Så här kan du förbättra ditt sparande med fem enkla steg

publicerad 26 maj 2020
- Extern skribent
Spara pengar och sköt om din privatekonomi.

PRIVATEKONOMI. Funderar du på vart alla pengar tar vägen varje månad? Är det sparande inte tillräckligt bra och det är dags att ta tag i det? Bra! I den här artikeln berättar vi hur du kommer kunna förbättra ditt sparande och din privatekonomi genom att genomföra 5 enkla och effektiva steg.

Det viktigaste är att börja i rätt ände. Vart tar alla pengar vägen?

1. Se över dina löpande utgifter för att förbättra ditt sparande

Börja med att se över dina löpande utgifter. Vilka fasta utgifter dras från ditt konto varje månad efter att lönen har kommit in? Hur kan man sänka eller ta bort dessa utgifterna?

Här nedanför är vanliga utgifter och kostnader som du enkelt kan sänka genom att använda kostnadsfria jämförelsetjänster online:

  • Mobilabonnemang
  • Elavtal
  • Bredbandsavtal
  • Privatlån

2. Kapa onödiga kostnader

Genom att använda dessa jämförelsetjänster så kan du enkelt kapa onödiga kostnader som dras varje månad.

Visualisera dig att din ekonomi blöder pengar löpande varje månad tills dess att du tar tag i att täppa till hålen. Vad är då det så kallade onödiga kostnaderna? Det är givetvis olika från person till person. Men det finns ett par vanliga kostnader som är onödiga för de flesta. Här är ett par exempel:

  • Behöver du verkligen prenumerera på alla streamingtjänster varje månad?
  • Behöver du all  surfvolym m.m. i ditt mobilabonnemang?
  • Om du har privatlån så rekommenderas det att du samlar alla privatlån hos en långivare och därmed kan sänka räntan
  • Har du prutat på bolåneräntan? Det borde alla göra.

Vill du ha ytterligare tips om hur du kan spara pengar så kan du besöka Sparapengar.se. Portalen har hjälpt människor att sänka sina kostnader sedan 1999.

3. Bygg en stabil buffert

När du väl har kapat onödiga utgifter och strypt de löpande kostnaderna så är det dags att ta nästa steg. Det är att spara pengar till en stabil buffert.

En buffert är en summa pengar som hjälper dig om något oväntat skulle hända. Det kan vara allt från att kylskåpet går sönder och måste ersättas till att du förlorar jobbet.

Det generella rådet är att ha tre månadslöner som buffert. Har du det så ska du därmed klara dig i minst tre månader utan att hitta ett nytt jobb.

4. Spara långsiktigt med avkastning (tex aktier och fonder)

När bufferten är uppbyggd så är det dags att ta steget in i nästa del för att förbättra ditt sparande. Det är nämligen dags att skapa avkastning på dina pengar. Det är här det kan skapas underverk i din ekonomi.

Genom att investera långsiktigt i stabila fonder och aktier på börsen så skapas stora möjligheter för dina pengar att växa ordentligt av sig själva.

Att bygga en stabil långsiktig fondportfölj är inte svårt och det finns mängder med guider på nätet för dig som vill komma igång redan idag. Däremot är det femte och sista steget i vår spara pengar guide ännu enklare…

5. Automatisera ditt sparande i fondrobotar

Fondrobotar och robotrådgivare har blivit mycket populära de senaste åren. Dels har tekniken utvecklats ordentligt och erbjuder nu riktigt bra tjänster. Dessutom har människor fått se att den riskjusterade avkastningen från dessa robotrådgivare är riktigt bra.

Exempel på svenska fondrobotar att välja mellan:

  • Lysa
  • BetterWealth
  • Opti
  • Fundler

Låter ett automatiskt månadssparande i en fondrobot som något för dig? Jämför fondrobotar och robotrådgivare på Fondrobotar.se för att hitta den tjänst som passar dig bäst. Du kommer igång på mindre än 10 minuter och kan sedan luta dig tillbaka och fokusera på annat i livet medans dina pengar arbetar för dig.

Extern skribent | Läs mer om privatekonomi

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

  • Själv har jag inte råd med aktier. jag behöver ett jobb som ex. som maskiningenjör, men jag noterar att min AP-fond för pensionen har gått ganska bra.

    Den har en särskilt låg förvaltningskostnad i procent och tydligen ett bra aktiesparande. Mitt tips är alltså, oavsett vad fonderna skryter med, att alltid ha koll på förvaltningskostnaden!

    Sedan måste jag nog avråda från rådet att bygga buffert när räntan är negativ och inflationen är hög. Då förlorar bufferten i värde. Med tanke på Sveriges dåliga beredskap, vore det nog bättre att bygga upp en riktig beredskap, anser jag. Se mer om detta under “prepping” och “Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap”

  • @Markku Siipola
    Ge pengarna till bra saker medan du lever, ex. till Newsvoice som Torbjörn kämpar för att göra bättre och bättre! Sådana här nätmedier, med öppna fria kommentarsfält, är mycket viktiga för vår demokrati, eftersom de har potential att avslöja lögn.

    Även nya partier, som du tycker verkar bra, behöver alltid donationer, eftersom de varken får partistöd eller rättvis uppmärksamhet från fulmedia.

    Är det något jag vill att du skall göra innan du ger ett parti en donation så är det att kräva att de visar samarbetsförmåga och valsamverkar med andra partier INNAN du ger dem pengar, anser jag, eftersom enhet människor emellan är mycket viktigt för utvecklingen av vår demokrati.

    De som gör motsatsen, eller käbblar om små meningsskiljaktigheter, är, i min mening, motsatsen till patrioter, vilket är en samling mycket fula ord för dessa människors tragiska eftermäle.

  • Det sägs nästan aldrig något om pensionärer som redan har buffert, inga lån och god ekonomi. Långsiktigt sparande i aktier känns kanske inte lika angeläget. Då det risker att hamna hos arvingarna, vilket man inte kanske vill. Och varför ha god ekonomi och inte utnyttja det så länge man har hälsan?

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *