Gatestone: Stefan Löfven har tappat kontrollen på kaoset i Sverige

publicerad 10 oktober 2019
- Gatestone Institute
Bilverkstaden i Vinsta som drabbas av ett nytt bombattentat. Foto (14 april 2019): NewsVoice.se

DEBATT. ”Löfven, du har tappat kontrollen över Sverige”skrev Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna, nyligen i en artikel i Aftonbladet, i vilken han kritiserade statsminister Stefan Löfven för att han inte lyckats lösa Sveriges största problem.

Text: Judith Bergman, krönikör, advokat och politisk analytiker, distiguished senior fellow vid Gatestone Institute. | Bild: Bilverkstaden i Vinsta som drabbats av två bombattentat på kort tid. Foto: NewsVoice.se | Artikeln har tidigare publicerats på svenska Gatestone-institutets hemsida 

Enligt Ulf Kristersson:

”Två områden som vi [Moderaterna] prioriterar högt är lag och ordning samt integration. Eftersom Sveriges största problem nu finns där.

Förra året skedde 306 skjutningar och 45 människor sköts till döds. Enligt polisen har antalet ihjälskjutna fördubblats sedan 2014. Under samma tid har antalet personer som utsatts för sexuella övergrepp tredubblats enligt BRÅ. (…)”

”Konkreta reformer är nödvändiga. Vi har föreslagit dem – Socialdemokraterna säger nej.”

”Samtidigt har vi en integrationskris: Mer än hälften av alla arbetslösa är födda utanför Sverige. I våra utanförskapsområden finns skolor där inte ens hälften av eleverna får godkänt i alla ämnen. Många barn som är födda i Sverige talar knappt svenska, och det finns ett omfattande hedersförtryck. Även här har vi krävt reformer, men Socialdemokraterna säger nej.”

”Integration och invandring hör ihop. Därför krävs en långsiktig och stram invandringspolitik. Tillfälliga uppehållstillstånd och försörjningskrav vid familjeåterförening ska vara huvudregel.”

”Krav på kunskaper i svenska och egen försörjning för permanent uppehållstillstånd.”

Ulf Kristersson. Foto: Sten-Åke Stenberg. Licens: Mostphotos.
Ulf Kristersson. Foto: Sten-Åke Stenberg. Licens: Mostphotos.

Kristerssons kritik visar att mainstream-politikerna i Sverige är fullt medvetna om landets grundläggande problem. Kritiken är särskilt signifikant när den kommer från Moderaterna: Kristerssons föregångare, Frederik Reinfeld, som var statsminister i Sverige från 2006 till 2014 och ordförande för Moderaterna mellan 2003 och 2015, delade inte denna oro. År 2014 uppmanade Fredrik Reinfeld svenskarna att ”öppna sina hjärtan” för världens flyktingar.

”Nu vädjar jag till svenska folket om tålamod. Om att ha solidaritet med den yttre världen (…) I det långa loppet skapar vi en bättre värld (…) Det kommer att kosta pengar, vi kommer inte ha råd med mycket annat, men det här är folk som flyr för livet.”

Kristersson, till skillnad från den nuvarande svenska regeringen, verkar ha insett hur Sverige ser ut på riktigt.

En av verkligheterna, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) – är att terrorism nu är ett hot överallt i Sverige, och därför behöver även mindre kommuner vara beredda på terrorhandlingar.

”Förs och främst”sa Jonas Eriksson, som ansvarar för säkerhet i offentligheten på MSB:

”…måste man bli medveten om att det här faktiskt kan ske även i mindre städer som Karlstads storlek. Sedan behöver man nog fundera och analysera vad som finns i kommunen som är mer sårbart eller känsligt.”

Uttalandet kom efter att polisen avledde en terrorrhandling i Östersund i augusti. Den misstänkte försökte köra in i en folkmassa, enligt Aftonbladet. Han utreds också för kopplingar till Rakhmat Akilov, terroristen som dömdes för mord på fem personer efter att han kört in i ett varuhus med en lastbil i centrala Stockholm i april 2017.

Från början av 2019 till slutet av juli inträffade 120 bombningar i Sverige, enligt polisens statistik. Siffran representerar en ökning av 45 % över samma period förra året, då 83 bombningar ägde rum. Södra Sverige har drabbats särskilt hårt, med 44 bombningar.

”Man kan i dagsläget egentligen bara spekulera om varför. Vi har en ökad problematik med kriminalitet och utanförskap”, sa Petra Stenkula, utredningschef vid polisens Region syd.

”Det är möjligt att tillgången är god på dynamit, medan den är något mer begränsad när det gäller vapen i dag jämfört med tidigare.”

Bara i Landskrona – en stad med ungefär 35,000 invånare – har det sedan december 2018 inträffat sju explosioner eller bombningar. I augusti sprängdes ingången till Landskronas stadshus.

”De som gör det här har en avsikt att störa det organiserade samhället, det kommer vi inte att låta ske”, sa kommunalrådet Torkild Strandberg från Liberalerna.

Kraftig explosion i Linköping den 7 juni 2019. Privat foto.
Kraftig explosion i Linköping den 7 juni 2019. Privat foto.

I augusti drabbades en annan sydlig svensk stad, Linköping, av sitt andra bombattentat för året. Polisen hittade ett föremål som de misstänkte var sprängämnen. När det förstördes av nationella bombenheten inträffade en kraftig explosion. En lagerlokal tillhörande polisen förstördes och flera andra byggnader skadades. I början av juni inträffade en explosion i ett bostadshus, också i Linköping. Mirakulöst nog dog ingen, men 20 personer blev skadade. Polisen misstänker att händelsen var gängrelaterad.

Den konstanta osäkerheten som dessa händelser orsakar innebär att efterfrågan på säkerhetsvakter och andra säkerhetstjänster har ökat dramatiskt. Både privata företag och kommuner har bett om att få anställa fler säkerhetsvakter.

Enligt Hans Tjernström, presschef på branschorganisationen Svensk handel, spenderar en genomsnittlig livsmedelsbutik runt 600,000 kronor per år på vakter och annat som har att göra med säkerhet. Enligt en källa från säkerhetsbranschen kommer säkerhetsföretagen att behöva rekrytera 5300 fler anställda under de kommande tre åren.

Våldtäkt och sexuella övergrepp ökar också snabbt. Bara i den natursköna universitetsstaden Uppsala, där 80 % av kvinnorna inte känner sig trygga i stadens centrum, inträffade fyra våldtäkter eller våldtäktsförsök inom fyra dagar i början av augusti. I Stockholm inträffade två våldtäkter under ungdomsfestivalen ”We are Sthlm” i augusti, utöver ett tiotal andra sexuella övergrepp. Under sommarfestivalen ”Piteå dansar och ler” inträffade ännu en våldtäkt i vilken tio män var inblandade.

I en färsk krönika i Aftonblandet vädjade Moderaternas parlamentsledamot Josefin Malmqvist till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson att ”stoppa våldtäkterna – ni sviker kvinnorna”. I sin artikel skrev Malmqvist:

”Utsattheten för sexualbrott har ökat kraftigt under Morgan Johanssons (S) tid som justitieminister: för tredje året i rad ökade antalet anmälda våldtäkter år 2018 till drygt 20 anmälda våldtäkter om dagen. Hitintills i år har antalet anmälda våldtäkter ökat med 14 procent. (…) I Sverige – ett av världens mest jämställda länder – minskar kvinnors frihet. Att kvinnor inte har samma möjlighet att röra sig fritt på gator och torg, utan att behöva känna oro för att utsättas för brott, är en allvarlig inskränkning i kvinnors frihet och självbestämmande. Samtidigt som fler kvinnor anmäler sexualbrott, är uppklaringsfrekvensen fortfarande skrämmande låg. En granskning av de senaste årens våldtäktsanmälningar visar att bara 5 av 100 anmälda våldtäkter leder till fällande dom.”

Hon sammanfattade:

”Nu är det hög tid att sluta prata och börja agera. Moderaterna och Kristdemokraternas budget höjde anslagen till polisen, men mer behöver göras. I maj 2018 biföll en majoritet i riksdagen Moderaternas motion om att skärpa straffen för våldtäkt. Sedan dess har ingenting hänt. Nu är det hög tid att justitieministern (S) börjar agera för Sveriges kvinnor.”

Barn och psykisk ohälsa. Foto: Gryffyn McConville. Licens: Unsplash.com (free use)
Barn och ungdom. Foto: Gryffyn McConville. Licens: Unsplash.com (free use)

En annan folkgrupp som har blivit lidande av bristen på lag och ordning i Sverige är barnEnligt BRÅ har det skett en signifikant ökning av rån mot unga under senare år. På bara några år har antalet anmälningar om rån mot personer under 18 ökat avsevärt, från 1084 anmälda rån år 2015 till 1 896 år 2018 – en ökning på 75 %. Det har redan kommit in 1247 anmälningar om rån mot unga hittills under 2019.

Enligt Sven Granath, kriminolog vid polisen, kan ökningen av rån mot unga bero på att det har blivit svårare att råna äldre eller att stjäla från butiker.

”Det har blivit svårare och då ger de sig på en grupp som inte kan försvara sig lika väl. De har också det som andra unga vill ha, som mopeder, telefoner och smycken”, sa Granath.

Det verkar sannerligen som att statsminister Löfven har tappat kontrollen över Sverige.

Text: Judith Bergman, krönikör, advokat och politisk analytiker är Distiguished Senior Fellow vid Gatestone Institute.

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq