Jan Norberg: ”Jag, en privilegierad invandrare i Portugal”

Jan Norberg, selfie 2021-08-25 Jan Norberg är pensionerad konsult med en bakgrund inom svensk industri. Han är sedan några år bosatt i Portugal. Jan är en engagerad samhällsdebattör. Se lista på alla Norbergs artiklar.
publicerad 17 juli 2019
- Jan Norberg
Alfarim, Portugal, 27 dec 2018. Foto: NewsVoice.se

UTVANDRARNA. Som bekant har jag utvandrat inom EU, från Sverige till Portugal. En av de saker som jag bestämde mig för innan jag flyttade var att verkligen försöka assimilera mig i Portugal, notera alltså inte att integrera mig.

Text: Jan Norberg | Bild ovan: Alfarim, Portugal, 27 dec 2018. Foto: NewsVoice.se

Jan Norberg
Jan Norberg, 2017 – Foto: NewsVoice.se

Av det skälet vinnlade jag mig verkligen att försöka undvika alltför mycket kontakt med alla andra svenskar vilka flyttat hit, visst umgås jag med några svenskar men jag begränsar mitt umgänge med svenskar för att kunna leva som jag lär. Det vill säga att inte medverka till en situation liknande den som lett till ett stort antal no-go-zoner i Sverige.

Med min djupa beundran för den hårt arbetande Portugisiska befolkningen så sökte jag mig till enklare caféer och matställen, sk tacsas, en enklare form av restauranger där det med svenska mått mätt inte lagts så mycket kostnader på lyxig inredning och belysning samt som ofta drivs med e n mycket lokal och ganska liten krets av stamgäster.

Ofta finns denna typ av näringsställen på lite undanskymda ställen, inte sällan i närhet av bostadsområden där den hårt arbetande befolkningen bor i ganska enkla boningar. Det blev kvartersfik och krogar, dit inte så många turister och andra utlänningar hittar.

Jag hittade några favoritställen där jag med mina mycket begränsade portugisiska språkkunskaper, med stor möda, kunde kommunicera med stamgästerna. Medveten om att det lyste utlänning om mig kunde jag konstatera att vissa portugiser betraktade mig med en viss skepsis blandat med lite nyfikenhet. De vilka talar engelska blev jag ju snabbare bekant med än andra vilka inte vill pröva sina engelska kunskaper.

Portugiser arbetar hårt och ganska länge på dagarna. Många hantverkare och andra stannar därför till vid sitt stamställe för en öl eller ett glas vin efter en hård dags jobb. Stämningen är alltid avspänd, men ganska intensiv och ljudvolymen blir ibland hög. Det tog lite tid att vinna dessa människors förtroende, men jag ansträngde mig, utan att tränga mig på. Jag verkligen försökte att bli accepterad på deras villkor.

Portugals västkust strax norr om Lissabon, 2017. Foto: NewsVoice.se
Portugals västkust strax norr om Lissabon, 2017. Foto: NewsVoice.se

Belöningen kommer därför så småningom. I mitt fall blev jag nyligen inbjuden till ett födelsedagskalas. En kille som skulle bli 37 år tyckte att det skulle bli intressant för mig att se hur man firade födelsedagar ibland vanligt folk i Portugal. Jag accepterade givetvis hans inbjudan, något jag inte ångrar.

Bra stämning i familjerna

Restaurangen där kalaset höll till låg några mil norrut och var en stor, men ganska enkel skaldjurskrog (marisquiera) i Ericeira där maten var superb och till ett överkomligt pris. I Portugal går födelsedagsfirandet till på lite annat sätt än vad vi är vana. Det är alltid de inbjudna gästerna som tillsammans med varsitt litet bidrag betalar för födelsedagsbarnets middag. Alla gäster betalar också för sin egen middag.


Det var en fröjd att se alla generationer ibland släkt och vänner samlas för att fira högtidsdagen, barnen tillsammans med föräldrar, vänner och gamla i en skön blandning och där ljudnivån snabbt blev både hög och intensiv.


De ca 30-35 människorna som samlats var som jag upplevde det en illuster samling som sannolikt väl representerade den arbetande befolkningen. Jag hann väl inte med att bekanta mig med alla, men några fick jag en bra kontakt med och de var också mycket öppna och nyfikna på”utlänningen” som bjudits in av födelsedagsbarnet.

När väl isen är bruten så kommer man ganska snabbt Portugisen in på livet och de påminner mycket om hur svensken betedde sig för många år sedan. Det handlar om ödmjukhet och att bygga förtroenden samt att vara öppen och tillgänglig. Portugals arbetande befolkning har en ganska hög grad av integritet och jag måste därför hela tiden tänka på att jag är gäst i deras fantastiska land.

Lissabon, 1 jan 2019. Foto: NewsVoice.se
Lissabon, 1 jan 2019. Foto: NewsVoice.se

Stark vänster som för 40-50 år sedan i Sverige

Självklart finns det saker som man skulle vilja säga och diskutera med dessa hårt arbetande portugiser, men som jag pga artighet och självbevarelsedrift avstår ifrån att ta upp. Till exempel röstar många portugiser på något av de otaliga vänsterpartier som står till buds. Man får alltid acceptera värdlandets politiska system och dess företrädare samt de människor vilka röstat fram dessa politiker.


Det som är frapperande är ju att genomsnittsportugisen har kvar samma moral som svensken hade innan socialismens värsta klor fått alla svenskar beroende av galna politiker.


Det finns ibland många portugiser en tro på att vänsterpolitiker kan åstadkomma de för folket bästa reformerna, kanske inte alltid i enlighet med mina erfarenheter från Sverige där vi passerade det stadiet för ca 40-50 år sedan.

Den arbetande portugisen vill alltid kunna klara sig själv och slippa beroendet av andra, tex politikerna. Något som sannolikt är på väg att förändras då många portugiser tittar på hur andra länder med mer sofistikerade välfärdssystem hunnit längre i sin utveckling.


Jag har försökt förklara att inga välfärdssystem kommer gratis, men här tittar man ibland med viss skepsis på mig när jag berättar att jag i Sverige måste betala ca 60% i skatt på mina arbetsrelaterade inkomster och att vi har importerat mest muslimer per capita i hela EU.


Det verkar man inte riktigt tro på, möjligen för att de själva inte når upp i sådana inkomster som renderar i någon nämnvärd skatt över huvudtaget. Inte heller verkar många förstå vad arbetsgivaravgifter är för något, möjligen därför att jag i dessa kretsar mest umgås med anställda vilka inte har det så fett på lönesidan. Kan man svartarbeta så försitter man heller inga tillfällen. Immigrationen av muslimer är ju ännu så länge inget problem i Portugal så den frågan är ännu så länge en icke-fråga i Portugal.

Lissabon, 1 jan 2019. Foto: NewsVoice.se
Lissabon, 1 jan 2019. Foto: NewsVoice.se

Skatterna i Portugal

Portugal har ett synnerligen effektivt skattefiskalt system, minns jag rätt så ligger Portugals effektivitet att ta in skatter på 4:e plats i Europa. Man blir lite road av att upptäcka denna effektivitet när man möter den i vardagen, när du köper något så kommer alltid frågan om du vill ange ditt personliga skattenummer (NIF), den portugisiska motsvarigheten till våra svenska personnummer. Om du anger ditt skattenummer så rapporterar butiken/krogen/osv detta direkt till Skatteverket, där alla dina transaktioner registreras löpande.

Inför varje års deklaration uppmanas du av skattemyndigheten att gå in på deras hemsida och verifiera alla dessa köp. Skatteverket använder därefter av dig bekräftade uppgifter, som underlag för de avdrag du enligt lag har rätt till och beräknar den samlade skatten inklusive avdragen du har rätt till. Som en återkommande uppmuntran arrangerar dessutom Skatteverket flera gånger om år ett lotteri för alla skattebetalare. Allt för att öka användningen av online-rapporteringen till Skatteverket samt för att minska den svarta ekonomin.

När jag beslutade mig för att flytta ut från Sverige så var det inte en socialistisk regering i Portugal, men efter valet hösten 2015 kunde socialistiska partier, genom att bilda en allians enligt svensk förebild, ta makten. Det skall nu bli mycket intressant och se hur denna form av socialistiskt styre klarar sig vid nästa parlamentsval.

Portugals nuvarande regering lyssnar på sitt folk

Det känns som att Portugals nuvarande regering, trots att den är socialistisk, med varsam hand försöker ligga i linje med vad vanligt folk anser som prioriterade områden. Det finns som sagt en viss avundsjuka på hur andra länder inom EU lyckats bättre ekonomiskt än Portugal och då pratar man ofta om den norra delen av EU, tex Sverige, Tyskland, Holland, Danmark, mfl. Vad de ännu inte insett är att samtliga dessa länder har underliggande och mycket allvarliga strukturella problem pga alla muslimer som vällt in i dessa länder.

Ungefär som svenska strävsamma människor på 1950-60-talen så tror många Portugiser idag att ekonomisk framgång kommer med socialism. Jag bävar då dessa hårt arbetande människor blir lika besvikna som svenskarna är idag efter många årtionden av socialistiskt förtryck. Men dit är det långt och då är jag sannolikt förpassad till Sankte Per och slipper se eländet upprepas ännu en gång.

Text: Jan Norberg

NewsVoice: Det finns möjligheter för NewsVoice att genomföra en live-podd där Jan Norberg kan försöka besvara frågor från nyfikna svenskar vilka funderar på att fly sitt ursprungsland för en bättre tillvaro i Portugal. Ge gärna dina synpunkter i kommentarsfältet om du tycker detta vore en bra idé.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq