Ogräsmedlet glyfosat har hittats i Nestlés kaffebönor

2
163
Kaffe - Foto: Parisienne. Licens: Pixabay.com (free use)
Koll på kaffet? Foto: Parisienne. Licens: Pixabay.com (free use)
Kaffe - Foto: Parisienne. Licens: Pixabay.com (free use)
Koll på kaffet? Foto: Parisienne. Licens: Pixabay.com (free use)

WHO:s klassifikation av glyfosat under 2015 som mest sannolikt cancerframkallande, har fått många sjuka att stämma Monsanto. Fler barn föds med missbildningar och ännu fler cancerdrabbade träder fram. Nestlé ökar nu kontroller av kaffet efter att företaget upptäckte att kaffebönorna från vissa länder innehöll kemikalien.

Text: Sanja R. Juric | Foto: Parisienne. Licens: Pixabay.com (free use)

Nestlé har varit involverat i ett antal skandaler under åren. Företaget har beskyllts för barnarbete och för att utarma naturresurserna. De fick betala nio miljoner dollar i förlikning efter att den kanadensiska konkurrensmyndigheten anklagade Nestlé under 2007 för att ha deltagit i en priskartell.

2008 dog sex barn i Kina och 860 fick behandlas på sjukhus. Anledningen var att Nestlés mjölkersättning innehöll för låga halter av melamin. Även Taiwan stoppade försäljningen av produkten. Det framkom också under 2009 att Nestlé hade köpt mjölk från olagligt beslagtagna farmer i Zimbabwe, trots Eu:s dåvarande bojkottregler.

Läs mer: 13-åriga Théo har genomgått 53 operationer – läkare skyller på glyfosat

Kaffe från Brasilien och Indonesien testade positivt

Nya tester visade att bönor från vissa länder hade nivåer av cancerframkallande ogräsmedlet glyfosat, som låg nära regleringsgränsen. Leverantörer av indonesiska och vissa brasilianska kaffebönor har informerats om de nya förfaranden som kommer att träda i kraft från och med den 1 oktober.

Läs resten av artikeln i TV Hälsa | Mediasamarbete med NewsVoice

  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Konstig att människan reagerar först när många blir drabbade. Ur biologisk synvinkel var det inte så svårt att se mycket tidigare följden av detta vansinne som vi nu kommer att dras med i många decennier

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här