Affärskontinuitet – 7 faktorer som håller din verksamhet flytande

publicerad 17 mars 2020
- Extern skribent
Distansarbete eller kontorsarbete. Foto: Ronnie George. Licens: Unsplash.com
Under krissituationer eller oförutsedda händelser är organisationer i behov av lösningar för att upprätthålla affärskontinuitet.. Foto: Ronnie George. Licens: Unsplash.com
Distansarbete eller kontorsarbete? Foto: Ronnie George. Licens: Unsplash.com

EKONOMI & FÖRETAGANDE. Under krissituationer eller oförutsedda händelser är organisationer i allt större behov av lösningar för att bibehålla verksamheten flytande med andra ord affärskontinuitet. Mjukvarubolaget Citrix har listat de 7 viktigaste elementen för att upprätthålla en säker och produktiv arbetsplats.

Alla företag drabbas någon gång av störningar eller avbrott i verksamheten. Därför är det viktigt att bibehålla affärskontinuiteten. Det omfattar både organisatoriska åtgärder och tekniska lösningar som stödjer oavbruten produktivitet samtidigt som IT-säkerheten kan garanteras. Nedan listas sju faktorer som bör inkluderas i en strategi för affärskontinuitet: 

 1. Ett tydligt definierat team: I en nödsituation bör alla medarbetare veta om sina roller. En tydlig arbetsprocess som genomsyrar hela organisationen är därför en viktig faktor.
 2. En detaljerad plan: Störningar som kan påverka affärskontinuiteten ska kunna förutspås innan det sker. Strukturera och ta fram en återhämtningsplan för att effektivisera åtgärderna.
 3. Effektiv testning: Granska och uppdatera arbetsprocessen åtminstone en gång om året för att återspegla potentiella förändringar i IT-miljön, affärsprioriteringar och driftsstrukturen.
 4. Kriskommunikation: Se till att organisationen är förberedd på att kommunicera under krissituationer. Allt från hur kommunikationen ska se ut till allmänheten, pressmeddelanden, sociala medieuppdateringar till intervjuer med talespersoner.
 5. Personalsäkerhet: Skräddarsy säkerhetsrutinerna till de anställda. Granska och testa arbetsplatsen regelbundet tillsammans med de anställda.
 6. Full åtkomst till affärsdata: Möjliggör säker och lättåtkomlig fjärråtkomst, oavsett enhet och plats, för att upprätthålla produktiviteten under krissituationer.
 7. Avbrottsfri IT-drift: I tider av nätverksstörningar behöver organisationer ha en infrastruktur som gör det möjligt att byta IT-leverantör eller datacenter på ett effektivt sätt.

Text: Citrix, ett företag som tillhandahåller säkra digitala arbetsytorna för bla distansarbete

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Artikeln är inte en betald annonsartikel. Vi publicerar den för att stödja svenska företag, framför allt mindre och medelstora företag. Just nu är distansarbete på säkra plattformar viktigt för att upprätthålla affärskontinuitet.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *