Få bättre koll på bostadsjuridik – Tips på vad du bör tänka på

publicerad 12 augusti 2020
- Extern skribent
Bostadsjuridik. Licens: Unsplash.com

Vill du få bättre koll på bostadsjuridik? Vi lär dig mer om lagar och regler kring bostad, så som samboavtal, uthyrning i andra hand, bodelning och annan nyttig information.

Det finns mycket att tänka på när det talas om juridik inom bostad. Regler finns för allt, så som köp och försäljning av bostad, att bli sambo samt om du ska hyra ut ett rum i ditt hem. Vid skilsmässa gäller regler för bodelning och vid arvskifte ska en bouppteckning göras. Som köpare av en bostad har du till exempel undersökningsplikt, det är upp till dig att kontrollera skicket på bostaden. Det kan till exempel göras med hjälp av en besiktningsman. Inom bostadsjuridik ingår också:

  • Skuldebrev
  • Lagfarter och pantbrev
  • Säljarens ansvar vid försäljning av bostad

Regler om samboavtal inom bostadsjuridik

Om du redan är sambo, eller är på väg att bli det kan det vara en trygghet att ha koll på vilka lagar och regler som gäller inom bostadsjuridik. Även om allt känns bra just nu kan det ske saker i framtiden där omständigheterna kommer att förändras. Med hjälp av ett samboavtal kan ni känna er lugna inför framtiden.

På nätet kan du hitta mall till samboavtal som ni bara behöver fylla i och skriva under. Skillnad görs till exempel mellan samboegendom och privat egendom.

I ett samboavtal kan ni ange vem som ska ha vad vid en eventuell separation. Om en part ska ha mer pengar vid separationen, då de betalt mer till exempelvis kontantinsatsen, så skriver Aftonbladet att det är klokt att skriva ett skuldebrev gällande det och föra in informationen i ert samboavtal.

Det är viktigt att det framgår att sambolagen inte ska gälla i samboavtalet om så är fallet. Om ni tycker att bostadsjuridik är svårt att få grepp om finns det möjlighet att ta hjälp av en jurist för upprättande av avtal.

Hyra ut rum i bostad eller hyra ut bostad i andra hand

Att hyra ut ett rum i sin bostad är ett enkelt förfarande, du behöver inte be om tillåtelse från hyresvärden eller bostadsrättsföreningen. Dock är det klokt att få till ett bra hyresavtal som täcker alla frågor som kan uppstå.

För det första måste du bo i bostaden för att få hyra ut ett rum. Det finns även regler inom bostadsjuridik för hur mycket du får ta ut i hyra för ett rum. I avtalet är det viktigt att saker som tidsperiod, uppsägningstid samt vilka rum hyresgästen har tillgång till framgår.

Om du funderar att hyra ut en bostad i andra hand är ett andrahandskontrakt att rekommendera, oavsett vilken typ av bostad det handlar om. I de fall du inte äger bostaden själv måste ägaren godkänna uthyrningen. Ett skriftligt kontrakt är att rekommendera då det minskar risken för missförstånd och problem i framtiden.

Det finns inget speciellt utförande som krävs på ett andrahandskontrakt, men saker som bör nämnas är information om hyresgivare och hyresgäst, vilken bostad det gäller, vilken uthyrningsperiod det gäller och vad hyran ligger på.

Försäljning och köp av hus/fastighet

När ett hus ska säljas är det avtalet som gäller när det kommer till vad som ingår i köpet. Det är därmed fritt för parterna att avtala om sakerna som finns i huset. Om det inte anges något i avtalet finns det dock lagar inom bostadsjuridik som gäller. Saker som enligt lag ingår är exempelvis vitvaror, badrumsinredning, tvättmaskin och element.

De saker som vanligtvis inte ingår är bland annat bänkdiskmaskin, gardinstänger, möbler och trädgårdstillbehör. När det gäller försäljning av hus är säljaren inte heller skyldig att åtgärda märken och hål från tavlor och hyllor.

 

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq