Regeringen inrättar en välfärdskommission för att stärka en riskutsatt välfärd

19
Ardalan Shekarabi och Magdalena Andersson. Foto: Frankie Fouganthin.
Ardalan Shekarabi och Magdalena Andersson. Foto (beskuret): Frankie Fouganthin. Licens: CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Regeringen ska inrätta en välfärdskommission där Staten, kommuner och regioner och fackföreningar i framtiden ska finna metoder för att stärka välfärden. Det meddelade finansminister Magdalena Andersson och civilminister Ardalan Shekarabi den 5:e juli 2019.

“Välfärden är vårt viktigaste omfördelande verktyg för att skapa ett jämlikt samhälle. De kommande åren kommer vi att behöva prioritera hårt för att mer resurser ska gå till välfärden, detta i en tid då vi blir fler äldre. Att vi lever allt längre är en vinst för folkhälsan och vårt välfärdssamhälle, men innebär också en stor utmaning. Tillsammans behöver vi hitta gemensamma lösningar som steg för steg stärker välfärden. Det är så vi har byggt Sverige och det är så vi ska utveckla Sverige vidare”, säger finansminister Magdalena Andersson.

Kommissionen tillsätts mot bakgrund av de utmaningar som välfärdssektorn står inför under de kommande mandatperioderna. Enligt beräkningar från Finansdepartementet kommer finansieringsgapet i kommunsektorn uppgå till ca 90 miljarder kronor år 2026, dvs. skillnaden mellan den utgiftsnivå kommunsektorn kan hålla med dagens skattesatser och den utgiftsnivå som kommer att krävas för att upprätthålla samma standard i välfärdstjänsterna som idag.

Prognoserna visar också att tillgången på kompetens inom välfärdssektorn kommer att vara ansträngd under kommande decennium. Detta innebär att välfärden även måste hitta nya arbetssätt.

Utgångspunkten för Välfärdskommissionens arbete är att välfärdssektorns aktörer tillsammans behöver samarbeta för att stärka välfärden. Kommissionen kommer noggrant se över alla möjligheter att förbättra förutsättningarna att leverera välfärdstjänster i framtiden.

“Det är uppenbart att staten och kommunsektorn behöver ta ett gemensamt ansvar för att vi ska kunna erbjuda en välfärd av hög kvalitet även i framtiden. Det här är inte enkelt och det finns ingen enkel lösning. Det kommer kräva systematiskt och strukturerat arbete, både inom kommunerna och i samarbetet mellan staten och kommunsektorn”, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Välfärdskommissionen kommer att inleda sitt arbete under hösten 2019. Regeringen kommer att bjuda in företrädare för Sveriges kommuner, landsting och fackföreningar att delta.

Arbetet ska slutredovisas senast den 31 december 2021.

Text: pressmeddelande från Regeringen

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

19 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Erik
Erik
Gäst
14 augusti 2019 kl 00:11

Ingenting kommer att ske i landet,revolutionen är nära nu.

Maj Rehnberg
Maj Rehnberg
Gäst
12 juli 2019 kl 13:56

Kommissionen borde börja med att tala om vad de menar att välfärd är. Synonymer till ordet är välgång, välbefinnande, lycka, framgång, välstånd, trygghet, välmåga Motsatsord olycka, motgång, fattigdom, otrygghet Sen finns det välfärdspolitik och det är politik som syftar till alla medborgares välfärd. “Välfärden är vårt viktigaste omfördelande verktyg för att skapa ett jämlikt samhälle”. Det är en mening med positiva ord men vad säger den egentligen ? Jo den talar om att det fortfarande är som det varit sedan urminnes tider. De som äger tillgångar har också makten och därmed äger de verktyget välfärd. De besuttna som är en liten klick ser till att hålla den stora massan med arbete och lön för att uppnå ett visst välstånd och därmed bidra med ännu mer välstånd till de besuttna. Nutidens besuttna är kapitalisterna flertalet finns i USA. De som är ägare till alla viktiga bolag. Vad är det för fel med det då tycker säkert de som hoppas på att de själva ska bli en kapitalist. Det hemska är att kapitalisterna har kommit upp sig av att folk har ätit deras alltmer näringsfattiga och giftiga grödor och blir därmed sjuka, deras avkomma får ett sämre hälsostatus. Därmed gynnar vi en annan marknad för de besuttna. Att vi äter giftiga mediciner till ingen annan nytta än att trycka ner symtom räcker inte för de här girigbukarna utan de har byggt upp vaccinationsmyten för att säkra sin marknad. Sen behöver de avkastning för sin krigsindustri och ser till att skapa oroshärdar i världen. Massinvandringen. Lögnerna om klimatet. Vad är välfärdssektorn för något ? Är det den sektorn den lilla flickan 4 år befann sig i när hon inte kunde bli magnetröntgad, eller alla dementa som blir inspärrade och drogade fast det finns bot. Eller en ensamstående kvinna som hålls fången i sin lägenhet och det slutar med att hon får kontraktioner i benen som gör henne oförmögen att gå. Att ungdomar utreds på BUP och får en diagnos så föräldrarna slipper ha dåligt samvete för att de anammat kapitalisternas livsstil och därmed skadat sitt barn. De här två politikerna säger att vi HAR en välfärd med hög KVALITET och att den här kommissionen ska arbeta för att det ska fortsätta att vara så i framtiden. Jag skulle inte tro att den här kommissionen kommer fram till varför den offentliga sektorn är så belastad ! “Det kommer kräva systematiskt och strukturerat arbete, både… Read more »

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
11 juli 2019 kl 22:21

Läste just en artikel om att Volvo kan överväga att lämna Sverige, eftersom arbetare inte kan känna trygghet. (Jim Stones)
Hur blir det med kvalitet och precision, om uppmärksamheten måste vara på familj och våld?
Blir det “Boeing v.2” ?
Troligen får nog Kina synpunkter om deras investering går åt fanders.

Emil Boethius
Gäst
9 juli 2019 kl 22:54

…..det enda dom behöver inse är att man kan inte ha en ohejdad massinvandring (som vi de facto har haft och fortsätter ha) och samtidigt upprätthålla en “välfärdsstat”. Ekvationen är omöjlig.

Andersson
Andersson
Gäst
8 juli 2019 kl 11:34

Det luftfyllda däcket lär vara en skotsk uppfinning från 1800-talet. Pyspunkan är betydligt äldre och det är en svensk uppfinning. Kommission, utredning, lex Sara, lex Maria, ja vi har flera namn för pyspunktering än eskimåerna har för snö.

ulf ClaréusD
8 juli 2019 kl 11:22

Välfärden försvinner ……. och det är så klart bögarnas fel ….. ähum … jag menar … högerextremisternas fel (och till viss del “socio-ekonomiska faktorer). De’ sa i alla fall, i en TV4-intervju, den gamle sossepampen och vår nye EU-minister Hans Dahlgren; han utvidgade det att gälla för hela EU och alldeles särskilt inför den nyligen avgjorda EU-folkomröstningen där Dahlgren slog fast att EU-valet handlade om att ”sätta stopp för högerextremister” –” med vilka han menar Sverigedemokraterna”. Det klarlägger varför Löfven-regimen inte vill tala med Jimmie, eller för den delen någon annan inom SD. Ja, lord Welder har även förbjudit krisdemokraten ABT, att äta lunch med syndaren Jimmie härför leden i Palmedalen, ty sådan fraternisering kan ju komma att drabba välfärden.

Fiskargubben frågar ovan, “Och hur är det i Bryssel? Problemet är att vi inte vet vem som bestämmer i Bryssel, sade Bo(ris) Jo(hnson). Han var utrikesminister och vet inte? Hur gick det till när von der Leyen tillsattes? Spanjoren, belgaren och Lagarde?” Ett svar kan vara:
“The most powerful people in Europe are simply being APPOINTED like Game of Thrones”. Se nedan länk:
“https://www.express.co.uk/news/uk/1149019/Brexit-News-update-latest-podcast-final-countdown-jean-Claude-Juncker-vote”.
Att de fyra nu utvalda EU-ledarna, liksom de gamla och förstås den franske presidenten, är samtliga naturligtvis helt och hållet de europeiska storbanks-oligarkernas första val. De’ e’ inget som valmanskåren kan göra nåt åt!

Fiskargubben
Fiskargubben
Gäst
Reply to  ulf Claréus
9 juli 2019 kl 12:25

Tack, Ulf. Britterna är våra allierade. Jag, Savalle och andra har försökt lista ut vilka som bestämmer. Det lutar åt sällskap ovan sällskap i flera led. Vatikanen är mycket misstänkt. Det är nätverkandet som inte kan belysas bra. Som när Hans Holmér och andra samlades i Villa Bonnier för att fatta okända beslut. Som när politiker, journalister och kändisar frotterar sig med varandra på Stureplan. De som fixar festerna får information värdefull för en underrättelsetjänst. Det dricks och pratas för mycket. Det händer saker, som ondsinta personer kan bedriva utpressning med. Passar herr Epstein in i bilden?

Detta sagt är det min bestämda åsikt att regeringen har order att driva landet i botten. Vi har varit för framgångsrika, tycker någon. Välfärden ska bort. Fattigdomen breder ut sig bland folk som har arbetat hela livet. De gamla och sjuka missköts. Skolan torpederades enligt plan och pensionerna stals. Välfärdskommissionen får till uppgift att fullborda verket.

Jag uppmanar till bön för Sverige. Sovjetmedborgarna bad mycket länge och fick hjälp till sist. Judarna kom till Israel efter sekel av bön. Bön är ett så kraftfullt vapen att makten alltid vill krossa kristendomen. Vi är många som kan vittna om kraften. En hel bönearmé är igång just nu. Den består av smått folk med mer förstånd än våra politiker och förstånd finns det också bland viktiga sekulära tänkare.

Ulf ClaréusD
Reply to  Fiskargubben
10 juli 2019 kl 22:38

Deutsche Bank verkar nu vara illa ute och gör sig av med många anställda. DB:s exponering mot CDS:er (Credit Default Swaps), ett slags vadspelning i upp- eller nedgång vid låneaffärer, är mycket stor. Wall Street bankerna fick Bill Clinton på 90-talet till att genomdriva en utvidgning av dessa, till att även vara tillåtet inom finansmarknaden och inte endast beträffande “commodities” (varor av visst slag). Bill var ju även med att förstöra “The Glass-Steagall Act”, som tillkommit after 1929 års börskrasch, genom att “sätta in branddörrar” mellan banker och finansinstitut, d v s strikt skilja dessa åt. Det var kanske den främsta orsaken till att 2008 års krasch blev så omfattande. En gissning är, att tillsammans med den markanta recession vi är i och nya stora bankkrascher, eventuellt Deutsche Bank, blir smällen värre än 2008. Det blir en “härdsmälta” som kommer sätta kolossala spår efter sig och göra gemene man urfattig. De’ är ju bra, för Agenda 2030 stipulerar ju att allt privat ägande förbjuds.

Fiskargubben
Fiskargubben
Gäst
Reply to  Ulf Claréus
11 juli 2019 kl 12:49

Bill Clinton saboterade mycket. Han inflationssäkrade obligationerna och jag förfärades av hans ekonomiska politik. Han och Göran Persson ställde sig mot en vägg för att prata, eftersom läppläsare säkert var närvarande. Och hur var det med Levinsky? En livvakt säger att hon alltid letade efter Bill.

Derivaten är en ekonomisk bomb. Lilla Island drabbades 2008 nästan under radarn. På Bills tid drabbades sydostasien. Jag anser att vi ser återkommande rån. Grekland utsågs att skada EU. Cypriotiska bankkunder såg sina pengar konfiskerade. Det Soros gjorde mot kronan beredde vägen för nedmonteringen av välfärden.

Deutsche Bank är under ekonomisk krigföring, anser jag. Nu är det dags att sänka nordiska banker också. Bill Browder satte igång skandalerna. Allt medan amerikanska skatteparadis växer fram och då var det dags att sänka Panama.

Vi står inför en stor krasch. Jag har gjort mig egendomslös, men de som har pengar bör satsa klokt. Ingen spekulation, bara säkra papper. Det vi har är spekulation på spekulation och den lille mannen på botten dignar under bördan. Jag kallar det för kapitalistisk skatt.

[Resten av kommentaren är off topic. Raderat.]

Savalle
Savalle
Gäst
Reply to  Fiskargubben
11 juli 2019 kl 13:36

“Agenda 2030 är som en kopia av katolsk teologi. Den som ingenting har har rätt att stjäla det han behöver.”

Augustinus principer är kanske tänkta att tillämpas här som ett led i elimineringen av medelklassen.

Bail-in tillämpades i Cypern. Banker i kris tar pengarna som finns hos kontoinnehavare. Skulder kvarstår.

Edward Griffin talar här efter 42 minuter om Duck-Dinner-Mechanism:

https://www.youtube.com/watch?v=z2sjyQGlAOs

(Reality of Money – G Edward Griffin)

Fiskargubben
Fiskargubben
Gäst
Reply to  Ulf Claréus
11 juli 2019 kl 13:26

[Sorry, Norbergs artikel handlar inte astrologi, WCT 911, antikrists förtrupper, kung Salomon eller bibeln. Kommentaren raderades.]

Savalle
Savalle
Gäst
Reply to  Fiskargubben
11 juli 2019 kl 17:42

Fiskargubben, jag tror att väldigt många skulle vilja läsa vad du skriver om detta. Det skulle vara enormt bra om du publicerar kommentaren på Peter Krabbes blogg. Där råder stor tolerans och klokhet och stor acceptans för associativa sidospår.

Jag hoppas att du har gjort en kopia.
Jag gör numera alltid det, eftersom både bloggägare – och andra betydligt mörkare krafter- rätt många gånger sett sig nödsakade att censurera.

Torbjörn Sassersson, för andra gången: Bort med skygglapparna!

Din blogg är jättebra, men du bör släppa på tömmarna och tillåta sidoblickar för att ha optimal kvalitet.

Erik Wiklund
Erik Wiklund
Gäst
8 juli 2019 kl 09:38

– Ja, nu är politikerna där igen och lovar oss att Sverige ska bli bättre !!!

För tjugo år sedan lovade politikerna att samhällsproblemen skulle minska. – Ja de lovar oss varje år att samhällsproblemen ska bli bättre, men de håller inte vad de lovar – tvärtom, det mesta som de har lovat har blivit mycket sämre. För vi ser ett Sverige idag som sjunker allt djupare ner i dyn, t.ex. hög grov brottslighet, kommunal bankrutt, hög arbetslöshet för invandrare, stor utbetalning av socialbidrag, långa köer för bostadssökande, låga skolresultat, hög segregation, långa väntetider för operationer, långa väntetider på psykiatriska avdelningar osv. osv.

Så, om man ska räkna ut vad som kommer att hända med Sverige under de närmaste åren med Socialdemokraterna vid rodret så är det lätt att räkna ut. Man ska titta på vad S har gjort under de senaste åren – alltså sätta ett likhetstecken här – för det är det enda som är säkert. Det finns ingen anledning att tro något annat. Så räkna med att S kommer att föra samma destruktiva politik, vad de än säger till oss.

Det sorgliga här är att politikerna har lyckats hjärntvätta en stor del av folket till den grad att folket tror på politikerna trots att de ser att politikerna har misslyckats och att de gång efter gång efter gång inte levererar vad de lovar – och likt förbannat röstar folk på dem, igen och igen ??? Hur är folk funtade – när de tydligt ser att Sverige är på väg mot avgrunden på grund av våra politikers agerande ???

Folket verkar inte förstå att politikerna inte vill ta bort dessa samhällsproblem, därför att politikerna vill ha det just så här. – Ja, en sak är säker – om politikerna verkligen ville ha ett välskött samhälle då skulle dom redan ha fixat det – för dom ha

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
Reply to  Erik Wiklund
8 juli 2019 kl 11:50

Och den troligaste orsaken till att politikerna vill att det skall vara elände är att man vid varje val igen lovar att allt ska bli bra om de bara röstar på sossarna. Och precis som du säger, – Hur är då folk funtade som går på detta år efter år, val efter val?? Jag drar ingen annan slutsats är att sossarna har lyckats riktigt bra med hjärntvätten av folket.

Sverige måste inhysa världens mest naiva folk. Särskilt tydligt blir det när bedrägeriet är så uppenbart och synnerligen lätt att genomskåda. Och den del av boskapen som som ser bedrägeriet men ändå vill ha det så här, är också en del av bedragarna. Suck…

Erik Wiklund
Erik Wiklund
Gäst
Reply to  Öystein Rönne
8 juli 2019 kl 15:50

– Javisst Öystein, folket är lyckligt ovetande om vad de ställer till med – men en dag när de (boskapen) vaknar upp och kommer till insikt om att det var en ond plan som politikerna lurade på dem – då kommer det att vara för sent att reparera den stora skadan. Detta spektakel är bara för ledsamt !

Fiskargubben
Fiskargubben
Gäst
8 juli 2019 kl 09:29

Vi behöver en välfärdskommission. Varför då? För att ordna välfärd åt dess medlemmar. Partikamrater, barn och barnbarn. Smart. Ja, kommissionen får god tid på sig. Vi lugnar folket och ger intryck av att vi gör nånting.

Så där håller politikerna på. Symbolpolitik och pladder istället för ett Alexanderhugg. Jag tror inte någon minister har lust att ta egna initiativ och riskera kritik. Inte ens statsministern är självständig. Han frågar Bryssel om lov först.

Och hur är det i Bryssel? Problemet är att vi inte vet vem som bestämmer i Bryssel, sade BoJo. Han var utrikesminister och vet inte? Hur gick det till när von der Leyen tillsattes? Spanjoren, belgaren och Lagarde?

Folket vet att välfärden, polisen, domstolarna och MBS inte fungerar. Ingen utredning behövs. Snart ropar folk på Mussollini så att tågen går i tid. Är det planen? En modern Mussollini i form av en världshärskare, som bäst beskrivs med ett känt kristet fult ord.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
7 juli 2019 kl 14:39

Viket hyckleri! Helt otroligt, sossarna har suttit vid makten 15 av de senaste 23 åren inklusive de senaste 5.

De har vid varje valrörelse kommit dragande med att en röst på sossarna är en röst på välfärden. Om det vore någon som helst substans i det borde vi idag inte ha några som helst problem i välfärden.

Men i stort sett varenda svensk vet hur det ser ut med välfärden idag. Den har länge sucsessivt urholkats och är idag katastrofal. Men det är som det alltid varit med sossarna; Lova runt och hålla tunt.

Att tillsätta en välfärdskommission är inget annat än ett tydligt bevis på att deras löften bara är valfläsk. Pinsamt att kommissionen skall behöva två år på sig för att leverera en “rapport”.

“Som av en händelse” skall rapporten vara klar till december 2021, precis då nästa valrörelse drar igång på allvar. Alltså ytterligare ett knep att försöka att återigen lura till sig makten. Och det har ju funkat tidigare så varför skulle det inte funka igen!

Tant Pia
Tant Pia
Gäst
7 juli 2019 kl 13:59

Bingo! När en regering tappat greppet så bildar de en kommission och tillsätter en massa experter….. man väljer någonting som leder till ingenting. Tänker på en av mina favoritmusiker…. hög standard… vad fan är hög standard?
Det är dags att slänga spenderbyxorna på soptippen och prata minskade bistånd istället för anpassade skattesatser.

Bo Persson
Bo Persson
Gäst
Reply to  Tant Pia
7 juli 2019 kl 21:40

Va fan behövs en välfärdskommission för? Det dummaste jag har hört. Vi vet varför välfärden är hotad och kommer troligen att försvinna om ett antal år om inget görs drastiskt. Detta görs enbart för att slippa ta ansvar och behöva ta tag i dom rätta problemen. Vilken idiot som helst kan räkna ut att 4 miljoner löntagare kan inte försörja 2 miljoner fullt arbetsföra människor som är kroniska bidragstagare + 4 miljoner sjuka, barn, och pensionärer. Gå till din egen familjekonstellation. Om du var ensam försörjare för fem st familjemedlemmar är det svårare än om du bara hade tre st. Detta går så länge det finns barnbidrag, bostadsbidrag, äldreförsörjningsstöd, socialbidrag och föräldrapenning. Men snart är pengarna slut och då är dom slut. Då kan du starta hur många välfärdskommissioner som helst så hjälper inte det. Konstigt att för 40 år sen fanns det en välfärd som fungerade. Då var det balans mellan inkomster och utgifter och mellan löntagare och bidragstagare.