Börje Peratt: Coronaviruset – ska vi verkligen få panik?

15
2106
Börje Peratt (eget verk). Sida från Expressen.se. Montage: NewsVoice
Börje Peratt (eget verk). Sida från Expressen.se (pixlad). Montage: NewsVoice

NOTERAT. För en gång skull kan jag delvis hålla med Trump. Coronaviruset är om inte en bluff en uppblåst förkylning som liksom många andra förkylningar slår mot lungorna.

Text: Börje Peratt | Artikeln har tidigare publicerats den 2 mars på Peratts blogg. Siffrorna i texten har uppdaterats med Peratts godkännande.

Influensor som återkommer varje år har ofta större spridning och fler i riskzonen pga av fysisk svaghet och andra sjukdomar. Den 2:a mars 2020 var den vanliga säsongsinfluensans utbredning på väldigt låg nivå, ca 650 fall i Sverige i februari 2020. Det blir i sammanhanget faktiskt patetiskt att räkna upp coronavirusets spridning, 137 bekräftade fall i Sverige per dagens datum [7 mars] och de flesta så friska att de skulle kunna gå hem, enligt läkarna, allt medan medierna beskriver detta som ett “highly deadly virus” Varför? När det visar sig att det inte tycks vara det!

Statistik Folkhälsomyndigheten februari 2020. Antal laboratorieverifierade influensafall (alla typer) per vecka, i Sverige. Grön linje 2019- 2020 i februari ca 650 fall. Influensor når alltid en kulmen för att sedan snabbt avta.

Dödssiffrorna från olika världsdelar är heller inte särskilt höga jämfört med ett influensautbrott. Förutom vad som rapporteras från Kina. I Wuhan, virusets epicentrum, kommer bilder som i och för sig är otäcka och man agerar enligt mediernas beskrivning kraftfullt för att minimera spridningen.

Någonstans sitter vinnarna och skrattar åt hysterin och befolkningens agerande och hamstrande. Jovisst finns det de som tjänar på paniken. Trump påstår ju också att Coronaviruset är “man-made” (gjord i ett laboratorium) och han har fått mycket kritik för det, men tveksamheten är stor. [1][2] Alldeles oavsett är detta inte en pandemi. Det är “vargen kommer, vargen kommer..”

Text: Börje Peratt

  1. QZ: Why a Chinese virology lab is unable to quell the coronavirus conspiracy theories around it
  2. New York Post: Don’t buy China’s story: The coronavirus may have leaked from a lab

Stöd NewsVoice genom att köpa kaffe
Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
Prenumerera
Notify of
guest
15 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Ernst 87 år
Ernst 87 år
Gäst
11 mars 2020 kl 15:58

Då jag aldrig någonsin ens smittats av simpel säsongsinfluensa är oron inte stor för varken coronavirus eller digerdöden. Och då är ändå vi gamlingar med svagt hjärta rätt lättskrämda.

Torbjörn Sassersson red.
Admin
7 mars 2020 kl 18:19

En dödlighet på 3,4% kan vara överdriven om det stämmer som Ben Swann säger att man i statistiken utelämnat stora mängder milda fall. Om han har rätt skjuter dödligheten upp till 3,4%, om uppgiften stämmer.

Swann: Coronaviruset kan vara ungefär lika dödligt som vanlig säsongsinfluensa
https://www.tv-helse.se/coronaviruset-dodligt-sasongsinfluensa/

Hasse
Hasse
Gäst
7 mars 2020 kl 17:28

Klart det är panik. Viruset är så extremt viralt att det nu har infekterat varje fake news tidning och vart hjärnbesudlande nyhetsprogram på TV och på radio. Jag känner inte till en enda medial fake news källa som inte är smittspridare. Den bästa lösningen är att låta alla dessa tidningar, TV-kanaler och radio stationer få gå i karantän och undvika kontakt med människor tills de uppvisar friskhetstecken och är helt i avsaknad av sjukdom.

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
7 mars 2020 kl 15:59

Likaså får corona trampa på gasen för att komma ikapp svenska skjutningar.

Carina Agrell
Carina Agrell
Gäst
Reply to  Åke i Sörmland
7 mars 2020 kl 16:49

Det ena behöver inte överträffa det andra för att man ska iaktta en försvarbar försiktighetsprincip. Eftersom viruset är producerat kan smittan snabbt “förbättras” genom nya kluster – såsom skedde i norra Italien och kanske med en L-variant i Iran? Säkerligen effektivt mot frispråkiga, och varför inte se till att smittan sprids lite runtom där. Själva smittspridningen – om den får ha sin organiska gång – tror inte jag heller är något stort problem, utan problemet ligger nog mera på tillgången till smitta att etablera där det kan tänkas göra särskild nytta s a s. Vi vet ju vad parasiterna är kapabla till. Om den får ordentlig hjälp med spridningen, så har systemhaveriet fått sin syndabock, och pensionsfonderna blir betydligt mindre påfrestade. Lite spetsad luft i äldreboendens ventilationsystem så kan andra behövande flytta in i stället… Jag väljer i alla fall att inte underskatta drivkrafterna bakom klusterliknande spridning geografiskt.
Nedan en intressant analys av Dana Ashley – “The BEST NEWS re CΟRΟNΑ VΙrus you’ve heard all month! Kinda.” https://www.youtube.com/watch?v=CtfqUtW_8AA&t=15s Den väver bl a ihop 5G-tester med utbrottet.

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
Reply to  Carina Agrell
7 mars 2020 kl 18:29

+++

Örjan Wedin
Örjan Wedin
Gäst
Reply to  Åke i Sörmland
8 april 2020 kl 14:06

Viruset trampade på gasen. Eftersom nära 700 personer hittills avlidit, ligger det långt före antalet mordoffer, som brukar vara cirka etthundra per år.

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
7 mars 2020 kl 15:57

Sett över tid i febr. är myggor effektivare än corona.

Carina Agrell
Carina Agrell
Gäst
7 mars 2020 kl 14:00

Det är inte enkelt för någon profession eller påläst lekmannaskara att sia om reaktionerna på Covid19 är överdrivna eller inte. Förhoppningen är att familjer och individer söker information och tar beslut efter sina egna förutsättningar. Det är väl en bra idé att ha mat för några månader hemma, den går ju åt ändå förr eller senare om man extraköper sådant som familjen ändå äter normalt.
Det är bra att vara medveten om att inkubationstiden kan vara upp till 28 dagar, samt att Covid19 överlever upp till nio dagar på plastmaterial till skillnad från vanliga virus, vilka dör efter några timmar. Jag har utöver det spridda rådet att tvätta händerna i 30 sek när man varit ute, liksom att inte vidröra material i butiker och offentliga rum annat än med handskar eller en trasa, rekommenderat mina söner med familjer att ta bilen till mindre butiker till mindre butiker, använda regnskyddet på sina barnvagnar i butiken samt parerera så att de hinner handla till stängningsdags, eller åka tidiga mornar på helgerna. Jag har rekommenderat att inte uppsöka folksamlingar om de kan klara sig ändå, liksom att inte åka kollektivt om de inte måste.
Enkla och inte särskilt dramatiska råd, men som kan vara bra att skapa rutin på. Om viruset ska snurra i 3-5 år och troligen under den tiden mutera några gånger, så finns en basal beteendeplan som inte kräver ytterligare tankeverksamhet.
Detta är inga panikreaktioner, utan vidtagande av logisk försiktighet. Riskberäkningarna kan endast vila på antaganden om sannolikheter. Om det kommer information om dramatiskt ökad smittspridning, bör man förstås trappa upp!
Vi hoppas att många ändå kommer och tittar på filmen om Erik Enby. Såsom skåning får jag ansluta ett senare tillfälle!

Birgitta
Birgitta
Gäst
7 mars 2020 kl 17:41

Du gillar Anders Tegnell och det är ju bra. Men din tes att diskussion, samtal och information skulle vara att sprida panik stämmer inte, Finns ju forskare som har en annan åsikt om det. Det som upprör mest i ditt inlägg är naturligtvis att den grupp på 20% som utgör riskgrupp inte är annat än en oskriven siffra. 20% av ev insjuknade är ganska mycket folk, speciellt eftersom enligt Umeå forskare säger att de flesta av oss kommer att få Covid19.

Leif Justusson
Leif Justusson
Gäst
7 mars 2020 kl 12:16

Till dags dato är det en dödlighet på totalt 3,4% visar https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/85320e2ea5424dfaaa75ae62e5c06e61
Med tanke på att dödligheten är så mycket mindre bland yngre för att sen tillta upp till 6-8% och kanske högre bland äldre går det inte att förneka allvaret. Man kan inte stirra sig blind på yngre friska människor som bara reagerar som om vore det en enkel förkylning/influensa.

Stefanie Carlson
Stefanie Carlson
Gäst
7 mars 2020 kl 18:00

Då jag totalt har tappat förtroendet för etablissemanget, dvs svenska regeringen och myndigheter, undrar jag, om det kanske undanhålls viktig information om coronaviruset. En expert på virussjukdomar fastslog att coronaviruset inte kunde jämföras med vanligt
influensavirus, utan att det var något helt annat!!! Tyvärr utvecklade han detta påstående inte ytterligare…