UTVANDRARNA. Som bekant har jag utvandrat inom EU, från Sverige till Portugal. En av de saker som jag bestämde mig för innan jag flyttade var att verkligen försöka assimilera mig i Portugal, notera alltså inte att integrera mig.

Text: Jan Norberg | Bild ovan: Alfarim, Portugal, 27 dec 2018. Foto: NewsVoice.se

Jan Norberg
Jan Norberg, 2017 – Foto: NewsVoice.se

Av det skälet vinnlade jag mig verkligen att försöka undvika alltför mycket kontakt med alla andra svenskar vilka flyttat hit, visst umgås jag med några svenskar men jag begränsar mitt umgänge med svenskar för att kunna leva som jag lär. Det vill säga att inte medverka till en situation liknande den som lett till ett stort antal no-go-zoner i Sverige.

Med min djupa beundran för den hårt arbetande Portugisiska befolkningen så sökte jag mig till enklare caféer och matställen, sk tacsas, en enklare form av restauranger där det med svenska mått mätt inte lagts så mycket kostnader på lyxig inredning och belysning samt som ofta drivs med e n mycket lokal och ganska liten krets av stamgäster.

Ofta finns denna typ av näringsställen på lite undanskymda ställen, inte sällan i närhet av bostadsområden där den hårt arbetande befolkningen bor i ganska enkla boningar. Det blev kvartersfik och krogar, dit inte så många turister och andra utlänningar hittar.

Jag hittade några favoritställen där jag med mina mycket begränsade portugisiska språkkunskaper, med stor möda, kunde kommunicera med stamgästerna. Medveten om att det lyste utlänning om mig kunde jag konstatera att vissa portugiser betraktade mig med en viss skepsis blandat med lite nyfikenhet. De vilka talar engelska blev jag ju snabbare bekant med än andra vilka inte vill pröva sina engelska kunskaper.

Portugiser arbetar hårt och ganska länge på dagarna. Många hantverkare och andra stannar därför till vid sitt stamställe för en öl eller ett glas vin efter en hård dags jobb. Stämningen är alltid avspänd, men ganska intensiv och ljudvolymen blir ibland hög. Det tog lite tid att vinna dessa människors förtroende, men jag ansträngde mig, utan att tränga mig på. Jag verkligen försökte att bli accepterad på deras villkor.

Portugals västkust strax norr om Lissabon, 2017. Foto: NewsVoice.se
Portugals västkust strax norr om Lissabon, 2017. Foto: NewsVoice.se

Belöningen kommer därför så småningom. I mitt fall blev jag nyligen inbjuden till ett födelsedagskalas. En kille som skulle bli 37 år tyckte att det skulle bli intressant för mig att se hur man firade födelsedagar ibland vanligt folk i Portugal. Jag accepterade givetvis hans inbjudan, något jag inte ångrar.

Bra stämning i familjerna

Restaurangen där kalaset höll till låg några mil norrut och var en stor, men ganska enkel skaldjurskrog (marisquiera) i Ericeira där maten var superb och till ett överkomligt pris. I Portugal går födelsedagsfirandet till på lite annat sätt än vad vi är vana. Det är alltid de inbjudna gästerna som tillsammans med varsitt litet bidrag betalar för födelsedagsbarnets middag. Alla gäster betalar också för sin egen middag.


Det var en fröjd att se alla generationer ibland släkt och vänner samlas för att fira högtidsdagen, barnen tillsammans med föräldrar, vänner och gamla i en skön blandning och där ljudnivån snabbt blev både hög och intensiv.


De ca 30-35 människorna som samlats var som jag upplevde det en illuster samling som sannolikt väl representerade den arbetande befolkningen. Jag hann väl inte med att bekanta mig med alla, men några fick jag en bra kontakt med och de var också mycket öppna och nyfikna på”utlänningen” som bjudits in av födelsedagsbarnet.

När väl isen är bruten så kommer man ganska snabbt Portugisen in på livet och de påminner mycket om hur svensken betedde sig för många år sedan. Det handlar om ödmjukhet och att bygga förtroenden samt att vara öppen och tillgänglig. Portugals arbetande befolkning har en ganska hög grad av integritet och jag måste därför hela tiden tänka på att jag är gäst i deras fantastiska land.

Lissabon, 1 jan 2019. Foto: NewsVoice.se
Lissabon, 1 jan 2019. Foto: NewsVoice.se

Stark vänster som för 40-50 år sedan i Sverige

Självklart finns det saker som man skulle vilja säga och diskutera med dessa hårt arbetande portugiser, men som jag pga artighet och självbevarelsedrift avstår ifrån att ta upp. Till exempel röstar många portugiser på något av de otaliga vänsterpartier som står till buds. Man får alltid acceptera värdlandets politiska system och dess företrädare samt de människor vilka röstat fram dessa politiker.


Det som är frapperande är ju att genomsnittsportugisen har kvar samma moral som svensken hade innan socialismens värsta klor fått alla svenskar beroende av galna politiker.


Det finns ibland många portugiser en tro på att vänsterpolitiker kan åstadkomma de för folket bästa reformerna, kanske inte alltid i enlighet med mina erfarenheter från Sverige där vi passerade det stadiet för ca 40-50 år sedan.

Den arbetande portugisen vill alltid kunna klara sig själv och slippa beroendet av andra, tex politikerna. Något som sannolikt är på väg att förändras då många portugiser tittar på hur andra länder med mer sofistikerade välfärdssystem hunnit längre i sin utveckling.


Jag har försökt förklara att inga välfärdssystem kommer gratis, men här tittar man ibland med viss skepsis på mig när jag berättar att jag i Sverige måste betala ca 60% i skatt på mina arbetsrelaterade inkomster och att vi har importerat mest muslimer per capita i hela EU.


Det verkar man inte riktigt tro på, möjligen för att de själva inte når upp i sådana inkomster som renderar i någon nämnvärd skatt över huvudtaget. Inte heller verkar många förstå vad arbetsgivaravgifter är för något, möjligen därför att jag i dessa kretsar mest umgås med anställda vilka inte har det så fett på lönesidan. Kan man svartarbeta så försitter man heller inga tillfällen. Immigrationen av muslimer är ju ännu så länge inget problem i Portugal så den frågan är ännu så länge en icke-fråga i Portugal.

Lissabon, 1 jan 2019. Foto: NewsVoice.se
Lissabon, 1 jan 2019. Foto: NewsVoice.se

Skatterna i Portugal

Portugal har ett synnerligen effektivt skattefiskalt system, minns jag rätt så ligger Portugals effektivitet att ta in skatter på 4:e plats i Europa. Man blir lite road av att upptäcka denna effektivitet när man möter den i vardagen, när du köper något så kommer alltid frågan om du vill ange ditt personliga skattenummer (NIF), den portugisiska motsvarigheten till våra svenska personnummer. Om du anger ditt skattenummer så rapporterar butiken/krogen/osv detta direkt till Skatteverket, där alla dina transaktioner registreras löpande.

Inför varje års deklaration uppmanas du av skattemyndigheten att gå in på deras hemsida och verifiera alla dessa köp. Skatteverket använder därefter av dig bekräftade uppgifter, som underlag för de avdrag du enligt lag har rätt till och beräknar den samlade skatten inklusive avdragen du har rätt till. Som en återkommande uppmuntran arrangerar dessutom Skatteverket flera gånger om år ett lotteri för alla skattebetalare. Allt för att öka användningen av online-rapporteringen till Skatteverket samt för att minska den svarta ekonomin.

När jag beslutade mig för att flytta ut från Sverige så var det inte en socialistisk regering i Portugal, men efter valet hösten 2015 kunde socialistiska partier, genom att bilda en allians enligt svensk förebild, ta makten. Det skall nu bli mycket intressant och se hur denna form av socialistiskt styre klarar sig vid nästa parlamentsval.

Portugals nuvarande regering lyssnar på sitt folk

Det känns som att Portugals nuvarande regering, trots att den är socialistisk, med varsam hand försöker ligga i linje med vad vanligt folk anser som prioriterade områden. Det finns som sagt en viss avundsjuka på hur andra länder inom EU lyckats bättre ekonomiskt än Portugal och då pratar man ofta om den norra delen av EU, tex Sverige, Tyskland, Holland, Danmark, mfl. Vad de ännu inte insett är att samtliga dessa länder har underliggande och mycket allvarliga strukturella problem pga alla muslimer som vällt in i dessa länder.

Ungefär som svenska strävsamma människor på 1950-60-talen så tror många Portugiser idag att ekonomisk framgång kommer med socialism. Jag bävar då dessa hårt arbetande människor blir lika besvikna som svenskarna är idag efter många årtionden av socialistiskt förtryck. Men dit är det långt och då är jag sannolikt förpassad till Sankte Per och slipper se eländet upprepas ännu en gång.

Text: Jan Norberg

NewsVoice: Det finns möjligheter för NewsVoice att genomföra en live-podd där Jan Norberg kan försöka besvara frågor från nyfikna svenskar vilka funderar på att fly sitt ursprungsland för en bättre tillvaro i Portugal. Ge gärna dina synpunkter i kommentarsfältet om du tycker detta vore en bra idé.


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
42 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Harriet Larsson
Gäst
17 juli 2019 kl 03:33

Tack för assimileringserfarenheter från Portugal. Assimilering har nästan blivit ett skällsord i den humanitära stormakten, nu pratar alla om förbättrad integration, där pekpinnarna främst riktas mot svenskar om hänsynstagande till invandrares kulturella identitet, medan vår medborgerliga rättigheter sjunker som en sten. Varför skall man integreras, när man är övertygad om, att islam är den enda rätta religionen och Koranens suror talar om hur man skall leva?

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
17 juli 2019 kl 07:50

Grattis Jan! Du valde ett bra land. Du har en väldigt sympatisk och ödmjuk attityd till det nya landet. Det är klädsamt. Tänk om man kunde se fler spår av sådant förhållningssätt i diktaturen Sverige.

Mats Jangdal
17 juli 2019 kl 09:49

Bra information att få del av! Väl berättat.

Savalle
Savalle
Gäst
17 juli 2019 kl 11:01

Mycket intressant! Jag tycker att det skulle vara toppen med en live-podd!

Bo Persson
Bo Persson
Gäst
17 juli 2019 kl 13:57

Till artikeln kan ju tilläggas att man får klara sig själv här. Jag är också Portugalbo sen något år tillbaks.
Här har du ingen tolkhjälp m.m. Alla papper som har med din inskrivning att göra här får du fixa själv eller betala en advokat om du vill. Ingen står på flygplatsen med en skylt och tar emot dig. Våran dotter hoppade över en klass när hon kom hit från den kravlösa skolan i Sverige. Hon gick från sjuan direkt till nian när hon började i en portugisisk skola här i stan.
Man går i tolv år här.
Hon har läst på skolan nu hela sommaren för att kunna tentera i olika ämnen för att kunna gå vidare till tian. Det var direkt krav att ha godkänt i matematik och portugisiska för att kunna gå vidare till tian. Annars så blir det att gå om klassen. Hon klarade allt och fick sina slutbetyg idag. Vi är mer än nöjda.
Vill man anpassa sig till ett nytt land får man lämna dom svenska värderingarna hemma och ta till sig
det nya landets.
Visst är språket svårt för en annan när man inte går på någon skola. Men dottern har lärt sig väldigt fort.
Här finns ingen automatisk SFI. Man kan söka själv om man vill börja studera språket. Och inga bidrag kan du vänta dig. Jag bor i en stad där det nästan inte finns några andra än portugiser. Men den inhemska befolkningen ser att du har en ambition att anpassa dig till ditt nya land. Jag trivs mycket bra. Jag skulle aldrig springa omkring och vifta med en svenska flagga ute på stan. Då är det ett tecken på att jag inte har lämnat landet än.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
17 juli 2019 kl 16:01

En live-podd kunde ju vara intressant!

Hedi Bel Habib
Hedi Bel Habib
Gäst
17 juli 2019 kl 19:21

Hej Jan,
Att du upplever att Portugal är ett bättre land att leva i är en personlig erfarenhet som har ett värde i sig som ingen kan ifrågasätta eller ta från dig, eftersom det är bara du som kan värdera dina känslor för Sverige respektive Portugal.
Men när vi jämför Sverige och Portugal med objektiva mått får vi en annan bild. Låt oss ta ett antal indikatorer:
När det gäller effektivitet i statsförvaltning rankas Sverige som 9:a i världen. Portugal kommer på 26: e plats. (Government effectiveness index (-2.5 weak; 2.5 strong), 2017
(points, Source: The World Bank, TheGlobalEconomy.com)
När det gäller korruption i landet klassas Sverige som tredje minst korrupta land i världen. Portugal kommer på plats 30 (Källa: Transparency International)..
Euro Health Consumer Index 2018 mäter effektiviteten i sjukvården, där rankas Sverige som 8 och Portugal kommer på plats 13.
Jag tycker att vi bör skilja på subjektiva upplevelser och objektiva mått annars får vi ingen rättvis bild när vi jämför utvecklingen i Sveriges och Portugal.

Torbjörn Sassersson red.
Reply to  Hedi Bel Habib
17 juli 2019 kl 19:36

Problemet med dessa jämförelseindex är att de inte är objektiva utan subjektiva och förmodligen även politiska. Ta som exempel Transparency International så medger de själva att deras data baseras på just subjektiva uppfattningar, inte verkligheten.

Jag kontaktade 2014 Lotta Rydström som är exekutiv sekreterare för Transparency International Sverige. Hon fick frågan om vad som egentligen mättes och hon svarade:

“Transparency Internationals årliga korruptionsmätning, Corruption Perception Index, visar uppfattningen av korruption i offentlig förvaltning. ”

“Sveriges höga placering är således beroende på ett antal internationellt erkända institutioners bedömning om uppfattningen av korruption i offentlig förvaltning. Korruption är svårt, om inte omöjligt, att verkligen mäta. Därför mäter man i stället uppfattningen av korruption.

“Vi säger inte att Sverige är korruptionsfritt. Men jämfört med många andra länder uppfattas Sverige som ett land med låg korruptionsgrad i offentlig förvaltning. Sverige har inte samma samhällsdestruktiva korruptionsproblem som många av de länder som ligger på den nedre halvan i indexet. Men vi har självfallet problem – i finansieringen av politiska partier, i offentlig upphandling, i näringslivet och i avsaknaden av ett tillräckligt whistleblowingskydd.

Det här bekräftar att korruptionsmätningen enbart bygger på subjektiva uppfattningar, med andra ord på rykten. Sverige lever alltså vidare på sitt goda rykte och det ryktet missbrukas av de som är korrumperade och av de som tillåter korruption ske utan åtgärder.

https://newsvoice.se/2014/02/transparency-international-mater-bara-uppfattad-korruption-i-sverige/

Uröver detta har vi Norbergs objektiva observation av hur han tex fick vård i Portugal på ett bättre sätt än i Sverige där vi objektivt kan konstatera att vården inte alls fungerar speciellt bra enligt olika parametrar och observationer. Svensk sjukvård är väl mest känd idag för långa vårdköer, ickefungerande metoder, resursbrist och en vårdgaranti som är ett skämt eftersom många dör i väntan på att få vårdgarantin tillämpad.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
Reply to  Torbjörn Sassersson red.
18 juli 2019 kl 08:32

Rätt tänk Torbjörn. Och att svenskar inte i så hög grad upplever korrumption beror ju på den effektiva hjärntvätten. Man lyckas helt enkelt dölja korrumptionen på ett effektivt sätt, vilket ju inte innebär att den är låg.

Dessutom skall man nog också väga in vilka referenser man har. Invånare som rest väldigt lite runt om i världen får här såklart svårare att objektivt bedöma sitt eget land, då man saknar jämförelse.

Hedi Bel Habib
Hedi Bel Habib
Gäst
17 juli 2019 kl 20:18

Jag förstår att ni vill göra Portugal till ett bättre land än Sverige. Faktum är att Portugal är ett u-land jämfört med Sverige.
Sveriges BNP per capita är 53161 dollar. Portugal har 34071 dollar per capita. Och dessa är inga subjektiva mått. Sverige ska därför jämföras med skandinaviska länder som har samma ekonomiska utveckling och jämförbart skattetryck samt jämförbara välfärdssystem. Allt annat är att jämföra äpplen och päron!

Det finns mycket som behöver förbättras i Sverige! Men att svartmåla utan grunder leder inte till några förbättringar!

Bo Persson
Bo Persson
Gäst
Reply to  Hedi Bel Habib
18 juli 2019 kl 15:32

Heidi bel Habib! Kan mycket väl vara att du ser bidragsparadiset och en förfallen skola som en fördel. Då vinner Sverige. Eller en polis som inte kommer när du ringer. Då vinner Sverige. Sjukvården håller hög klass i Portugal. Och inga köer. Tandvården är otrolig. Sverige är femtio år efter. Jag föredrar ett land som Portugal där folk får göra rätt för sina pengar och sin lön. Jag tror att frågar du vilken bidragsparasit som helst så håller han Sverige högt. Men i Portugal kan du gå ut på gatan utan att vara rädd för att bli våldtagen eller hamna i gängskottlossning. I skolan är det lärarna som bestämmer och inte barnen. Där får du inte säga du till lärarna och du måste räcka upp handen innan du får prata. Precis som det var i Sverige när den fungerade.
Sen har Torbjörn rätt när han hänvisar till dessa mätningar som du hyllar. Dom är inte opartiska. Sverige vet vilka man ska framhålla. Du Heidi! Du bör nog lämna kalifatet Sverige för att få en vidare syn på omvärlden.

Ragnar
Ragnar
Gäst
17 juli 2019 kl 21:29

Jag och min hustru bor i Portugal sedan ett par år tillbaka. Vi lever gott, trots att vi bara lever på min pension. Här är varmare än i Sverige. Människor är vänligare, och mer naturliga. Som jag minns det från livet på landet i Sverige i början av 1960-talet. Vi bryr oss inte om BNP och olika index. Vi kan köpa god och nyttig mat billigt. Vi kan leva gott till låg kostnad. Vi får bättre vård här än i Sverige till samma eller lägre kostnad. Varför skulle jag bry mig om BNP eller olika index?

Sven
Sven
Gäst
18 juli 2019 kl 01:49

Jag har aldrig fått frågan om nåt skattenummer när jag handlat i Portugal.

Bo Persson
Bo Persson
Gäst
Reply to  Sven
18 juli 2019 kl 15:41

Sven! Konstigt, den frågan kommer jämt. Dom frågar om ditt NIF nummer och detta för att kunna sätta in detta i din faktura som Jan mycket riktigt uppger kommer i dina uppgifter när det blir dags för deklaration. Om du har ett kort( Bonuskort) för den specifika affären så finns ditt NIF nummer där men dom frågar ändå om faktura för att du ska få veta detta när din deklaration kommer.

Hedi Bel Habib
Hedi Bel Habib
Gäst
18 juli 2019 kl 04:00

Hej Jan,
Eftersom inga kriterier duger för din del tänkte jag fråga dig om vad du anser om att portugiserna själva inte upplever sig själva som lika lyckliga som t.ex. nordbor? Eller vet du bättre än portugiserna om hur lyckliga de är?
I rapporten The World Happiness Report rangordnar FN totalt 156 olika länder utifrån hur lyckliga invånarna anser sig vara. Finland är andra gången i följd på första plats i den rangordningen. Resultaten baserar sig på individers personliga bedömning av det egna välbefinnandet. Strax efter Finland på listan finns, som också tidigare, våra nordiska grannar Danmark, Norge och Island. Sverige kommer på 7:e plats.
Top 10 lyckligaste länderna i världen är:
1. Finland
2. Denmark
3. Norway
4. Iceland
5. Netherlands
6. Switzerland
7. Sweden
8. New Zealand
9. Canada
10. Austria

Portugal kommer på plats 66.
Källa::World Happiness Report 2019

Robert Svensson
Robert Svensson
Gäst
Reply to  Hedi Bel Habib
18 juli 2019 kl 06:55

Jag valde att emigrera från Sverige till Latinamerika strax innan milleniumskiftet – först i Chile 13 år för att sedan flytta till Costa Rica år 2012). Som alla tänkande och hyfsat utbildade personer vet man att man med undersökningar och statistik kan visa eller bevisa precis vad som helst. Jag ska visa ett exempel som Hedi säkert inte kommer att tycka om: Enligt The World Happiness Report är det nordborna i skandinavien som är de lyckligaste i världen. Konstigt nog hamnar just Costa RIca (!!!) där jag bor på första plats i Happy Planet Index, och det för tredje gången: http://happyplanetindex.org/countries/costa-rica. Sverige hamnar på plats 61 av 140… Costa Ricas BNP är 11000 USD per capita, alltså en tredejedel av Portugals eller en femtedel av Sveriges. Det borde ju vara helvetet på jorden enligt de som använder BNP för att mäta lycka. Jag för min del är en hyfsat nöjd egenföretagare som talar flytande spanska och som inte har frusit en enda dag sedan 2012. Fast landet har otroligt låg BNP…

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
Reply to  Hedi Bel Habib
18 juli 2019 kl 07:42

Snacka om statistiknörd! Om du skall känna vad du själv tycker i olika frågor, tittar du i tabeller då?

Robert Svensson
Robert Svensson
Gäst
Reply to  Öystein Rönne
18 juli 2019 kl 08:12

Nej nu har du nog missuppfattat i alla fall mitt inlägg vilket var en pik mot Hedis rappakalja. Jag ville bara visa hur KORKAT det är att använda statistik för att beskriva just något så subjektivt som lycka. Det borde kanske ha framgått eftersom jag inte påstår mig vara den mest lyckliga personen på jorden trots att jag enligt en undersökning har alla förutsättningar att vara det. Detta framgår genom att läsa följande ord i mitt inlägg: “Jag för min del är en hyfsat nöjd egenföretagare…” alltså inte överlycklig…

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
Reply to  Robert Svensson
18 juli 2019 kl 08:35

Jag syftade inte på dig, utan på Habib. Det ser du om du följer tråden.

Robert Svensson
Robert Svensson
Gäst
Reply to  Öystein Rönne
18 juli 2019 kl 09:18

Ja jag i såg det först när jag tittade på sajten på en laptop (i mobilen framgick det inte), men man kan tydligen inte redigera eller ta bort inlägg…

Bo Persson
Bo Persson
Gäst
Reply to  Hedi Bel Habib
18 juli 2019 kl 16:10

Hedi! Att fråga någon om dom är lycklig måste vara det mest subjektiva sättet att få reda på hur man mår. Detta beror på dagsformen och vad man har varit med om och vilken erfarenhet man har. Jag tror inte folk i Sverige sitter och säger att dom är lycklig överallt. Har man frågat Malmöborna? Jag kan förstå att några miljoner är lyckliga i Sverige när man kan gå varje månad och hämta ut en check utan att göra ett förbannade dugg.

Hedi Bel Habib
Hedi Bel Habib
Gäst
Reply to  Jan Norberg
18 juli 2019 kl 10:38

Hej igen Jan,
Du och jag har gjort val med olika utgångspunkter. Jag bodde i Frankrike på 80-talet, där jag träffade min fru (en svenska som läste vid Sorbonne Universitet). Som forskare hade jag då flera valmöjligheter. Jag erbjöds forskartjänster i Tunis, i Bahrain, USA och Frankrike där jag bodde då. Jag kunde många språk, men inte svenska. Eftersom vi hade en dotter som var 6 månader gammal gjorde vi vårt val utifrån vad vi tyckte var bäst för oss alla tre. Vi valde därför Sverige, men jag var nervös eftersom jag var 30 år gammal och inte kunde svenska. Överraskande nog gick det bättre än jag trodde. Jag blev förälskad i det svenska språket och dess rötter i tyska, latin, grekiska, franska och engelska. Det gick att få jobb på universitet ganska fort.

Om jag fick välja om idag skulle jag göra samma val. Jag kommer ihåg att jag betalade 80 procent marginalskatt i slutet av 80-talet. Men sen kom 90-talets skattereform som var ett steg i rätt riktning.Men som du säger man har förstört denna reform med massa oreflekterade skatteändringar. Sedan kom jobbskatteavdraget. Det är också ett steg i rätt riktning.

Jag fördrar Sverige där man är överbeskattad i onödan. Det går att kämpa för att justera skatterna neråt och behålla en fungerande välfärd. Länder med för låga skatter och många fattiga har svårare att skapa välfärd för sina medborgare.Jag citerar inget land. Ingen nämnd igen glömd!

Ingrid
Ingrid
Gäst
18 juli 2019 kl 09:29

Den dagen för några år sedan då det blev uppenbarat att CDC i USA under mycket lång tid hade manipulerat statistik rörande vaccinationer – vilket en far som hade statistik som profession avslöjade, och som dessutom hade en autistisk son – då slängde jag mina egna dyrt inköpta statistik böcker… Sen vandrade jag i princip ut i “världen” för att ta del av människors livsberättelser… I fallet med vaccinationerna uppdagades det ena dödsfallet efter det andra, och jag berördes ytterligt starkt… Vid denna tid hamnade resten av mina gamla studieböcker med den “mekanistiska världsbilden” också i soptunnan, och det var en stark befrielse i det faktum att jag solklart hade upptäckt hur mycket som har förvrängts via statistik och smala / begränsade bilder av världen – där vanligen inget hänger samman med allt annat… Universiteten förmedlar bilder av omvärlden som begränsar oss människor, samt inverkar till att vår miljö / natur inte respekteras som någonting levande samt värdefullt att värna om… Ett liv är inget värt, inte heller naturen – som enbart blivit en handelsvara… Jan, jag har inte replikerat något till dig tidigare, men jag har innerligt uppskattat dina “fina glimtar från din nya utsiktspost”… och att du berättar om / förmedlar hur du lever i den verkligheten och möter människor just precis så som fantastiskt fina enkla möten kan bli… Om detta berättar du, och även många andra – allt detta säger så mycket mer – än statistik… Människors livsberättelser säger sannerligen så mycket mer än en eller flera summerade siffror… – eller hur? Jan, du har även en “skarp penna tillika intellekt” – vilket jag för det mesta uppskattar 😉 I nuet är det självfallet givet för mig personligen att komma med dessa rader, samtidigt som jag vill förmedla en länk från det område där jag själv numer rör mig sedan mina “mekanistiska världsbilder gick hädan”… : http://www.grossnationalhappiness.com/ 1 miljoner svenskar äter idag piller för att de har någon form av psykisk instabilitet – det är en hög summa enär det blir ca en tiondel av hela befolkningen! Verkligheten förmedlar andra berättelser som sifforna förlorar. – Vem är rikast – den som lever enkelt men lyckligt på litet – eller den som har mycket men som kanske behöver ta piller? Jag har träffat människor från Bhutan, och i perioder har jag haft kontakt med somliga via internet – de förmedlar en “livskraft / livsglädje” vi saknar här… Read more »

Hedi Bel Habib
Hedi Bel Habib
Gäst
18 juli 2019 kl 11:56

Jag har varit kritiskt till det politiska postulatet som sätter en ekvation mellan välfärd och höga skatter. En effektiv statsmakt ska kunna leverera bästa välfärd till ett rimligt skattetryck. Skattetrycket kan inte definiera i förväg som en abstrakt siffra, hög eller låg. Det beror bland annat på hur förhållanden ser ut mellan äldre och yngre i befolkningen. Bifogar en länk till en artikel på newsvoice, där jag ifrågasätter det politiskt anspråket på att de skulle finnas likhetstecken mellan välfärd och höga skatter.

Replik: Resursslöseri och inte välfärd bakom höga skatter i Sverige …
https://newsvoice.se/…/replik-resurssloseri-och-inte-valfard-bakom-hoga-skatter-i-sver…

Jan Norberg
Jan Norberg
Gäst
18 juli 2019 kl 14:59

Hedi, här tror jag att vår mest grundläggande skillnad ligger. Du förordar en stark statsmakt och jag tror på en minimal statsmakt.

Jag är till skillnad från dig en varm vän av individens egen dådkraft, en inställning som dock förutsätter att individen släpps fri med ett minimum av statlig inblandning i form av märkliga regelverk och höga skatter.

Tyvärr följer av detta att onödiga statsanställda får se sig om efter annan försörjning, likaså anser jag att välfärdssystemen endast bör omfatta ett grundskydd som upprätthåller livhanken under en begränsad tidsperiod. Vi tenderar alla att överutnyttjande de välfärdssystem som utan motkrav står till förfogande för dem vilka ser möjligheten till försörjning på skattebetalarnas bekostnad som tillgängliga.

Hedi Bel Habib
Hedi Bel Habib
Gäst
18 juli 2019 kl 16:34

Hej Jan igen,
Jag har varit i Portugal 1976 (en månad) när ja var student. Det är ett fint land och fin natur. Goda viner och god mat. Trevliga människor. Vi har helt skilda uppfattningar om det offentliga åtagandets omfattning. Jag har inga problem med det. Politiken är ju det möjligas konst. Har du möjlighet att utifrån bifogad länk att peka ut vilket, vilka länder som skulle passa in i din bild av hur skattetrycket skulle kunna se ut?
Skattetryck – internationellt – Ekonomifakta
https://www.ekonomifakta.se/fakta/…/skattetryck/skattetryck-i-sverige-och-internation…

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
Reply to  Jan Norberg
22 juli 2019 kl 08:04

Tack för den eminenta genomgången Jan. Den förtydligar mycket avseende “skattebedrägeriet”. Just politikernas sätt att kamouflera skatterna är det kanske vidrigaste. De är satta att tjäna folket, men i själva verket sätter de en heder i att lura detsamma.

Lars-Olof Häger
Lars-Olof Häger
Gäst
19 juli 2019 kl 11:05

BÄSTA LAND ATT LEVA I…. Det är ibland politisk propaganda, för att öka förståelsen för ökade skatter. Jag minns en rapport för ett antal år sedan, då ett Österrikiskt institut gjort en rapport, där Sverige var bästa landet att leva i. Det användes för att motivera ökade skatter och uhjälp.
Strax kunde man i Österrike se tacken.
Ett Socialdemokratiskt institut i Sverige, gjorde en undersökning som visade att Österrike , då Socialdemokratiskt, var bästa land att leva i. Detta för att öka skatterna i Österrike.
Den Socialdemokratiska politiska korruptionen har nått fantastiska höjder.
Detta har gjort att Sverige nu är mera diktatur än demokrati. Nästan ingen riksdagsman i Sverige vågar rösta på det han egentligen vill. Piskan är hård och mutade högsta politiker förslavar sitt eget folk.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
Reply to  Lars-Olof Häger
19 juli 2019 kl 17:23

Tack, där var en till med klarsyn. Check.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
Reply to  Jan Norberg
22 juli 2019 kl 12:43

Bra tips på en bra artikel! Författaren är ju dessutom inte någon duvunge direkt!

Själv är jag mitt uppe i planeringen för att lämna mitt fosterland. Vem vill envist stanna kvar på ett sjunkande skepp? Iaf inte jag. Men min kamp för Sverige och dess befolkning kommer givetvis att fortsätta. Men jag tror mig faktiskt ha hittat en båt utan hål i botten!

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
Reply to  Jan Norberg
22 juli 2019 kl 14:14

Tätningsmaterial tas med. Check. Jag kommer alltid att lyssna på dina kloka tips.

Bättre rådgivare kan man nog inte få!

Kerstin Carlsson
Kerstin Carlsson
22 juli 2019 kl 12:54

Du är rolig Du Öystein Rönne!