Globala dagar för klimat och fred: 26 september är FN:s dag för avskaffandet av kärnvapen

publicerad 26 september 2020
- Gästskribent
President of the seventy-fifth session of the United Nations General Assembly
President of the seventy-fifth session of the United Nations General Assembly. UN press photo.

Den 25 september utlyste Fridays For Future en global manifestationsdag och den 26:e är FN:s internationella dag för ett totalt avskaffande av kärnvapen. Miljontals människor världen över har insett och börjat reagera mot att deras framtid är hotad på många fronter.

Ökat antal klimatflyktingar och begränsade resurser ökar risken för konflikter. Vissa nuvarande politiska ledare väljer att rusta för krig och satsar miljarder på vapen och militär. Alltmedan FN:s globala mål uppmanar världens länder att verka för fredliga och inkluderande samhällen samt hållbar energi.

I Sverige får Försvarsmakten cirka fem gånger mer än åtgärderna för att bromsa klimatförändringarna, utan krav på styrning eller krav på redovisning av sin klimat­påverkan. Enbart Försvarets utsläpp för inrikes transporter motsvarar en tredjedel av det svenska inrikesflyget, enligt SCB.

Absurda summor läggs idag på militär upprustning. 1822 miljarder dollar investerades globalt år 2018. Världens militära utgifter fortsätter att öka. Varje timme investerar väldens kärnvapenländer mer på att modernisera befintliga arsenaler än FN:s årliga budget för kärnvapennedrustning.

Kärnvapnen står färdiga för att utplåna mänskligheten

ArcanumSkolan 2024

Behovet av omställning är akut. Vi citerar FNs tidigare generalsekreterare Ban Ki Moon: ”Världen är överbeväpnad och freden underfinansierad”. Vad gör våra svenska politiker?

Femtiosex före detta politiker i Natoallierade länder har skrivit ett öppet brev till sina nuvarande ledare att skriva under FN:s förbud mot kärnvapen. Sverige har ännu inte undertecknat.

Läs mer: 56 tidigare politiska ledare från 22 länder vill ha förbud mot kärnvapen – ingen från Sverige

Kärnkraftsindustrin, uppbackad av vissa politiker propagerar för utbyggd och ny kärnkraft. Och därmed fortsatt spridning av uran och andra miljöfarliga ämnen från gruvbrytning, anrikning, reaktordrift, avfallshantering och kärnkraftsolyckor. Detta trots att alternativen nu byggs mycket snabbare, billigare och är mindre farliga för människor och miljön.

Kärnkraften är inte utsläppsfri [*1]. I ett livstidsperspektiv är växthusgasutsläppen från svensk kärnkraft lika stora som från allt årligt svenskt flygande, in- och utrikes. Kärnkraft har så höga kostnader att det nu bara är militära skäl som kan få den ”lönsam”. Den tar årtionden att bygga och våra utsläpp måste börja minska nu. Den tar ännu längre tid att riva och ingen vet än hur avfallet ska säkras i 100 000 år. Riskerna för obegripligt stora katastrofer ökar ju mer man förlänger brukstiden. Kärnkraften måste helt enkelt avvecklas så snabbt som möjligt.

Det är dags att våra makthavare tar miljöfrågorna på allvar. Det gäller politiker och företagsledare på alla nivåer men även dig och mig. Även vi kan påverka utvecklingen genom att handla hållbart, tala om för politiker vad vi tycker och välja kloka politiker.

Text: Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen och Kvinnor för fred, Sundsvall

Signerat: Måna Wibron, Runa Forsman, Ulrika Hådén, Linnéa Henriksson, Berth Henriksson, Birgitta Krona, Hjördis Johansson, Gertie Gagner, Elisabet Finné, läkare och medlem i SLMK/ Svenska läkare mot kärnvapen, Sundsvall

*1. Jan Willem Storm van Leuven, 2015. Rapport till de Gröna i Europaparlamentet och till COP 23.

Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • @Ulf Claréus 26 september, 2020 at 10:36
  @Anders Wiman 26 september, 2020 at 15:13
  @Mats Jangdal 26 september, 2020 at 17:41

  Det känns tillfredsställande att i alla fall 3 av NewsVoice läsare ger uttryck för sin ilska över denna artikel. Något mer kännetecknande för det intellektuella haveriet ser man sällan numera, men såna är di de övervintrande socialistföreträdarna från 68-revolten.

  Jag råkar ju ha Sundsvall som min födelsestad och några av namnen på dem vilka undertecknat denna artikel är i lokala sammanhang väl kända socialistiska aktivister.

  Måna Wibron är den äldre av två systrar vars familj en gång i världen var lokala “kändisar” i inte alltför smickrande sammanhang, Berth Henriksson är, om jag inte misstar mig, miljöchef vid SCA och lokal socialdemokratisk aktivist i Timrå kommun, Linnea Henriksson står denne lokale socialdemokratiske partipamp nära (släkt), Runa Forsman är en övervintrad 68 aktivist numera känd miljöpartist och miljömupp, Birgitta Krona är en synnerligen väl känd asylaktivist med djupröda företecken, Ulrika Hådén är en prästdotter från Njurunda som fortsätter odla sin socialistiska vurm även i mogen ålder, Gertie Gagner är ett okänt namn men en enkel slagning på nätet visar snabbt att hon är en lokalt känd kärnkraftsmotståndare, Elisabet Finné är en känd socialist vilken varit i Moçambique och levt på SIDA:s budget och hon har sin ideologiska hemvist allra längst ut på vänsterkanten, Hjördis Johansson behöver ingen närmare presentation (Kvinnor för fred och Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen).

  Sundsvall/Timrå är ett av Sveriges riktiga rövhål där socialismen har starkt fotfäste och där Löfvén kan räkna med starkt stöd på samma sätt som i Örnsköldsvik vilket är Sveriges andra socialistiska rövhål.

   • Jag tycker Mats Jangdal sammanfattar sin kritik mot innehållet på ett sätt som jag till 100% stödjer.

    “Typisk härskarteknik att blanda bort korten, genom att snacka klimat när man menar kärnvapen, påstå vetenskap när man menar politik, snacka statistik när man menar känslor. Allt för att blanda bort korten och försöka göra sina argument oantastliga.”

   • Jag googlar och upplyses om att:
    “What is Fridays for Future? We are a global movement started by Greta Thunberg, who on August 20, 2018 sat alone outside the Parliament House in Stockholm, ..”

    Ahaa, det är lilla fröken Greta Thunberg som här dyker upp igen. Klimat och Corona har utökats med kärnvapen. Eller är det “Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen och Kvinnor för fred, Sundsvall”, som egenrättfärdigt har tilldelat “Alls Vår Lilla Greta” denna ytterligare roll?
    Jag struntar dock fullständigt i vad vänster-stollarna i Timrå/Sundsvall (och möjligen Örnsköldsvik) brukar Greta till. Mer givande är att inse att hela det svenska sosseriet har tillsammans med andra partier, under dryga fem decennier framgångsrikt sett till att Sverige. som en svensk nation, står på randen till sin undergång. Ett folkmord, kort sagt! Det blir den naturliga följden av att under denna långa tid ha tjänstgjort som Nyttiga Idioter, alla gående i samma riktning nynnande samma hallelujasång under ledning av Media, enkannerligen “den liberala Bonnierpressen/Fp”, som började med temat “generös och nödvändig invandring” utan tanke på några negativa konsekvenserna: Vi är ju så rika. Är vi inte generösa blir nästa steg “gasugnarna i Auschwitz”!
    Att skylla på att Medias propaganda från början var försåtlig, hjälper inte. På 10 år var delmålet uppfyllt, att i Riksdagen kunna få igenom, att Sverige skulle bli ett multikulturellt rike, uppnått (1975 faktiskt).
    Efter 9/11 blev det lögnen, den grova förvridningen, särskilt den via statligt styrda SR/SVT, som har grundlurat folket, fast folkets egna intellektuella lathet och materiella girighet, kan näppeligen underskattas, liksom inte heller att härstädes råder Stockholmssyndromet, Stockholmsskolan och Stockholmsbyråkratin sedan lång tid tillbaka (som ju Carl Norberg skulle sagt).

    • Kan bara instämma!

     Dessutom alla dessa högutbildade personer som hänvisar till högstadieskolkaren Greta Thunberg som ett vetenskapligt och politiskt orakel. Hur är det möjligt? Vad tänker de?

     Nu senast var det kommunalpolitiker i Malung som ansåg sig tvingade att mot kommuninvånarnas önskan och protester medge tillstånd till uppförande av 30-40 vindkraftverk. För klimatets skull, med hänvisning till Greta!
     Man baxnar!

    • Mycket intressant att läsa dina kommentarer Ulf, en mycket angenäm upplevelse. Ville bara förmedla denna uppskattning där Jan Norberg också kan ta åt sig. Jag har gjort för vana att alltid börja med kommentarerna innan jag läser ett inlägg här på NV vilket gör det än mer spännande att läsa. Ja det finns inte mycket mer att kommentera när man läst just era komments! NV tycket jag har vuxit otroligt mycket i intressanta artiklar och kommentarer. Skönt att slippa socialisterna här, de som finns kvar behövs 😉

  • Underbar beskrivning av Sundsvall!
   Som Norrbottning, numera ex-, har jag passerat otaliga gånger på E4. Där var alltid ett mörker, trafikpoliser ute för att jaga fortkörare eller snöstorm. Ibland både och.
   Glömmer heller aldrig när jag på 60-talet hörde Evert Ljusberg döpa dem till klyktattare.

   Det finns två norrländska städer där något slags akademisk elit perverterar till det olidliga. Sundsvall och Umeå.

   Förlåt för off topic, men minnena är livliga!

 • Vilket trams! Absolut rätt av Claréus och Wiman att reagera.

  Typisk härskarteknik att blanda bort korten, genom att snacka klimat när man menar kärnvapen, påstå vetenskap när man menar politik, snacka statistik när man menar känslor. Allt för att blanda bort korten och försöka göra sina argument oantastliga.

  De enda klimatflyktingar värden hittills sett är sådana som jag, pensionärer som flyttat från kyla till värme. Sådana är det gott om. Men vi betalar å andra sidan vår omflyttning helt själva.

  Apropos Widding, se hela serien.
  https://youtu.be/4-IQuqxsz1g

 • Håller med till 100% Ulf Claréus. Varifrån kommer dessa dumskallar. Varför kan inte ta till sig riktig information Som Elsa Widding förmedlar på ett alldeles utmärkt sätt. De måste jobba på otroligt hängiven
  en totalt missvisande agenda som kräver otroliga uppoffringar till nytta bara för “The Deep State”.

 • Vad är det här för naivt trams? Skrivet av svenskar, om man skall döma av namnen. Visst, det är bara okunniga, obildade svenskar som kan skriva denna smörja. Tidigare folkhögskola-elever, måhända?
  Lika j-a dumt, som att tro på att klimatet påverkas “till det bättre” av att lilla fröken Greta lockar till skolk.

  Här har vi ett del-svar på frågan varför Sverige nu kollapsar!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *