Coronaviruset kan ha ”smitit” från forskningslab i Wuhan, Kina

publicerad 30 januari 2020
- Sanja Juric
Coronavirus. Foto: CDC.gov. Licens: Public Domain

CORONAVIRUSET. Redan under 2017 varnade biosäkerhetsforskare för att farliga patogener kunde ”fly” från Wuhan National Biosafety Laboratory. Det enda labbet i Kina som har byggts för att studera farliga patogener. Två år senare har coronaviruset smittat sina första offer endast 20 mil från laboratoriet i Wuhan. 

Oron från forskare och experter över det relativt nybyggda laboratoriet var inte obefogad. Under 2004 läckte ett SARS-virus från ett labb i Peking. Enligt tidningen Nature, hade SARS-viruset ”rymt” flera gånger. Idag har ett SARS-liknande coronavirus spridits till minst 10 andra länder och enligt kinesiska källor dödat över 25 i Wuhan och närliggande provinser.

Antalet smittade och döda tros dock vara mycket högre än vad kinesiska myndigheter har kommit ut med.

Under 2017 installerades den första av fem till sju planerade biotekniska laboratorier i Wuhan. Designade för maximal säkerhet i syfte att studera riskfyllda patogener, inklusive Ebola och SARS-virus.

Misstankar om mutation

Det finns misstankar om att utbrottets epicentrum som i detta fall var Huanan Seafood Market, inte blev det av en slump, då Wuhan National Biosafety Laboratory ligger ungefär 20 mil därifrån. Forskarna misstänker att viruset kan ha muterat genom den mänskliga kontakten med infekterade djur på marknaden.

Enligt dr Richard Edbright, mikrobiolog vid Rutgers University, handlar det än så länge enbart om misstankar.

”At this point there’s no reason to harbour suspicions’ that the facility had anything to do with the outbreak, besides being responsible for the crucial genome sequencing that lets doctors diagnose it.”

Wuhan National Biosafety Laboratory, var det första laboratoriet i landet byggt för att uppfylla biosäkerhetsnivå-4 (BSL-4), för att kunna hantera världens mest farliga patogener. Det finns cirka 54 stycken BSL-4-laboratorier världen över.

Läs mer: Bill Gates ”förutsåg” coronavirus-utbrott och finansierade coronaviruspatent

Kriterier för BSL-4

Kriterierna för ett BSL-4, inkluderar filtrering av luft och behandling av vatten och avfall innan de lämnar laboratoriet. Enligt föreskrifterna ska forskare se till att de byter kläder och duschar före och efter användning av laboratoriefaciliteter. BSL-4-laboratorier måste dessutom vara utrustade med lufttäta riskdräkter och speciella arbetsutrymmen ”skåp” som begränsar luftburna virus till förseglade lådor, som forskarna i sin tur kan nå med hjälp av specialtillverkade handskar.

Det första BSL-4-laboratoriet i Japan byggdes 1981. Det var först under 2015 som säkerhetsproblemen löstes för att laboratoriet skulle fungera som ett BSL-4, innan dess hade forskarna studerat patogener med lägre risk.

Kinas första BSL-4 i Wuhan, fick federal ackreditering i januari 2017. Vid öppnandet skulle forskarna börja med ett projekt som endast krävde BSL-3-försiktighetsåtgärder för att vara på plats: ett fästingburet virus som orsakar Krim-Kongo blödarfeber. Det är en mycket dödlig sjukdom som dödar 10 till 40% av de som infekteras. SARS är också ett BSL-3-virus. Laboratoriets chef, Yuan Zhimin, planerade att studera SARS-viruset vid Wuhan National Biosafety Laboratory. Redan under januari 2018 var laboratoriet klar för att experimentera med BSL-4 patogener.

Efter att ett SARS-virus läckte ut från ett laboratorium i Peking 2004 arbetade tjänstemän för att förbättra säkerheten, men även utöka landets kapacitet för att fortsätta bygga laboratorier för att studera och konservera patogener som SARS, coronavirus, och pandemiska influensavirus.

Under 2017 i samtal med tidskriften Nature uppgav forskarna vilken möjlighet det nya BSL-4-laboratoriet har för utveckling av vacciner och behandlingar.

Text: Sanja R. Juric | Coronavirus. Foto: CDC.gov. Licens: Public Domain

Relaterat och Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq