Planerat lagförslag i EU kan placera migrationskritiker i psykiatrisk vård

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 12 december 2019
- Torbjörn Sassersson
Angela Merkel. Foto: Armin Kübelbeck. Licens: CC BY SA, Wikimedia Commons
Angela Merkel

En advokat som samarbetar med en EU-domare har läckt information om ett planerat nytt lagförslag för EU-länderna som ska ge polisen rätten att gripa, förhöra och sedan överlämna migrationskritiska privatpersoner och journalister till psykiatrisk utredning som kan leda vidare till sluten psykiatrisk vård.

NewsVoice fick som första svenska media informationen för en veckan sedan från Michael Zazzio, som har direktkontakt med advokaten. Zazzio är redaktör för tidningen 2000-Talets Vetenskap som specialiserar sig på hälsa och vård. Enbart några selekterade alternativmedier fick idag möjlighet att få ytterligare information om denna nyhet under en presskonferens på Skype.

Advokaten har tidigare läckt information som visat sig vara korrekt och det har då handlat om förhandsinformation om det som sedermera blev känt som nya åtstramningar mot alternativ vård i Sverige vilket fastslogs inom ramen för den sk KAM-utredningen med Kjell Asplund som utredare. Asplund tillsattes av regeringen. Han var tidigare generaldirektör på Socialstyrelsen.

Angela Merkel uppges vara drivande part för att få igenom ett nytt lagförslag som kan dra dissidenter till psykiatrisk vård. Även om förslaget kan uppfattas som extremt finns indikationer på att denna typ av lagförslag är tänkbart.

Senast idag meddelade Sveriges Radio att justitieminister Morgan Johansson föreslagit att svenska journalister som granskar terrorister ska kunna klassificeras som personer i samröre med terrorism. Förslaget innebär att en dömd journalist kan få upp till 2 års fängelse.

Information om ett kommande repressivt lagförslag mot privatpersoner och journalister som kritiserar EU:s migrationspolitik ligger även i linje med tidigare åtstramningar kring lagen om hets mot folkgrupp. I Sverige har många personer förhörts och även fällts i svenska domstolar för hets mot folkgrupp bara för att de delat starka åsikter som andra skrivit på Facebook inom ramen för det statsfinansierade projekt som går under namnet Näthatsgranskaren.

Zazzio frågar retoriskt: ”Om denna typ av lag klubbas igenom, vad kommer härnäst?”

Om och när det nya betydligt starkare lagförslaget eventuellt kommer att presenteras är oklart, men det kan ske under första halvan av 2020. Michael Zazzio menar att denna typ av drakonisk lag bryter mot flera mänskliga rättigheter. Samtidshistorian visar tyvärr dock att Regeringar vid flera tillfällen inte drar sig för att införa sådana.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice | Texten är förtydligad: 16 dec kl 21:14.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq