Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

NASA ska 2021 söka efter mikroskopiska fossiler på Mars

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 november 2019
- NewsVoice redaktion
Jezero-Kratern på Mars. Illustration: NASA Jet Propulsion Lab

Forskare på NASA tror att Jezero-kratern på Mars är ett gammalt uttorkat sjösystem som en gång hade tillhörande floder och deltasystem. Här ska NASA:s Mars-robot år 2021 söka efter mikrobiologiskt liv och mikrofossiler. Tanken är att prover så småningom ska tas hem till jorden.

Videon ovan över visar animerad flygning över Mars Jezero-kratern, en 45 km bred uttorkad sjö med ett floddelta.

Forskarna slår fast att:

  • Starka signaturer finns som tyder på förekomst av karbonater längs den inre marginalen i Jezero-kratern.
  • Topografiska och spektrala egenskaper tyder på sjöstränder och deltasystem.
  • Avsättningar av karbonater visar tecken på höga biosignaturer.

Liv kan ha hittats redan 1976

Redan 1976 fann Viking-landarna tecken på liv på Mars. Vikinglandarna 1 och 2 var de första tekniska utrustningar som framgångsrikt placerats på Mars av människan. De tog de första högupplösta fotona av Mars yta, insamlade geologiska data och landarna testade om det fanns liv i Mars översta jordlager. En studie publicerad i “The Journal of Astrobiology” presenterade positiva resultat.

Testet från 1976 gick ut på att markmaterial samlades in och blandades med näringsberikat vatten. Till forskarnas förvåning tydde resultatet på att mikrobiellt liv började metabolisera.

Resultaten jämfördes med liknande tester från jorden, men ytterligare tester på Marsjord gav negativa resultat. NASA valde därför att tolka experimenten som att resultatet från det positiva testet berodde på ickemikrobiell aktivitet, alltså inga tecken på organiskt liv. Man menade att det positiva resultatet var följden av icke organiska kemiska reaktioner.

Forskarna dr Gilbert Levin och dr Patricia Ann Straat från “Arizona State University och US National Institutes of Health”, som studerat data från Viking-experimenten menar att de Marsprover som samlades in och testades med ett så kallat “The Labeled Release (LR) experiment” bör testas igen. Studien från 2016 gav Levin och Straat anledning att påstå att NASA dragit förhastade slutsatser.

Forskarna skriver i sitt “abstract”:

“It is concluded that extant life is a strong possibility, that abiotic interpretations of the LR data are not conclusive, and that, even setting our conclusion aside, biology should still be considered as an explanation for the LR experiment”.

I oktober 2019 skriver Chris McKay (PhD) senior redaktör för tidskriften “Astrobiology” och astrobiolog på “NASA Ames Research Center” att:

“Even if one is not convinced that the Viking LR results give strong evidence for life on Mars, this paper clearly shows that the possibility must be considered” …
“We cannot rule out the biological explanation. This has implications for plans for sample return from Mars and for future human missions.”

NewsVoice rapporterade 2012 om att biologen Joseph Miller vid ”University of Southern Californias Keck School of Medicine” genomfört en annan studie som pågick under 6 år vilken baserades på hårddata från 1976. Hans team av forskare fann nära korrelationer mellan Vikingsondens data och biologiska data från jorden.

”On the basis of what we’ve done so far, I’d say I’m 99 percent sure there’s life there,” sa Joseph Miller” …

 “This research is not a smoking gun”. …

“We know there is subsurface water ice and perhaps liquid water in regions that seem to release methane gas into the atmosphere. Water is necessary for life, and methane is a potential signature of biology. There’s enough circumstantial evidence that strongly suggests NASA or the European Space Agency should consider explicit life detection experiments on Mars.”

År 2021 kanske världen får veta om Mars har mikrober som kan väckas till liv med hjälp av flytande vatten och om det går att finna fossiler.

Text: NewsVoice

Källor och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: JezeroMars