och opinionsbildare som tror att deras medverkan i VoF gynnar vetenskapens intressen. VoF utmärks av en god portion självförtroende kopplat till en skrämmande brist på respekt för kompetensgränser. Man har god hand med media som, i likhet med många andra, föreställer sig att VoF är en slags akademi eller sammanslutning av kunniga vetenskapsmän.

En springande punkt i fallet Vidarkliniken är förstås hur mycket Anna Starbrink inspireras av VoF. Det har ryktats i flera år att hon privat rör sig i VoF-kretsar, men den frågan vill jag lämna därhän. Däremot tyder hennes ordval i media på VoF-influenser. Hon kallar homeopati för humbug, låtsasmedicin, och hokuspokus. Sådana nedsättande epitet används inte på universitet och högskolor, men regelmässigt av VoF. Listan kan dessutom göras lång på de tillfällen när Starbrink i sin blogg (exempel 30/6 2016) och annorstädes (exempel Dagens Medicin 6/4 2017) upprepat VoFs klassiska tes att någon effekt av homeopatiska läkemedel inte gått att bevisa med vanlig forskning.

Man kan anföra många skäl till att inte använda homeopati. Behandlingen kan vara för dyr, farlig, svår att genomföra, och alternativen kan vara effektivare. Det är också i sin ordning om Böckman och Starbrink säger att de helt enkelt inte tror på homeopati, men när man påstår att den är verkningslös så har man faktiskt fel och den slutsatsen bygger på dagens mest sofistikerade metoder för att klargöra denna fråga.

Fuglesang och tonårspojkar saknar helt säkert kompetens för att själva läsa den medicinska litteraturen, som alltså visar att det är precis tvärtom mot den propaganda man lånat sig till. Detsamma gäller nog Anna Starbrink, som under 10 år trummat ut samma budskap.

Det kan visserligen kännas tryggt att lita på personer som utger sig för att representera vetenskapen. Men ibland lönar det sig att undersöka källan bättre.

Vidarklinikens öde illustrerar att en liten förening faktiskt kunnat styra hela samhällets uppfattning i en viss fråga. Det är skickligt gjort.  

Text: Robert Hahn, professor och leg. läkare, Södertälje


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Ja det är väl belagt vad färgsättning gör i den offentliga miljön, uniformer är inte blåa för skojs skull, blått signalerar trygghet. För ett antal år sedan målade vi upp ett rum hos en boende på ett hem enligt en konsult från antroposoferna, alla väggarna hade olika färger då den boende hade ett syndrom som gjorde att han fastnade i sig själv. Genom att erbjuda en miljö som hela tiden skiftade i kulör var tanken att han skulle erbjudas förändring hela tiden. En annan boende hade ett syndrom som gjorde att han aldrig fastnade, kallades vandraren, hans boende blev mycket blått med inslag av grönt. Så att påstå att färgen inte påverkar, pröva att måla era sovrum i rött, först blir ni upprörsa sedan sover ni väldigt gott, byt sedan färg till svart….ni vill bara därifrån.
  Alla reklambyråer förstår detta med färg, populärt är ofta en röd/grå kombination, kolla själv på hyllorna när du köper varor som du inte köper så ofta när du handlar, kolla var din blick söker efter, vad som signalera vad. Vi är inte alls så fria när vi irrar, den produkt med bäst färgsättning hamnar alltsomoftast i din varukorg. Reklampsykologi.
  Att färgsätta en tandläkarmottagning i rött, orange med inslag av benvitt och svart, nja

 • Det roliga med det hela är att de påstod flera gånger att olika fäger på Vidarklinikens väggar är hokuspokus som ej påverkar patienter.

  Enligt SAS så är anledningen till att stolarna är blåa i flygplanen och i andra flygbolag just det att passagerarna blir lugnare! Efter att Scotland och andra platser börjat med blått ljus på vissa gator så har våldet minskat.

 • Gunnar Jansson, homeopat
  Att man som politiker väljer att agera mot folkviljan är mycket märkligt. 1984 gjorde SCB en undersökning angående svenska folkets syn på alternativmedicinen. Man frågade 16 000 personer. Undersökningen gjordes på uppdrag av Alternativmedicinska Kommittén.

  Man frågade bl a:

  “Om du blivit bättre, vad har i så fall förbättringens berott på?”

  Beträffande alternativmedicinsk behandling svarade 60% att de blivit bättre.

  Vid samma fråga beträffande behandling hos läkare anger endast 6,4% att de blivit bättre.

  “Vad är din uppfattning om alternativmedicin/den offentliga vården?”

  Mycket nöjd Alternativmedicin Offentlig sjukvård
  39,1 % 6,6 %

  Man ställde ytterligare 9 frågor. Undersökningen visade att på alla punkter var svenska folket mycket nöjdare med den alternativmedicinska behandlingen än med den konventionella vården. Denna undersökning glömdes sedan bort eller ingen brydde sig om den.

  I en demokrati skall man ta hänsyn till folkets vilja, varför görs inte det?

  Jag håller med Elvira fullständigt. Varför är den alternativmedicinska branschen så splittrad och därmed svag?

  KAM bildades i samband med den förra alternativmedicinska utredningen, men har tyvärr, enligt min uppfattning, åstadkommit väldigt lite.

  En utmärkt artikel om den ovan nämnda undersökningen finns publicerad i tidningen 2000-talets vetenskap nr 1 2018.

 • Den dagen Anna Starbrink och hennes ignoranta kompisar blir drabbade av tex cancer (vilket kommer öka lavinartat) så får vi se hur bra det kommer fungera med cellgifter och strålning. Det är lika bra, så slipper vi alla dessa sinnesrubbade individer som febrilt motarbetar paradigmskiftet och sanningen.

 • Att Starbrink mfl uttalar sig att det är hittepå när det FINNS evidens är obegripligt
  Vad hon TYCKER är ovesäntligt. Forskningen och patienters uttalanden är det hon ska ta i beaktande
  Hoppas på nystart av Vidarkliniken som hjälpt så många inkl mig själv

 • Robert Hahn skriver som slutkläm: “Vidarklinikens öde illustrerar att en liten förening faktiskt kunnat styra hela samhällets uppfattning i en viss fråga. Det är skickligt gjort.”

  VoF har arbetat ostört med att sänka alternativen, och de förnuftiga som har arbetat emot, har varit för få.

  Men om KAM, alternativbranschen och Vidarkliniken tillsammans hade arbetat under gemensamt tak i någon slags förening, skulle alternativmedicinen och Vidarkliniken haft en bättre plattform i Sverige och läget idag hade varit mycket bättre.

  Istället väljer hela branschen inklusive Vidarkliniken att vara splittrade. Vidarkliniken tillexempel, har nogsamt, eftersom de är legitimerade hållit sig ifrån homeopaterna, och inte velat befatta sig med homeopatin i Sverige. Anledningen till det är antagligen att de har sett homeopaterna som en förlorande part i häxjakten på alternativmedicinen och de har försökt hålla sig ifrån det. I Tyskland lider antroposoferna inte av samma komplex och där klarar sig både homeopatin, övrig alternativmedicin och antroposofisk medicin bättre.

  Nu har VoF med hjälp av intelligensbefriade politiker sänkt Vidarkliniken i Sverige med skada för patientvård i Sverige, men homeopatin består. Men om alternativbranschen fortsätter att vara splittrade kommer snart ingen alternativmedicin finnas kvar i Sverige. Det arbetas nämligen vidare i dolda rum, bland frimurare, VoF och andra aktörer som arbetar för läkemedelsindustrin att ta bort fler och fler komplementär och alternativmedicinska botande terapier. De kör fullständigt över det svenska folket, men eftersom vi låter detta ske, så får vi antagligen vad vi förtjänar. Snart finns bara pillervården kvar med dess biverkningsskapande skolmedicinska preparat.

  Så frågan är, när ska folket i tillräcklig mängd vakna för att sätta stopp för denna vansinniga och människofientliga politik, som går hand i hand med globala snuskigt rika företag som går på en helt annan agenda, än att prioritera folkets bästa? Varför går vi med på detta, när lösningen är att vi, folket, går samman för att istället skapa en bättre framtid. Vad gäller Komplementära och alternativmedicinska terapier så finns redan denna förening och den heter KAM. Men vad har den egentligen gjort i alla år? Det är dags att sluta tjafsa och börja arbeta om vi vill ha några fungerande terapier kvar, som kan hjälpa sjuka att bli friska.

  • Man kan nog koppla detta till svenskens hjärntvätt samt det faktum att de flesta inte “orkar bry sig” pga allt som idag måste göras; karriär, dagishämtning, köra barnen till aktiviteter, matlagning TV-tittande m.m.

 • Bra skrivet! Vi är alla olika och har olika behov, olika val som passar olika varianter. Vi är alla olika och ”det kan ingen doktor hjälpa” för alla är lika olika! En ann är så god som en ann Det är en styrka som utmanar läkare/vårdpersonal och de kloka söker utveckling och kunskap medan de rädda blev kvar vid ruta ett! Över hela jorden finns #ValfriVård där det traditionella möter den ’nya’ skolmedicinen och samarbete hjälper patienten vilket är ”the mission”! Rädda (och förblindade) människor i Sverige har nu förstört för oss som behöver välja själva.. med konsekvenser som de själva inte begriper, och som tystas ner
  Har själv en bror som varit patient – inlagd på Vidarkliniken – med mirakulös läkning

 • Ganska väntat, egentligen, men ändå väldigt, väldigt tråkigt. Jag har aldrig besökt vidarkliniken, men hörde talas o den i början av 80-talet, då som en väldigt bra paleoativ klinik. Senare i livet fick jag förmånen att ta del av deras färgsättningsfilosofi, och kan idag lasyrmåla med pigment och bivaxlasyr!
  Svårt men fantastiskt resultat, jag lovar, Senare satte bekanta sina ungar i Walldorfskolor som bygger på antroposofi.
  Antroposoferna har en betydligt större helhetssyn än VoF.arna någonsin kan få, tvärtom, dom är farliga för dom tittar sig blinda på detaljer och pengar så klart, vi behöver forskare med helhetssyn, vilket inte minst klimathysterin visar.So sad….

 • @Andreas Obenius

  -ex. Frimurarna som har medlemmar överallt i olika myndigheter.

  För att infiltrera myndigheterna… eller?

  De som inte vet säger!
  Och de som vet säger inget!

  Klotter eller poesi Erik G.

 • Själv blev jag ledsen när jag hörde talas om att Vidarekliniken var i problem.
  Myndigheterna klagade på deras avlopp system inte fungerade. Vilket är BS. Från kommunen.
  Sedan kom läkemedelsverket och chockhöjde priserna på vissa alternativa mediciner som Vidarekliniken använde.
  Landstinget Stockholm vägrade skriva på ett nytt avtal om remisser så att människor kan söka vård där.

  Det var en samlad attack emot alternativ medicin och förstörde vårat enda alternativa sjukhus i Sverige.

  Numera har läkemedelsverket och livsmedelsverket tillsammans med kommuner att förbjudna CBD olja och industrihampa produkter i Sverige. Vi får inte ens äta delar av hampaväxten som är otroligt rika på protein och massor av vitaminer och mineraler som vi människor mår väldigt bra av.

  Vi ligger redan i krig, medborgare emot myndigheterna, bakom myndigheterna befinner sig ofta hemliga sällskap som T ex. Frimurarna som har medlemmar överallt i olika myndigheter.

  • Jag håller med om detta med frimurare. Men de finns väl inte bara bland myndigheterna? Utan också i de politiska partierna.
   I en annan kommentar här på Newsvoice gav jag uttryck för att jag tror att Miljöpartiet skapats av frimurare.

   När jag kollade på ditt namn för jag ville veta mer om dig som skriver om frimurarna verkar det som om du är aktiv Miljöpartist?

 • Toppen, Robert Hahn!
  Tack för att du står upp för sanningen!
  Många läkare har bekämpats när de gått emot Big Pharmas intressen.

  Ett citat av Gianni Rodari:

  ”Nel paese della bugia, la verità è una malattia.”
  (I lögnernas land är sanningen en sjukdom.)

 • Mycket bra skrivet av Robert Hahn, leg läkare, forskare på Södertälje sjukhus . Synpunkterna visar på kurage och äkthet. Det som borde läggas ner är VoF. Tack Robert Hahn!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *