Replik: Homeopatisk medicin har effekt

publicerad 8 maj 2019
- av NewsVoice
Fingerborgsblomma (Digitalis purpurea)
Fingerborgsblomma (Digitalis purpurea)
Fingerborgsblomma (Digitalis purpurea). Foto (beskuret): Johan Fredriksson. Licens: CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

“Stort tack till Robert Hahn, som påpekar att homeopatin har en vetenskapligt bevisad effekt. Våra motståndares påstående att homeopatisk medicin saknar effekt är helt fel.” Det skriver Gunnar Jansson som en kommentar till Hahns artikel: “Vetenskap och Folkbildning “sänkte” Vidarkliniken”.

Text: Gunnar Jansson, homeopat (Nakh.net)

Gunnar Jansson, homeopat
Gunnar Jansson, homeopat

Vi använder mycket giftiga ämnen i vår praktik som: arsenik, kvicksilver, belladonna, stormhatt och digitalis. Dessa homeopatiska läkemedel är mycket giftiga och givetvis inte overksamma. Detta bekräftas även av Läkemedelsverket, som inte tillåter homeopatika som innehåller mer än D-4 = 1/10 000 av ursprungsämnet.

Homeopatin lanserades 1796 av Samuel Hahnemann, men inte förrän omkring 1820 började han potentiera de homeopatiska läkemedel som han använde. Man kan således arbeta som homeopat med rena urtinkturer, men hanteringen blir då mycket riskfylld. Det som skiljer ett läkemedel från ett gift är dosen.

Fingerborgsblomman, Digitalis purpurea, är mycket giftig. 2 -3 blad av växten är en dödlig dos för en vuxen, men den har använts sedan medeltiden av läkare för behandling av hjärtsvikt. Homeopater har använt Digitalis sedan omkring 1825, från början i materiellt mycket små doser och vår äldre litteratur varnar för dess våldsamma effekt. Med lämplig succussion, dvs potentiering, blir Digitalis ett utmärkt läkemedel vid hjärtbesvär då patientens symptom vid besvären stämmer med de symptom Digitalis ger vid prövningar på friska människor. Eftersom man, som homeopat, kan arbeta med urtinkturer, men inte får göra det i Sverige, är det helt fel att påstå att homeopatisk medicin är verkningslös.

För övrigt vill jag påpeka att Vidarkliniken har använt sig av antroposofisk medicin, enligt riktlinjer hämtade ur boken ”Grunderna för hur antroposofin berikar läkekonsten”, som är författad av Rudolf Steiner och Ita Wegman.

Som homeopat följer man Hahnemanns råd så som han redogjort i sin bok ”Organons der Heilkunst”. Ordet ”homeopati” kommer från grekiskans homoios, lika och pathos, lidande.

Det alla våra motståndare använder mot oss homeopater är potentieringen, som ofta innebär att vi ibland använder oss av utspädning (succussion) över D-23 avogadros tal. Spädningar över detta tal anses inte innehålla några molekyler av ursprungsämnet, men alla homeopater världen över kan vittna om dessa mediciners välgörande effekt vid sjukdom och som Robert Hahn påpekar finns det vetenskapliga bevis för homeopatiska mediciners effekt.

Text: Gunnar Jansson, homeopat (Nakh.net)


Så här kan du stötta Newsvoice

Ämne: Homeopati
 • Tänka sej att drevet MOT Homeopati verkar fortsätta i oändlighet. Borde inte alla vilja bli friska. Oavsett. Om sjukvården, bekostad av Läkemedelsindustrin ville att vi ska bli friska skulle vi bli det. Men då har de heller inga kunder längre. Dålig business.

  Och om man ville att du och jag skulle bli friska skulle det inte spela någon roll vilken väg, alternativ eller annan, bara vi blev friska.

  Och Sjukvården borde då rimligen heta Hälsovård. Och att snaran dragits åt så hårt mot alternativa vården just här i Sverige är som i allt annat.

  Vi Lilla Sverige ska sitta längst fram i klassen, räcka upp handen och vara Frökens(världens) duktiga lilla student. Vi ska föregå alla andra länder och här ska statueras exempel. Därför åker vi på allt galenskap först av alla.

  I världen är vi lydiga Svenskar, som har en övertro till Myndigheter o Regering. Inte för inte Stockholms Syndromets kommer just härifrån.

 • Tänka sej att drevet MOT Homeopati verkar fortsätta i oändlighet. Borde inte alla vilja bli friska. Oavsett. Om sjukvården, bekostad av Läkemedelsindustrin ville att vi ska bli friska skulle vi bli det. Men då har de heller inga kunder längre. Dålig business.

  Och om man ville att du och jag skulle bli friska skulle det inte spela någon roll vilken väg, alternativ eller annan, bara vi blev friska.

  Och Sjukvården borde då rimligen heta Hälsovård. Och att snaran dragits åt så hårt mot alternativa vården just här i Sverige är som i allt annat.

  Vi Lilla Sverige ska sitta längst fram i klassen, räcka upp handen och vara Frökens(världens) duktiga lilla student. Vi ska föregå alla andra länder och här ska statueras exempel. Därför åker vi på allt galenskap först av alla.

  I världen är vi lydiga Svenskar, som har en övertro till Myndigheter o Regering. Inte för inte Stockholms Syndromets kommer just härifrån.

 • Tror inte att det finns någon vilja att utföra omsorgsfulla studier då det konkurrerar med läkemedelsindustrin. Ärligt talat så bryr jag mig inte om omsorgsfulla studier utan vad jag bryr mig om är slutresultatet. Som sjuk vill man bli frisk. Man vill inte bli ett kritiserat samtalsobjekt dömd och bespottad för de val man gjort eller gör. Jag som så många andra började med homeopatiska läkemedel där de skolmedicinska inte fungerade.
  Kan nog säga att det inte var så många fler än homeopaten och jag själv som var intresserade av slutresultatet. Läkare i vissa andra länder har inga problem med att kombinera skolmedicin med alternativ medicin. Man kan ju fundera över varför man väljer att stå still i Sverige istället för att ta steget framåt och sätta patientens hälsa och tillfrisknande i fokus.

 • Tror inte att det finns någon vilja att utföra omsorgsfulla studier då det konkurrerar med läkemedelsindustrin. Ärligt talat så bryr jag mig inte om omsorgsfulla studier utan vad jag bryr mig om är slutresultatet. Som sjuk vill man bli frisk. Man vill inte bli ett kritiserat samtalsobjekt dömd och bespottad för de val man gjort eller gör. Jag som så många andra började med homeopatiska läkemedel där de skolmedicinska inte fungerade.
  Kan nog säga att det inte var så många fler än homeopaten och jag själv som var intresserade av slutresultatet. Läkare i vissa andra länder har inga problem med att kombinera skolmedicin med alternativ medicin. Man kan ju fundera över varför man väljer att stå still i Sverige istället för att ta steget framåt och sätta patientens hälsa och tillfrisknande i fokus.

 • För att påvisa ngn effekt av homeopati krävs det att man bevisar att det fungerar BÄTTRE ÄN PLACEBO!
  Alla som bildar opinion för homeopati borde hänvisa till omsorgsfulla studier som bevisar det

 • För att påvisa ngn effekt av homeopati krävs det att man bevisar att det fungerar BÄTTRE ÄN PLACEBO!
  Alla som bildar opinion för homeopati borde hänvisa till omsorgsfulla studier som bevisar det

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *