Portugal och Spanien – Skatteparadis för utländska pensionärer som tär på egen befolkning

publicerad 25 juli 2019
- Hedi Bel Habib
Farol do Cabo Espichel, Sesimbra, Portugal - Foto: NewsVoice.se

DEBATT. Portugal och Spanien skildras ofta som skatteparadis för pensionärer. Men dessa länder, som lockar till sig pensionärer från rika länder genom att erbjuda lägre skatter för pensionerna, tar i verkligheten stora statsfinansiella risker genom att försumma sin egen befolkning och finansiera sin välfärd på kredit.

Text: Hedi Bel Habib, fil doktor och forskare | Bild: Farol do Cabo Espichel, Sesimbra, Portugal. Foto: NewsVoice.se

Portugal lockade till sig pensionärer av skatteskäl

Spanien har länge varit och är fortfarande det populäraste landet att flytta till i samband med pensioneringen. Skatteförmånerna är kanske inte lika stora som i Portugal, men Spanien är ändå ett av de mest attraktiva länderna att flytta till för svenska pensionärer.

Bo Persson: "Vilken jävla välfärd ska vi portugalsvenskar betala skatt för?" - NewsVoice
Bo Persson: “Vilken jävla välfärd ska vi portugalsvenskar betala skatt för?” – NewsVoice

Men på senare år har Spaniens grannland Portugal seglat upp som ett hett alternativ. En viktig förklaring är att Portugal har EU:s lägsta skatt på pensioner. Mest fördelaktigt är det när det gäller de svenska privata tjänste­pensionerna som är helt skattefria under tio år. Svenska pensionärer som bosatt sig i Portugal har kunnat ta ut tjänstepension från privata arbetsgivare helt skattefritt, men i maj 2019 skrevs ett nytt avtal länderna emellan som förhindrar detta.

Enligt Pensionsmyndigheten är det idag 6418 svenska pensionärer som är bosatta i Spanien. I Portugal är siffran 1448. Portugal och Spanien attraherar pensionärer från hela EU. Bland tex franska pensionär är det 178,000 som är bosatta i Portugal och 191,000 i Spanien.

ArcanumSkolan 2024

Skatteparadis för utländska pensionärer på bekostnad av egen befolkning

Många svenska och andra europeiska pensionärer har flyttat till Portugal och Spanien, för att kunna leva på sin pension. Förmånliga skatteregler för pensionärer och låga kostnader tack vare ett lägre totalt skattetryck, har gjort att många svenskar kunnat leva på sin pension i landet, men detta sker på bekostnad av den inhemska befolkningen.

I Spanien blir antalet spanska pensionärer fler samtidigt som de lever längre. Det gör att avståndet mellan pensionärer och de som ska bidra till pensionssystemet ökar. Samtidigt försvann många arbetstillfällen under krisåren vilket också bidrog till försämringar i pensionssystemen. För närvarande är det knappt två arbetstagare för varje pensionär vilket bedöms vara en mycket låg siffra för att kunna garantera långsiktig hållbarhet.

Spaniens allmänna socialförsäkringssystem Seguridad Social gör ett underskott varje år på 18 miljarder euro eftersom intäkterna inte täcker pensionsutgifterna. Läget bedöms som mycket allvarligt. Enligt siffror från Spaniens motsvarighet till statistiska centralbyrån INE (Instituto Nacional de Estadística) var 16% av Spaniens befolkning 2008 över 65 år. 2050 kommer den ha ökat till 32%. Till detta bör tilläggas att statsskulden närmar sig 100% av BNP.

Portugals situation är ännu allvarligare. Statsskulden är på 121% av BNP. Antalet personer i arbetsför ålder i Portugal kommer att minska med nära en tredjedel fram till år 2050, enligt en rapport från OECD. Den snabba åldringskurvan kommer att leda till en kraftig minskning av antalet personer som bidrar till landets pensionssystem, vilket kan få allvarliga ekonomiska konsekvenser.

Enligt rapporten består närmare 21% av Portugals invånare i dag av personer över 65 år, och fram till år 2050 förväntas antalet personer i arbetsför ålder ha minskat med 30%. Det kan jämföras med snittet, en minskning på 5%, bland övriga OECD- länder.

Ref: Portugal’s pension system needs to prepare for rapid population ageing

Finansiella pirater som försummar sin egen befolkning

Spanien skildras som ett skräckexempel år 2025, enligt en analys från Intermón Oxfam som publicerades i början av 2019. År 2025 förutsägs Spanien ha 20 miljoner människor som lever under fattigdomsgränsen. Det skulle vara 42% av befolkningen eller fyra av tio som lever i fattigdom.

Ref: Oxfam Intermón report says Spain plagued by inequality

Portugal är också klassat som ett av de fattigaste länderna i Europa, med 2,6 miljoner människor som lever under fattigdomsgränsen.

Ref: Top 10 Facts About Poverty in Portugal, The Borgen Project

Portugal och Spanien kan därför ses som två finansiella pirater som på kort sikt stärker statskassan och konsumtionen med inkomster från utländska pensionärer, men på längre sikt håller inte denna strategi. Resultatet blir att båda länderna får snabba inkomster från utlandet, men försummar sin egen befolkning.

Text: Hedi Bel Habib, fil doktor och forskare

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq